Tonu Kark

Acteur

Tonu Kark is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Head käed

2002 | Komedie, Romantiek

Estland/Letland 2002. Komedie van Peeter Simm. Met o.a. Rezija Kalnina, Leonarda Klavina, Tiit Sukk, Maija Apine en Atis Tenbergs.

Koele Margita (Kalnina) en haar zus Evija (Klavina) beleven een gouden tijd in Riga, de hoofdstad van Letland, als vingervlugge zakkenrolsters en supersnelle gauwdieven. Bij een diefstal, waarbij een four wheel drive betrokken is, raakt Evija gewond en Margita wordt de grond te heet onder de voeten. Ze neemt razendsnel de benen naar het noordelijk gelegen Estland en duikt onder in het onbenullige dorpje Vineeri. Als zij de auto van de badende, gepensioneerde Adolf (Ulfsak) wil pikken, wint haar goede hart het als ze meent, dat hij aan het verdrinken is. Van het een komt het ander en Margita heeft een onderkomen. Ook de zorg voor de kleine Pavo (Tenbergs), die de interessante gave heeft, dat hij aan de warmte op de toetsen van een geldautomaat de pincode van de vorige gebruiker kan ontcijferen. Als Margita verliefd wordt op Adolfs zoon Arnold (Sukk) die politieman is, wordt het de hoogste tijd om hem weer te smeren. Een plezierige kleine film met wat overladen subplots. Hij ontspoort slechts eventjes in de finale. Gesierd door behoorlijk spel, een strakke regie en een mooie technische uitvoering. Het scenario is van Toomas Raudam en regisseur Simm. Het camerawerk is van Uldis Jancis.

Head käed (Good Hands)

2001 | Komedie

Estland/Letland 2001. Komedie van Peeter Simm. Met o.a. Tonu Kark, Janek Joost, Maija Apine, Leonarda Klavina en Rezija Kalnina.

Film over liefde, vriendschap en diefstal. De no nonsens, blonde Margita steelt samen met haar zus Evija alles wat los en vast zit in de straten van Riga. Of het nu een goed gevulde portefeuille is of een splinternieuwe jeep, niets is veilig voor het tweetal. Op een dag gaan ze te ver. De politie krijgt er lucht van en ze moeten vluchten. Margita komt net over de grens in een klein dorpje terecht waar ze onderduikt. Ze begint een affaire met een politieagent en ze hoopt dat hij haar uit de handen van de wet kan houden. Wanneer de zaken uit de hand lopen, vlucht Margita opnieuw en pakt ze haar oude leven in Riga weer op.

Äratus

1989 | Drama

SU/Estland 1989. Drama van Jüri Sillart. Met o.a. Tonu Kark, Kaljo Kiisk, Sulev Lulk, Maria Kienskaja en Sulev Luik.

Stalin wilde voorkomen dat in de Baltische republieken, die in 1940 geannexeerd waren, na WO II het nationalisme de kop zou opsteken; het gemakkelijkst kon hij dit bereiken door mensen massaal te deporteren en ervoor te zorgen dat genoeg Russen zich tussen de bevolking zouden integreren. Zo gezegd, zo gedaan: in 1949 werden grote delen van de bevolking opgepakt en afgevoerd naar het gevreesde en onherbergzame Siberië. Een cynische zet die bij de onafhankelijkheid rond 1991 nog een grote rol heeft gespeeld: een aanzienlijk deel van de bevolking is Russisch en liet zich aanvankelijk door de communistische partij mobiliseren in 1990 tegen de vrijheid. Deze debuutfilm van Sillart, die als cameraman het vak geleerd heeft, put uit eigen ervaring en hij heeft deze schrijnende geschiedenis in de traditie van de Russische klassieke meesters verfilmd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tonu Kark op televisie komt.

Reageer