Shirley Temple (1928-2014): cast en muziek.
Er zijn 42 films gevonden.

Hooray for Hollywood

1976 | Documentaire

Verenigde Staten 1976. Documentaire van Onbekend. Met o.a. Mae West, Buster Keaton, Fred Astaire, Ginger Rogers en Humphrey Bogart.

Een compilatie van scènes uit oude Hollywood-films en beelden van Hollywood in de jaren '30, becommentarieerd door Mickey Rooney. Deze soms al te nadrukkelijk propagandistische film is over de hele linie een nostalgische en betoverende staalkaart van de glitter & glamour van weleer.

The Story of Seabiscuit

1949 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van David Butler. Met o.a. Shirley Temple, Barry Fitzgerald, Lon McCallister en Rosemary DeCamp.

Het doorsnee-renpaardenverhaal met Fitzgerald die de film grotendeels draagt als de toegewijde trainer.

Mr. Belvedere Goes to College

1949 | Komedie

Verenigde Staten 1949. Komedie van Elliott Nugent. Met o.a. Clifton Webb, Shirley Temple, Tom Drake, Alan Young en Jessie Royce Landis.

Het scherp van de tongriem gesneden personage uit SITTING PRETTY besluit college te volgen, met voorspelbare gevolgen. Niets bijzonders.

Adventure in Baltimore

1949 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1949. Romantiek van Richard Wallace. Met o.a. Shirley Temple, John Agar, Robert Young, Josephine Hutchinson en Albert Sharpe.

Zwakke romantische film met Temple vol moderne ideeën, maar toch op zoek naar ouderwetse liefde. Scenario van Lionel Houser.

A Kiss for Corliss

1949 | Komedie

Verenigde Staten 1949. Komedie van Richard Wallace. Met o.a. Shirley Temple, David Niven, Tom Tully en Virginia Welles.

Een opgeblazen komedie over tiener Temple die iedereen er van overtuigt dat zij en playboy Niven met elkaar omgaan. Een zwak vervolg van KISS AND TELL, met Shirley als Corliss Archer. Hertiteld: ALMOST A BRIDE.

Fort Apache

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Henry Fonda, Shirley Temple, John Agar en Pedro Armendáriz.

Meesterlijke western van virtuoos John Ford met Henry Fonda als gedegradeerde en uiterst starre commandant van een afgelegen cavaleriepost. Ondergeschikte John Wayne is de onbaatzuchtige teamspeler met hart voor de manschappen en de Indianen. John Ford en scenarist Frank S. Nugent propageerden het ideaalbeeld van de cavalerie als eerste echte smeltkroes, als een broederlijk hechte pioniersgemeenschap die na de Amerikaanse Burgeroorlog plaats bood voor voormalige vijanden. Fort Apache was de koploper van Fords cavalerietrilogie, gevolgd door She Wore a Yellow Ribbon (1949) en Rio Grande (1950).

The Bachelor and the Bobby-Soxer

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Shirley Temple, Rudy Vallee en Ray Collins.

High-school leerlinge Temple is tot over haar oren verliefd op haar jonge leraar Grant. Ze kan haar geluk niet op als haar zuster Loy, die rechter is, bepaalt dat Grant haar permanent gezelschap moet houden om haar van haar kwalijke toestand af te helpen. De geschrokken Grant zucht en besluit mee te werken door zich als een puber aan te gaan stellen. Verschrikkelijk leuk. Sidney Sheldon kreeg een Oscar voor zijn scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. GB-titel: BACHELOR KNIGHT.

That Hagen Girl

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Peter Godfrey. Met o.a. Ronald Reagan, Shirley Temple, Rory Calhoun, Lois Maxwell en Dorothy Peterson.

Het amateuristisch geschreven scenario geeft Temple weinig gelegenheid echt iets te maken van de rol van onecht kind wier leven in een kleine gemeenschap aan roddel ten prooi valt. Maar het is een historisch moment als ze tenslotte valt voor een veel oudere man - Reagan - die met zijn rol geen raad weet.

Honeymoon

1947 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1947. Komedie van William Keighley. Met o.a. Shirley Temple, Franchot Tone, Guy Madison, Lina Romay en Gene Lockhart.

Een mengeling van romantiek en komedie die vergeten kan worden. Een verhaal over een soldaat die naar zijn verloofde in Mexico verlangt en een pasje van drie dagen krijgt. De goede acteurs slagen er niet in de film aanvaardbaar te maken.

Kiss and Tell

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Richard Wallace. Met o.a. Shirley Temple, Jerome Courtland, Walter Abel, Katharine Alexander en Robert Benchley.

De film van een succesvol Broadwaystuk over een gekke tiener Corliss Archer is wat geforceerd, maar over het algemeen leuk; een van Temples betere rollen als volwassene.

Since You Went Away

1944 | Familiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple en Monty Woolley.

De geschreven introductie: 'This is the story of that unconquerable fortress - the American home, 1943´ heeft zelfs nu nog actuele waarde. De film wist de situatie van veel achterblijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog krachtig, realistisch en mooi af te schilderen en kreeg daarom veel bioscoopgangers: er werd voor vier miljoen dollar verdiend in een tijd waarin een toegangsbewijs 25 dollarcent kostte. Gebaseerd op brieven van columniste Margaret Buell Wilder vertelt de film het verhaal van Anne Hilton, wier man vrijwillig dient zodat Anne het met haar twee dochters alleen moet zien te rooien. Steiner (Gone With the Wind) won een Oscar voor de muziek.

I'll Be Seeing You

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van William Dieterle. Met o.a. Ginger Rogers, Joseph Cotten, Shirley Temple, Spring Byington en Tom Tully.

Overdreven David Selznick-sentiment. Rogers is een veroordeelde die met verlof naar huis mag en soldaat Cotten ontmoet die in de war is. Ze worden verliefd.

Miss Annie Rooney

1942 | Romantiek

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Edwin L. Marin. Met o.a. Shirley Temple, William Gargan, Guy Kibbee, Dickie Moore en Peggy Ryan.

Moore geeft Shirley haar eerste filmkus in dit weinig diepgaand verhaal over een meisje uit een minder bedeeld milieu dat verliefd wordt op een rijke jongeman.

Kathleen

1941 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Harold S. Bucquet. Met o.a. Shirley Temple, Herbert Marshall, Laraine Day, Gail Patrick en Felix Bressart.

De twaalfjarige Kathleen voelt zich eenzaam: haar moeder is bij haar geboorte overleden en haar vader is een workaholic. Kathleen wordt door een tirannieke gouvernante beperkt in haar doen en laten en tot overmaat van ramp komt vader met de verkeerde vriendin thuis.

Young People

1940 | Animatie

Verenigde Staten 1940. Animatie van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Shirley Temple, Jack Oakie, Charlotte Greenwood, Arleen Whelan en George Montgomery.

Het showbusinessduo Oakie en Greenwood brengt weesmeisje Temple groot in een zwakke musical, één van de latere en minder goede Temple-films. Liedjes o.a. 'Fifth Avenue'.

The Blue Bird

1940 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Familiefilm van Walter Lang. Met o.a. Shirley Temple, Spring Byington, Nigel Bruce, Gale Sondergaard en Eddie Collins.

Overdreven Temple-geval naar een klassiek verhaal over een meisje dat het ware geluk zoekt; langzaam van tempo, maar mooi gefilmd. De brand in het bos is een hoogtepunt.

The Little Princess

1939 | Drama, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Walter Lang en William A. Seiter. Met o.a. Shirley Temple, Richard Greene, Anita Louise, Ian Hunter en Cesar Romero.

Kindsterretje Shirley Temple (1928-2014) dat tussen 1935 en 1938 voor oorverdovend gerinkel aan de bioscoopkassa zorgde, is te zien in haar eerste Technicolor-film. In dit lichtvoetige drama speelt ze een meisje dat door haar vader op een sjieke kostschool wordt achtergelaten wanneer hij wordt opgeroepen voor de Boerenoorlog. Na het bericht van zijn vermissing wordt Sara een Assepoester-achtige bediende. Natuurlijk is het energieke goudlokje niet klein te krijgen. Amusante tweede bewerking van het boek van Frances Hodgson Burnett is een passend stervehikel voor Temple.

Susannah Of The Mounties

1939 | Actiefilm

1939. Actiefilm van William A. Seiter.

Kindsterretje Shirley Temple (1928-2014) dat tussen 1935 en 1938 voor oorverdovend gerinkel aan de bioscoopkassa zorgde, is te zien in haar eerste Technicolor-film. In dit lichtvoetige drama speelt ze een meisje dat door haar vader op een sjieke kostschool wordt achtergelaten wanneer hij wordt opgeroepen voor de Boerenoorlog. Na het bericht van zijn vermissing wordt Sara een Assepoester-achtige bediende. Natuurlijk is het energieke goudlokje niet klein te krijgen. Amusante tweede bewerking van het boek van Frances Hodgson Burnett is een passend stervehikel voor Temple.

Rebecca of Sunnybrook Farm

1938 | Komedie

Verenigde Staten 1938. Komedie van Allan Dwan. Met o.a. Shirley Temple, Randolph Scott, Jack Haley, Gloria Stuart en Phyllis Brooks.

Gekunstelde maar onderhoudende film, die helemaal rond Temple is opgebouwd. Het simpele verhaal, waarin Scott een radioster van Shirley probeert te maken, is gelardeerd met onfeilbare elementen uit eerdere films. Deze film heeft niets van doen met het beroemde verhaal van Kate Douglas Wiggin. Er is ook een versie die met de computer is ingekleurd.

Little Miss Broadway

1938 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Muziek van Irving Cummings. Met o.a. Shirley Temple, George Murphy, Jimmy Durante, Phyllis Brooks en Edna May Oliver.

Geen slechte Temple-film met Shirley die Olivers hotel voor theatermensen tot leven brengt; Shirley en Durante zijn goed samen. Liedjes: 'Be Optimistic', 'If All The World Were Paper' en 'Hop, Skip and Jump'.

Just Around the Corner

1938 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1938. Drama van Irving Cummings. Met o.a. Shirley Temple, Joan Davis, Charles Farrell, Amanda Duff en Bill Robinson.

Een van Shirleys minder succesvolle films. Alleen de liedjes met Robinson zijn, ondanks alles, schitterend.

Wee Willie Winkie

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van John Ford. Met o.a. Shirley Temple, Victor McLaglen, C. Aubrey Smith, Cesar Romero en Constance Collier.

Het verhaal van Kipling werd aangepast voor Temple als het heldinnetje van een Brits regiment in India. Goede actiescènes. Temple en McLaglen vormen een prima duo. Oorspronkelijk uitgebracht in een lengte van 99 minuten.

Heidi

1937 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Familiefilm van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Shirley Temple, Jean Hersholt, Arthur Treacher, Helen Westley en Mady Christians.

Het klassieke kinderverhaal dat in het Zwitserland van de 19e eeuw speelt. Goed gegeven voor Temple, die een meisje speelt dat bij haar grootvader Hersholt wordt weggehaald en bij de wrede Nash komt te wonen. Aardige zakdoekenfilm voor kinderen. De Nederlandse klompendansen horen niet in een Zwitsers verhaal thuis.

Ali Baba Goes to Town

1937 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1937. Komedie van David Butler. Met o.a. Eddie Cantor, Tony Martin, Roland Young, June Lang en John Carradine.

Onderhoudende muzikale komedie waarin Cantor terug gaat in de tijd, maar de grappen blijven van 1937, aardige produktie met Cantor in topvorm. Eindigt met filmpremière in 1937 en flitsen van veel 'sterren', van Shirley Temple tot Tyrone Power.

The Poor Little Rich Girl

1936 | Musical

Verenigde Staten 1936. Musical van Irving Cummings. Met o.a. Shirley Temple, Alice Faye, Jack Haley, Gloria Stuart en Michael Whalen.

Een van Shirleys beste films en in elk opzicht een prima musical. Temple loopt van huis weg, sluit zich aan bij het artiestenpaar Haley & Faye en steelt de show van de vastgeroeste Gillingwater. Ze keert tenslotte bij haar vader (Whalen) en de charmante Stuart terug. Beste nummer is 'Military Man' aan het slot.

Stowaway

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van William A. Seiter. Met o.a. Robert Young, Alice Faye, Shirley Temple, Eugene Pallette en Helen Westley.

Een voorspelbaar, maar onderhoudend scheepsverhaal over de romance tussen Faye en Young met Temple als ongeneeslijk nieuwsgierig kind.

Poor Little Rich Girl

1936 |

Verenigde Staten 1936. Irving Cummings. Met o.a. Alice Faye, Jack Haley, Jane Darwell, Shirley Temple en Claude Gillingwater.

Een voorspelbaar, maar onderhoudend scheepsverhaal over de romance tussen Faye en Young met Temple als ongeneeslijk nieuwsgierig kind.

Dimples

1936 | Familiefilm, Muziek

Verenigde Staten 1936. Familiefilm van William A. Seiter. Met o.a. Shirley Temple, Frank Morgan, Helen Westley, Robert Kent en Stepin Fetchit.

Eersteklas Shirley Temple-film met onze heldin die haar best doet haar behoeftige vader te redden (de prachtige Morgan speelt die vader). Liedjes: 'Oh Mister Man Up In The Moon', 'What Did The Bluebird Say'.

Captain January

1936 | Familiefilm

Verenigde Staten 1936. Familiefilm van David Butler. Met o.a. Shirley Temple, Guy Kibbee, Slim Summerville, Buddy Ebsen en June Lang.

Ongecompliceerde, sentimentele vertelling over een weesmeisje (Shirley) dat door de nieuwe sociaal werker van haar adoptievader (Kibbee), die vuurtorenwachter is, gescheiden dreigt te worden. Kort en lief. Shirley en Ebsen zingen en dansen het liedje 'At the Codfish Ball'.

The Littlest Rebel

1935 | Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Familiefilm van David Butler. Met o.a. Shirley Temple, John Boles, Jack Holt, Karen Morley en Bill Robinson.

Een eersteklas Temple-geval als Shirley haar vader Boles, die een soldaat is, uit gevangenschap redt in de Burgeroorlog door president Lincoln op te zoeken; de dansen met Robinson zijn zoals altijd fraai.

The Little Colonel

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van David Butler. Met o.a. Shirley Temple, Lionel Barrymore, Evelyn Venable, John Lodge en Sidney Blackmer.

Zelfs wie geen fan is, vindt deze film goed. Een van Shirleys beste, waarin zij de relatie tussen grootvader Barrymore en moeder Venable lijmt.

Our Little Girl

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van John Robertson. Met o.a. Shirley Temple, Rosemary Ames, Joel McCrea, Lyle Talbot en Erin O'Brien-Moore.

De gebruikelijke Temple-intrige over Shirley die gescheiden ouders weer samenbrengt.

Curly Top

1935 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van Irving Cummings. Met o.a. Shirley Temple, John Boles, Rochelle Hudson, Jane Darwell en Rafaela Ottiano.

Shirley zingt 'Animal Crackers In My Soup' als ze weer voor Cupido speelt, deze keer voor zus Hudson en de knappe Boles.

Stand Up and Cheer

1934 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1934. Komedie van Hamilton MacFadden. Met o.a. Warner Baxter, Madge Evans, James Dunn, John Boles en Shirley Temple.

Een erg aardige film over de crisisjaren waarin een presidentiële commissie het moreel van de natie wil opvijzelen. Shirley steelt de show met het liedje 'Baby Take A Bow'.

Now, I'll Tell

1934 | Misdaad

Verenigde Staten 1934. Misdaad van Edwin Burke. Met o.a. Spencer Tracy, Helen Twelvetrees, Alice Faye, Robert Glecker en Hobart Cavanaugh.

Gebaseerd op het boek van de vrouw van gokker-gangster Arnold Rothstein. Tracy als Golden, een kleine gokker, die prestige wil winnen. Hij belooft zijn vrouw beterschap - een eerlijk leven - als hij tweehonderdduizend dollar heeft gewonnen, maar met Golden loopt het net zo slecht af als met Rothstein. Een kleurrijk portret van een man die bezeten is van macht en geld, met een schitterende vertolking van Tracy.

Now and Forever

1934 | Misdaad

Verenigde Staten 1934. Misdaad van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Carole Lombard, Shirley Temple, Sir Guy Standing en Charlotte Granville.

Een geijkt verhaal over een juwelendief die op het rechte pad belandt. Lombard wordt overschaduwd door Cooper en Temple.

Mandalay

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Kay Francis, Lyle Talbot, Warner Oland, Rafaela Ottiano en Ruth Donnelly.

Rangoon fungeert als exotisch decor voor een niemendalletje over Francis als een louche dame die verliefd is op Talbot, een aan alcohol verslaafde medicus.

Little Miss Marker

1934 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1934. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Adolphe Menjou, Shirley Temple, Dorothy Dell, Charles Bickford en Lynne Overman.

Een succesvol verhaal van Damon Runyon over gokker Menjou en de New yorkse gokkolonie, omgeturnd door de vertederende kleine Shirley, die als 'schuldbekentenis' achterblijft. Opnieuw gemaakt als SORROWFUL JONES en FOURTY POUNDS OF TROUBLE en nogmaals in 1980 met Matthau en Andrews.

Change of Heart

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van John G. Blystone. Met o.a. Janet Gaynor, Charles Farrell, Ginger Rogers, James Dunn en Shirley Temple.

Twee gelukkige jonge echtparen trekken naar New York in de hoop succes te behalen, maar het valt bitter tegen. Ondanks behoorlijk spel, lijdt de film door het moeizame script, schipbreuk.

Bright Eyes

1934 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1934. Muziek van David Butler. Met o.a. Shirley Temple, James Dunn, Judith Allen, Jane Withers en Lois Wilson.

Een vroege film van Temple. Het verhaal gaat over de strijd om het voogdijschap van de net wees geworden kleine Shirley. Liedje: 'On the Good Ship Lollipop'.

Baby Take a Bow

1934 | Musical

Verenigde Staten 1934. Musical van Harry Lachman. Met o.a. Shirley Temple, James Dunn, Claire Trevor, Alan Dinehart en Ray Walker.

Deze film, waarin Shirley Temple haar debuut maakt, lijkt in retrospectief een van haar zwakste, maar heeft haar carrière toch op gang gebracht. Als het typische kleine vrouwtje dat de zaken in het reine brengt, helpt zij haar vader, een ex-gevangene, een veroordeling te ontlopen voor een misdaad die hij niet begaan heeft.

To the Last Man

1933 | Western

Verenigde Staten 1933. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Randolph Scott, Esther Ralston, Noah Beery sr, Jack LaRue en Buster Crabbe.

Een goede western, door Jack Cunningham geschreven naar een boek van Zane Grey. Het verhaal gaat over de al heel lang durende strijd tussen twee families. Scott behoort tot de ene kant, maar wordt verliefd op Ralston van de andere kant. Ben Reynolds maakte weer de beelden. Voor de jonge Temple was het de tweede filmrol, nadat zij in 1932 had gedebuteerd.