Mauritz Stiller

Regisseur, Scenarist

Mauritz Stiller is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Gösta Berlings saga

1924 | Drama, Zwijgende film

Zweden 1924. Drama van Mauritz Stiller. Met o.a. Lars Hanson, Mona Mȧrtensson, Jenny Hasselqvist, Gerda Luddeqvist en Greta Garbo.

Een afvallige dominee dreigt ten onder te gaan aan steeds verder verloederend nihilisme. Gelouterd door de liefde, het vertrouwen en de adviezen van verschillende vrouwen slaagt hij er toch in een nieuw en beter leven te beginnen. Deze epische verfilming van Selma Lagerlöfs roman vestigde de internationale reputatie van Stiller en Hanson die een Hollywood-carrière kregen aangeboden. Samen met haar regisseur stak ook bijrolspeelster Garbo de Atlantische Oceaan over...

Gunnar Hedes Saga

1923 | Romantiek

Zweden 1923. Romantiek van Mauritz Stiller. Met o.a. Einar Hanson, Pauline Brunius, Mary Johnson, Adolf Olchansky en Stina Berg.

Een slotvoogd leeft onder de hoede van zijn dominante moeder. Zij verjaagt de drie kunstenmakers die haar zoon op het landgoed binnenhaalt. Hij komt tegen zijn moeder in opstand, vertrekt voor een rondreis en is inmiddels verliefd op de jonge violiste Ingrid. Om het landgoed uit de handen van de schuldeisers te redden, doet hij het huzarenstukje van zijn grootvader na: hij brengt een enorme kudde rendieren van het noorden naar het zuiden. Deze onderneming loopt echter rampzalig af en hij wordt gek. Hij wordt naar huis teruggebracht en Ingrid (Johnson) wil zich in haar wanhoop verdrinken. Uiteindelijk besluit ze met de kunstenmakers te vertrekken (die net op tijd zijn teruggekomen), terwijl hij (Hanson) weer de oude wordt. De plot van dit verhaal van Selma Lagerl[KA3]of komt nogal melodramatisch over en de regisseur moet zijn best doen om de bijbehorende valkuilen te vermijden. Lagerl[KA3]of was ontevreden over de film (`Ik heb het scenario nooit goedgekeurd`). Toch bevat de produktie een aantal grootse momenten, vooral in de sc[KA2]enes die zich tijdens de trektocht met de rendierkudde afspelen. Het zijn de acteurs die er niets van bakken. Terwijl het spel van de moeder en van de voedster nogal sober overkomt (en voor die tijd zelfs erg sober), gaat Johnson helemaal op de expressionistische toer en zijn de kunstenmakers gewoon heel slechte acteurs. Wel een aantal sterke, dromerige vondsten.

Johan

1921 | Drama

Zweden 1921. Drama van Mauritz Stiller. Met o.a. Jenny Hasselqvist, Mathias Taube, Hildegarde Harring, Urho Somersalmi en Lilly Berg.

Naar de dikke pulproman van van Juhani Ano. Johan (Taube) is een houthakker in Lapland en zijn lieftallige vrouw is Marit (Hasselqvist). Het paar woont op de boerderij van Marits overleden ouders, maar hun huwelijk gaat niet altijd over rozen. Als een vreemdeling (Somersalmi) voorbijkomt, gaat Marit door de knieën en laat zich verleiden nadat ze hem aanvankelijk had afgewezen. Eenmaal tot zonde vervallen besluit ze hem te volgen. Als Johan terugkomt uit het woud, meent hij dat zijn vrouw ontvoerd is, en vertrekt hij om haar op te sporen en terug te halen. De film bestaat uit vijf bedrijven en het origineel is verloren gegaan bij een brand in 1941, maar jaren later werd er een kopie gevonden met aanwijzingen voor het inkleuren. De film werd in 2000 gerestaureerd door Cinemateket-Svenska Filminstitutet met medewerking van de zenders ZDF en ARTE. Het belang van de film bestaat voornamelijk uit de imposante beelden van cameraman Henrik Jaenzon. De muziek is van Alexander Popov en werd in 2000 door het orkest Kontraste met dirigent Frank Strobel uitgevoerd en aan het geluidsspoor toegevoegd. Het scenario is van regisseur Stiller en Arthur Norden.

Herr Arnes Pengar

1919 | Romantiek, Misdaad, Historische film

Zweden 1919. Romantiek van Mauritz Stiller. Met o.a. Hjalmar Selander, Concordia Selander, Mary Johnson, Richard Lund en Eric Stocklassa.

Tijdens de oorlog tegen koning Johannes de Derde van Zweden in de 16e eeuw worden drie Schotse huurlingen krijgsgevangen genomen. Ze ontsnappen en doden op hun aftocht een dominee en zijn gezin, behalve de geadopteerde dochter, de schone maagd Johnson. Ze gaan er vandoor met een zilverschat, waarop - zonder dat zij dit weten - een vloek rust. Ze willen een boot nemen naar Schotland, maar die ligt vast in het ijs. Hoewel de gevluchte Johnson haar belagers herkent, wordt ze verliefd op een van hen. De afloop is voor allen tragisch. Een der hoogtepunten uit de periode van de Zweedse zwijgende film, gerestaureerd door het Zweedse filminstituut en voorzien van muziek door Anca Monica Pandela. Tv-uitzendingen zijn soms begeleid door de klanken van Anton Bruckner, Gustav Mahler en Richard Strauss. Het scenario voor deze mystieke film vol Scandinavische somberheid, is afkomstig van Gustav Molander en Mauritz, die een verhaal van Selma Lagerlöf vrij bewerkten. Het camerawerk is van Julius Jaenzon.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mauritz Stiller op televisie komt.

Reageer