Donald Peterman (1932-2011): camera.
Er zijn 19 films gevonden.

How the Grinch Stole Christmas

2000 | Fantasy, Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Fantasy van Ron Howard. Met o.a. Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski en Bill Irwin.

Knap gemaakte verfilming van het boek van Theodor Seuss Geisel (1904-1991) met komiek Jim Carrey in de titelrol. The Grinch is een verstoteling van de Who's, een olijk, onbevlekt bergvolkje dat leeft in een sneeuwvlok. Iedere Kerst raken de Who's uitzinnig van vreugde terwijl de Grinch op zijn grot boven Whoville bedenkt hoe hij het feest kan saboteren. De Grinch heeft namelijk een te klein hart. Cindy Lou Who (Taylor Momsen), een klein meisje met een groot hart, vindt hem zielig en lokt hem naar het dorp waar de ijzige Grinch zowaar lijkt te ontdooien. Carrey kreeg 20 miljoen dollar voor de klus en een deel van de opbrengsten van alle rommel eromheen.

Mighty Joe Young

1998 | Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Avonturenfilm van Ron Underwood. Met o.a. Charlize Theron, Bill Paxton, Rade Serbedzija, Peter Firth en David Paymer.

Remake van gelijknamige Oscarwinnende film uit 1949. Reuzengorilla Joe leeft in de idyllische Afrikaanse jungle, maar wordt bedreigd door schurken met commerciële bedoelingen. Jill (Theron) beschermt hem koste wat kost, ook als dat voor de aap een verhuizing naar de gecultiveerde VS betekent. Joe - de naam die zowat iedere zin wordt genoemd - is zowel aaibaar als angstaanjagend en knap geanimeerd. De visuele effecten leverden een Oscarnominatie op. Een groots, ietwat kitscherig verhaal dat aan alle verwachtingen voldoet, met hier en daar visuele grapjes en verrassende shots.

Men in Black

1997 | Sciencefiction, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Barry Sonnenfeld. Met o.a. Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent D'Onofrio en Rip Torn.

Een agent van de New Yorkse politie (Smith) wordt gerekruteerd door een geheimzinnige in het zwart geklede man (Jones), die hem wil inlijven bij een organisatie die de overvloedig aanwezige buitenaardse wezens op aarde onder controle moet houden. Prettige zomerblockbuster met goed uitgevoerde special effects, tamelijk subtiele humor en goede acteurs in hun element. Moraal van de film: feitelijk kan iedereen een 'alien' zijn. In 2002 en 2012 verschenen sequels, in 2019 kwam er een reboot, maar het niveau van het origineel werd niet meer gehaald.

Get Shorty

1995 | Misdaad, Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Barry Sonnenfeld. Met o.a. John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito en Delroy Lindo.

Prima verfilming van een roman van Elmore Leonard. Gangster Chili Palmer (Travolta) is een fervent filmliefhebber. Hij droomt al jaren van een bestaan als filmproducent. Wanneer hij een gokschuld moet innen van Harry Zimm (Hackman), het brein achter films met titels als The Slime People, ziet hij zijn kans schoon. Gaandeweg ontdekt hij dat de filmwereld in Hollywood eigenlijk niet zoveel verschilt van de onderwereld: beide zijn gebaseerd op creativiteit, angst en hebzucht. Regisseur Sonnenveld houdt met hulp van zichtbaar zich amuserende hoofdrolspelers de vaart erin.

Speechless

1994 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Romantiek van Ron Underwood. Met o.a. Michael Keaton, Geena Davis, Christopher Reeve, Bonnie Bedelia en Ernie Hudson.

Bij een campagne voor de senaatsverkiezingen ontmoeten Kevin Vallick en Julia Mann elkaar. Het is liefde op het eerste gezicht. Zij denkt dat hij schrijver is van sitcoms voor de tv; hij houdt haar voor een journaliste. Ze schrijven echter beiden speeches: Kevin voor Ray Garvin en Julia voor diens rivaal en tegenkandidaat Lloyd Wannamaker.

Addams Family Values

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Barry Sonnenfeld. Met o.a. Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd, Joan Cusack en Christina Ricci.

Leuk vervolg op de zwarte komedie The Addams Family uit 1991 draait rond de pogingen van nanny Debbie Jellinsky (Cusack) om de rijke oom Fester (Lloyd) te trouwen en hem vervolgens om zeep te helpen. Net als zijn voorganger moet Addams Family Values het hebben van de ridiculisering van de Amerikaanse familiewaarden en het voortreffelijke acteerwerk van met name Julia (die kort na de opnamen overleed) en Huston en Ricci die zichtbaar plezier in hun rollen hebben. Het mooie production design werd genomineerd voor een Oscar.

Mr. Saturday Night

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Billy Crystal. Met o.a. Billy Crystal, Julie Warner, Helen Hunt, David Paymer en Mary Mara.

Regiedebuut van Crystal, die ook het scenario schreef samen met Lowell Ganz en Babaloo Mandel. Hij speelt de rol van een komiek die zijn loopbaan begint met het opvoeren van sketches met zijn broer Paymer. Deze laatste wordt spoedig zijn manager, zijn pispaal, zijn aangever en bliksemafleider. Als Paymer afhaakt, om van zijn oude dag te gaan genieten, voelt Crystal zich verraden. Vruchteloos werkt hij aan een comeback. Alles mislukt, ondanks de goede adviezen van zijn broer en zijn vrouw Warner. Een Crystal- op-leeftijd (met slechte en ongeloofwaardige make-up) eindigt zijn loopbaan als animator in bejaardeninstellingen. Voor Oscar genomineerde Paymer is meer het bekijken waard dan Crystal. De vertelstijl is te sentimenteel en te grienerig. Hoogtepunt van de film is de geïmproviseerde ontmoeting tussen Crystal en Jerry Lewis, onweerstaanbaar als altijd. Gedraaid in Dolby-sound.

Point Break

1991 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1991. Actiefilm van Kathryn Bigelow. Met o.a. Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey, Lori Petty en John C. McGinley.

Wanneer een serie Californische banken wordt overvallen, stuurt de FBI de jonge medewerker Johnny Utah (Reeves) erop af. Die begeeft zich undercover in de surfgemeenschap, waar hij de daders denkt te vinden. Al doende raakt hij echter in de ban van de charismatische beach boy annex mysticus Bodhi (Swayze). Enerverende actiefilm met cultstatus van vakvrouw Bigelow (Strange Days, The Hurt Locker), die de kijker trakteert op knappe staaltjes skydiving, een huiveringwekkende parachute-loze sprong uit een vliegtuig en natuurlijk prachtige surfsequenties.

She's Out of Control

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Stan Dragoti. Met o.a. Tony Danza, Ami Dolenz, Catherine Hicks, Wallace Shawn en Dick O'Neill.

Doug heeft het goed voor elkaar: een leuke vriendin, een hippe baan als baas van een radiostation en een gezonde tienerdochter. Maar als zijn dochter Katie opbloeit tot een aantrekkelijke jonge vrouw en zich de aandacht van de mannelijke sekse met graagte laat welgevallen, knapt er iets bij Doug. Tijdens zijn pogingen zijn kleine meisje te beschermen, stapelt hij de ene fout op de andere.

She's Having a Baby

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van John Hughes. Met o.a. Kevin Bacon, Elizabeth McGovern, Alec Baldwin, Isabel Lorca en William Windom.

De pasgetrouwde Jake (Bacon) en Christy (McGovern) Briggs zijn eigenlijk nog niet zo goed voorbereid op de harde realiteit van het volwassen leven. Zij moet voldoen aan de verwachtingspatronen van hun ouders (wanneer komt de eerste kleine?), hij wil mooie romans schrijven maar werkt als copywriter bij een reclamebureau. En dat terwijl jeugdvriend Davis McDonald (Baldwin) nog wel plezier in het leven lijkt te hebben. Een nogal brave komedie van Hughes, die met The Breakfast Club (1985) en Ferris Bueller's Day Off (1986) veel leuker werk afleverde.

Planes, Trains and Automobiles

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van John Hughes. Met o.a. Steve Martin, John Candy, Laila Robins, Kevin Bacon en Michael McKean.

Op weg naar huis voor Thanksgiving raakt een zakenman opgescheept met een vervelende klier, een vertegenwoordiger in douchegordijn-ringen. Maar de vele obstakels die hun pad blokkeren brengen de twee uiteindelijk dichter bij elkaar. Vermakelijke buddy-roadmovie van regisseur Hughes die ook tienerkomedies als Weird Science (1985) en Ferris Bueller's Day Off (1986) op z'n naam schreef. Maar Planes, Trains & Automobiles mag inmiddels een klassieker heten: door consequente dialogen, perfecte acteurstiming, en de goede combinatie van Martin en de altijd innemende Candy, die in 1994 op 43-jarige leeftijd overleed.

Star Trek IV: The Voyage Home

1986 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Leonard Nimoy. Met o.a. William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan en George Takei.

Een buitenaards ruimteschip bedreigt de aarde, en is op zoek naar bultrug-walvissen, zo blijkt uit de audio-signalen die het schip uitzendt. Maar bultruggen zijn in de 23ste eeuw uitgestorven. Daarom moet de Star Trek-bemanning door de tijd reizen naar twintigste-eeuws San Francisco, om daar de uitstervende zeezoogdieren én de mensheid uit de toekomst te redden. Het leven in 1984 vergt wel wat aanpassingen. Een van de betere afleveringen van de Star Trek-serie, met aardige grappen en een milde eco-boodschap. Genomineerd voor maar liefst vier Oscars.

Gung Ho

1986 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Drama van Ron Howard. Met o.a. Michael Keaton, Gedde Watanabe, George Wendt, Mimi Rogers en John Turturro.

Al meer dan 35 jaar leeft het stadje Hadleyville van een autofabriek. De autoverkopen gaan de laatste tijd echter zo slecht dat sluiting van het bedrijf de enige oplossing lijkt. Er moet iets gebeuren om te verhinderen dat Hadleyville binnen de kortste tijd een spookstad wordt. De enige mogelijkheid is het bedrijf te verkopen aan de Japanners. De voorman (Keaton) wordt afgevaardigd om te onderhandelen. Bijzonder vermakelijke confrontatie van twee culturen. Voorspelbaar entertainment, met veel flair gebracht. Lowell Ganz en Babaloo Mandel baseerden hun scenario op een verhaal van Edwin Blum. Het camerawerk is van Don Peterman. Door de ironie van het lot zou enkele jaren later de filmindustrie van Hollywood voor een groot deel in Japanse handen vallen. Gevolgd door een tv-serie. Gefilmd in Panavision.

Cocoon

1985 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1985. Komedie van Ron Howard. Met o.a. Don Ameche, Wilford Brimley, Hume Cronyn, Brian Dennehy en Jack Gilford.

Drie oude mannen uit een rusthuis maken al een tijdlang gebruik van het heerlijke zwembad in een naburige leegstaande villa. Als de villa verhuurd wordt krijgen de wat zorgelijker bewoners van het tehuis hun bedenkingen, maar de mannen gaan door met hun clandestiene zwempartijtjes en worden er fit, vrolijk en levenslustig van, tot vreugde van hun echtgenotes. Maar dan komen de oudjes achter het grote geheim van hun nieuwe buren. Aardige sf met aanstekelijk spel van de goed bezette cast. Oscars voor Ameche en de special effects-makers.

Splash

1984 | Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Ron Howard. Met o.a. Tom Hanks, Daryl Hannah, John Candy, Eugene Levy en Dody Goodman.

Groente- en fruithandelaar Allen (Hanks) heeft het druk met zijn zaak in de haven van Manhattan. Toch vindt hij nog tijd om te dromen, van een fijne relatie. Zijn wens wordt vervuld als hij opgezadeld wordt met een aantrekkelijke blondine (Hannah), die echter wel wat eigenaardige trekjes heeft. Zo eet ze haar kreeft met schaal en al, en als ze in bad zit veranderen haar benen in een vissenstaart. Aardige, tikje gedateerde komedie, moet het hebben van de jongensachtige charme van de destijds nog onbekende Hanks. Het script van dit vrolijke niemendalletje werd genomineerd voor een Oscar.

Mass Appeal

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Glenn Jordan. Met o.a. Jack Lemmon, Zeljko Ivanec, Charles Durning, Louise Latham en Alece Hirson.

Een toneelmatige maar boeiende en vinnig vertolkte tragi- komische film met Lemmon als een opportunistische, gemakzuchtige priester die het aan de stok krijgt met een idealistische seminariestudent. Minder moraliserend dan verwacht kon worden, en met schitterende bijrollen van Durning als een strenge Monseigneur en Latham als een toegewijde huishoudster. Gebaseerd op het succesrijke Broadway-stuk van Bill C. Davis, waar in oorsprong maar twee rollen in voorkomen. Camerawerk van Don Peterman.

Best Defense

1984 | Komedie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1984. Komedie van Willard Huyck. Met o.a. Dudley Moore, Eddie Murphy, Kate Capshaw, Helen Shaver en George Dzundza.

Wylie Cooper (Moore) maakt tanks voor het Amerikaanse leger. Hij is er niet erg goed in. Dat is niet zo mooi, want uitgerekend tijdens een testritje in Koeweit wordt het land aangevallen door buurland Irak. Gelukkig heeft hij de hand gelegd op een uitvinding van een overleden collega. Tijdens testvoorstellingen bleek dat het publiek de film niet leuk vond. Daarom besloten de makers nieuwe opnames met de grote ster Murphy als tankcommandant aan de film toe te voegen. Veel hielp het niet.

Flashdance

1983 | Drama, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1983. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Jennifer Beals, Michael Nouri, Lilia Skala, Sunny Johnson en Kyle T. Heffner.

De achttienjarige Alex (Beals) werkt overdag als lasser. 's Avonds werkt ze als ondeugende danseres in een nachtclub in Pittsburgh. Het liefst zou ze een serieuze balletdanseres worden. Maar is dat wel weggelegd voor een meisje uit de werkende klasse? Aardige dansfilm, met leuke liedjes, waaronder de hit 'What a Feeling', en een frisse hoofdrolspeelster. Indertijd goed bezocht in de bios maar verguisd door veel critici. In 1993 speelde Beals zichzelf in Nanni Moretti's luchtige drieluik Caro diario. Regisseur Lyne zou later films als Nine 1/2 Weeks en Unfaithful maken.

Rich and Famous

1981 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1981. Komedie van George Cukor. Met o.a. Jacqueline Bisset, Candice Bergen, David Selby, Hart Bochner en Steven Hill.

Voor zijn laatste bioscoopfilm maakte Cukor gebruik van het toneelstuk Old Acquintance van John van Druten, dat in 1943 reeds verfilmd was. Bisset en Bergen zijn twee vriendinnen, die elkaar uit het oog verliezen. Na tien jaar zien ze elkaar weer. De een is ondertussen een succesvolle romanschrijfster geworden, de ander een gewone huisvrouw. Ze onderhouden een hechte vriendschapsband, al benijden ze elkaar hun geslaagde leven. Als huisvrouw Bergen haar dagboek publiceert, komt het tussen hen tot een breuk. Twintig jaar uit twee vrouwenlevens door de beste vrouwen-regisseurs in beeld gebracht, maar de film toont enkele opvallende, zeer hinderlijke stijlbreuken die de film oppervlakkig en warrig maken. Al met al een interessante prent over vrouwen, liefde en eenzaamheid. Marsha Hunt, Christopher Isherwood, Roger Vadim, Ray Bradbury, Nina Foch en Frances Bergen zijn even in het beeld. Geproduceerd door Bisset. Scenario van Gerald Ayres. Camerawerk van Don Peterman.