Merian C. Cooper

Regisseur, Scenarist, Producer

Merian C. Cooper is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 14 films gevonden.

Sao Paulo

1990 |

Spanje 1990. Merian C. Cooper en Olivier Koning.

King Kong Lives

1986 | Horror, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Horror van John Guillermin. Met o.a. Linda Hamilton, Brian Kerwin, John Ashton en Peter Elliott.

Dr. Amy Franklin (Hamilton) is erin geslaagd om de reuzenaap King Kong gedurende tien jaar kunstmatig in leven te houden. Nu heeft ze echter bloed nodig om Kong een kunsthart te kunnen geven. De avonturier Mitchell (Kerwin) komt dan ook als geroepen, vooral omdat hij wonder boven wonder een Lady Kong gevangen heeft. De twee apen ontsnappen en de jacht wordt opnieuw geopend. Lachwekkende sequel op de mislukte remake uit 1976. Voor de tweede keer is de talentvolle regisseur Guillermin in dezelfde val gelopen. Het infantiele scenario werd geschreven door Ronald Shusett en Steven Pressfield. Hoofdschuldige is echter Dino de Laurentiis, die alles in gang heeft gezet. Alec Mills deed het camerawerk.

The Searchers

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond en Natalie Wood.

Terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog gaat Ethan Edwards (Wayne) op bezoek bij de ranch van zijn broer en diens gezin. Het is onrustig in de buurt, indianen zijn op oorlogspad. Wanneer de ranch wordt overvallen en zijn nichtjes worden gekidnapt gaat hij met een paar man op zoek naar de daders. Gaandeweg wordt duidelijk dat hij volledig verteerd wordt door zijn haat tegen indianen. Gedurfde western van Ford en Wayne, waarin de bloederige geschiedenis en het racisme in de VS aan de kaak worden gesteld. Prachtig geschoten: David Lean keek bij de film af hoe hij het landschap in Lawrence of Arabia in beeld wilde brengen.

The Quiet Man

1952 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1952. Drama van John Ford. Met o.a. John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald, Victor McLaglen en Mildred Natwick.

Nadat zijn laatste tegenstander op onfortuinlijke wijze in de ring sterft, keert voormalig bokskampioen Sean (Wayne) terug naar zijn geboorteplaats in Ierland, in de hoop op een rustig leventje na zijn uitputtende jaren in de States. Hij valt al snel voor de mooie Mary Kate (O'Hara), maar krijgt te maken met de primitieve lokale gewoontes (een bruidsschat) en de plaatselijke sterke jongens onder aanvoering van haar broer. Geregisseerd door grootmeester John Ford, vooral bekend van zijn vele westerns, die er zijn vierde Oscar voor beste regisseur mee binnen haalde.

Wagon Master

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van John Ford. Met o.a. Ben Johnson, Harry Carey jr, Ward Bond, Joanne Dru en James Arness.

De legendarische John Ford vond Wagon Master een van zijn beste films, beter nog dan Stagecoach of The Searchers. Voor de eenvoud van het verhaal van de Wagon Master valt inderdaad veel te zeggen, evenals voor de kraakheldere beelden. Paardenhandelaren Travis en Sandy (Johnson en Carey jr) haken aan bij een karavaan van mormonen onder leiding van Elder Wiggs (Bond). Onderweg naar Utah komen ze in contact met de moorddadige Cleggsbende en met vriendschappelijke Navajo-indianen. Ford schetst het mooist mogelijke Wilde Westen, vol pioniersgeest, gemeenschapszin en vrijheid.

She Wore a Yellow Ribbon

1949 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Joanne Dru, Ben Johnson, John Agar en Harry Carey jr.

Tweede deel van een trilogie die Ford maakte over de Amerikaanse cavalerie in de pioniersdagen van het Westen - de andere films waren Fort Apache (1948) en Rio Grande (1950). De titel She Wore a Yellow Ribbon slaat op de strijd van twee legerofficieren om de gunst van commandantsdochter Olivia (Dru): zij laten haar hun gele sjaal dragen. Maar eigenlijk gaat het om het komende afscheid van kapitein Brittles (Wayne), die met pensioen gaat, maar moeite heeft zijn verantwoordelijkheid neer te leggen. Ford nam de film op in het schitterende, mystieke landschap van Monument Valley. Cameraman Winston C. Hoch kreeg een Oscar voor zijn fraaie kleurenfotografie.

Fort Apache

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Henry Fonda, Shirley Temple, John Agar en Pedro Armendáriz.

Meesterlijke western van virtuoos John Ford met Henry Fonda als gedegradeerde en uiterst starre commandant van een afgelegen cavaleriepost. Ondergeschikte John Wayne is de onbaatzuchtige teamspeler met hart voor de manschappen en de Indianen. John Ford en scenarist Frank S. Nugent propageerden het ideaalbeeld van de cavalerie als eerste echte smeltkroes, als een broederlijk hechte pioniersgemeenschap die na de Amerikaanse Burgeroorlog plaats bood voor voormalige vijanden. Fort Apache was de koploper van Fords cavalerietrilogie, gevolgd door She Wore a Yellow Ribbon (1949) en Rio Grande (1950).

3 Godfathers

1948 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Pedro Armendáriz, Harry Carey jr, Ward Bond en Mae Marsh.

Cowboy John Wayne speelt een goudeerlijke boef die rond de kerst met twee kameraden wordt opgejaagd door een sheriff vanwege een bankoverval. Onderweg maken de dieven tijd voor hulp bij een bevalling en beloven de stervende moeder dat ze zich zullen ontfermen over het kind. Maar een baby verzorgen in de woestijn valt nog niet mee. Prachtige Technicolor-plaatjes van Death Valley en het innemend houterige acteerwerk resulteren in een fijne kerstfilm. De toespelingen naar het christelijke kerstverhaal zijn weliswaar theatraal opzichtig maar de hoofdmoot is dramatisch sterk.

Little Women

1933 | Komedie, Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Frances Dee en Jean Parker.

Deze film biedt oneindig veel plezier hoeveel keren je hem ook gaat bekijken; een trouwe, mooie bewerking van Alcott's roman over vier zusters, die samen met hun moeder wonen, terwijl vader in het leger zit en moet vechten. Victor Heerman en Sarah Y. Mason kregen terecht een Oscar voor het scenario. Uitstekende rolverdeling. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een klein stadje in Massachusetts. In 1949 opnieuw gefilmd en 1978 nog eens als tv-film.

King Kong

1933 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher en Noble Johnson.

Actrice Ann Darrow (Wray) wordt ingehuurd om een rol te spelen in een film die wordt opgenomen op een mysterieus eiland. De location scouts hebben hun werk niet goed gedaan: er wonen daar gevaarlijke inboorlingen. Die kidnappen Ann om haar te offeren aan de gigantische aap Kong. Maar Kong wordt verdoofd, gevangen en meegenomen naar New York, met de bekende tragische gevolgen. IJzersterke klassieker, nauwelijks gedateerd. Ondanks Peter Jacksons gebruik van prachtige special effects volgens velen nog steeds beter dan de remake uit 2005. De muziek van Max Steiner zette een standaard voor filmmuziek.

King girl

1932 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1932. Horror van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Maxine Rampling, Cathy Purcell en Louise Atkins.

De veertienjarige Gail verliest haar vader en wordt tot overmaat van ramp ook nog eens gepest op school door een meidenbende. Glenn, de leidster van de bende, heeft het zelf nogal moeilijk met de puberteit en het verlies van een liefde die zij nooit gekend heeft.

Chang

1927 | Documentaire, Zwijgende film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1927. Documentaire van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Kru, Chantui, Nah, Ladah en Bimbo.

Een in Thailand gedraaide documentaire over een siamees boerengezin, dat aan de rand van de rimboe leeft en voortdurend de jungle moet trotseren om zich te kunnen handhaven. Een spectaculaire film, die in de finale de vernietiging laat zien van een geheel dorp door een horde olifanten. Chang betekent olifant. De film is het schoolvoorbeeld geworden voor de TARZAN- films (en vele andere junglefilms). De makers zouden in 1933 het bioscooppubliek hun meesterwerk KING KONG schenken. De voor de tv herstelde versie is 13m korter en voorzien van muziek van Bruce Gaston.

Grass

1926 | Documentaire

Verenigde Staten 1926. Documentaire van Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack en Margueritte Harrison.

Opmerkelijke documentaire uit de periode van de zwijgende film, waarin een Amerikaanse filmploeg het 'vergeten volk' der Bakhtyari's opzoekt. Ze leven onder de meest primitieve omstandigheden op de hoogvlakten van Perzië, zijn vijftigduizend man sterk en worden geleid door Haidar Kahn. Jaarlijks zoeken deze nomaden een nieuw gebied uit, als hun vee al het gras op de oude stek verorberd heeft. We volgen de achtenveertig dagen durende uitputtende tocht. Bijzonder spectaculair is de overtocht van de Karun-rivier, zonder boten of andere hulpmiddelen, met zijn snelle stromingen waarbij tientallen mensen en dieren verzwolgen raken. Ook volgen we de beklimming en afdaling van de Zardeh Kuh, een zeer verraderlijke berg, waarbij ze dagenlang blootvoets door de sneeuw trekken. Het motto is doorgaan of sterven. Dierenliefhebbers zouden vandaag de dag scherp protest aantekenen tegen sommige beelden. Een onvergetelijk filmdocument, geproduceerd, geschreven en gefotografeerd door Cooper, Schoedsack en Harrison in de meest barre omstandigheden. Terry Ramsaye en Richard P. Carver stonden in voor de montage en de tussenteksten. De film werd in 1991 gerestaureerd in zijn originele vorm en lengte en van muziek voorzien door Richard Einhorn met composities van Gholam Hussein en Janati Ataie.

Grass: A nation's battle for life

1925 | Zwijgende film, Documentaire

Verenigde Staten 1925. Zwijgende film van Ernest B. Schoedsack en Merian C. Cooper.

Opmerkelijke documentaire uit de periode van de zwijgende film, waarin een Amerikaanse filmploeg het 'vergeten volk' der Bakhtyari's opzoekt. Ze leven onder de meest primitieve omstandigheden op de hoogvlakten van Perzië, zijn vijftigduizend man sterk en worden geleid door Haidar Kahn. Jaarlijks zoeken deze nomaden een nieuw gebied uit, als hun vee al het gras op de oude stek verorberd heeft. We volgen de achtenveertig dagen durende uitputtende tocht. Bijzonder spectaculair is de overtocht van de Karun-rivier, zonder boten of andere hulpmiddelen, met zijn snelle stromingen waarbij tientallen mensen en dieren verzwolgen raken. Ook volgen we de beklimming en afdaling van de Zardeh Kuh, een zeer verraderlijke berg, waarbij ze dagenlang blootvoets door de sneeuw trekken. Het motto is doorgaan of sterven. Dierenliefhebbers zouden vandaag de dag scherp protest aantekenen tegen sommige beelden. Een onvergetelijk filmdocument, geproduceerd, geschreven en gefotografeerd door Cooper, Schoedsack en Harrison in de meest barre omstandigheden. Terry Ramsaye en Richard P. Carver stonden in voor de montage en de tussenteksten. De film werd in 1991 gerestaureerd in zijn originele vorm en lengte en van muziek voorzien door Richard Einhorn met composities van Gholam Hussein en Janati Ataie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Merian C. Cooper op televisie komt.

Reageer