Jan Bucquoy is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Portrait de groupe en l'absence du ministre

1998 | Documentaire

België/Frankrijk 1998. Documentaire van Marie Mandy. Met o.a. Chantal Akerman, Vincent Bal, Alain Berliner, Philippe Blasband en Jan Bucquoy.

In deze documentaire wordt een inventaris opgemaakt van de Belgische film in de jaren 1990. Ook qua filmproductie is het land in twee verdeeld en slechts zelden geraakt een productie van het ene landsgedeelte in het andere. Toch werden er in deze periode enkele internationale successen geboekt met, langs de vlaamse zijde, DAENS (Oscarnominatie) en MANNEKEN PIS, en langs de Franse zijde FARINELLI (Oscarnominatie), C'EST ARRIVE PRES DE CHEZ VOUS, TOTO LE HEROS en LE HUITIEME JOUR. Films als WAIT UNTIL SPRING BANDINI en DUST waren zelfs internationale co- producties. Iedereen die een belangrijke rol speelde in deze periode in de Belgische film komt aan het woord en stelt zich de vragen: wat is de Belgische film, waarom worden er überhaupt gemaakt en voor en door wie? Er is heel wat commentaar op de regering die steeds maar nieuwe wetten uitvaardigd voor het subsidiëren van films en daarbij worden haast de woorden Frans en Nederlands geteld om na te gaan welke deelregering geld zal geven. Het werd een speelse, maar toch zeer kritische documentaire die ook voor een niet-Belgisch publiek interessant is. Fragmenten uit een twintigtal films illustreren het geheel. Het scenario is van Mandy, Louis Héliot en Anne Lévy- Morelle. Dominique Lefever stond in voor de montage en Virginie Saint-Martin nam plaats achter de camera.

Fermeture de l'usine Renault à Vilvorde : La Vie Sexuelle des Belges, troisième partie

1998 | Documentaire, Drama

België 1998. Documentaire van Jan Bucquoy. Met o.a. Jan Bucquoy en Nathalie Sartiaux.

Toen hij in februari 1997 de Franse directeur van Renault - Louis Schweitzer - de sluiting van de Renaultfabriek in Vilvoorde hoorde aankondigen, trok fantast-scenarist-producent-regisseur Bucquoy de baan op om de woede en ontgoocheling van drieduizend werknemers vast te leggen op film. Bucquoy volgt de stakers in hun protesten die ze o.m. voerden in Parijs, Douai en Brussel. De cineast schoot meer dan 65 uur film bijeen en toont de beloftes van de toenmalige socialistische Franse eerste minister Lionel Jospin, maar ook de angst van de werknemers en hun gezinnen die het slachtoffer werden van een sociaal systeem waarin ze geloofden en tegen hetwelk zij niet durfden revolteren. Hiermee wordt Bucquoy`s drieluik, na LA VIE SEXUELLE DES BELGES (1994) en CAMPING COSMOS : LA VIE SEXUELLE DES BELGES, DEUXI[KA2]EME PARTIE (1996) voltooid. Wat het seksuele leven der Belgen te maken heeft met Renaultfabriek-sluiting is voor velen een raadsel, tenzij je het moet zoeken in drie niets ter zake doende stoeipartijen van Bucquoy en zijn vriendin. We zijn benieuwd of deze documentaire nog een vervolg krijgt in het jaar 2006 omdat VW heeft aangekondigd de assemblagelijn in Brussel te sluiten en minstens drieduizend man van de vijfduizend op straat te zetten. Als doekje voor het bloeden blijft de vesting wel open met een assemblagelijntje voor de Audi. Geen woord van bonskanselier Angela Merkel of de president van Niedersachsen, de bondsstaat met een belang van bijna 25 procent in de autofabriek van Wolfsburg.

Camping Cosmos

1996 | Komedie

België 1996. Komedie van Jan Bucquoy. Met o.a. Jean-Henri Compère, Eva Ferrari, Noël Godin en Antje de Boeck.

De Belgische kust in de jaren 1980. Jan (Comp[KA2]ere) is de culturele animator van Camping Cosmos en tracht tevergeefs de vakantiegangers Bertolt Brecht bij te brengen. Er is totaal geen belangstelling voor zijn programma en zelfs een bezoek van auteur Pierre Mertens kan enkel op onverschilligheid rekenen. De uitbater van de camping eist dat hij een meer populair programma samenstelt, zoals een miss-verkiezing of een playback-show. Mislukte opvolger van het anarchistische LA VIE SEXUELLE DES BELGES. Een onsamenhangende reeks grappen en grollen die kritiek spuien op van alles en nog wat, maar die in totaal amper geestig te noemen zijn. Zelfs de cameo`s van een hele reeks bekende Belgen (o.a. Jan Decleir, Arno, Jean-Pierre Coopman, Herman Brusselmans, Marcel Vanthilt en Freddy De Kerpel) kunnen het geheel niet opschroeven. Alles is zoals de rondborstige Eve Ferrari: opgeschroefd en fake. Bucquoy schreef zelf het scenario en hij deed beroep op Michel Baudoir voor de fotografie.

La vie sexuelle des Belges

1994 | Komedie

België 1994. Komedie van Jan Bucquoy. Met o.a. Jean-Henri Compère, Isabelle Legros, Noël Godin, Noé Franck en Pascale Binnert.

Voor een jonge vent is een vlucht naar de hoofdstad, het kruispunt van deugd en zonde, de enige manier om te ontsnappen aan de verstikkende kleinsteedse mentaliteit. Maar de weg naar de onafhankelijkheid is niet eenvoudig, en onze jonge held heeft alle moeite om niet in de hinderlagen van de grote stad te vallen. De vraag rijst dan of hij daarmee niet de belangrijke zaken van het leven mist. Gedeeltelijk autobiografische film van een van Belgiës meest kleurrijke en anarchistische kunstenaars. Een film die, hoe eigenzinnig en rechtlijnig ook, veel meer vertelt over de Belgen dan de epische verfilming van HET VERDRIET VAN BELGIË. Je houdt ervan of je vindt het vreselijk, maar door zijn herkenbaarheid laat deze film geen enkele Belg onberoerd. Bedoeld als het eerste deel van Bucquoy's filmbiografie, die de periode van 1950 tot 1978 beslaat. Het scenario is van zijn hand, en Michel Baudour stond in voor het cinematografische gedeelte.