Peggy Ashcroft: cast.
Er zijn 17 films gevonden.

She's Been Away

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Peter Hall. Met o.a. Peggy Ashcroft, Geraldine James, James Fox, Jackson Kyle en Rosalie Crutchley.

Nadat ze zestig jaar in een inrichting heeft gezeten wordt een oude vrouw opgenomen in het gezin van haar neef, die zo op het oog gelukkig getrouwd is. Ze heeft aanpassingsmoeilijkheden. James is goed als de vrouw, die gaat voelen voor haar rebellerende gast, die er de oorzaak van is dat ze tegen haar man (Fox) in opstand komt. Maar natuurlijk steelt Ashcroft de show als de vrouw die als kind, vanwege haar al te openlijke seksualiteit, in een gesticht werd gestopt. Hall heeft met veel begrip het intrigerende scenario van Stephen Poliakoff in beeld gebracht.

Madame Sousatzka

1988 | Drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Shirley MacLaine, Navin Chowdhry, Peggy Ashcroft, Twiggy en Shabana Azmi.

MacLaine in een van haar mooiste rollen is een pianolerares van Russische afkomst voor wie techniek en een juiste levenshouding belangrijker zijn dan geld. Zij is als een tweede moeder voor haar begaafde leerlingen, maar kan niet accepteren dat de kinderen een andere richting inslaan dan zij hen wijst. Haar omgeving wordt liefdevol geschilderd (met prachtige rollen van Twiggy en Ashcroft). Jammer dat Schlesinger iets teveel in zijn film heeft willen stoppen, wat afleidt van de hoofdlijnen. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala en John Schlesinger. Camerawerk van Nat Cosby.

Heat of the Day

1988 | Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1988. Romantiek van Christopher Morahan. Met o.a. Patricia Hodge, Michael York, Michael Gambon en Peggy Ashcroft.

Een film over een klassieke driehoeksverhouding met chantage, romantiek en spionage tegen de achtergrond van Londen tijdens WO II. Vaardig werk van Hodge als de vrouw die beklemd zit tussen defensie-ambtenaar York en afperser Gambon. Scenario van Harold Pinter naar de roman van Elisabeth Bowen. Camerawerk van Jon Woods.

When the Wind Blows

1986 | Animatie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1986. Animatie van Jimmy T. Murakami en Jimmy Murakami. Met o.a. Peggy Ashcroft en John Mills.

Een tekenfilm over een bejaard Engels echtpaar dat na de pensionering een rustig leventje leidt. Hun vertrouwen in de regering is zo groot dat ze niet bevreesd zijn voor de oorlogsdreiging. Gewoon doen wat in de folders staat, dan kan er niets gebeuren. Dan valt de bom. De stemmen van de man en de vrouw zijn die van John Mills en Peggy Ashcroft, de titelsong is van David Bowie.

The Jewel in the Crown

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Christopher Morahan en Jim O'Brien. Met o.a. Susan Wooldridge, Art Malik, Tim Pigott-Smith, Matyelok Gibbs en Zohra Segal.

Mini-serie in veertien delen. De imposante verfilming van het literaire vierluik THE RAJ QUARTET van Paul Scott. Opgenomen in India werd dit de duurste serie die ooit in Engeland is gemaakt. Maar het resultaat was er dan ook naar, en de serie werd met veel succes overal ter wereld vertoond. Het verhaal speelt zich af tussen 1942 en 1947 in het toen nog door de Engelsen overheerste India. Problemen genoeg: de Japanners waren in aantocht en vormden een ernstige bedreiging, en Gandhi en de zijnen wilden de Engelsen weg hebben. In die situatie ontstaat een relatie tussen de journalist Hari Kumar (Malik) en de Engelse Daphne Manners (Wooldridge). Het hoofd van de politie, Ronald Merrick (Pigott- Smith), doet alles om de relatie onmogelijk te maken. Daarbij is hij zelf verliefd op Manners.

A Passage to India

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Drama van David Lean. Met o.a. Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox en Alec Guinness.

Laatste film van de Britse filmveteraan Lean (oa Bridge on the River Kwai en Doctor Zhivago), naar de roman van E.M. Forster. India in de jaren 20. Adele Quested (Davis), een Britse jongedame, wil in contact komen met het 'echte' India maar beschuldigt Dr. Aziz (Banerjee) na een tochtje naar de Maraber grotten (prachtige scènes) van verkrachting. Een groteske rechtzaak volgt waarbij de spanningen tussen de kolonialen en de Indiase gemeenschap op de spits worden gedreven. Het contrast tussen het Brits formalisme en de Indiase mystiek wordt minutieus verbeeld door een ijzersterke cast op de fraai gefilmde Indiase locaties. Maurice Jarre kreeg een Oscar voor de onopvallende muziek, en Peggy Ashcroft werd bekroond als beste bijrolactrice. Camerawerk van Ernest Day.

Cream in My Coffee

1980 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Gavin Miller. Met o.a. Lionel Jeffries, Peggy Ashcroft, Peter Chelsom, Shelagh McLeod en Martin Shaw.

Een echtpaar op leeftijd besluit nog éénmaal terug te keren naar het hotel waar ze destijds hun wittebroodsweken hebben doorgebracht. Daar aangekomen worden ze door het rijke verleden volledig in beslag genomen. Herinneringen aan die tijd worden weer levend. Dennis Potter schreef het scenario voor deze goed gemaakte film.

Caught on a Train

1980 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Peter Duffell. Met o.a. Peggy Ashcroft, Michael Kitchen, Wendy Raebeck, Michael Sheard en Ingo Mogendorf.

Boeiende, speelse thriller à la Hitchcock die zich geheel afspeelt aan boord van de trein Oostende-Wenen. Centraal staat public-relationsman Peter die op de trein allerlei personen ontmoet en zo'n beetje het mikpunt wordt van de arrogante, aristocratische Frau Messner, een prachtrol van Peggy Ashcroft. Het scenario van Stephen Poliakoff, die eerder BLOODY KIDS en RUNNERS schreef, zit vol details maar werd door regisseur Duffell nogal vlak verfilmd.

Hullabaloo Over Georgie and Bonnie's Pictures

1978 | Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1978. Erotiek van James Ivory. Met o.a. Larry Pine, Jane Booker, Victor Banerjee, Aparna Sen en Peggy Ashcroft.

In het tempo van een slak krijgt de kijker een milde ironische les over de moraal en het verschil tussen de Oosterse en Westerse mentaliteit aan de hand van een onbetekenend verhaaltje over twee tegen elkaar opbiedende kunstverzamelaars en een verheven maharadja, die uiteindelijk zijn collectie niet cedeert. Voor de volhouders. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala en camerawerk van Walter Lassally.

Edward and Mrs. Simpson

1978 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Historische film van Waris Hussein. Met o.a. Edward Fox, Cynthia Harris, Peggy Ashcroft, Marius Goring en Nigel Hawthorne.

Mini-serie in zes delen. Imposante verfilming van het drama rond koning Edward VIII en de gescheiden Amerikaanse mevrouw Simpson. Simon Raven schreef het op hoog niveau staande scenario.

Sunday Bloody Sunday

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Glenda Jackson, Peter Finch, Murray Head, Peggy Ashcroft en Tony Britton.

De homoseksuele arts Dr. Daniel Hirsh (Finch) deelt met de gescheiden carrièrevrouw Alex (Jackson) de liefde voor dezelfde man. De jonge biseksuele kunstenaar Bob Elkin (Head) pendelt tussen de twee op en neer tot hij beide relaties beëindigt. Daniel en Alex ontmoeten elkaar dan voor de eerste keer. Uitstekend, volwassen scenario van Penelope Gilliatt. De regie van Schlesinger is minder krachtig dan anders en minder doeltreffend. Heads formele spel steekt af bij het prima acteren van Finch en Jackson. Niet helemaal een voltreffer, maar voor zijn tijd een revolutionaire film.

Three Into Two Won't Go

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Peter Hall. Met o.a. Rod Steiger, Claire Bloom, Judy Geeson, Peggy Ashcroft en Paul Rogers.

Het huwelijk van Steiger en Bloom loopt stuk als hij verliefd wordt op sexy liftster Geeson. Oorspronkelijk een prima drama, maar in de VS voegde Universal er extra scènes aan toe om de film in een 100-minuten versie op tv uit te brengen.

Secret Ceremony

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Elizabeth Taylor, Mia Farrow, Robert Mitchum, Pamela Brown en Peggy Ashcroft.

Farrow lijkt op Taylors gestorven dochter; Taylor lijkt op Farrows gestorven moeder en een ontmoeting tussen hen heeft vreemde gevolgen. Een oorspronkelijk en uitstekend psychologisch drama, maar Universal besloot in de film te gaan snijden en extra scènes toe te voegen om hem met een lengte van 101 minuten meer 'aanvaardbaar' voor tv te maken. De waardering geldt alleen voor de oorspronkelijke versie. Scenario van George Tabori naar een verhaal van Marco Deveni. Camerawerk van Gerry Fisher.

The Nun's Story

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans, Colleen Dewhurst en Peggy Ashcroft.

De Belgische Sister Luke (Hepburn) wil eigenlijk uitgezonden worden naar toenmalig Belgisch Congo, maar wordt eerst gestationeerd in een psychiatrische inrichting. Nadat ze daar is aangevallen door een patiënt mag ze toch naar Afrika, waar ze enkele jaren werkt met de atheïstische Dr. Fortunati (Finch). Door omstandigheden moet ze later toch terug naar België. En dan breekt WO II uit. Overladen met prijzen en nominaties, maar de makers hadden pech bij de Oscars: het was het jaar dat werd gedomineerd door Ben-Hur. Een van de lievelingsfilms van Hepburn. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Rhodes of Africa

1936 | Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1936. Biografie van Berthold Viertel. Met o.a. Walter Huston, Oskar Homolka, Basil Sydney, Peggy Ashcroft en Frank Cellier.

Het verhaal van Cecil Rhodes, de Britse diamantzoeker (theatraal neergezet door gespeeld door Huston) in Zuid-Afrika die het in de 19e eeuw tot premier van de Kaapkolonie bracht en de feitelijke stichter is van Zimbabwe, het voormalige Rhodesië. Homolka speelt de rol van de stugge, uitgekookte Paul Kruger en in de cast zit ook de toen nog erg jonge Ashcroft als Ann Carpenter. Wat zwaar op de hand liggend maar over het algemeen interessant historisch drama dat op lokatie werd gedraaid, naar het boek Rhodes van Sarah Millin. Ook bekend als RHODES.

The 39 Steps

1935 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1935. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim, Godfrey Tearle en Peggy Ashcroft.

In een Music Hall ontmoet Richard Hannay (Donat), een net uit Canada gearriveerde zakenman, de charmante Annabella (Mannheim). Deze dame met een zwaar buitenlands accent vertelt hem over een spionagecomplot. Het is de sfeervolle opmaat voor gebeurtenissen die Hitchcock in latere films eindeloos wist te variëren: een ten onrechte van moord (deze keer op Annabella) beschuldigde man (Donat) wordt achtervolgd door de politie en ontmoet tijdens z'n vlucht een blondine (Carroll) die aanvankelijk niks van hem wil weten. Fascinerende en spannende klassieker.

The Wandering Jew

1933 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1933. Fantasy van Maurice Elvey. Met o.a. Conrad Veidt, Marie Ney, Basil Gill, Anne Grey en Dennis Hoey.

Beroemd Duits acteur Veidt in één van zijn eerste Britse rollen als de Wandelende Jood, die gedoemd is eeuwig te leven, maar die door de Spaanse Inquisitie sterft. Verteld in vier episoden naar het toneelstuk van E. Temple Thurston. Jonge Ashcroft, de latere eminente Dame van de Britse bühne, debuteerde in deze film als filmactrice in de rol van Olalla Quintana in de vierde episode.