Henry Fonda (1905-1982): cast en productie.
Er zijn 103 films gevonden.

John Ford

1992 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Andrew Eaton. Met o.a. Maureen O'Sullivan, James Stewart, Robert Parrish, Harry Carey Jnr. en Ben Johnson.

Een documentaire over een van de grootste Amerikaanse filmregisseurs. Aan de hand van goed gekozen clips en interviews komt de hele carrière van John Ford aan bod. De Britse regisseur Lindsay Anderson, zelf een groot fan van Ford, heeft er een sympathiek eerbetoon van gemaakt dat door hem zelf wordt gepresenteerd.

Summer Solstice

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Ralph Rosenblum. Met o.a. Henry Fonda, Myrna Loy, Stephen Collins, Lindsay Crouse en Marcus Smythe.

Joshua en Margaret Turner kennen elkaar nu vijftig jaar. Ze kijken terug op die periode. Collins en Crouse spelen de rollen van de jonge Joshua en Margaret. Het was de laatste rol die Fonda zou spelen. De uitzending van deze tv-film was op 30 december 1981, en in augustus '82 stierf één van Hollywoods grootste acteurs. Dat bewees hij ook in deze film.

On Golden Pond

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon en Dabney Coleman.

Het ontroerende verhaal van verbitterde oude brombeer Norman Thayer Jr. (Henry Fonda) die samen met zijn levenslustige echtgenote (Katherine Hepburn) tijdens de zomervakantie bezoek krijgt van dochter Chelsea (Jane Fonda), haar verloofde en diens twaalfjarige stiefzoon. Door de spontaneïteit van de jongen wordt Norman een ander mens. Uiteindelijk levert dit voldoende goodwill op om een jarenlang conflict met dochter Chelsea eindelijk bespreekbaar te maken. Een subtiele analyse over het ouder worden aan de hand van drie personages die de drie fases ervan uitbeelden. Vader Fonda en Hepburn ontvingen een Oscar, evenals scenarist Ernest Thompson, die zijn eigen toneelstuk bewerkte.

The Oldest Living Graduate

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jack Hofsiss. Met o.a. Henry Fonda, George Grizzard, Cloris Leachman, John Lithgow en Harry Dean Stanton.

Een verfilmd toneelstuk waarin Fonda het enige lid is van een plaatselijke militaire academie dat nog leeft (vandaar de titel). Het verhaal draait om de strijd tussen Fonda en zijn zoon, Grizzard. De laatste wil zijn land - nu nog prachtig natuurschoon - gaan ontwikkelen en laten bebouwen. Fonda zet alles op alles om dat te verhinderen. Perfect spel, boeiend toneel en eens te meer een waardige rol van Fonda in de laatste periode van zijn leven.

Gideon's Trumpet

1980 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Collins. Met o.a. Henry Fonda, John Houseman, Fay Wray, Sam Jaffe en Dean Jagger.

Fonda is voortreffelijk in het waar gebeurde verhaal van een semi-geletterde gevangene uit Florida, die de loop van de Amerikaanse rechtsgeschiedenis wijzigde. Ferrer is eveneens goed als zijn invloedrijke advocaat Abe Fortas. Scenario van David Rintels, naar Anthony Lewis' boek; geproduceerd door John Houseman. Camerawerk van Don H. Brinkrant.

Wanda Nevada

1979 | Western, Drama

Verenigde Staten 1979. Western van Peter Fonda. Met o.a. Peter Fonda, Brooke Shields, Fiona Lewis, Luke Askew en Ted Markland.

Fonda wint bij een pokerspel het minderjarige weesmeisje Shields, dat op de vlucht is. Vastbesloten haar zo vlug mogelijk te dumpen laat hij haar nogal aan haar lot over. Zo is ze getuige van de moord op een oude goudzoeker, door Askew en Markland. De twee vinden niets maar beseffen opeens dat het meisje het goud en het plan al in haar bezit moet hebben. Terwijl ze met Fonda de Grand Canyon intrekt, op zoek naar de goudmijn, worden ze door deze ongure elementen gevolgd. Moderne western (speelt zich af begin jaren 1950) vol mystiek en symboliek. De bijfiguren worden allen uitgebeeld als karikaturen wat het toch wel interessante scenario van Dennis Hackin erg afzwakt. Vader Fonda is amper te herkennen als een oude goudzoeker die ze in de bergen tegenkomen. De enige film waarin Peter en Henry samen spelen. Een interessante mislukking die de zalen amper heeft gehaald. Mooie fotografie van Michael Butler.

Roots: The Next Generations

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Charles S. Dubin, John Erman, George Stanford Brown en Lloyd Richards. Met o.a. George Stanford Brown, Olivia de Havilland, Henry Fonda, Paul Koslo en Greg Morris.

Mini-serie in zeven delen. Het vervolg op ROOTS, de geschiedenis van schrijver Alex Haley`s familie vanaf eind vorige eeuw tot deze tijd. De serie wist opnieuw te boeien maar was net iets onder het niveau van de eerste serie. Brando kreeg een Emmy voor zijn rol (zijn tv-debuut) als nazi-leider. De serie zelf won een Emmy als beste drama-serie van het seizoen. John Erman regisseerde deel 1, 3 en 7, Charles S. Dubin deel 2 en 4, George Stanford Brown regisseerde deel 5 en Lloyd Richards deel 6.

Meteor

1979 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Ronald Neame. Met o.a. Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith en Henry Fonda.

Indrukwekkende cast gaat een beetje verloren in een rampenfilm in de traditie van Towering inferno (1974) of The Poseidon adventure (1972), een eerdere hit van voormalig cameraman Neame. Een immense meteoriet nadert de aarde. Dit thema kwam, toen het rampen-genre eind jaren negentig weer opleefde, terug in films als Armageddon en Deep Impact.

City on Fire

1979 | Thriller, Drama, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1979. Thriller van Alvin Rakoff. Met o.a. Barry Newman, Henry Fonda, Ava Gardner, Shelley Winters en Susan Clark.

Een ontevreden arbeider van een plaatselijke olieraffinaderij saboteert de olieopslag en de uiterst brandbare vloeistof komt in het stadsriool terecht. Een vonkje is voldoende om de hele stad in lichterlaaie te zetten en dokter Dr. Frank Whitman (Newman), directeur van het stadsziekenhuis, staat voor de bijna onmogelijke taak om zijn pati[KA3]enten van de vuurdood te redden, maar gelukkig is de schone Diane Brockhurst-Lautrec (Clark) er nog... Eentonig gedoe dat maar zes miljoen dollar mocht kosten - en dat is een ramp voor zo'n film, die uitsluitend geschikt is voor de beperkte schare genre-aanbidders. Het scenario is van Jack Hill, Dave Lewis en Céline La Frenière. Het camerawerk is van René Verzier. Mono.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

Il Grande attacco

1978 | Oorlogsfilm, Drama

Joegoslavië​/​​Duitsland​/​​Italië 1978. Oorlogsfilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Edwige Fenech, Ray Lovelock, Helmut Berger, Stacy Keach en Samantha Eggar.

Deze ambitieuze film die begint tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 waar een Amerikaanse generaal (Fonda), een Engelse professor (Huston), een joodse toneelspeelster (Eggar) en een Duitse majoor (Keach) elkaar ontmoeten en die verder hun lotgevallen tijdens WO II volgt, is nogal fragmentarisch uitgevallen. Gelardeerd met journaalfragmenten en van commentaar voorzien door Orson Welles. Lenzi gebruikte het pseudoniem Humphrey Humbert. Bij vertoning op de tv meestal ingekort tot 83m. Ook bekend als LA BATTAGLIA DI MARETH en THE BIGGEST BATTLE.

Home to Stay

1978 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Henry Fonda, Michael McGuire, Frances Hyland, David Stambaugh en Kirsten Vigard.

Bejaarde boer Fonda is lichamelijk niet meer al te best. Toch wil hij blijven werken op zijn farm met de hulp van zijn kleindochter Hyland. Zijn zoon McGuire echter voelt er veel voor om de oude man naar een bejaardentehuis te sturen. Om dit te verhinderen neemt Hyland haar grootvader mee op reis naar Chicago. Aangrijpend drama over het ouder worden en de invloed ervan op de twee volgende generaties. Fonda is gewoonweg subliem in een rol die het midden houdt tussen zijn eigen ON GOLDEN POND en THE TRIP TO BOUNTIFUL. Alle clichés en goedkoop sentiment worden op inventieve wijze geweerd. Suzanne Clauser bewerkte de roman Grandpa And Frank van Janet Majerus. Verzorgd camerawerk van Reg Morris.

Fedora

1978 | Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1978. Drama van Billy Wilder. Met o.a. William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef, José Ferrer en Frances Sternhagen.

Wilders scherpe blik op de magie van een grote filmster [KA2]a la Garbo, die zich heeft teruggetrokken en door regisseur Holden verleid moet worden tot een nieuwe rol. Wordt Fedora echt gevangen gehouden door Ferrer en Knef, of is er iets meer aan de hand? Mooi gemaakt, maar minder effectief dan SUNSET BOULEVARD (ook met Holden) en de zwakste schakel blijkt Keller te zijn, die geen moment overtuigt als Fedora. Het scenario is van regisseur Wilder en I.A.L. Diamond naar een novelle van Thomas Tyron. Het camerawerk is van Gerry Fisher.

Battle Force

1978 |

Duitsland 1978. Humphrey Longan. Met o.a. Phil Brock, Ben Johnson, Frances Lee McCain, Helmut Berger en Stacy Keach.

Wilders scherpe blik op de magie van een grote filmster [KA2]a la Garbo, die zich heeft teruggetrokken en door regisseur Holden verleid moet worden tot een nieuwe rol. Wordt Fedora echt gevangen gehouden door Ferrer en Knef, of is er iets meer aan de hand? Mooi gemaakt, maar minder effectief dan SUNSET BOULEVARD (ook met Holden) en de zwakste schakel blijkt Keller te zijn, die geen moment overtuigt als Fedora. Het scenario is van regisseur Wilder en I.A.L. Diamond naar een novelle van Thomas Tyron. Het camerawerk is van Gerry Fisher.

The Last 4 Days

1977 |

1977. Met o.a. Henry Fonda en Rod Steiger.

Wilders scherpe blik op de magie van een grote filmster [KA2]a la Garbo, die zich heeft teruggetrokken en door regisseur Holden verleid moet worden tot een nieuwe rol. Wordt Fedora echt gevangen gehouden door Ferrer en Knef, of is er iets meer aan de hand? Mooi gemaakt, maar minder effectief dan SUNSET BOULEVARD (ook met Holden) en de zwakste schakel blijkt Keller te zijn, die geen moment overtuigt als Fedora. Het scenario is van regisseur Wilder en I.A.L. Diamond naar een novelle van Thomas Tyron. Het camerawerk is van Gerry Fisher.

Tentacoli

1977 | Horror

Italië​/​​Verenigde Staten 1977. Horror van Ovidio G. Assonitis. Met o.a. John Huston, Shelley Winters, Bo Hopkins, Henry Fonda en Delia Boccardo.

In een Californische badplaats verdwijnen zwemmers die als skeletten met alleen nog huid worden teruggevonden. Een reusachtige inktvis die overgevoelig is voor bepaalde radiofrequenties is de schuldige die pas na grote inspanningen kan worden vernietigd. Italiaanse imitatie van Jaws met Hollywood-veteranen in rollen van niets, nogal onsmakelijk sadisme en doorzichtige trucage, die de finale meer belachelijk dan spannend maakt.

Rollercoaster

1977 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1977. Thriller van James Goldstone. Met o.a. George Segal, Richard Widmark, Timothy Bottoms, Helen Hunt en Henry Fonda.

Op een dag ontspoort een achtbaantreintje met dodelijke afloop. Een paar dagen later wordt een ander pretpark opgeschrikt door brand. Een anonieme jongeman (Bottoms) blijkt verantwoordelijk en om te voorkomen dat hij nog een roetsjbaan opblaast moet veiligheidsinspecteur Calder (Segal) hem een miljoen dollar overhandigen. De geldoverdracht - de kern van de film - zit ingenieus in elkaar. De bioscoopversie werd aangedikt met sensurround geluid maar de suizende beelden van een spectaculaire achtbaan zijn op zichzelf al behoorlijk desoriënterend. Antiheld Segal doet tijdens alle heisa verwoede pogingen om van de sigaretten af te blijven. Redelijke, maar gedateerde rampenfilm.

The Great Smokey Roadblock

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van John Leone. Met o.a. Henry Fonda, Eileen Brennan, John Byner, Dub Taylor en Susan Sarandon.

Onschuldig verhaal over een vrachtwagenchauffeur op leeftijd (Fonda) die wil proberen nog één perfecte rit door het land te maken voor hij zijn wagen moet inleveren. Zijn lading: een huis vol verdreven prostituées. Oorspronkelijke titel: THE LAST OF THE COWBOYS; deze versie duurde 106m. Sarandon was medeproducent.

Midway

1976 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Toshirô Mifune en Glenn Ford.

Fraai epos met all-star cast over de Slag bij Midway in 1942. Smight belicht het verhaal van de Amerikaanse en Japanse kant en maakt daarbij gretig gebruik van documentaires, nieuwsbeelden en Amerikaanse films als Thirty Seconds over Tokyo (1944) en Tora! Tora! Tora! (1970). De film is interessant als historisch document, al zullen WO II-kenners zich ongetwijfeld storen aan het naoorlogse materieel dat door Smight en zijn adviseurs werd ingezet. Het romantische plot rond Tom, de zoon van captain Matthew Garth (Heston) en een Japans meisje doet nogal geforceerd aan.

Captains and the Kings

1976 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Drama van Allen Reisner en Douglas Heyes. Met o.a. Richard Jordan, Perry King, Patty Duke Astin, John Carradine en Katherine Crawford.

Mini-serie in zes delen. Joseph Armagh (Jordan), een Ierse immigrant, wil in Amerika zijn naam vestigen maar moet een keihard gevecht voeren voor hij geaccepteerd wordt. Een Emmy voor Astin en cameraman Ric Waite en een hele serie voordrachten voor een Emmy gaven de populariteit van de serie weer. Regisseur Heyes bewerkte zelf het boek van Taylor Caldwell, wiens verhaal in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20ste eeuw speelt.

Collision Course

1975 |

Verenigde Staten 1975. Anthony Page. Met o.a. Henry Fonda, E.G. Marshall, Lucille Benson, Lloyd Bochner en Ward Costello.

Fonda als generaal MacArthur en Marshall als president Truman in een gedramatiseerde documentaire van Ernest Kinoy over de meningsverschillen van beiden hoe en volgens welke methoden de Koreaanse oorlog beëindigd moest worden. Veel gepraat en een statisch mengsel van feiten en speculatie.

Mussolini: ultimo atto

1974 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1974. Drama van Carlo Lizzani. Met o.a. Rod Steiger, Henry Fonda, Lisa Gastoni, Franco Nero en Lino Capolicchio.

Mussolini probeert in april 1944 uit Italië te ontsnappen naar Zwitserland. Na vergeefse pogingen laat hij zich integreren in een kolonne Duitse soldaten die op een verzetsgroep stuit. Ook aan hen weet hij te ontkomen tot hij uiteindelijk toch herkend en gearresteerd wordt. Ook door de fysieke gelijkenis een opmerkelijke rol van Steiger in een boeiende historische reconstructie die wat al te zeer in de anecdote blijft steken. Fonda heeft een kleine rol als kardinaal Schuster. Het camerawerk is van Roberto Gerardi.

The Red Pony

1973 | Western, Drama

Verenigde Staten 1973. Western van Robert Totten. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, Jack Elam, Clint Howard en Richard Jaeckel.

Fonda is de eigenaar van een ranch die koste wat het kost zijn bezit in de familie wil houden. Hij wil zijn tien-jarige zoon, Howard, als een sterke man zien opgroeien. De jongen vindt zijn vader een wreed, ongevoelig mens. De enige troost vindt hij bij zijn moeder, O`Hara, die hem het karakter van zijn vader wil leren begrijpen. In de hoop hun relatie te verbeteren koopt Fonda op een dag een pony. Hartveroverende remake van de film uit 1949 (echter zonder het personage dat daarin vertolkt wordt door Robert Mitchum). Fonda geeft een uiterst sterke prestatie. Totten en Ron Bishop bewerkten het originele verhaal van John Steinbeck. Bekroond met de Peabody-Award als beste drama. Goldsmith kreeg een Emmy voor zijn score.

The Alpha Caper

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Michael Lewis. Met o.a. Henry Fonda, Leonard Nimoy, James McEachin, Larry Hagman en John Marley.

Reclasseringsambtenaar Forbes (Fonda), ontgoocheld door het systeem, haalt drie misdadigers die op erewoord zijn vrijgelaten over om te helpen bij zijn plan een overval op een geldtransport te ondernemen. Nadruk op actie en spanning in traditioneel gestructureerd verhaal dat door goede spelers wat wordt opgefleurd. Buiten USA in bioscoop uitgebracht als INSIDE JOB en twaalf minuten langer gemaakt (85m).

My Name Is Nobody

1973 | Western, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1973. Western van Tonino Valerii en Sergio Leone. Met o.a. Henry Fonda, Terence Hill, Jean Martin, Leo Gordon en R.G. Armstrong.

Een jonge avonturier (Hill) weet ondanks zijn vingervlugheid met het pistool zijn tegenstanders op andere manieren uit te schakelen dan door ze neer te schieten. Tot zijn weg die van een legendarische oude pistolero (Fonda) kruist. Komische spaghettiwestern naar een idee van Sergio Leone, die ook nog wat hand- en spandiensten verrichtte op regie- en productiegebied. Regisseurs Valerii en Leone, hoofdrolspeler Fonda en Leones huiscomponist Ennio Morricone nemen hun eigen oeuvre en een vuistvol genreclichés onbekommerd op de hak. Hill had bij fans van spaghettiwesterns een grote naam opgebouwd met z'n Trinity-films en steelt ook hier de show.

Le Serpent

1973 | Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Henri Verneuil. Met o.a. Yul Brynner, Henry Fonda, Dirk Bogarde, Virna Lisi en Philippe Noiret.

Een Russische ambassade-attaché weigert van Orly naar Moskou te vertrekken en onthult KGB-spion te zijn die informatie wil doorgeven aan de Amerikanen over dubbelspionnen in het westen. In Engeland verdwijnen twee employés van het Foreign Office, in West-Duitsland worden ambtenaren gedood of plegen zelfmoord, het hoofd van de Franse contraspionage komt ook onder verdenking te staan. Deze spionagefilm naar de roman van Pierre Nord met een scenario van Gilles Perault kiest voor een pseudo- documentaire aanpak boven spectaculaire actie waarbij de internationale rolbezetting aan de authenticiteit bijdraagt. De film is te lang uitgesponnen waardoor het verrassingseffect van onthullingen ondermijnd wordt. Camerawerk van Claude Renoir.

Ash Wednesday

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Elizabeth Taylor, Henry Fonda, Helmut Berger, Keith Baxter en Margaret Blye.

Liz ondergaat een facelift om weer jong te worden, maar ze ziet er nog ouder uit dan Fonda. Als je deze film uitzit heb je een operatie aan je achterste nodig.

Sometimes a Great Notion

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Henry Fonda, Lee Remick, Michael Sarrazin en Richard Jaeckel.

Een hechte en individualistische familie weigert mee te doen met de staking van de houthakkers. Vader Fonda gaat met een grote bestelling hout onderweg en wordt dwarsgezeten door de stakers. Hij zet echter koppig door tot hij onder een boom terecht komt en een arm breekt. Newman zet de strijd onverminderd voort na de tragische verdrinkingsdood van zijn zoon Jaeckel. Sterk drama over mensen die weigeren te late koeioneren door de meerderheid en die liever hoge zee[KA3]en trotseren dan hun principes te laten varen. De verdrinkingssc[KA2]ene is het onvergetelijke hoogtepunt van de film. Het scenario van John Gay naar de roman van Ken Kesey (die ook One Flew Over The Cookoo's Nest schreef) bevat veel humor waardoor het zeer zware melodramatische karakter verlicht wordt. Fotografie van Richard Moore. Lekker klinkende muzikale omlijsting van Henry Mancini. Ook bekend als NEVER GIVE AN INCH.

Too Late the Hero

1970 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Michael Caine, Cliff Robertson, Henry Fonda, Ian Bannen en Harry Andrews.

Stille Oceaan, de lente van 1942. Onder leiding van luitenant Robertson voert een vijftien man sterk peloton een uiterst gevaarlijke opdracht uit. Het moet een Japans radiostation vernietigen, vanwaar alle bewegingen van de Amerikaanse vloot worden gevolgd. Routineus oorlogsavontuur, dat zich afspeelt op een eiland waarvan de ene kant bezet is door de Japanners en de andere kant door Britten en Amerikanen. Actie en geweld in overvloed, goed gespeeld en gefilmd, maar met weinig originele ideeën. Het scenario van Aldrich en Lukas Heller bevat lekker cynische dialogen, maar het duurt veel te lang voor de knappe climax wordt bereikt. Een minder geslaagde poging van Aldrich om het succes van THE DIRTY DOZEN te herhalen. In beeld gebracht door Joseph Biroc. Ook bekend als SUICIDE RUN. 70mm. Gedraaid in Metroscope.

There Was A Crooked Man...

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Kirk Douglas, Henry Fonda, Hume Cronyn, Warren Oates en Burgess Meredith.

Wat merkwaardige film gesitueerd in Arizona in 1883: in de territoriale gevangenis arriveren zes veroordeelden, w.o. Douglas die een schat gestolen heeft en deze verborgen heeft in een slangennest. Tijdens een opstand wordt de gevangenisdirecteur gedood en vervangen door de humanere sheriff, Fonda. Douglas die al lang plannen koesterde om uit te breken, ziet zijn kans schoon. De climax bestaat uit de confrontatie tussen beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd blijken te zijn. Het scenario van David Newman en Robert Benton is bij momenten te praatziek. Niet erg succesvol, ondanks de sterbezetting.

The Cheyenne Social Club

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Gene Kelly. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Shirley Jones, Elaine Devry en Robert Middleton.

In deze mislukte komische western erft Stewart een bordeel. Na een tocht van een jaar komt hij aan met zijn vriend Fonda. Het liefst sluit hij de tent, na gezien te hebben wat het is. De toekomst van de dames baart hem echter zorgen. Dan komt er ook nog een bende in het spel. Daarom besluit hij de zaak aan de dames over te doen en weer rustig koeien te gaan hoeden. Kelly produceerde de film ook, en James Lee Barrett schreef het scenario. Cameraman William Clothier leverde goed werk af - als enige. Gefilmd in Panavision.

Yours, mine and ours

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Rob Carroll Jr. Met o.a. Lucille Ball, Van Johnson en Henry Fonda.

Als Frank, een weduwnaar en Helen, een weduwe elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Beiden ontwijken echter krampachtig een bepaald onderwerp: kinderen. Frank heeft namelijk uit zijn eerste huwelijk 8 en Helen zelfs 10 kinderen

Yours, Mine and Ours

1968 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1968. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Lucille Ball, Henry Fonda, Van Johnson en Tom Bosley.

Weduwnaar Fonda neemt ontslag bij de marine om zich bezig te houden met de opvoeding van zijn tien kinderen. Hij ontmoet weduwe Ball en het is liefde op het eerste gezicht. Uit angst hun prille idylle op het spel te zetten, zwijgen ze beiden over de omvang van hun kroost, want Ball heeft zelf ook nog eens acht kinderen. De liefde blijkt echter te overwinnen, zodat ze gaan trouwen. Tussen de kinderen vlot het aanvankelijk niet, totdat Fonda gebruik maakt van zijn marine-ervaring om hen discipline bij te brengen. Vermakelijke komedie met een acteursduo dat zich duidelijk amuseert. De scènes met de kinderen zijn soms echt krankzinnig. Shavelson en Mort Lachman baseerden hun scenario op een verhaal van Madelyn Davis en Bob Carroll Jr. Een van Balls kinderen is Suzanne Cupito die later bekend zou worden als Morgan Brittany. Fotografie van Charles Wheeler.

The Boston Strangler

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Mike Kellin en Hurd Hatfield.

Fascinerend drama in semi-documentaire stijl, dat in detail de opkomst, achtervolging, vangst en vervolging van een gevaarlijke misdadiger weergeeft. Curtis speelt - onherkenbaar vermomd - een prachtige rol als de wurger. De ingewikkelde techniek met veel beelden tegelijkertijd raakt op de tv verloren en dat geldt dan ook voor een paar belangrijke scènes.

Once Upon a Time in the West

1968 | Western

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Mexico 1968. Western van Sergio Leone. Met o.a. Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson en Gabriele Ferzetti.

Na zijn drie ijzersterke spaghettiwesterns met Clint Eastwood haalde Leone eind jaren zestig het genre western definitief uit het verdomhoekje met Once Upon a Time in the West. Het ingehouden tempo, de prachtige muziek van Morricone en de zeer doeltreffende acteerprestaties van de cast maken deze film tot een must-see voor iedere filmliefhebber. De legendarische openingsscène van bijna een kwartier luidt het begin in van een tergend spannend relaas over de komst van een spoorbaan en de strijd om de grond langs het traject. Leone schreef het verhaal samen met Bernardo Bertolucci en horrormeister Dario Argento.

Madigan

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Harry Guardino, Inger Stevens en James Whitmore.

Politiedetective Dan Madigan (Widmark) valt met een collega een hotelkamer binnen waar een gangster in bed ligt met een hoertje. De gangster gebruikt het meisje als schild en weet te ontsnappen. Hoofdcommissaris Fonda geeft het onfortuinlijke duo 72 uur de tijd om hem te arresteren. Spannende en vlot gemaakte politiefilm, die de toeschouwer de hele tijd door in spanning houdt. Knap spel van Widmark, Fonda en al hun tegenspelers. Zoals steeds houdt Siegel het tempo hoog en zorgt hij geregeld voor verrassingen. Het scenario werd geschreven door Abraham Polonsky, Harry Kleiner en Henri Simoun, naar de roman The Commissioner van Richard Dougherty. Russell Metty filmde het grootste deel van de actie in de straten van New York. Tussen 1972 en 1974 speelde Widmark in een aantal tv-sequels in de reeks NBC MYSTERY MOVIE. Gedraaid in Techniscope.

Firecreek

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Vincent McEveety. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Inger Stevens, Gary Lockwood en Dean Jagger.

Hoewel Firecreek een der laatste ouderwetse westerns is, houdt hij wel rekening met een halve eeuw cinema in dat genre, door de hoofdrollen bejaard te maken. In de herfst van hun carrières spelen Stewart en Fonda respectievelijk de goede sheriff en de kwade outlaw. De pacifistische sheriff probeert de slechterik en diens kornuiten eerst nog vriendelijk over te halen het criminele gedrag elders te vertonen, doch een senioren High Noon-shootout is onvermijdelijk. Dat er eerst veel afgepraat wordt, is Firecreek niet in dank afgenomen door hard-core westerners. Dit verklaart het in vergetelheid raken van een mooie film.

Welcome to Hard Times

1967 | Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Henry Fonda, Janice Rule, Keenan Wynn, Janis Paige en John Anderson.

Bandiet Ray stormt het stadje Hard Times binnen, schiet twee mannen neer die hem willen tegenhouden, verkracht Rule, de vriendin van de burgemeester, en laat een spoor van vernieling achter. De meeste burgers vertrekken uit het stadje, maar burgemeester Fonda, zijn vriendin en enkele getrouwen wachten, nu voorbereid, op de terugkeer van de bandiet. Vreemde western, gemarineerd in een sausje van symboliek. Door de vele dubbele bodems wordt het verhaal uit het oog verloren, met als gevolg dat de film niet helemaal bevredigt, ondanks uitstekend spel van een aantal geroutineerde western-acteurs. Regisseur Kennedy baseerde zijn scenario op een roman van E.L. Doctorow. Uitstekende fotografie van Harry Stradling. Ook bekend als KILLER ON A HORSE.

Stranger on the Run

1967 | Western, Drama

Verenigde Staten 1967. Western van Don Siegel. Met o.a. Henry Fonda, Michael Parks, Anne Baxter, Dan Duryea en Sal Mineo.

Oude zwerver Ben Chamberlain (Fonda) arriveert in een stadje langs de spoorlijn in New Mexico, op zoek naar de zus van een medegevangene. Ze is net vermoord als hij haar vindt. Achtervolgd door de spoorwegpolitie, die eerder zijn dood dan zijn arrestatie op het oog heeft, wordt hij geholpen door weduwe Valverda Johnson (Baxter). Een vlotte psychologische western, met iets teveel dialogen en te weinig actie, gedragen door een uitstekende cast. Scenarist Dean Reisner demonstreert de vijandigheid tussen cowboys en spoorweg. Fonda domineert moeiteloos de rollen in deze zeldzame tv-film van Don Siegel. Naar een verhaal van Reginald Rose. Camerawerk van Bud Thackery.

The Dirty Game

1966 | Thriller

1966. Thriller van Carlo L, Christian-Jaque, Terence Young en Werner Klingler. Met o.a. Annie Girardot, Henry Fonda, Robert Ryan, Vittorio Gassman en Mario Adorf.

Oude zwerver Ben Chamberlain (Fonda) arriveert in een stadje langs de spoorlijn in New Mexico, op zoek naar de zus van een medegevangene. Ze is net vermoord als hij haar vindt. Achtervolgd door de spoorwegpolitie, die eerder zijn dood dan zijn arrestatie op het oog heeft, wordt hij geholpen door weduwe Valverda Johnson (Baxter). Een vlotte psychologische western, met iets teveel dialogen en te weinig actie, gedragen door een uitstekende cast. Scenarist Dean Reisner demonstreert de vijandigheid tussen cowboys en spoorweg. Fonda domineert moeiteloos de rollen in deze zeldzame tv-film van Don Siegel. Naar een verhaal van Reginald Rose. Camerawerk van Bud Thackery.

Big Deal At Dodge City

1966 | Western

1966. Western van Fielder Cook. Met o.a. Joanne Woodward en Henry Fonda.

Oude zwerver Ben Chamberlain (Fonda) arriveert in een stadje langs de spoorlijn in New Mexico, op zoek naar de zus van een medegevangene. Ze is net vermoord als hij haar vindt. Achtervolgd door de spoorwegpolitie, die eerder zijn dood dan zijn arrestatie op het oog heeft, wordt hij geholpen door weduwe Valverda Johnson (Baxter). Een vlotte psychologische western, met iets teveel dialogen en te weinig actie, gedragen door een uitstekende cast. Scenarist Dean Reisner demonstreert de vijandigheid tussen cowboys en spoorweg. Fonda domineert moeiteloos de rollen in deze zeldzame tv-film van Don Siegel. Naar een verhaal van Reginald Rose. Camerawerk van Bud Thackery.

A Big Hand for the Little Lady

1966 | Western, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Western van Fielder Cook. Met o.a. Joanne Woodward, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bickford en Burgess Meredith.

Een uitstekende komedie rond een spel poker in het Oude Westen. Bovendien een prachtige rolverdeling. Er is een aardige verrassing aan het eind.

The Rounders

1965 | Western

Verenigde Staten 1965. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Glenn Ford, Henry Fonda, Hope Holiday, Chill Wills en Edgar Buchanan.

Twee zwervende cowboys (Ford en Fonda) dromen van een bar in Tahiti maar verliezen hun zuurverdiende rodeogeld aan gokken, drank en vrouwen (Langdon en Holiday). Kennedy schreef bijna twintig jaar westernradiohoorspelen en filmscenario's voordat hij doorbrak met The Rounders. Het bioscoopsucces inspireerde ABC midden jaren zestig tot een zeventiendelige tv-serie, met Wills (opnieuw) als rancher, en Ron Hays en Patrick Wayne in de Ford- en Fonda-rol. Camerawerk van Paul Vogel.

La guerre secrète

1965 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1965. Thriller van Terence Young, Christian-Jaque, Carlo Lizzani en Werner Klingler. Met o.a. Mario Adorf, Bourvil, Maria Grazia Buccella, Peter van Eyck en Henry Fonda.

Een Russische ambtenaar vlucht van Oost- naar West-Berlijn en zoekt onderdak bij de Amerikanen in West-Duitsland. Hij ontdekt een complot van Russische spionnen, die van plan zijn twee Amerikaanse onderzeeërs te vernietigen en een Amerikaanse kernwetenschapper te ontvoeren, die later wordt vermoord door huurmoordenaars.

In Harm's Way

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Otto Preminger. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Patricia Neal, Tom Tryon en Paula Prentiss.

Een te lang, te overdreven geacteerd en te pretentieus verhaal over een marineman die erop uit trekt om tijdens WO II strategische eilanden op de Japanners te veroveren.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

The Best Man

1964 |

Verenigde Staten 1964. Franklin Schaffner. Met o.a. Henry Fonda, Cliff Robertson, Edie Adams, Margaret Leighton en Shelley Berman.

Scherpe verfilming van het toneelstuk van Gore Vidal The Best Man over politieke besluitvorming waarin twee vastbesloten kandidaten voor het presidentschap, belangrijke politieke steun trachten te verwerven. Tijdgebonden, maar een boeiend drama. Haskell Wexler deed het camerawerk.

Sex and the Single Girl

1964 | Erotiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Erotiek van Richard Quine. Met o.a. Natalie Wood, Tony Curtis, Lauren Bacall, Henry Fonda en Mel Ferrer.

Helen Gurley Browns boek werd terzijde geschoven, en alleen de titel werd gebruikt voor een redelijk amusante film over roddeltijdschrift-uitgever Curtis, die dingt naar de hand van beroemde psychologe Wood. Bacall en Fonda vullen de gaten als een ruziënd echtpaar. Joseph Heller schreef mee aan het scenario.

Fail Safe

1964 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1964. Sciencefiction van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Walter Matthau, Fritz Weaver, Dan O'Herlihy en Sorrell Booke.

Een vliegtuig van de Verenigde Staten wordt door een vergissing de lucht in gestuurd om de USSR te bombarderen, wat de Amerikaanse en Russische regeringen in een crisis stort met de noodzakelijkheid, snel beslissingen te nemen, terwijl de beschikbare tijd verstrijkt. Bijzonder spannend drama, uitgevoerd met smaak en vernuft. Werd net iets later uitgebracht dan DR STRANGELOVE en dat deed de film geen goed.

Spencer's Mountain

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, James MacArthur, Donald Crisp en Wally Cox.

De Spencers wonen al generaties lang in de streek die men Spencer`s Mountain is gaan noemen. De traditionele Clay Spencer (Fonda) voedt samen met zijn echtgenote O'Hara negen kinderen op. De onderwijzers van zijn oudste zoon, MacArthur, raden hem aan een studiebeurs aan te vragen voor de jongen, die goed kan leren, maar daar wil pa niets van weten. Het komt tot een conflict. Sterk verouderd melodrama met plezierige ondertoon. Eenvoudige mensen vechten om hun kinderen zo goed mogelijk groot te brengen, maar laten zich daarbij soms leiden door eigenbelang. Storend moralistisch scenario van Daves naar de roman van Earl Hamner Jr., waarop later de tv-serie The Waltons zou worden gebaseerd. Prachtig gefilmde landschappen door Charles Lawton en H.F. Koenekamp. Symfonische score van Max Steiner. Gedraaid in Panavision.

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

Advise & Consent

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Henry Fonda, Charles Laughton, Don Murray, Walter Pidgeon en Peter Lawford.

De van geboorte Oostenrijkse Otto Preminger maakte met Advise & Consent een ambitieus opgezet, fraai inkijkje in de Amerikaanse politiek begin jaren 60. Henry Fonda speelt de door de president naar voren geschoven kandidaat voor de ministerspost van Binnenlandse Zaken. Vanzelfsprekend wordt zijn verleden door een senaatscommissie zorgvuldig doorgelicht en zo komt een vroegere flirt met de communistische partij bovendrijven. Maar de vuile was van de conservatieven wordt ook buiten gehangen. Mooi verbaal vuurwerk van de prima cast leverde Preminger (Anatomy of Murder, Exodus) een Gouden Palm-nominatie in Cannes op. Naar een met de Pulitzer-prijs bekroond boek van Allen Drury.

Warlock

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Anthony Quinn, Dorothy Malone en Dolores Michaels.

In deze sterke western is Fonda de juiste marshal om de stad te helpen tegen wilde cowboys. Zijn populariteit gaat snel te gronde door het gedrag van zijn vriend Quinn. De manklopende Quinn opent een saloon en haalt iedere vrouw bij Fonda weg. Widmark wordt sheriff en moet zien alles alleen klaar te spelen. De confrontatie met de verrassende climax kan niet uitblijven tussen Fonda en Widmark nadat Quinn de dood heeft gevonden. Robert Alan Arthur bewerkte de roman van Oakley Hall en Joe MacDonald deed het camerawerk. De Indiaanse acteur Rodd Redwing was de wapenspecialist bij de film. Veel Hollywood-sterren hebben van hem het schieten geleerd.

The Man Who Understood Women

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Leslie Caron, Henry Fonda, Cesare Danova, Myron McCormick en Marcel Dalio.

Een onbevredigend verhaal over een geniaal filmregisseur (Fonda), die geen flauw benul heeft hoe hij zijn eega (Caron) aan moet pakken.

Stage Struck

1958 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Susan Strasberg, Joan Greenwood, Christopher Plummer en Herbert Marshall.

Een actrice komt naar New York, op zoek naar succes. Ze valt voor een regisseur, die pas beseft wat hij voor haar voelt wanneer zij succesvol is geworden en geen tijd meer voor hem heeft.

The Tin Star

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Anthony Mann. Met o.a. Henry Fonda, Anthony Perkins, Betsy Palmer, Michel Ray en Neville Brand.

Fonda, ex-sheriff is premiejager. Hij brengt een lijk naar de stad en verlangt zijn premie. De bevolking wil niets van hem weten, maar de jonge onervaren sheriff (Perkins) wil bij Fonda ervaring opdoen; hij wil leren met situaties om te gaan waardoor hij in conflict komt met nogal wat burgers. Het wordt nog erger als Fonda een relatie aanknoopt met Palmer, daar die met een Indiaan getrouwd is geweest en van hem een zoon (Ray) heeft. De onvermijdelijke botsing met de bandieten Brand, Van Cleef en Baldwin doet zich voor. Nu heeft men respect voor de sheriff, en Fonda kan blijven en krijgt een gezin. Dudley Nichols schreef het goede scenario naar een verhaal van Barney Slater en Joel Kane. Loyal Griggs deed het camerawerk van deze superieure western.

12 Angry Men

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, Jack Warden en Martin Balsam.

De zaak van een jonge Puertoricaan die wordt beschuldigd van moord op zijn vader lijkt zo simpel. Maar als de jury zich terugtrekt voor beraad is er onder de twaalf leden een, 'Jurylid nummer 8' (een geweldige Fonda), die níet overtuigd is van zijn schuld. Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun te makkelijke, vooringenomen conclusie. Dit fascinerende speelfilmdebuut van regisseur Lumet (Dog Day Afternoon, Network) is een ronduit claustrofobische rechtbankthriller, die zich vrijwel volledig afspeelt binnen één ruimte. Oscarnominaties voor beste film, regisseur en script.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

The Wrong Man

1956 | Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1956. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Henry Fonda, Vera Miles, Anthony Quayle, Nehemiah Persoff en Harold J. Stone.

Nachtclubmuzikant, alleman en pechvogel Manny Balestrero (Fonda) wordt voor een overvaller aangezien en draait pardoes de cel in. Zijn gevecht tegen de justitiële windmolens lijkt allengs vruchtelozer en in de bizarre situatie verliest echtgenote Rose (Miles) meer en meer haar geestelijk equilibrium. Atypisch realistische nagelbijter van Hitchcock, naar een waargebeurde geschiedenis over een persoonsverwisseling in New York. Deze sterke mix van drama en thriller boeit en ontroert tegelijk. Gebaseerd op een roman van Maxwell Anderson, ook auteur van het toneelstuk Key Largo.

Mister Roberts

1955 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Komedie van John Ford en Mervyn LeRoy. Met o.a. Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon en Betsy Palmer.

Eerste stuurman, luitenant ter zee Roberts (Fonda), van het marine bevoorradingsschip (tandpasta en toiletpapier) USS Reluctant is een voormalig koopvaardij-officier. Hij vindt de dienst weinig eervol en wil weleens echte oorlogsactie meemaken. Dictatoriale kaptein Cagney dwarsboomt zijn ambities en zet de bemanning tegen hem op in ruil voor een enkele gunst. Als ze vastmaken gaat de jongste van seks verstoken officier Lemmon zonder verlof van boord, op jacht naar de eerste de beste rok die hij tegenkomt. Er breekt bijna muiterij uit en Fonda moet de zaak beslechten. Hij wordt uiteindelijk beloond met actieve zeedienst. Powell speelt de filosofische, maar slappe scheepsarts. Lemmon kreeg een Oscar voor zijn rol. Een sublieme film.

On Our Merry Way

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van King Vidor en Leslie Fenton. Met o.a. Burgess Meredith, Paulette Goddard, Fred MacMurray, Hugh Herbert en James Stewart.

Een film opgebouwd uit op zichzelf staande delen met als beste gedeelte Stewart-Fonda, terwijl de kudde sterren er niet in slaagt de middelmatige stukken waarin verslaggever Meredith verschillende mensen vraagt naar hun verstandhouding met kinderen, de baas te worden. Het Fonda-Stewart-deel werd geschreven door John O'Hara en geregisseerd door George Stevens.

Fort Apache

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Henry Fonda, Shirley Temple, John Agar en Pedro Armendáriz.

Meesterlijke western van virtuoos John Ford met Henry Fonda als gedegradeerde en uiterst starre commandant van een afgelegen cavaleriepost. Ondergeschikte John Wayne is de onbaatzuchtige teamspeler met hart voor de manschappen en de Indianen. John Ford en scenarist Frank S. Nugent propageerden het ideaalbeeld van de cavalerie als eerste echte smeltkroes, als een broederlijk hechte pioniersgemeenschap die na de Amerikaanse Burgeroorlog plaats bood voor voormalige vijanden. Fort Apache was de koploper van Fords cavalerietrilogie, gevolgd door She Wore a Yellow Ribbon (1949) en Rio Grande (1950).

The Long Night

1947 | Misdaad

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Anatole Litvak. Met o.a. Henry Fonda, Vincent Price, Ann Dvorak, Queenie Smith en Howard Freeman.

Een traag drama over een moordenaar die zich voor de nacht bij een meisje verbergt dat hem tot een bekentenis wil dwingen. Wat vermoeiend! Scenario van John Wexley. Een herverfilming van een Jean Gabin-film: LE JOUR SE LÈVE.

The Fugitive

1947 | Drama

Verenigde Staten​/​​Mexico 1947. Drama van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Dolores Del Rio, Pedro Armendáriz, J. Carrol Naish en Leo Carrillo.

In een Zuid-Amerikaans land komt een priester overhoop te liggen met de overheid, die allerlei anti-kerkelijke bepalingen afkondigt. Hij krijgt de politie op zijn hielen en moet de wijk nemen naar een naburig land, maar hij gaat terug over de grens om de laatste sacramenten toe te dienen aan een stervende bandiet, die hem verraadt. Spannend, goed gespeeld en strak geregisseerd. Prachtig camerawerk van Gabriel Figueroa.

Daisy Kenyon

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Joan Crawford, Dana Andrews, Henry Fonda, Ruth Warrick en Martha Stewart.

Driehoeksverhouding start intelligent, zakt halverwege af in typisch melodramatisch toneelspel. Goede rollen, mooi gefilmd.

My Darling Clementine

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Linda Darnell, Victor Mature, Walter Brennan en Tim Holt.

Een voortreffelijk geregisseerde, somber getinte western over Wyatt Earp (Fonda) en Doc Holliday (Mature); de ontwikkelingen voeren onafwendbaar tot het vuurgevecht bij de O.K. Corral. Een van regisseur Fords beste films en een Amerikaanse klassieker. Vol met prachtige details en beelden; uitmuntend camerawerk van Joseph P. MacDonald.

The Ox-Bow Incident

1943 | Western

Verenigde Staten 1943. Western van William A. Wellman. Met o.a. Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes, Anthony Quinn en William Blythe.

Op een vredige ochtend in 1885 wordt een dorpje in Nevada opgeschrikt door het nieuws dat drie vreemdelingen een veefokker hebben vermoord. De sheriff is afwezig, en de dorpsbewoners besluiten zelf op zoek te gaan naar de moordenaars, om hen hun gerechte straf te doen ondergaan.

The Immortal Sergeant

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van John M. Stahl. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, Thomas Mitchell, Allyn Joslyn en Reginald Gardiner.

Een goed oorlogsdrama over een korporaal zonder ervaring (Fonda) die, nadat de sergeant is gedood, het commando op zich moet nemen in Afrika.

The Male Animal

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Elliott Nugent en Stephen Morehouse Avery. Met o.a. Henry Fonda, Olivia de Havilland, Jack Carson, Joan Leslie en Herbert Anderson.

Een intelligente, onderhoudende komedie van Nugent en James Thurber over een professor (Fonda) aan de universiteit die zijn recht probeert te behalen, als hij zijn vrouw (De Havilland) verliest aan haar oude vlam (Carson). Mooie rollen in een goede film die zelfs hedentendage nog boeiend is, met als hoogtepunt een persiflage op de footballmatches. Scenario van Julius J. Epstein en Philip G. Epstein naar het toneelstuk van James Thurber en regisseur Nugent. Camerawerk van Arthur Edeson. Opnieuw gemaakt als SHE'S WORKING HER WAY THROUGH COLLEGE.

The Magnificent Dope

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Henry Fonda, Lynn Bari, Don Ameche, Edward Everett Horton en Hobart Cavanaugh.

Een plezierige komedie over de hopeloze plattelander Fonda die in de grote stad slimmer blijkt te zijn dan Ameche. Bari is het meisje tussen hen in.

The Big Street

1942 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Irving Reis. Met o.a. Henry Fonda, Lucille Ball, Barton MacLane, Eugene Pallette en Agnes Moorehead.

Barman Fonda is smoorverliefd op de mooie maar verschrikkelijk ego[KA3]istische Ball. Ze aanvaardt zijn hulp, maar ziet meer in een verhouding met een rijke zakenman. Ongewone film, een mengeling van melodrama, humor en een vleugje film noir. Vooral het knappe samenspel van Fonda en Ball redt de film, want het scenario van Leonard Spiegelglas, gebaseerd op het verhaal [KL]Little Pinks[KLE] van Damon Runyon (die de film produceerde), stelt niet veel voor. Russell Metty fotografeerde en Roy Webb componeerde.

Tales of Manhattan

1942 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Henry Fonda, Rita Hayworth, Ginger Rogers, Charles Boyer en Edward G. Robinson.

Een hartveroverende film over de gevolgen voor verschillende eigenaars van het dragen van een rokkostuum in vijf afleveringen die nu weer amusant dan weer spits en ironisch zijn. Onze favoriet: de aan lager wal geraakte Robinson die een schoolreünie bijwoont.

Rings on Her Fingers

1942 | Romantiek, Misdaad

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Rouben Mamoulian. Met o.a. Henry Fonda, Gene Tierney, Laird Cregar, Spring Byington en Marjorie Gateson.

Oplichtster Tierney wordt verliefd op Fonda in plaats van hem te misbruiken. Doorsneeromantiek met goede rolbezetting.

Big street

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Irving Reis. Met o.a. Barton MacLane, Lucille Ball en Henry Fonda.

Oplichtster Tierney wordt verliefd op Fonda in plaats van hem te misbruiken. Doorsneeromantiek met goede rolbezetting.

You Belong to Me

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Wesley Ruggles. Met o.a. Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Edgar Buchanan, Roger Clark en Ruth Donnelly.

Een vlotte vertelling over dokter Stanwyck en vriendje Fonda die moe wordt van al haar mannelijke patiënten. Nieuwe versie: EMERGENCY WEDDING.

Wild Geese Calling

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van John Brahm. Met o.a. Henry Fonda, Joan Bennett, Warren William, Ona Munson en Barton MacLane.

Actie en romantiek omstreeks 1890 in Oregon en Alaska, maar van beide net niet genoeg om deze produktie over de streep te tillen.

The Lady Eve

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Preston Sturges. Met o.a. Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Charles Coburn, Eugene Pallette en William Demarest.

Na een jaar veldonderzoek in de Amazone wordt de naïeve Charles (Fonda), amateurbioloog en erfgenaam van een steenrijke bierbrouwer, opgepikt door een cruiseschip. Alle jonge vrouwen aan boord bedelen om zijn aandacht, maar worden overtroefd door de verleidelijke oplichtster Jean (Stanwyck). Die is puur op Charles’ geld uit, maar wordt tegen wil en dank toch verliefd. Heerlijke klucht van screwballspecialist Sturges zit tjokvol spitse dialogen en vermakelijke slapstick. Fonda is een tikje stijf als lijdend voorwerp, maar Stanwyck is een onweerstaanbare femme fatale, zoals ze later opnieuw bewees in Billy Wilders Double Indemnity (1944)

The Return of Frank James

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Fritz Lang. Met o.a. Henry Fonda, Gene Tierney, Jackie Cooper, Henry Hull en John Carradine.

Fonda speelt in het vervolg op JESSE JAMES weer Frank James, die de moord op zijn broer Jesse wil wreken. De bandieten Carradine en Tannen, die verantwoordelijk waren voor de dood van Jesse, worden na een schijnproces vrijgesproken. Fonda berooft met Whitman en Cooper een kantoor van de spoorwegmaatschappij, waarbij zijn achtervolgers een stationschef neerleggen; uiteraard krijgen de outlaws de schuld. Als Fonda verslaggeefster Tierney (haar debuut op het witte doek) in Denver leert kennen, plaatst zij zijn overlijdensbericht in de krant. Fonda meent dat hij ongenaakbaar is en zet de achtervolging op Carradine en Tannen voort. Ze krijgen Tannen te pakken, maar Carradine sterft later in een schuurtje, net voordat Fonda hem ter verantwoording kan roepen. Een kleurige productie en ongebruikelijk werk voor en van de meester-regisseur.

The Grapes of Wrath

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin en Dorris Bowden.

Het verhaal van de arme boerenfamilie Joad, die naar Californië emigreert omdat de nieuwe grondeigenaren overschakelen op oogst- en landbouwmachines. Een meesterlijke, niet te evenaren film.

Lillian Russell

1940 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1940. Komedie van Irving Cummings. Met o.a. Alice Faye, Don Ameche, Henry Fonda, Edward Arnold en Warren William.

Een uitgesponnen biografie over de 20e-eeuwse ster; te weelderige achtergronden en een matige inhoud doen afbreuk aan deze Faye-film. Arnold herhaalt zijn Diamond Jim Brady-rol met animo.

Chad Hanna

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Henry King. Met o.a. Henry Fonda, Dorothy Lamour, Linda Darnell, Guy Kibbee en Jane Darwell.

Nogal pover circus drama dat zich afspeelt in het 19e eeuws New York; kleurrijk maar leeg.

Young Mr. Lincoln

1939 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Alice Brady, Marjorie Weaver, Donald Meek en Richard Cromwell.

De jonge Abraham Lincoln begon zijn loopbaan als plattelands- advocaat. Ford concentreert zich vooral op twee legendarische feiten uit die periode van zijn leven: het verhinderen van een lynchpartij en een vurig pleidooi in een suspensvolle sc[KA2]ene voor de rechtbank, waarbij hij de onschuld bewijst van een van moord verdachte man. Fonda schittert in de titelrol. Het knappe scenario van Lamarr Trotti werd met veel gevoel voor detail en periode-tekening in beeld gebracht door Ford op het hoogtepunt van zijn kunnen. De bijrollen (w.o. Brady) presteren stuk voor stuk uitstekend. Terecht een van de grote Amerikaanse filmklassiekers.

The Story of Alexander Graham Bell

1939 | Biografie

Verenigde Staten 1939. Biografie van Irving Cummings. Met o.a. Don Ameche, Loretta Young, Henry Fonda, Charles Coburn en Spring Byington.

Ameche schmiert soms in de hoofrol, maar het onderhoudende verhaal over de uitvinder kreeg van 20th Century-Fox een sjieke produktie.

Let Us Live

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van John Brahm. Met o.a. Maureen O'Sullivan, Henry Fonda, Ralph Bellamy, Alan Baxter en Stanley Ridges.

Een huilerig melodrama over de onschuldige Fonda die verdacht wordt van moord en zijn vrouw O'Sullivan die hem van alle blaam probeert te zuiveren.

Jesse James

1939 | Western, Biografie

Verenigde Staten 1939. Western van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Henry Fonda, Nancy Kelly, Randolph Scott en Henry Hull.

De gebroeders James, Frank (Fonda) en Jesse (Power), verdedigen net als anderen hun lapje grond tegen de gedwongen verkoop aan gewetenloze agenten van de spoorwegmaatschappij. Als hun huis in brand raakt, komt moeder James om. De broers wreken zich door een vertegenwoordiger van de maatschappij koud te maken. Men looft een zeer hoge beloning uit aan wie ze opbrengt, dood of levend. De outlaws handhaven zich met geslaagde overvallen op treinen en banken. Jesse (Power) probeert een geweldloos leven te gaan leiden, maar zijn vrouw Kelly kan niet op tegen het gevlucht van de ene schuilplaats naar de andere. Hoewel het lijkt dat de gebroeders James ongenaakbaar zijn, worden ze tenslotte verraden door een voormalige medeplichtige, Carradine. Regisseur Kings zorgvuldig opgebouwde western is inmiddels een klassieker geworden. Werd gevolgd door THE RETURN OF FRANK JAMES.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.

The Mad Miss Manton

1938 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1938. Komedie van Leigh Jason. Met o.a. Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Sam Levene, Frances Mercer en Stanley Ridges.

De rijke dame Stanwyck betrekt haar vrienden in een moordmysterie; een onbelangrijke, maar hoogst genietbare film, waarbij speuren en slapstick hand in hand gaan.

Spawn of the North

1938 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. George Raft, Henry Fonda, Dorothy Lamour, Louise Platt en John Barrymore.

Een film over Canadese vissers, vol actie en met een prima rolbezetting. Lamour is verrassend goed. Barrymore is grappig als vlot pratende krantenman. De visuele- en de geluidseffecten kregen speciale Oscars. Nieuwe versie: ALASKA SEAS.

Jezebel

1938 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, Margaret Lindsay en Donald Crisp.

Davis won haar tweede Oscar als een verleidelijke en stormachtige zuidelijke schone die te ver gaat en haar verloofde Fonda jaloers maakt; Bainter kreeg ook een Oscar als sympathieke tante. Een mooie productie en alle acteurs zijn bijzonder goed. Scenario van Clemens Ripley, Abem Finkel, John Huston, Robert Bruckner naar een toneelstuk van Owen Davis Sr. Camerawerk van Ernest Haller.

I Met My Love Again

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Arthur Ripley en Joshua Logan. Met o.a. Joan Bennett, Henry Fonda, Dame May Whitty, Alan Marshal en Louise Platt.

Een weinig originele soaper, waarin het jonge meisje Bennett ervandoor gaat met een amoureuze auteur, wat tragische gevolgen heeft. Zulk goed acteerwerk was het script eigenlijk niet waard.

Blockade

1938 | Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Madeleine Carroll, Henry Fonda, Leo Carrillo, John Halliday en Vladimir Sokoloff.

Levendig romantisch drama over de Spaanse Burgeroorlog met wereldreizigster Carroll die verliefd wordt op de strijdende Fonda.

You Only Live Once

1937 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1937. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Sylvia Sidney, Henry Fonda, William Gargan, Barton MacLane en Jean Dixon.

Een verouderde, maar schitterend geregisseerde, gevoelige film over een ontsnapte gevangene (Fonda) die met zijn toegewijde meisje (Sidney) op de vlucht is voor de politie. Uitmuntend acteerwerk.

Wings of the Morning

1937 | Drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1937. Drama van Harold Schuster. Met o.a. < Annabella, Henry Fonda, John McCormack, Irene Vanbrugh en Philip Frost.

Een beuzelig verhaal over zigeuners, een belangrijke paardenrace en een ontluikende liefde tussen Fonda en Annabella die aanvankelijk verkleed gaat als man. Veel rumoer om niets. De eerste Engelse Technicolorfilm gaat nog steeds prat op prachtige pasteltinten als belangrijkste aantrekkelijkheid, samen met een scène van de befaamde tenor McCormack die verschillende liedjes zingt.

That Certain Woman

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, Donald Crisp, Ian Hunter en Minor Watson.

Een nieuwe versie van Gloria Swansons vroege geluidsfilm THE TRESPASSER. Davis is de weduwe van een gangster. Zij probeert haar eigen weg te vinden en wordt verliefd op Fonda. Goed spel in dit damesdrama.

Slim

1937 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1937. Drama van Ray Enright. Met o.a. Pat O'Brien, Henry Fonda, Stuart Erwin, Margaret Lindsay en Dick Purcell.

Belangwekkend verhaaltje over PTT-ambtenaar Slim (Fonda), die veteraan Red Balyd (O'Brien) bewondert. Actie en romantiek gaan gepaard met goed spel. Het scenario is van William Wister Haines. Het camerawerk is van Sid Hickox.

Trail of the Lonesome Pine

1936 | Western, Drama

Verenigde Staten 1936. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Sylvia Sidney, Henry Fonda, Fred MacMurray, Fred Stone en Fuzzy Knight.

Een klassiek verhaal over ruziënde families en over de veranderingen die de aanleg van een spoorweg veroorzaakt. Nog steeds een opmerkelijk sterke film met goed spel. De film gaat door voor de eerste Technicolor-productie die geheel in de openlucht werd opgenomen.

The Petrified Forest

1936 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1936. Drama van Archie Mayo en Archie L. Mayo. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Dick Foran, Humphrey Bogart en Genevieve Tobin.

Het toneelstuk van Robert Sherwood concentreert zich op ironische overlevingskansen van de sterksten in de beschaafde wereld. Bogart is Duke Mantee, een ontsnapte gangster, die schrijver Howard, droomster Davis, en anderen gegijzeld houdt in een wegrestaurant in Arizona. Toneelmatig, maar buitengewoon goed geacteerd en verrassend fris. Scenario van Charles Kenyon en Delmer Daves. Camerawerk van Sol Polito.

The Moon's Our Home

1936 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van William A. Seiter. Met o.a. Margaret Sullavan, Henry Fonda, Charles Butterworth, Beulah Bondi en Walter Brennan.

Een lichtgewicht komedie over de turbulente verkering en het huwelijk van een filmster en een Newyorkse romanschrijfster. Eigenlijk de onbenulligheid zelve, hoewel de vertolkers hun best doen. N.B.: Fonda en Sullavan waren al weer gescheiden ontbinden toen deze film in produktie ging.

Way Down East

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Henry King. Met o.a. Rochelle Hudson, Henry Fonda, Russell Simpson, Slim Summerville en Spring Byington.

Een romantische melodrama spelend in New England. Hetzelfde verhaal als bij de zwijgende film uit 1920, maar deze nieuwe versie met geluid is zwakker.

The Farmer Takes a Wife

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Victor Fleming. Met o.a. Janet Gaynor, Henry Fonda, Charles Bickford, Slim Summerville en Jane Withers.

Klasse-romance, spelend onder boeren die wonen aan het Erie Kanaal, in het begin van de 19e eeuw. Fonda's eerste film, hij is nog heel vermakelijk als Gaynors minnaar. Als musical overnieuw gefilmd in 1953.

I Dream Too Much

1935 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1935. Drama van John Cromwell. Met o.a. Lily Pons, Henry Fonda, Eric Blore, Lucille Ball en Osgood Perkins.

In haar debuutfilm is de legendarische operazangeres Pons een meisje uit de Provence, die verliefd wordt op de Amerikaanse componist Fonda. Hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen wanneer haar carrière een grote vlucht neemt, terwijl hij totaal dreigt mislukken. Ze besluit een uiterste poging te wagen om een kentering in hun leven te brengen. Naïef romantisch melodrama, met uitstekende songs van Jerome Kern en Dorothy Fields, zoals 'I Got Love', 'The Jockey On The Carousel', 'I'm The Echo' en de titelsong. Veel prachtig gezongen opera-arias. Het orkest stond onder leiding van André Kostelanetz. Het zwakke scenario van James Gow en Edmund North, naar een verhaal van Elsie Finn en David G. Wittels, beweegt zich tussen kunst en kitsch. Camerawerk van David Abel en fotografische effecten van Vernon Walker. Score is van Max Steiner.

The best man

1863 | Drama

Verenigde Staten 1863. Drama van Franklin J. Schaffner en Franklin Schaffner. Met o.a. Mahalia Jackson, Henry Fonda, Lee Tracy, Cliff Robertson en Edie Adams.

In haar debuutfilm is de legendarische operazangeres Pons een meisje uit de Provence, die verliefd wordt op de Amerikaanse componist Fonda. Hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen wanneer haar carrière een grote vlucht neemt, terwijl hij totaal dreigt mislukken. Ze besluit een uiterste poging te wagen om een kentering in hun leven te brengen. Naïef romantisch melodrama, met uitstekende songs van Jerome Kern en Dorothy Fields, zoals 'I Got Love', 'The Jockey On The Carousel', 'I'm The Echo' en de titelsong. Veel prachtig gezongen opera-arias. Het orkest stond onder leiding van André Kostelanetz. Het zwakke scenario van James Gow en Edmund North, naar een verhaal van Elsie Finn en David G. Wittels, beweegt zich tussen kunst en kitsch. Camerawerk van David Abel en fotografische effecten van Vernon Walker. Score is van Max Steiner.