Hans-Martin Majewski: muziek.
Er zijn 69 films gevonden.

Wer lacht schon über Rosemann

1987 |

Duitsland 1987. Michael Günther. Met o.a. Michael Degen, Heike Faber, Knut Hinz, Krista Stadler en Hans-Jürgen Schatz.

Aardige parodie op Duitse dorpspolitiek, waarin pittige bakkersdochter Faber met de stemgerechtigde jeugd buitenstaander Degen helpt gekozen te worden in de gemeenteraad. Aanvankelijk had de gevestigde orde hen niet serieus genomen, maar moet nu naar alle middelen grijpen om terug te slaan, als de frisse wind hun langs de oren suist. Moraal van het verhaal: niks is zeker, maar winnen is beslist niet alles, want de politiek is ook een vak. Scenario van Peter M. Thouet. Achter de camera stond Lothar Gerber.

Feine Gesellschaft - Beschränkte Haftung

1982 | Komedie

Duitsland 1982. Komedie van Ottokar Runze. Met o.a. Elisabeth Bergner, Lilli Palmer, Hardy Krüger, Heinz Schubert en Vadim Glowna.

Een verrukking om Bergner weer eens te zien als een recalcitrant, opstandig zwerfstertje met de nette Lilli Palmer als tegenspeelster bij de ontruiming van een kraakpand. Twee mislukte bankrovers besluiten beide vrouwen te gijzelen. Een geslaagde Runze-film.

Stern ohne Himmel

1981 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland 1981. Familiefilm van Ottokar Runze. Met o.a. Manfred Gliewe, Randolf Kronberg, Martin Fuchs, Hieronymus Blösser en Andreas Hameder.

Vier schooljongens hebben hun geheime hok, waarin onverwacht een voor de nazi's gevluchte joodse jongen opduikt. Voor één van de vier vrienden gaat gehoorzaamheid echter boven alles. Een goede Runze-film.

Der Pfingstausflug

1979 | Komedie

Duitsland 1979. Komedie van Michael Günther. Met o.a. Elisabeth Bergner, Martin Held, Gaby Gasser, Edda Seipel en Dagmar Biener.

Een fijne rol van de inmiddels eenentachtigjarige Bergner als bewoonster van een bejaardenoord die er met Held tussenuit knijpt om een afspraakje voor de pinksterdagen na te komen, waarna beiden door de politie worden opgepakt en teruggebracht voordat ze hun bestemming bereiken.

Der Mörder

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van Ottokar Runze. Met o.a. Johanna Liebeneiner, Gerhard Olschewski, Marius Müller-Westernhagen, Ernst Jacobi en Hans Mahlau.

Een vlakke verfilming van een roman van Georges Simenon over een arts die zijn vrouw en haar minnaar doodschiet, wat het hele dorp voor de Justitie verzwijgt uit respect voor de man. Speelt in Nederland.

Der Schimmelreiter

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. John Phillip Law, Anita Ekström, Gert Fröbe, Vera Tschechowa en Lina Carstens.

Een niet geheel gelukte fantastische film naar Theodor Storms verhaal over de dijkgraaf die trage dorpsbewoners dwingt een nieuwe dijk te bouwen.

Die Standarte

1977 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Oostenrijk​/​​Spanje​/​​Duitsland 1977. Actiefilm van Ottokar Runze. Met o.a. Simon Ward, Siegfried Rauch, Verónica Forqué, Gerd Böckmann en Jon Finch.

De geschiedenis van een regimentsvaandel dat door vuur vernietigd wordt nadat eind jaren twintig een slot komt aan de keizerlijke heerschappij in Wenen, wat tevens het einde is van het regiment. Fraai camerawerk van Michael Epp.

Verlorenes Leben

1976 | Drama

Duitsland 1976. Drama van Ottokar Runze. Met o.a. Gerhard Olschewski, Gert Haucke, Marius Müller-Westernhagen, Jürgen Feindt en Katrin Schaake.

Tijdens een bombardement op Berlijn vertelt een priester aan een Hitlerjongetje hoe hij tot zijn roeping kwam: als spion voor de politie moest hij een jongeman tot een moordbekentenis zien te brengen. Een deugdzame moraal is maar alles.

Die Elixiere des Teufels

1976 | Horror

Duitsland 1976. Horror van Manfred Purzer. Met o.a. Sylvia Manas, Dieter Laser, Peter Broglé, Christine Buchegger en Martin Rosen.

Het beroemde verhaal van E.T.A. Hoffmann [KL]Nachgelassene Papiere des Bruders Medardus eines Capuziners[KLE] uit 1815 over de jonge capucijner monnik (Laser) die problemen krijgt met een dubbelganger, werd wel heel erg routinematig geproduceerd.

Das Messer im Rücken

1975 | Misdaad

Duitsland 1975. Misdaad van Ottokar Runze. Met o.a. Hans Brenner, Barbara Valentin, Hellmut Lange, Isolde Barth en Lutz Mackensy.

Een rechtszaal-film over de vraag of een vertegenwoordiger per ongeluk of met opzet een hoertje op de Reeperbahn heeft doodgestoken.

Wer stirbt schon gerne unter Palmen

1974 | Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland 1974. Romantiek van Alfred Vohrer. Met o.a. Tom Hunter, Galuko Onorato, Maria Gudy, Hannes Messmer en Sieghard Rupp.

Het schilderachtige strand van Ceylon vormt de achtergrond van deze onwerkelijke, maar romantische geschiedenis, verfilmd naar de gelijknamige roman van bestseller-auteur Konsalik. Een gestrande zeiler en twee overlevenden van een vliegtuigongeluk, een politieman en een mooie vrouw die verdacht wordt van de moord op haar man, worden op een eiland bijeengebracht. De vrouw is al spoedig de oorzaak van veel spanningen, maar het happy end staat bij voorbaat vast. Scenario van Werner P. Zibaso.

Tod eines Fremden

1972 | Thriller

Israël​/​​Duitsland 1972. Thriller van Reza S. Badiyi. Met o.a. Jason Robards, Hardy Krüger, Gila Almagoo, Michael Hinz en Peter Capell.

Door een identiteitsverwisseling raakt een Duitse advocaat, Arthur Hersfeld, verzeild in een spionage-affaire. De fanatieke en beeldschone terroriste, Amina, krijgt als opdracht hem uit te schakelen, maar tussen hen ontpopt zich een even hartstochtelijke als onmogelijke liefde, die op een wat al te clichématige wijze in beeld wordt gebracht. Een warrig gemonteerde film, wat soms de vaart in het verhaal niet ten goede komt, maar toch uiteindelijk met een verrassende ontknoping.

Rolande met de Bles

1972 | Drama, Romantiek

België 1972. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Jan Decleir, Elisabeth Teissier Du Cros, Dora van der Groen, Liliane Vincent en Robert Marchel.

Herman Teirlincks roman over de onontkoombare ondergang van een uit de WO I teruggekeerde officier die verliefd is op een vrouw die niet tot zijn milieu behoort, kreeg fraaie beelden mee, maar trage loden voeten in de regie, al is Teissier Du Cros beeldschoon om naar te kijken.

Rheinsberg

1967 | Romantische komedie

Duitsland 1967. Romantische komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Cornelia Froboess, Christian Wolff, Werner Hinz, Ehmi Bessel en Ruth Stephan.

Duitse romantische komedie naar een novelle van Kurt Tucholsky over een liefde die geen genade vindt bij de ouders van het meisje, Claire (Froboess). Ze smeert hem met haar vriend Wolf (Wolff), een journalist, uit Berlijn voor een paar dagen naar de provincieplaats uit de titel, waar ze erachter probeert te komen of hij voor haar De Ware is. Woest-erotisch is het toenmalig tieneridool Froboess niet te noemen, maar ze bezit beslist een Doris Day-achtige goedgemutsheid. Wie daarvan houdt, en van binnen-de-perken-blijvend plezier, en zich niet stoort aan een onbenullig verhaal, mag deze film niet missen.

Der Zug der Zeit

1967 | Drama

Duitsland 1967. Drama van Peter Beauvais. Met o.a. Wera Frydtberg, Barbara Schöne, Katrin Schaake, Barbara Lademann en Ilsemarie Schnering.

In de jaren 1960 gingen veel Westduitsers naar Noord- Itali[KA3]e om hun vakantie door te brengen. In de zomer was er een massale uittocht, die iets weg had van een vreedzame invasie, die over de Alpen trok. Zeer uiteenlopende mensen - een masseur (hoe ouderwets), een secretaresse, een onderwijzeres, een vertegenwoordiger, een kapper, de eigenaar van een bibliotheek voor ontspanningslectuur (tegenwoordig vervangen door de videotheek) enz. - brachten met verschillende motieven hun vakantie door op de campings langs de Adriatische Zee. Deze tv- film schetst een beeld van dit verschijnsel en bevat een serie portretjes van de vakantiegangers. In de ongetrouwde telefoniste Erika Lauenstein, die met haar moeder Hedwig (Kiesow-Verhoeven) op reis is, herkennen we de populaire actrice uit die tijd: Feddersen. Interessant, maar achterhaald beeld van Duitsers tijdens het Wirtschaftswunder. Het scenario is van Horst Lammer. Het camerawerk is van Walter Fehdmer. Ook bekend als ZUG UM ZUG.

Het Afscheid

1966 | Drama

België 1966. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Julien Schoenaerts, Petra Laseur, Senne Rouffaer, Kris Betz en Edward Deleu.

Elke dag neemt een kapitein van een vertrekkend schip afscheid van zijn vrouw, totdat hij besluit eens een nacht in een hotel door te brengen, waarna zijn vrouw hem wanhopig zoekt. Een aardige, fijn gefotografeerde (door Herman Wuyts, te Antwerpen en Venetië) film met een afstandelijke melancholie om het alledaagse.

Ganovenehre

1966 | Komedie

Duitsland 1966. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Gert Fröbe, Mario Adorf, Helen Vita, Karin Baal en Ilse Pagé.

In de Berlijnse massagesalon 'Venus von Milo' komen in 1925 allerlei bandietenfiguren en prostituées genoeglijk bij elkaar. Een aardig niemendalletje waarmee Staudte de sfeer van de jaren 1920-'30 terughaalt.

Was Männer nicht wissen müssen

1964 | Documentaire, Erotiek

Duitsland 1964. Documentaire van Reginald Puhl.

Voorloper van de z.g. Aufkl[KA3]arungs-film, die in de daarop volgende zes jaar de Duitse bioscopen zouden overspoelen, op de voet gevolgd door z.g. REPORT-films. Brave, belachelijke kost uit de kring der Zonnevrienden, de Duitse natuuraanbidders die aan naaktloperij deden (tegenwoordig spreekt men van nudisten). Het stilde evenwel de geweldige seksuele honger van de swinging sixties - ieder land in Europa deed dat op zijn eigen manier en dertig jaar dato is de V.S. er nog steeds niet over heen. De 'rolverdeling' bestaat uit welwillende amateurs. Uitsluitend geschikt voor serieuze vorsers op het gebied van de seksualiteit, maar ook zij zullen heel snel tot de conclusie komen dat het verschrikkelijk onbenullig en super saai is. Het scenario wordt toegeschreven aan Sophie Blum, maar anderen beweren dat het Eberhard Buntrock en Herr Puhl waren. Over de camerabemanning bestaat concensus: Joachim Laubisch en Axel von Koss. Er werd op 35 mm gedraaid en dat feit alleen al verhief het tot bioscoopfilm.

Hütet Eure Töchter!

1964 | Komedie

Duitsland 1964. Komedie van Rob Houwer, Eberhard Hauff, Karl Schedereit en Michael Blackwood. Met o.a. Gila von Weitershausen, Klaus Kusterer, Andreas Blum, Ulli Philipp en Heidi Pawellek.

De voorganger van de SCHULMÄDCHEN-REPORTE in acht door verschillende jonge filmers geregisseerde episodes, waarvan Rob Houwers aflevering FERIEN door menigeen geprezen werd.

The Visit

1963 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1963. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Hans Christian Blech, Anthony Quinn en Ingrid Bergman.

De voorganger van de SCHULMÄDCHEN-REPORTE in acht door verschillende jonge filmers geregisseerde episodes, waarvan Rob Houwers aflevering FERIEN door menigeen geprezen werd.

Schlosz Gripsholm

1963 | Komedie, Drama, Romantiek

Duitsland 1963. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Jana Brejchová, Walter Giller, Nadja Tiller, Hanns Lothar en Agnes Windeck.

Uiterst middelmatige verfilming van Kurt Tucholsky`s verrukkelijke boek over een zomervakantie in Zweden waar de schrijver Kurt (Giller) en zijn secretaresse een romance met problemen beleven. Het scenario van Herbert Reinecker verkrachtte het verrukkelijke origineel van Tucholsky, een linkse schrijver die op de vlucht voor de nazi's in Zweden zelfmoord heeft gepleegd. Het camerawerk is van Richard Angst.

Liebling, ich muß dich erschießen

1962 | Thriller

Duitsland 1962. Thriller van Jürgen Goslar. Met o.a. Marianne Koch, Walter Giller, Hans Nielsen, Heinrich Gretler en Jürgen Goslar.

De mooie en rijke Jeannine wordt verliefd op de charmante Amerikaan Tom. Ze is in de wolken als ze ontdekt dat hij ook van haar houdt en niet lang daarna trouwen ze zelfs. Als het echter bijna te laat is ontdekt ze dat Tom haar voor haar geld getrouwd heeft en dat hij het plan heeft haar te vermoorden.

Liebe will gelernt sein

1962 | Komedie

Duitsland 1962. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Martin Held, Barbara Rütting, Götz George, Loni von Friedl en Margarete Haagen.

Benkhoff denkt dat haar jonge zoon George, student in de medicijnen, een onervaren moederskindje is. Derhalve moet hij naar de grote stad München en in huis bij haar broer Held om levenservaring op te doen, maar zij weten beiden niet dat hij al jarenlang een verhouding heeft met de hun vertrouwde Von Friedl en al twee jaar vader is van een jongetje. Een trage komedie, waar eigenlijk niets aan is. De sterren vormen hooguit de attractie. Het scenario is van niemand minder dan Erich Kästner.

Escape From East Berlin

1962 | Avonturenfilm, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Robert Siodmak en Byron Haskin. Met o.a. Don Murray, Christine Kaufmann, Werner Klemperer, Ingrid van Bergen en Karl Schell.

Een Oostduitse chauffeur is vastberaden om een tunnel te graven naar West-Berlijn om zijn familie en zijn nieuwe vriendin te bevrijden van het communistisch juk. Gedateerd en propagandistisch, maar niettemin gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Die Ehe des Herrn Mississippi

1961 | Drama

Zwitserland​/​​Duitsland 1961. Drama van Kurt Hoffmann. Met o.a. O.E. Hasse, Hansjörg Felmy, Johanna von Koczian, Martin Held en Charles Régnier.

Uitstapje van geroutineerde filmer Hoffmann in het literaire, naar het Friedrich Dürrenmatt-toneelstuk over dictator Mississippi, met fraai camerawerk van Sven Nykvist, mist de dubbele bodem van de oorspronkelijke satire.

Das Wunder des Malachias

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Horst Bollmann, Richard Münch, Christiane Nielsen, Karin Hübner en Pinkas Braun.

God kan nog steeds wonderen verrichten: op een nacht wordt de goddeloze Edenbar met alle zondige stamgasten naar een Waddeneiland verplaatst. De plek van het wonder wordt overstroomd door vrome toeristen en door een leger van handelaren in religieuze kitsch. Een mislukte verfilming van het aardige boek van Bruce Marshall.

Das Riesenrad

1961 | Drama, Komedie

Duitsland 1961. Drama van Géza von Radványi. Met o.a. Maria Schell, O.W. Fischer, Adrienne Gessner, Rudolf Forster en Gusti Wolf.

Een zeer goede bewerking van het toneelstuk Het Hemelbed van Jan de Hartog met deze keer het hoge rad van het Weense Prater als symbool van het wisselende leven.

Schachnovelle

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Drama van Gerd Oswald. Met o.a. Curd Jürgens, Claire Bloom, Mario Adorf, Hansjörg Felmy en Dietmar Schönherr.

Een fijne rol van Bloom in Jürgens' lievelingsfilm naar Stefan Zweig's beroemde novelle; Gerd, zoon van de naar Hollywood geëmigreerde Richard, liet alle troeven liggen en maakte er een oppervlakkig werkje van. Scenario van regisseur en Herbert Reinecker.

Fabrik der Offiziere

1960 | Misdaad

Duitsland 1960. Misdaad van Frank Wisbar. Met o.a. Carl Lange, Karl John, Erik Schumann, Peter Carsten en Horst Frank.

Een luitenant-kolonel wordt op een militaire academie vermoord. De dader blijkt een nazi-aanvoerder te zijn. Een collega die de moordzaak onderzoekt, wordt zelf het slachtoffer. E[KA1]en van de vele middelmatige militaire drama`s van de ooit zo veelbelovende Frank Wisbar (Wysbar). Scenario van Franz Hoellering en Frank Wisbar naar de roman van Hans Hellmut Kirst. Camerawerk van Kurt Grigoleit.

Bumerang

1960 | Mysterie

Duitsland 1960. Mysterie van Alfred Weidenmann. Met o.a. Hardy Krüger, Martin Held, Mario Adorf, Horst Frank en Ingrid van Bergen.

Middelmatige misdaadfilm over een dief (Hardy Krüger die op de hielen gezeten wordt door een inspecteur van politie, Held). De dief heeft zijn leven in de oorlog gered. Slecht geënsceneerd met houterige dialogen.

An heiligen Wassern

1960 | Drama

Zwitserland 1960. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. Hansjörg Felmy, Gustav Knuth, Cordula Trantow, Karl John en Hanns Lothar.

Na de tragische dood van zijn vader besluit de jonge Roman Blatter zijn geluk in India te beproeven. De volgende jaren wacht zijn vriendin Binia tevergeefs op nieuws van Roman. Zij weet niet dat de jaloerse Thöni Romans brieven achterhoudt.

Agatha, laß das Morden sein!

1960 | Misdaad, Komedie

Duitsland 1960. Misdaad van Dietrich Haugk. Met o.a. Johanna von Koczian, Klausjürgen Wussow, Elisabeth Flickenschildt, Peter Vogel en Hans Dieter Zeidler.

Bij het pleidooi om verzachtende omstandigheden te verkrijgen voor zijn cli[KA3]ente, verguist de jonge, ambitieuze advocaat Peter Brent (Wussow) de misdaadroman die door een zekere Agatha Scott (Von Koczian) geschreven was. De gepikeerde schrijfster weet echter haarfijn en openlijk aan te tonen dat de strafpleiter haar boek niet volledig gelezen had. De totale afgang voor Brent. Hij wil zich wreken en lokt Agatha in de val onder het mom van een weekendje in de country. In zijn landhuis zet hij de perfecte val voor Agatha die gebaseerd is op haar boek. Agatha heeft het te laat door en weet dat er geen uitweg meer mogelijk is. Toch is er een happy-end want Brent heeft een oogje op Agatha. Het lijkt allemaal veel enger dan het is, want het is eigenlijk een komische film met veel te vet aangezette grappen. Het scenario is gebaseerd op een idee van K.P. Gillmann waaraan een heel team van filmgeleerden flink wat hebben afgepend: Franz Geiger, Stefan Gommermann, regisseur Haugk, Franz Marischka, Eva Anger, Franz M. Schilder, Wolfgang Schnitzler, Hans Schweikart, Gottfried Wegeleben en Hugo Wiener. Het camerawerk is van Günther Senftleben.

Und das am Montagmorgen

1959 | Komedie

Duitsland 1959. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. O.W. Fischer, Ulla Jacobson, Robert Graf, Vera Tschechowa en Werner Finck.

Aantrekkelijke vrijgezel Alois Kessel (Fischer) is filiaaldirecteur van een bank. Zijn vrije tijd besteedt hij aan het bestuur van een kunstvereniging. Zijn oog valt op de aantrekkelijke Delia Mond (Jacobsson), die semi-arts is en lid van de vereniging. Zij is echter al `bezet`. Op de bewuste maandagmorgen uit de titel besluit Alois zijn bestaan in de tredmolen drastisch te veranderen en voortaan te doen, waar hij zin in heeft. Dit zet alles op zijn kop, zozeer zelf dat ongeruste mensen uit zijn omgeving de politie inschakelen. Men denkt dat Alois de kolder in de kop is geslagen en zenuwarts professor Gross (Finck) moet hem onderzoeken. Hij schakelt zijn assistente Delia in! Het tweetal voelt snel wat voor elkaar, maar nu wordt hun geluk bedreigd door de algemeen directeur van de bank die Alois via hypnose weer aan het werk wil krijgen. Deze flauwe komedie, die een vehikel was voor supersterren Fischer en Jacobsson is hooguit interessant om te zien hoe belachelijk de opvattingen van toen wel waren. Ondanks de regie van de ervaren Comencini was de rolprent bij de première geen succes en raakte hij al snel in het vergeetboek. Fischer en Jacobsson hadden een beter verhaal en een andere film verdiend. Het scenario is van regisseur Comencini, Peter Goldbaum en Franz Höllering naar het blijspel van J.B. Priestley The Scandalous Affairs of Mr. Kettle and Mrs. Moon. Het camerawerk is van Karl Löb.

Nacht fiel über Gotenhafen

1959 | Oorlogsfilm

Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Frank Wisbar. Met o.a. Sonja Ziemann, Gunnar Möller, Brigitte Horney, Erik Schumann en Mady Rahl.

Op 30 januari 1945 werd door een geallieerde torpedo het hospitaalschip 'Wilhelm Gustloff', met 6000 mensen aan boord die de strijd in Duitsland trachtten te ontvluchten, tot zinken gebracht. Een middelmatige verfilming van een dramatisch gegeven. Het scenario is van Victor Schuller en regisseur Wisbar. Het camerawerk is van Willy Winterstein en Elio Carniel.

Menschen im Hotel

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Otto Wilhelm Fischer, Michèle Morgan, Heinz Rühmann, Gert Fröbe en Sonja Ziemann.

Een van de vele verfilmingen van Vicki Baums roman over allerlei figuren die een hotel bevolken. Greta Garbo was in de Hollywoodversie van 1932, GRAND HOTEL, wel wat beter dan Morgan als Grusinskaja. Scenario van Hans Jacoby en Ladislaus Fodor. Camerawerk van Göran Strindberg.

Die Brücke

1959 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Bernhard Wicki. Met o.a. Folker Bohnet, Fritz Wepper en Michael Hinz.

Lente 1945. De geallieerden denderen door een ontredderd Derde Rijk wanneer in de Oberpfalz een aantal schooljongens tot Wehrmachtdienst wordt opgeroepen. Terwijl volwassen soldaten deserteren, ligt de zin- en kansloze verdediging van een brug in de handen van meer of minder door nazipropaganda ingepakte zestienjarigen. Onthutsend anti-oorlogsdrama, naar de autobiografische roman van Manfred Gregor, kwam met kunst- en vliegwerk tot stand en werd een klassieker. Bijrollen van latere bekende Duitsers als Vicco 'Loriot' von Bülow, Volker Lechtenbrink, Günter Pfitzmann en Siegfried Schürenberg. Onder de vele bekroningen: de Deutscher Filmpreis voor beste film in 1960.

Unruhige Nacht

1958 | Oorlogsfilm

Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Falk Harnack. Met o.a. Bernhard Wicki, Ulla Jacobsson, Hansjörg Felmy, Werner Peters en Ann Savo.

Een legerpredikant moet een ter dood veroordeelde deserteur bijstaan. Het executiepeloton wordt gecommandeerd door een officier die in burger ook dominee is. Een tamelijk dubbelhartig pleidooi voor het vak van legerpredikant aan de hand van een in beginsel prima gegeven.

Solange das Herz schlägt

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Alfred Weidenmann. Met o.a. O.E. Hasse, Heidemarie Hatheyer, Hans Christian Blech, Grit Boettcher en Götz George.

Hasse is de man die te horen krijgt dat hij niet lang meer zal leven. De afloop is uiteraard bekend (hij blijft wèl leven).

Scampolo

1958 | Drama, Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. Paul Hubschmid, Victor de Kowa, Georg Thomalla, Eva Maria Meineke en Franca Parisi.

Nazi-regisseur Weidenmann verfilmde een kwart eeuw later de nieuwe versie van het beroemde romantische verhaal over het zwerfstertje en de edelman. Al in 1928 maakte de Italiaan Augusto Genina een zwijgende film van Niccodemi's toneelstuk. Scenario van Ilse Lotz-Dupont. Camerawerk van Bruno Mondi.

Nasser Asphalt

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Frank Wisbar. Met o.a. Horst Buchholz, Martin Held, Maria Perschy, Gert Fröbe en Inge Meysel.

Een verslaggever doet ijverig zijn best om te ontdekken dat zijn werkgever een louche persagentschap is. Een stoffig zedendrama.

Die Halbzarte

1958 | Romantiek, Drama, Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1958. Romantiek van Rolf Thiele. Met o.a. Carlos Thompson, Josef Meinrad, Alfred Costas, Gertraud Jesserer en Rudolf Foster.

Tiener Romy schrijft uit geldnood onder pseudoniem het stuk [KL]Eva, memoires van een zeventienjarige[KLE], dat voor een schandaal zorgt. De Amerikaanse theater-producent Dott (Thompson) ziet er echter brood in, op voorwaarde dat de memoires authentiek zijn en de schrijfster zich bekend maakt. Liefde bloeit op tussen de twee. Spontane rol van Schneider. Het scenario is van Hans Jacoby an Fritz Rotter. Het camerawerk is van Klaus von Rautenfeld.

Der Mann im Strom

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Eugen York. Met o.a. Hans Albers, Gina Albert, Jochen Brockmann, Helmut Schmid en Hans Nielsen.

Een verfilming van Siegfried Lenz' roman over een duiker die zijn leeftijd vervalst om maar met zijn werk door te kunnen gaan. Een erg aardig en aangrijpend Albers-drama, hoewel het gegeven niet bijster origineel is.

Haie und kleine Fische

1957 | Oorlogsfilm

Duitsland 1957. Oorlogsfilm van Frank Wisbar. Met o.a. Hansjörg Felmy, Heinz Engelmann, Sabine Bethmann, Horst Frank en Siegfried Lowitz.

Een mijnenveger wordt tot zinken gebracht. Kadet Teichmann (Felmy) wordt met enkele opvarenden door een onderzeeër opgepikt. Later komt hij opnieuw op een onderzeeër als officier, maar deze wordt getorpedeerd door vijandelijke voltreffers. Teichmann overleeft als enige. Na zijn verblijf in de VS filmde Wisbar dit soort oorlogsmelodrama's, hier gaat het om een bewerking U-Boote Westwärts. Het scenario is van Wolfgang Ott naar zijn gelijknamige roman. Het camerawerk is van Günter Haase.

Ferien auf Immenhof

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Hermann Leitner. Met o.a. Heidi Brühl, Paul Klinger, Margarete Haagen, Ethelbert en Paul Henckels.

Deel drie. De ponystoeterij van oma is nu omgebouwd tot een vakantie-oord; alleen de gasten ontbreken nog. De eerste gasten, die door de kinderen binnen gelokt worden, vertrekken al spoedig, maar dan weet Jochen von Roth een langlopend contract af te sluiten met een reisbureau en eindelijk komt de gang er in; de film raakt echter in een sukkeldraf. Het zou bij een vierde film blijven..

Der Tolle Bomberg

1957 | Drama, Komedie

Duitsland 1957. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Hans Albers, Gert Fröbe, Camilla Spira, Paul Henckels en Marion Michael.

Een nieuwe versie van een film uit 1932 die wel erg sleets is. Harald Juhnke is te zien als 28-jarige minnaar. Het scenario is van Hans Jacoby en Per Schwenzen naar de roman van Josef Winkler. Het camerawerk is van Vaclav Vich.

Der Greifer

1957 | Mysterie, Thriller

Duitsland 1957. Mysterie van Eugen York. Met o.a. Hans Albers, Hansjörg Felmy, Susanne Cramer, Ernst Stankovski en Werner Peters.

Nieuwe versie met Hans Albers opnieuw als 'Der Greifer', de politieman die het Roergebied onveilig maakt voor elke schurk. Na zijn pensionering besluit hij toch nog een oude zaak af te wikkelen. Het scenario, naar een verhaal van Victor Kendall, werd evenals dat van de 1930-versie geschreven door Curt J. Braun en Max Ehrlich.

Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Horst Buchholz, Liselotte Pulver, Ingrid Andree, Paul Dahlke en Susi Nicoletti.

Een oplichter geeft zich voor markies uit, en komt in Lissabon in de gevangenis nadat de echte markies een moord pleegde. Dochter Erika werkte mee aan het scenario naar het beroemde gelijknamige (nimmer geheel voltooide) boek van haar vader Thomas Mann. Het is Hoffmann allemaal net niet gelukt en Buchholz is te zwak voor zijn rol. Robert Thoeren schreef het scenario met Erika en Friedl Behn-Grund stond achter de camera.

Ohne Dich wird es Nacht

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Curd Jürgens. Met o.a. Curd Jürgens, Eva Bartok, René Deltgen, Ernst Schröder en Carl Wery.

Dr. Robert Ke[KL29]ler (J[KA3]urgens) is een succesvollle, rijke advocaat, maar niemand weet dat de drijfkracht van deze vurige pleiter gevoed wordt (en afhankelijk is) van de morfine. Gina Bergold (Bartok) is verslingerd aan welstand. Het tweetal vindt elkaar en Gina trouwt met Robert.

Liebe

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Horst Hächler. Met o.a. Maria Schell, Raf Vallone, Eva Kotthaus, Camilla Spira en Fritz Tillmann.

Anna Ballard (Schell) is smoorverliefd op violist Andrea Ambaros (Vallone) uit Veneti[KA3]e. Als hij aankondigt zich te gaan verloven met haar zuster Monika (Kotthaus), stort Anna`s wereldje in. Ze aanvaardt daarop veel te snel het huwelijksaanzoek van theeplanter Jan Hopper (Carsten) met wie zij naar Ceylon (dat tegenwoordig Sri Lanka heet) trekt.

Kitty und die grosse Welt

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Alfred Weidemann. Met o.a. Romy Schneider, O.E. Hasse en Karlheinz Böhm.

Je verbaast je er soms over waarom de ontwapenende eenvoud van Romy Schneider niet gaat irriteren. Toch is zij het die nog wat maakt van deze omgewerkte nieuwe versie van KITTY UND DIE WELTKONFERENZ uit 1939, over een meisje dat de harten van oude, saaie ministers op een wereldconferentie sneller doet kloppen.

Hochzeit auf Immenhof

1956 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1956. Drama van Volker von Collande. Met o.a. Angelika Meissner, Paul Klinger, Margarete Haagen, Heidi Brühl en Hans Nielsen.

Dick en Dalli (Meissner en Brühl) zien tandenknarsend toe hoe de pony-manege van hun oma (Haagen) door een deurwaarder verzegeld wordt. Noodgedwongen moeten ze bij Jochen von Roth (Klinger) bivakkeren, die ook niet in een al te beste beste stemming is: zijn vrouw is twee maanden na de huwelijksvoltrekking overleden. Neef Ethelbert (Fuchs) weet suikeroompje Pankraz (Nielsen) te paaien om oma's schulden te betalen. Herr von Roth wordt verliefd op Karin (Andersen) met wie hij in de finale trouwt. Tweede Immenhof-film, die nog een drietal vervolgen kreeg.

Heute heiratet mein Mann

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Johannes Heesters, Gustav Knuth, Paul Hubschmid en Charles Régnier.

Thesi Petersen (Pulver) hoort dat haar ex-man Robert (Heesters) opnieuw gaat trouwen. Dat gunt ze de boef niet. Desnoods trouwt zij opnieuw met hem! Naar Annemarie Selinko's roman, door Johanna Sibelius en Eberhard Kleindorff tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Günther Anders.

Der Stern von Afrika

1956 | Oorlogsfilm

Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Alfred Weidenmann. Met o.a. Marianne Koch, Joachim Hansen, Hansjörg Felmy, Horst Frank en Erich Ponto.

Piloot Marseille wordt als jachtvlieger in Afrika ingezet om Rommels troepen te ondersteunen. Een regelrechte verheerlijking van het krijgshaftige oorlogsgedoe. Ongelooflijk dat naziregisseurs na de oorlog dit soort films nog mochten maken.

Urlaub auf Ehrenwort

1955 | Musical

Duitsland 1955. Musical van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Claus Biederstaedt, Eva-Ingeborg Scholz, Reinhard Kolldehoff, Paul Esser en Karl John.

Soldaten krijgen op erewoord enkele uurtjes verlof. Ze houden zich aan hun woord en staan even later klaar om naar het front te vertrekken. Uiterst minderwaardige uitverkoop van de moraal over militair plichtsbesef.

Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodelles

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Géza von Radványi. Met o.a. Hannerl Matz, Paul Hubschmid, Paul Edwin Roth, Erni Mangold en Louis de Funès.

Ingrid (Matz), een jonge vrouw, wordt na het winnen van de Miss-verkiezingen een gevierd fotomodel. Ze ziet haar carri[KA2]ere in duigen vallen als ze in verwachting raakt van charmante journalist Robert (Hubschmid), die haar in de steek laat. Na de geboorte van het kind maakt ze haar 'come back' als mannequin en herovert ze de weg naar de top. De Funès is opmerkelijk als modekoning D'Arrigio in dit weinig opzienbarende sentimentele damesdrama, dat een humoristische kijk op het zelfbewustzijn van de Duitse vrouw van toen moet weergeven. Het scenario van Gerda Corbett, Joachim Wedekind en regisseur Von Radványi. Het camerawerk is van Richard Angst. Mono.

Hanussen

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Otto Wilhelm Fischer en Georg Marischka. Met o.a. Otto Wilhelm Fischer, Liselotte Pulver, Erni Mangold, Klaus Kinski en Hermann Speelmans.

Astroloog en waarzegger Eric Jan Hanussen voorspelt niet alleen de Rijksdagbrand maar ook de erop volgende wereldbrand. O.W. Fischers regiedebuut. Met kennelijk genoegen speelt hij de Hanussen-figuur die in werkelijkheid een gewetenloze oplichter was en een nazi. Opnieuw verfilmd door István Szabo, met Klaus Maria Brandauer.

Alibi

1955 | Misdaad, Drama, Thriller

Duitsland 1955. Misdaad van Alfred Weidenmann. Met o.a. O.E. Hasse, Gisela von Collande, Charles Brauer, Martin Held en Almuth Rothweiler.

Krüger moet zich verantwoorden voor de dood van Rothweiler, de naar liefde hunkerende echtgenote van bekende wetenschapper Held, en krijgt van de rechtbank tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Lekenrechter Hasse, van beroep internationaal reporter, is de enige van het college die meent dat de bewijslast rammelt, maar Krüger heeft zijn sociale achtergrond tegen: een kansloze vluchteling uit WO II, die het niet lukte aan de bak te komen. Na de uitspraak besluit de journalist - contre-coeur - zich verder te verdiepen in de zaak en weet de onschuld van de veroordeelde te bewijzen en dat het gebrek aan een alibi onvoldoende was voor de veroordeling. De hoog in aanzien staande echtgenoot krijgt alsnog zijn verdiende loon voor de door hem gepleegde crime-passionel. Boeiende maatschappijkritiek op post WO II-West Duitsland in een onderhoudende misdaadfilm. Nog altijd actueel.

Herr über Leben und Tod

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Maria Schell, Ivan Desny, Olga Limburg, Wilhelm Borchert en Fritz Tillmann.

Een arts trouwt met een patiënte, maar hun kind wordt ongeneeslijk ziek, waarna de arts aan euthanasie denkt, zodat het gekrenkte moederhart troost zoekt bij een andere arts. Alsof alle ongeluk niet op kan. Alléén voor de zakdoekenbrigades.

Gestatten, mein Name ist Cox

1954 | Misdaad, Komedie

Duitsland 1954. Misdaad van Georg Jacoby. Met o.a. Johannes Heesters, Claude Borelli, Nadja Tiller, Kurt Meisel en Charles Régnier.

Als antiekhandelaar-charmeur Heesters een appartement betrokken heeft, wordt er gebeld en staat de schone Borelli, een jonge buitenlandse vrouw, voor de deur met een dossier dat bestemd is voor een advocaat, die de vorige huurder was. Zo raakt hij betrokken in een netelig zaakje, waarin de dubbelhartige priv[KA1]e-detective Lowitz (later bekend als 'Der Alte') hem de schuld in de schoenen tracht te schuiven van de 'verdwijning' van belastende papieren, die toebehoren aan Borelli. Ze hebben betrekking op een stelletje misdadigers van wie Lowitz in feite een handlanger is. De verfilming van het gelijknamige, toendertijd zeer populaire hoorspel van Rolf Becker, die ten opzichte daarvan alleen maar kon teleurstellen, vooral omdat er voor de film zo veel bijgefabriekt is.

Die verschwundene Miniatur

1954 | Misdaad, Komedie

Duitsland 1954. Misdaad van Carl-Heinz Schroth. Met o.a. Paola Loew, Paul Westermeier, Ralph Lothar, Bruno Hübner en Paul Bildt.

Meesterslager Westermeier uit Hannover heeft z`n hele leven gezwoegd voor vrouw en kinderen. Nu is hij het zat en wil wel eens iets anders. Hij vliegt er op uit naar Kopenhagen waar hij bevallige secretaresse Loew leert kennnen. Haar baas heeft op een veiling een miniatuurtje gekocht dat naar Hannover moet - of Westermeier Loew begeleiden wil. Nou, klaar dat wil hij wel! In de trein blijkt dat ook anderen zich voor het kunstvoorwerp interesseren. Slager Westermeier springt op de bres voor snoesje Loew, maar beseft pas later dat hij het gewillige slachtoffer is, die moeiteloos in een van te voren opgezette val tuint. Maar... Onderhoudende, tamme en toch wel heel belegen caper-comedy met charmant spelende hoofdrollen. Naar het bekende, gelijknamige verhaal van Erich K[KA3]astner (dat in ons land door menige middelbare scholier op zijn Duitse literatuurlijst werd gezet omdat het zo kort en simpel was), die het zelf tot scenario bewerkte. Ekkehard Kyrath stond achter de camera.

Das Zweite Leben

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Barbara Rütting, Michel Auclair, Simone Simon, Gert Fröbe en Bernhard Wicki.

Een niet al te originele bewerking van erg bekende filmstof: een Franse soldaat verliest door een verwonding aan het front zijn geheugen, maar de Duitsers denken dat hij een van hen is. Zijn Parijse verloofde zet hem later op het goede spoor.

Das Fliegende Klassenzimmer

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Dahlke, Heliane Bei, Paul Klinger, Peter Tost en Peter Kraus.

Verfilming van een scenario van Erich Kästner over een middelbare-schoolklas die een stuk opvoert dat heet : 'Het vliegende klaslokaal'. Nostalgie van de schooljaren in 1973 met veel minder succes opnieuw verfilmd door routinier Werner Jacobs.

Das Nachtgespenst

1953 | Mysterie

Duitsland 1953. Mysterie van Carl Boese. Met o.a. Liselotte Pulver, Hans Reiser, Harald Paulsen, Elena Luber en Hubert von Meyerinck.

De verrukkelijke Pulver als aftreksel van Miss Marple. Ze is kamermeisje in een sterren-hotel, dweept met detectiveromans, en weet een bende gangsters onschadelijk te maken. Een parodie op het in de jaren vijftig zo populaire detective-genre, oppervlakkig maar met een paar originele invallen en satirische scènes.

Wochenend im Paradies

1952 | Komedie

Duitsland 1952. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Dahlke, Carola Höhn, Walter Giller, Christine Jansen en Harald Paulsen.

Een belastingambtenaar met twee dochters vindt als weduwnaar in een vrouwelijke tandarts een aardige nieuwe vrouw.

Weg ohne Umkehr

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Ivan Desny, Ruth Niehaus, Lila Kedrowa, René Deltgen en Karl John.

Een spannende, aangename film met een afgezaagd gegeven, zonder al te veel politieke Koude-Oorlogpoespas. Een Rus raakt verliefd op een Oostduits meisje en wordt tenslotte gedwongen naar het westen te vluchten. Eén van de schaarse westerse films waarin een Rus nu eens niet wordt uitgebeeld als een wodkadrinkende hurkdanser.

Klettermaxe

1952 | Misdaad

Duitsland 1952. Misdaad van Kurt Hoffmann. Met o.a. Albert Lieven, Liselotte Pulver, Paul Henckels, Charlotte Bufford en Charlotte Daudert.

Corry vindt haar neef, detectiveschrijver Max, maar een saaie vent. Nee, dan de gevaarlijke inbreker Klettermaxe die zich op een nacht bij haar komt verschuilen.

Wenn eine Frau liebt...

1950 | Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Johannes Heesters, Mathias Wieman, Wilfried Seyferth en Gusti Wolf.

Een opnieuw uitgebrachte, geslaagde versie van de succesvolle komedie Versprich mir nichts van voor WO II. Een jong stel verkeert in geldnood daar de echtgenoot, een begaafd schilder, er niet toe kan overgaan eindelijk een van zijn schilderijen te verkopen. De vrouw doet alsof zij enkele van de schilderwerken heeft gemaakt, en verkrijgt daarmee ongekend succes... De film onderscheidt zich door goed in het gehoor liggende dialogen en overtuigende acteurs.

Tobias Knopp, Abenteuer eines Junggesellen

1950 | Animatie

Duitsland 1950. Animatie van Gerhard Fieber.

Tobias Knop vindt dat hij niet langer vrijgezel kan blijven. Daarom gaat hij zijn oude vrienden bezoeken èn zijn geliefde. Deze niet onaardige tekenfilm is gebaseerd op de tekeningen van Max und Moritz-tekenaar Wilhelm Busch. Het had wel wat korter gekund.

Liebe 47

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Dieter Horn, Hilde Krahl, Grethe Weiser, Sylvia Schwarz en Erich Ponto.

Bij terugkeer uit Siberië na drie jaar Russische krijgsgevangenschap vindt een soldaat zijn vrouw in de armen van een ander, waarna hij zelfmoord wil plegen. Een huichelachtige manier van Liebeneier om met het naziverleden af te rekenen. Erg vrij verfilmd naar het populaire toneelstuk en boek van Wolfgang Borchert Draussen vor der Tür.