Václav Havel

1936 Acteur, Auteur

Václav Havel (1936) is acteur en auteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Citizen Havel

2008 | Documentaire

Tsjechië 2008. Documentaire van Pavel Koutecký en Miroslav Janek.

Documentaire over Václav Havel. De filmmakers registreren jarenlang en zonder enig commentaar van zeer dichtbij het veranderende leven van de politicus Havel. Na de splitsing van Tsjecho-Slowakije in 1992, werd voormalig dissident, leider van de Fluwelen Revolutie, toneelschrijver en essayist Václav Havel, de eerste president van de nieuwe republiek. De voormalige staatsvijand kreeg het mandaat om de staat en haar instituties te vernieuwen. Vanwege deze uitzonderlijke situatie liet staatsburger Havel zich vanaf de eerste dag filmen door zijn vriend, de filmmaker Pavel Koutecký. Deze mocht Havel overal filmen, of dat nu in Praag was of elders op de wereld. De filmmaker was zoveel mogelijk in het gezelschap van Havel. Deze documentaire bevat nog nooit eerder vertoond internationaal materiaal en geeft een mooie intieme kijk op een man die in de spotlights staat van de internationale politiek en die hartstochtelijk probeert een balans te vinden tussen het publieke en zijn persoonlijke leven terwijl hij intussen zijn land uit het communistische verleden leidt naar een vrije democratische toekomst.

Lou Reed: Rock And Roll Heart

1997 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Timothy Greenfield-Sanders. Met o.a. Lou Reed, Paul Auster, David Bowie, John Cale en Joe Dallesandro.

Lou Reed was vanaf het prille begin een individualist. In de rockgeschiedenis neemt hij een aparte plaats in. Hij is de man die rock `n` roll in de avant-garde bracht. Lou begon vlak na 1960 in bands als The Shades en The Intimates, die in het kielzog voeren van de populaire popzangers uit die tijd. Een ontmoeting met John Cale rond 1965 was beslissend voor het verdere verloop van zijn carri[KA2]ere. Ze experimenteerden met rockmuziek en vormden samen met Maureen Tucker en Sterling Morrison The Velvet Underground. Aanvankelijk hadden ze weinig succes totdat underground-goeroe Andy Warhol hen serieus nam. The Velvet Underground (al of niet aangevuld met Nico) niet zo verschrikkelijk populair, maar ze werden tenslotte levende legendes. Ze brachten vier LP's uit en daarna ging Reed solo. Zijn personality bezorgde hem al vlug een hele schare trouwe fans, die hem zelfs zijn uitstapjes in de heavy metal vergaven. Deze documentaire geeft een uitstekend beeld van niet alleen Reed, maar van de hele underground-beweging en welke vernieuwingen ze veroorzaakten binnen de pop-cultuur. De makers laten ook heel wat mensen aan het woord die met Reed gewerkt hebben en dit alles wordt geïllustreerd met fragmenten tientallen songs van Reed. Een film die ook niet-fans van de zanger zullen weten te waarderen. Jed Parker stond in voor de montage, terwijl regisseur Greenfield-Sanders scenario en fotografie voor zijn rekening nam. Stereo.

Zebrácká opera

1991 | Musical, Historische film

Servië en Montenegro 1991. Musical van Jirí Menzel en Menahem Golan. Met o.a. Josef Abrhám, Marián Labuda, Libuse Safránková, Rudolf Hrusínský en Jeremy Irons.

Menzels satirische versie van John Gay's The Beggar's Opera waarin het geboefte en de hermandad onder één hoedje spelen. Václav Havel bewerkte Gay's stuk reeds in 1972 als satire op de door de communisten beheerste maatschappij - die uiteraard Havels pennevrucht schielijk op de Index van Verboden Werken plaatsten. Havel paste zijn werk niet meer aan op de Nieuwe Tsjechische Orde, hoewel een actualisering niet overbodig geweest zou zijn in een samenleving waar het krioelt van corrupte nieuwe rijken, waartussen zich vele ex-partijgenoten en talloze andere schurken bevinden. Menzels film is er als cinematografisch werk beslist niet minder om.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Václav Havel op televisie komt.

Reageer