János Bán

1955 Acteur

János Bán (1955) is acteur.
Er zijn 9 films gevonden.

Fateless

2005 | Oorlogsfilm, Drama

Hongarije/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 2005. Oorlogsfilm van Lajos Koltai. Met o.a. Marcell Nagy, János Bán, György Gazsó, Daniel Craig en Zsolt Dér.

De joodse veertienjarige György valt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Boedapest in Duitse handen, wordt gedeporteerd en komt in diverse concentratiekampen terecht. György's omzwervingen lijken op die van de hoofdpersoon van Roman Polanski's The Pianist - al zijn de gruwelen die hij meemaakt en moet aanschouwen nog veel pijnlijker. Ook in Fateless wordt de Holocaust getoond als een aaneenschakeling van wrede toevalligheden. Voormalig cameraman Koltai toont het in sombere, donkere en voornamelijk sepiagetinte, later zwart-witte, beelden. Naar het autobiografische boek dat Nobelprijswinnaar Imre Kertész schreef over zijn ervaringen in de concentratiekampen.

Modré z neba

1997 | Komedie, Drama

Slowakije/Tsjechië 1997. Komedie van Eva Borušovičová. Met o.a. Slavka Halcakova, Zita Kabatova, Emilia Vasaryova, Milan Mikulcik en János Bán.

Geslaagde debuutfilm van jonge studente Slowaakse Film School, Boru[KA5]sovi[KA5]cov[KA1]a, naar scenario van andere studente van die school, Jana Sko[KA5]repov[KA1]a, over drie vrouwen van drie verschillende generaties en twee nationaliteiten: een moeder, een dochter en een grootmoeder, die gedeeltelijk Tsjechisch en gedeeltelijk Slowaaks zijn. Marta (Vasaryova), gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, leeft van pottenbakken maar grootste deel van haar tijd wordt in beslag genomen door opvoeding van haar tienerdochter Alica (Halcakova) en de zorg van haar oude moeder Eliska (Kabatova). Marta maakt zware crisis door en wordt daar alleminst in geholpen door Alicia`s grillen, noch door haar moeders onverbeterlijke ijver om zich theatraal op te kleden in decennia oude gewaden en rond te sukkelen op levensgevaarlijke hoge hakken. De hele `vrouwenfilm` lang staan deze drie vrouwen tegenover elkaar, nu eens elkaar liefhebbend en steunend, dan weer elkaar op de proef stellend met hun wisseleende gemoedsstemmingen of onorthodoks gedrag. Als een familietragedie zich in hun huis aandient beginnen de vrouwen te begrijpen dat zij finaal in hetzelfde schuitje zitten. Mooie beelden, geschoten door Dodo Simoncic, van kleurrijk Slowaaks landschap met zijn wisselende seizoenen. Te lang en scenario is zwak, met te veel nadruk op niets ter zake doende details. Ook bekend onder Engelstalige titel(s) BLUE HEAVEN en/of THE MOON YOU CRY FOR.

Csajok

1995 | Drama

Duitsland/Hongarije 1995. Drama van Ildikó Szabó. Met o.a. Dorottya Udvaros, Mariann Szalay, Laslo Galffi, György Cserhalmi en Zsolt Laszlo.

Eniko (Eszenyi) heeft een hardhandige echtgenoot; Dorka (Udvaros) is verliefd op een jongen, waarvan ze de moeder zou kunnen zijn (tot groot ongenoegen van haar man) en Barbara (Szalay) heeft gewoon zat van haar artistieke vent. Het drietal treft elkaar en besluit mannen af te zweren en zich (in een zwembad) te bezatten, al gaat Eniko toch op zoek naar een minnaar (die ze vindt: een folk-singer, die een fantasy-vrouw aanbidt, die als twee druppels water op haar lijkt). Het probleem met Szabo`s anti-establishment annex meidenfilm is, dat er geen omlijnd scenario (van regisseuse Szabo) is en de kijker over de personages au fond niks te weten komt. Wie deze film over zich heen laat spoelen als een golf, komt van een koude douche thuis. Jammer. Het camerawerk van Peter Jankura en Tamas Sas is heel behoorlijk. Bekroond (Eszenyi en Cserna als Bela) met een prijs op het Hongaarse filmfestival, maar dat zegt niet veel, want dat was een thuiswedstrijd.

Baldipata

1994 | Komedie

Hongarije/Frankrijk 1994. Komedie van Michel Lang. Met o.a. Charles Aznavour, Annie Cordy, Gottfried John, Yves Jacques en Eszter Nagy-Kalory.

De duidelijk uit betere kringen afkomstige Colette (Cordy) is regelmatig te vinden tussen de daklozen van Parijs, waar ze zoekt naar een man. Vruchteloos - tot ze op een keer de haveloze Baldipata (Aznavour) tegen het lijf loopt. Colette is sinds kort haar despotische echtgenoot kwijt, die niet kon verkroppen dat zijn zoon in de gevangenis zit wegens bizarre smokkelpraktijken. Nu heeft Colette een brief ontvangen die bestemd is voor haar man. Geestige en bewogen ontmoeting van twee 'monstres sacrés' van de Franse film. Het scenario van Claude d'Anna en Laure Bonin is op zich niets speciaals, maar de spontaniteit en het enthousiasme waarmee Aznavour en Cordy hun personages in de verf zetten zorgen voor pure cinematografische ontspanning. Miklós Biró stond in voor de fotografie.

Paranya

1991 |

Hongarije 1991. Péter Bascó. Met o.a. Julie Básti, György Cserhalmi, Nina Petri, Niklós Benedek en Pál Mácsai.

In het Hongarije van 1949 zegt Básti - de vrouw uit de titel - in het openbaar dat ze de verloofde van Stalin is. Ze haalt zich een hoop moeilijkheden op haar hals wegens 'majesteitsschennis'. Een bijtend werkje.

Crime impuni

1990 | Thriller, Misdaad

Zwitserland/Frankrijk/Hongarije/Duitsland 1990. Thriller van Peter Gardos. Met o.a. János Bán, Christian Vadim, Aniko Furt en Anne-Marie Pisani.

Vlak voor WO II worden in een Luiks armtierig familiepensionnetje twee studenten verliefd op de dochter van de hospita: een rijke Franse flierefluiter en een arme, Poolse jood. Laatstgenoemde verminkt uiteindelijk zijn rivaal met een pistoolschoten vlucht naar Amerika maar jaar spoort de Fransman hem bij toeval op, in een mijnstadje in Arizona, waar hij een hotel heeft gekocht: de Pool werkt er als portier. Sterke vertolkingen van Ban als arme student en van Christian Vadim (de zoon van Roger Vadim en Catherine Deneuve) als de jonge Fransman. Goede sfeerschepping maar als psychologisch drama veel te zwak. Naar de gelijknamige roman van Georges Simenon.

Vikend za milión

1988 | Thriller

Servië en Montenegro 1988. Thriller van Dušan Trančik. Met o.a. Maroš Kramár, Bronislav Poloczek, Peter Kertesz, Božidara Turzonová en Vaclav Brtna.

Een nouveau-riche stel is betrokken bij een overval en een moord. Het politieonderzoek culmineert in de belegering van hun villa en een schietpartij.

Vesničko ma středisková

1986 | Komedie

Servië en Montenegro 1986. Komedie van Jirí Menzel. Met o.a. János Bán, Marián Labuda, Rudolf Hrušinský, Petr [KA1]Cepek en Marie Šebestová.

Een heerlijke, melancholieke komedie in de karakteristieke stijl van Menzel, met weinig actie maar met kleurrijke karakters. De goedmoedige en soms groteske belevenissen spelen zich af rond Otik, dertig jaar oud, die achterlijk schijnt te zijn en alleen belangstelling heeft voor duiven en de bioscoop. Zijn buren proberen zijn huis af te pakken, maar Pavel, de chauffeur van de coöperatieve boerderij, weet dit te voorkomen. Een portret van een hedendaags Tsjechisch dorp met een filosofische ondertoon. De film won de juryprijs in Montreal en kreeg een Oscarnominatie voor de Beste Buitenlandse film van 1987.

Vesnicko má stedisková

1985 |

Tsjechië 1985. Jirí Menzel. Met o.a. Rudolf Hrusínský, Marián Labuda en János Bán.

Een heerlijke, melancholieke komedie in de karakteristieke stijl van Menzel, met weinig actie maar met kleurrijke karakters. De goedmoedige en soms groteske belevenissen spelen zich af rond Otik, dertig jaar oud, die achterlijk schijnt te zijn en alleen belangstelling heeft voor duiven en de bioscoop. Zijn buren proberen zijn huis af te pakken, maar Pavel, de chauffeur van de coöperatieve boerderij, weet dit te voorkomen. Een portret van een hedendaags Tsjechisch dorp met een filosofische ondertoon. De film won de juryprijs in Montreal en kreeg een Oscarnominatie voor de Beste Buitenlandse film van 1987.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer János Bán op televisie komt.

Reageer