Stanley Myers (1933-1993): muziek.
Er zijn 63 films en 1 serie gevonden.

The Snapper

1993 | Familiefilm, Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1993. Familiefilm van Stephen Frears. Met o.a. Colm Meaney, Tina Kellegher, Ruth McCabe, Fionnuala Murphy en Pat Laffan.

Op papier is stukadoor Meany gezinshoofd, maar het is zijn vrouw McCabe die de broek aan heeft en het hoofd biedt aan zes lawaaierige kinderen, een pierewaaier van een echtgenoot en een gefrustreerde hond.

The Clothes In The Wardrobe

1992 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1992. Komedie van Waris Hussein. Met o.a. Jeanne Moreau, Joan Plowright, Julie Walters, Lena Headey en David Threlfall.

Na een lang verblijf in Egypte, bij een vriendin van haar moeder Walters, kan de jonge Headey niet meer aarden in het Britse provinciestadje waar ze opgroeide. Ze gaat in op een huwelijksaanzoek van de oudere Threlfall, zonder te beseffen waar ze aan begint. Oude vrienden van de familie arriveren om het huwelijksfeest bij te wonen, onder wie Moreau, een vrijgevochten vriendin van zowel Walters als de moeder van de bruidegom, Plowright. Die ziet onmiddellijk dat het meisje niet verliefd is op haar verloofde, en in haar rijpt een plan om het huwelijk te verhinderen, wat resulteert in een onverwachte climax. Knappe dramatische komedie, die haast onmerkbaar een parallel trekt tussen het leven in Egypte en op het Britse platteland, de twee culturen waardoor Headey beïnvloed is. Het script van Martin Sherman, gebaseerd op een roman van Alice Thomas Ellis, is niet formidabel, maar het spel van met name het trio Moreau/Walters/Plowright is schitterend. Alleen al om hun prestatie is de film het bekijken waard. Mooie, sobere fotografie van Rex Maidment en gevoelige muziek van Stanley Myers.

Sarafina!

1992 | Muziek

Frankrijk​/​​Zuid-Afrika​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1992. Muziek van Darrell Roodt. Met o.a. Mbongeni Ngema, Leleti Khumalo, Miriam Makeba, Whoopi Goldberg en John Kani.

Gebaseerd op gelijknamige theatermusical met prachtige songs van Ngema en Hugh Masekela (een Broadwayhit in 1988) en gesitueerd in een bruisend Zuidafrikaans Soweto met Goldberg als een politiek bewuste lerares, die wordt verbannen. Een van haar leerlingen, het titelpersonage, gespeeld door Khulama, komt hiertegen met haar medeleerlingen in opstand, zij wordt opgepakt en gefolterd en een zwarte politieman wordt uit wraak vermoord. Efficiënt wordt op een WEST SIDE STORY-achtige manier een schrijnend beeld opgehangen van de apartheidspolitiek die Zuid- Afrika tot in 1991 bedreef. Een boodschap van passie en hoop, een ode aan de kracht van de menselijke geest. Degelijke regie, aanstekelijke soundtrack van Stanley Myers en opvallende vertolkingen met een sensationele Khulama.

Mrs 'Arris Goes to Paris

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Anthony Shaw. Met o.a. Angela Lansbury, Diana Rigg, Lothaire Bluteau, John Savident en Lila Kaye.

John Hawkesworth bewerkte het korte verhaal van Paul Gallico over werkster Lansbury die een baljurk in de kast ziet hangen bij haar werkgeefster Lady Dant. Het kleed - gemaakt door Dior in Parijs - is zo prachtig dat Lansbury nog maar één wens heeft: ze wil ook zoiets schitterends bezitten. Na drie jaar sparen is het zover, maar de arrogante directie van Dior weigert de eenvoudige werkster met haar Cockney accent de toegang totdat stijve verkoopster Rigg meelij krijgt en haar een plaatsje geeft bij de modeshow. Charmeur Sharif speelt een markies met onconventionele ideeën, die het pittige mens uit Londen knipoogjes geeft. Amusant, suikerzoet, sentimenteel geval met fraaie productiewaarden, die het tijdperk goed weerspiegelen: 1952, de kroning van Koningin Elisabeth II. De gewaden zijn zeer de moeite waard. Regisseur Shaw is in werkelijkheid de zoon van Lansbury. Camerawerk van Lazlo George.

Iron Maze

1991 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Japan 1991. Drama van Hiroaki Yoshida en Heroaki Yoshida. Met o.a. Jeff Fahey, Bridget Fonda, Hiroaki Murakami, J.T. Walsh en Gabriel Damon.

Moderne versie van Kurosawa's RASHOMON, overigens gebaseerd op dezelfde novelle van Ryunosuke Akutagawa, maar hier wordt de zoon van een Japans multimiljonair, die een staalbedrijf in een stadje van Pennsylvania kocht, door de Amerikaanse jongeman Fahey zwaar toegetakeld. Het is nu speuren naar waarheid in de interpretatie van verschillende waarnemers: is Fahey werkloos door de schuld van de Japanners, had Fonda als de knappe blonde vrouw van de Japanner een verhouding met Fahey, was het een kwestie van zelfverdediging? Knap in beeld gebrachte Amerikaans- Japanse verdachtmakingen, wantrouwen en haat met de Japanse financiële invasie van de V.S. Oliver Stone was co- producent. Het scenario is van Tim Metcalfe. Het camerawerk is van Morio Saegusa.

Homo Faber

1991 | Drama, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Griekenland 1991. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Sam Shepard, Julie Delpy, Barbara Sukowa, Dieter Kirchlechner en Deborah-Lee Furness.

Bedachtzame verfilming van Max Frisch' klassieker 'Homo Faber'. Shepard is uitstekend als de rationele, pragmatische ingenieur Walter Faber, die als vijftigjarige tijdens zijn reizen door Europa wordt geconfronteerd met herinneringen aan zijn verloren liefde Hannah (Sukowa). Hij raakt uit evenwicht wanneer hij de jonge Sabeth (Delpy) ontmoet en met haar naar Griekenland reist. Schlöndorff (Die Blechtrommel, Un amour de Swann) kan niet voorkomen dat de openbaring waar hij naartoe werkt geen grote verrassing is. Maar tegen die tijd heeft de kijker al volop zitten genieten van intrigerende personages.

Heading Home

1991 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van David Hare. Met o.a. Gary Oldman, Joely Richardson, Stephen Dillane, Stella Gonet en Michael Bryant.

Een jonge vrouw verhuist naar het na-oorlogse Londen en krijgt een relatie met een kunstenaar en met een huisbaas uit een achterbuurt, die zich met semi-criminele activiteiten bezighoudt. Een drama dat steeds interessant lijkt te worden, maar toch nooit echt boeit. Scenarioschrijver en regisseur David Hare creëert een fantastisch sfeerbeeld, maar laat dat vervolgens ook weer vervagen. Zijn relatietechnische overpeinzingen zijn niet bepaald diepgaand te noemen. Richardson en de prikkelbare Oldman als haar minnaar zijn in topconditie. Het camerawerk is van Oliver Stapleton.

Claude

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Cindy Lou Johnson. Met o.a. Mark Evan Jacobs, Irène Jacob, Nady Meas, Charlotte Moore en Pat McNamara.

Romantische komedie waarin Jacobs als een wanhopig verwarde jongeman per ongeluk zijn flat in de fik steekt en uit schuldgevoel de hierdoor dakloos geworden jonge Franse vrouw Jacob en een Cambodjaans weesmeisje onderbrengt bij zijn gekke familie; Moore is zijn chaotische ma, McNamara zijn achter zijn krant duttende pa en de aan zijn rolstoel gekluisterde Cimino, zijn broer. Jacob, goed voor een Gouden Palm op het festival van Cannes voor haar rol in LA DOUBLE VIE DE VÉRONIQUE, brengt leven in de brouwerij en leert de familie met hun tekortkomingen en eigenaardigheden te leven. Jacobs wordt uiteraad hopeloos op haar verliefd. Johnson schreef zelf het verhaal en co- produceerde.

The Witches

1990 | Familiefilm, Fantasy, Horror, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk 1990. Familiefilm van Nicolas Roeg. Met o.a. Anjelica Huston, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Mai Zetterling en Brenda Blethyn.

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl, regisseur Roeg (Don't Look Now) en wijlen effecten-man Jim 'Muppetshow' Henson. Fisher speelt de negenjarige Luke die zijn ouders verliest en met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht komt. Toevallig ontdekt Luke dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston. De spionerende Luke wordt gesnapt en in een muis veranderd. Roald Dahl riep op tot een boycot van de volgens hem 'domme horrorfilm', alle mildheid ten spijt.

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead

1990 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Komedie van Tom Stoppard. Met o.a. Gary Oldman, Tim Roth, Richard Dreyfuss, Joanna Roth en Iain Glen.

Rosencrantz en Guildenstern (Oldman en Roth) zijn toevallige nevenpersonages uit Hamlet, op reis naar het Deense hof. Onderweg ontmoeten zij een theatergezelschap, geleid door The Player (Dreyfuss). Op het kasteel Elsinore ontrolt zich een hofintrige, aan de gang gemaakt door Glen als Hamlet. Er volgt een reeks van verbale avonturen, enkele sublieme woordspelingen en knappe visuele ideetjes, maar het blijft verfilmd toneel hoe Stoppard zich ook als debuterend cineast inspant zijn gelijknamige toneelstuk filmleven in te blazen. Oldman en Roth worden als een soort komisch duo opgevoerd, maar zij zijn lang geen Laurel & Hardy. In Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Gedraaid in voormalig Joegoslavië met een expressieve troep komedianten, samengesteld uit Oost-Europese acteurs.

Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills

1989 | Komedie, Erotiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Paul Bartel. Met o.a. Jacqueline Bisset, Ray Sharkey, Mary Woronov, Robert Beltran en Ed Begley jr.

Bizarre, lukrake sekskomedie met verschillende figuren uit verschillende klassen die in Beverly Hills van het ene bed in het andere duiken. Een poging om heilige huisjes omver te schoppen en figuren die typerend zijn voor de levenstijl in Los Angeles belachelijk te maken, maar vaak komt het niet verder dan zinloos gedoe. Daarbij is het onduidelijk of deze film bedoeld is als drama of als klucht. Het beste is nog de titel.

Danny the Champion of the World

1989 | Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Jeugdfilm van Gavin Millar en Roald Dahl. Met o.a. Jeremy Irons, Samuel Irons, Robbie Coltrane, Cyril Cusack en Michael Hordern.

Danny woont met zijn vader, die een benzinepomp en garage runt, op het Engelse platteland. Hun idyllische bestaan wordt verstoord als een landeigenaar hun stukje grond wil kopen. Sfeervolle verfilming van het boek van Roald Dahl, die deze versie zelf een van de beste vond. De vader-zoonrelatie waar het allemaal om draait, wordt mooi ingevuld door de familie Irons. De verfilming van Dahls verhaal, waarvoor John Goldsmith het scenario schreef, was bedoeld voor de kabeltv, maar werd in sommige Europese landen eerst uitgebracht in de bioscoop. Meervoudig bekroond.

Acque di primavera

1989 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Romantiek van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Timothy Hutton, Nastassja Kinski, Valeria Golino, Wiliam Forsythe en Urbano Barberini.

Een driehoeksverhouding in het 19e eeuwse Duitsland. Dimitri (Hutton), een jonge, idealistische Russische aristocraat ontmoet een jong Italiaans meisje, Gemma (Golino), de dochter van een banketbakker. Ze worden verliefd en zij verbreekt haar verloving. Maar Dimitri ontmoet een andere vrouw, de vrijpostige en rijke Maria (Kinski), die weinig scrupules heeft. Hij is door haar gefascineerd en wil met haar trouwen. Onzinfilm zonder kop of staart.

Trading Hearts

1988 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1988. Romantiek van Neil Leifer. Met o.a. Raul Julia, Beverly D'Angelo, Jenny Lewis en Parris Buckner.

D'Angelo bivakkeert met haar dochtertje, Lewis, in een woonwagen en wil graag een bekende zangeres worden. Julia is een uitgerangeerde honkballer. Het meisje besluit dat hij een ideale vader zou zijn en probeert hem te koppelen aan haar moeder. Belangrijkste sta-in-de-weg is haar echte vader, maar het komt allemaal in orde natuurlijk. Het aanwezige talent werd grotendeels verspild in deze film. Lewis is de reden om eventueel toch te kijken. De voormalige burgemeester van New York Ed Koch speelt een rolletje als toerist in Florida. Scenario van Frank DeFord.

Track 29

1988 | Thriller, Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Theresa Russell, Gary Oldman, Christopher Lloyd, Colleen Camp en Sandra Bernhard.

Dokter Lloyd en Russell zijn al enige tijd getrouwd. Het is een merkwaardig huwelijk: hij zondert zich af met zijn modelspoorbaan en zij is gefrustreerd door het huwelijk. Dan komt er een opgeschoten klootzak (Oldman) aan de deur, die zegt haar zoon te zijn. Russell heeft er alle moeite mee om te aanvaarden dat zo`n ego[KA3]istische lul haar kind is, maar gaandeweg verandert haar opinie. Ze merkt dat ze zich losmaakt van haar seksuele onderdrukking en bevrijdt zich door een gewelddaad van haar idiote echtgenoot en zijn spoortreintjes. De sfeer balanceert tussen (erotische) fantasie en werkelijkheid. Roegs film, die zowel een psychologische thriller als een bijtende satire op de Amerikaanse maatschappij is, vond geen genade bij de Amerikaanse critici. Wel, niet iedereen houdt van zijn stijl, en dat geldt ook in Europa waar men de film beschouwt als een zelf- parodie. Scenario van Dennis Potter. Russell is in werkelijheid getrouwd met Roeg. Gefilmd in North Carolina.

The Most Dangerous Man in the World

1988 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Gavin Millar. Met o.a. Martin Shaw, Ian Sears, Tom Radcliffe, Ewan Hooper en George Innes.

Interessant docudrama over de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 door de jonge Turk Mehmet Ali Agca, dat zeer goed de gewelddadige politieke intriges en spionage weergeeft. Shaw is geloofwaardig als wapen- en drugsdealer die Sears als Agca manipuleert. Heel wat duistere zaakjes komen op een populaire manier aan het licht: Agca was al eerder een veroordeelde moordenaar, Itali[KA3] faalde in het veroordelen van Bulgaarse samenzweerders, PLO-agenten werden in Syri[KA3]e opgeleid en er waren ook plannen om de Poolse vakbondsleider (en latere president) Lech Walesa te vermoorden. Vakkundig in beeld gebracht door Millar en geschreven door T.R. Bowen.

The Boost

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Harold Becker. Met o.a. James Woods, Sean Young, John Kapelos, Steven Hill en Kelle Kerr.

Een nerveuze topverkoper (Woods) tracht evenals zijn knappe vrouw (Young) aan de bak te komen in New York, maar dat gaat met wisselend succes. Een vriendelijke zakenman (Hill) doet hem op een dag een interessant voorstel: als Woods zijn medewerking verleent aan een zaak van belastingvrije investeringen in L.A., kan hij snel rijk worden. De naïeve Woods gaat op het aanbod in en in korte tijd behoren hij en Young tot de gerespecteerde zakenlui van de stad. Echter aan hun luxe leventje komt algauw een eind, wanneer de mazen in het belastingnet gedicht worden. Het stel zoekt hun toevlucht in drugs. Na een lange omweg besef je dat de aanklacht tegen het drugsgebruik het hoofdthema is van deze chaotische en onpersoonlijke rolprent. Ondanks de lovenswaardige prestaties van de hoofdrollen is de film niet boeiend. Darryl Ponicsan baseerde zijn zwakke scenario op de roman Ludes van Benjamin Stein. De fotografie is van Howard Atherton. Dolby Stereo.

Taffin

1988 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van Francis Megahy. Met o.a. Pierce Brosnan, Ray McAnally, Alison Doody, Jeremy Child en Jim Bartley.

Taffin zou ooit priester worden, maar doet nu incassowerk. Als projectontwikkelaars zijn omgeving willen 'verrijken' met een fabriek (op het plaatselijke sportterrein) komt hij in actie, wat culmineert in een afrekening met de grote boosdoener. Deze in Ierland spelende film bestaat bijna louter uit clichés. Een volledige afgang voor Brosnan.

Stars and Bars

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Pat O'Connor. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Harry Dean Stanton, Martha Plimpton, Matthew Cowles en Joan Cusack.

Een complete misser waarin het talent van Day-Lewis grondig wordt verknoeid. Hij is een Britse kunstexpert die naar Amerika reist om een Renoir te kopen en in plaats daarvan te maken krijgt met de boerse Stanton en andere excentriekelingen. Oudbakken, niet leuk en zeer gênant.

Paperhouse

1988 | Fantasy, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Fantasy van Bernard Rose. Met o.a. Charlotte Burke, Elliott Spiers, Glenne Headly, Ben Cross en Gemma Jones.

Een jong meisje ontmoet een stervende jongen, die zij nog nooit heeft ontmoet, in een droom en gelooft dat door haar daarop volgende dromen in controle te houden zij zijn leven kan redden. Redelijk gegeven dat geen stand houd door ontoereikend acteren van de volwassenen en de wisselende regie van muziekvideo- regisseur Rose, die hier zijn speelfilmdebuut maakt. Scenario van Matthew Jacobs en Alison Jackson.

Baja Oklahoma

1988 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1988. Komedie van Bobby Roth. Met o.a. Lesley Ann Warren, Peter Coyote, Swoosie Kurtz, Billy Vera en Anthony Zerbe.

Warren, serveerster in een bar, droomt van een carrière als country-zangeres, maar tot op heden is het steeds bij een droom gebleven. Ze heeft al heel wat amoureuze avontuurtjes achter de rug en daaraan heeft ze een dochter, Roberts, overgehouden. Op een dag staat een van haar vroegere minnaars, Coyote, weer voor de deur. Deze hereniging inspireert hen tot het schrijven van een country-song, 'Baja Oklahoma', dat door een bekende vedette naar de top gezongen wordt. Warren denkt dat haar droom eindelijk verwezenlijkt zal worden. Leuke prent over een vrouw die carrière wil maken, maar steeds bedrogen uitkomt. Dit fictieve verhaal werd gesitueerd in de echte C & W wereld en er komen heel wat bekend namen uit het genre in voor. Roth schreef het scenario samen met Dan Jenkins, wiens roman aan de basis lag en die de titelsong componeerde met medewerking van Willie Nelson. Knappe fotografie van Michael Ballhaus.

Wish You Were Here

1987 | Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1987. Komedie van David Leland. Met o.a. Emily Lloyd, Tom Bell, Clare Clifford, Barbara Durkin en Geoffrey Hutchings.

Een tienermeisje probeert zich te uiten door zich aanstootgevend te gedragen, zonder de gevolgen daarvan direct te begrijpen. Een bitterzoete film die speelt in Engeland rond 1952. Prachtig spel van de zestien-jarige Lloyd. Een sterk regiedebuut van scenarioschrijver Leland, die zich baseert op zijn eigen roman, Personal Services, over de jeugd van deze jonge 'madam'.

Scoop

1987 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Komedie van Gavin Millar. Met o.a. Michael Maloney, Denholm Elliot, Michael Hordern, Herbert Lom en Nicola Pagett.

Teleurstellende versie van de klassieke satirische roman van Evelyn Waugh over riooljournalisme. Een columnist van het platteland wordt per ongeluk naar Afrika gestuurd om een niet bestaande oorlog te verslaan. De humor van de roman wordt in de bewerking van scenarioschrijver William Boyd goed weergegeven, maar weinig van de achterliggende ernst. De getalenteerde rolbezetting zorgt voor veel fraaie scènes, maar bevestigen tevens dat de film een gemiste kans is.

Sammy and Rosie Get Laid

1987 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Shashi Kapoor, Claire Bloom, Ayub Khan-Din, Frances Barber en Roland Gift.

Het merkwaardige leven van een echtpaar dat voor een vrije seksuele relatie is, wordt verstoord als zijn vader arriveert, een machtige reactionaire politicus uit Bangla Desh. Hij kan geen begrip opbrengen voor hun levensstijl of voor de veranderingen in de traditionele Britse maatschappij. Verwarrende maar monotone visie op de sociale en seksuele anarchie in Engeland. Script van Hanif Kureishi die ook MY BEAUTIFUL LAUNDERETTE schreef. Camerawerk van Oliver Stapleton.

Prick Up Your Ears

1987 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Biografie van Stephen Frears. Met o.a. Gary Oldman, Alfred Molina, Vanessa Redgrave, Wallace Shawn en Julie Walters.

IJzig realistische en onthullende kijk op het leven van de jonge Engelse toneelschrijver Joe Orton, in 1967 vermoord door zijn vriend en minnaar Kenneth Halliwell. Adembenemend spel van Oldman (als Orton), Molina (als de getormenteerde Halliwell) en Redgrave (als Ortons agent) maakt de zwakheden in Alan Bennetts script meer dan goed. Openhartige kijk op homoseksualiteit in Engeland in de periode 1950-1960 (toen strafbaar), maar waarom Ortons stukken zo'n succes hadden - daarover geeft de film geen uitsluitsel.

Pack of Lies

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Anthony Page. Met o.a. Ellen Burstyn, Teri Garr, Alan Bates, Sammi Davis en Ronald Hines.

In het Londen van 1961 woedt de koude oorlog in volle hevigheid. Het echtpaar Burstyn en Hines is verrast wanneer ze op een dag bezoek krijgen van Bates, lid van de Metropolitan Police. Hij is op zoek naar een man die verdacht wordt van spionage en geregeld in de straat zou zijn gesignaleerd. Tot hun grote verbazing vernemen ze van hem dat ook hun overburen en beste vrienden verdacht zijn. Broeierige spionagefilm met voldoende onverwachte plotwendingen om de aandacht vast te houden. Bovendien uitstekend vertolkt door alle hoofdrolspelers, met een topprestatie van Burstyn. Ralph Gallup bewerkte het toneelstuk van Hugh Whitmore. Knap in beelden gevangen door Kenneth Macmillan.

The Singing Detective

1986 | Televisieserie, Drama, Musical, Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1986. Televisieserie van Met o.a. Michael Gambon, Patrick Malahide, Joanne Whalley, David Ryall en Gerard Horan.

Schrijver Philip Marlow (Gambon) wordt opgenomen in het hospitaal wegens een extreme psiorias-aandoening. Om aan de ongemakkelijke en vernederende situatie te ontsnappen vlucht hij weg in een hallucinatoire droomwereld, die zich beurtelings afspeelt in de wereld van zijn laatste detectiveroman en in zijn jeugd ten tijde van WO II. Complexe, gelaagde en intelligente miniserie, waarin hartverscheurend droevige momenten naadloos overgaan in vrolijke zang en dans. Fantastisch gespeeld door Gambon. Geschreven door Dennis Potter, die naar verluidt nóg ergere proriasis had dan zijn hoofdpersoon, de arme man. In 2013 verscheen er een Amerikaanse remake; een film met Robert Downey jr. als de zingende speurder.

The Second Victory

1986 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1986. Thriller van Gerald Thomas. Met o.a. Anthony Andrews, Max von Sydow, Helmut Griem, Mario Adorf en Birgit Doll.

Een spannende film met internationale rolbezetting. Het scenario van Morris West draait om de jacht op nazi-arts Breuer, die in het concentratiekamp Dachau inhumane medische experimenten heeft uitvoerd op menselijke proefkonijnen. De opsporing wordt geleid majoor Andrews. De personages krijgen de gelegenheid tot ontplooiing te komen, waardoor het een boeiend spektakel is geworden. Gesitueerd in Oostenrijk enkele weken na de beëindiging van WO II. De film is met Australisch kapitaal gemaakt.

The Lightship

1986 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1986. Thriller van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Robert Duvall, Klaus Maria Brandauer, Michael Lyndon, William Forsythe en Arliss Howard.

Rond 1955 voert Captain Miller (Brandauer) het bevel over een lichtschip - een drijvende vuurtoren - dat voor anker ligt voor de kust van Virginia. Kort geleden is zijn zoon aan boord gekomen, maar met hem botert het niet zo. Dan komt een groep misdadigers aan boord. Hun leider, ene Calvin Caspary (Duvall), eist dat Miller het anker licht om ze naar de wal te brengen. Brandauer en Duvall zijn aan elkaar gewaagd en houden de spanning erin, en een belangrijke rol is weggelegd voor het schip, een afgelegen, claustrofobische plek, waarvan ontsnappen niet mogelijk is. Speciale Juryprijs in Venetië.

The Zero Boys

1985 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Thriller van Nico Mastorakis. Met o.a. Daniel Hirsch, Kelli Maroney, Tom Shell, Nicole Rio en Jared Moses.

De strakke regie brengt enige verbetering aan in het muffe verzinsel over een stelletje lawaaischoppers, die door maniakken in de wouden worden geterroriseerd. Maar hoed je voor een grote teleurstelling, want het verhaal eindigt plotseling zonder dat er een oplossing is voor het noodlot van de personages.

Insignificance

1985 | Drama, Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Michael Emil, Tony Curtis, Gary Busey, Theresa Russell en Will Sampson.

Albert Einstein ontmoet Marilyn Monroe die, blijkens het persbericht van de filmmaatschappij, over de vitale statistieken beschikte om zijn formule te completeren. Een boeiende poging van Roeg om zijn obsessie met tijd en illusie als thema's te projecteren in Terry Johnsons toneelstuk. Er wordt goed in geacteerd en de beelden zijn, zoals altijd bij Roeg, een lust voor het oog. Camerawerk van Peter Hannan.

Histoire d'O - Chapitre II

1984 | Erotiek

Frankrijk 1984. Erotiek van Eric Rochat. Met o.a. Sandra Wey, Manuel de Blas, Rose Valenty, Christian Cid en Carole James.

De exotische O legt het aan met een decadente industriële magnaat en onderwerpt zijn gehele gezin aan haar sado-masochistische seksuele ban, alleen de jongste loot van het geslacht begrijpt niet helemaal goed wat er aan de hand is. De eerste HISTOIRE D'O is een soort cultfilm en is op de keeper beschouwd aardig middelmatig, maar deze is ronduit bedroevend, ondanks de sjieke en fraai gekleurde filmische tableaux met hetero- en homo-porno scènes.

Black Arrow

1984 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van John Hough. Met o.a. Oliver Reed, Fernando Rey, Benedict Taylor, Stephan Chase en Georgia Slowe.

Engeland, 15e eeuw. De strijd tussen de Rode Roos van Lancaster en de Witte Roos van York is op een hoogtepunt. Kasteelheer Reed heerst wreed over zijn landerijen. Wie zijn belastingen niet betaalt wordt afgemaakt. Een geheimzinnige wreker, de Zwarte Pijl genoemd, komt op voor de rechten van het volk. Magere remake van de film uit 1948, met meer aandacht voor de slechteriken Reed en Pleasance. Reeds aangenomen zoon, die kiest voor de Zwarte Pijl, wordt mat gespeeld door Taylor, terwijl Chase in de titelrol helemaal naar de achtergrond wordt geduwd. David Pursall en Peter Welbeck (alias producent Harry Alan Towers) bewerkten de roman van Robert Louis Stevenson tot een derderangs stripverhaal met weinig opwindende momenten. In Spanje gefilmd door John Cabrera. In de V.S. uitgebracht als tv- film.

Beyond the Limit

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Drama van John Mackenzie. Met o.a. Michael Caine, Richard Gere, Bob Hoskins, Elpidia Carrillo en Stephanie Cotsirilos.

Een troebele bewerking van Graham Greene`s roman [KL]The Honorary Consul[KLE], waarin Gere misplaatst is als de Britse arts die te maken krijgt met revolutionairen in het Noorden van Argentini[KA3]e, en de liefde bedrijft met de vrouw - een voormalige prostitu[KA1]ee - van een drankzuchtige diplomaat (goed gespeeld door Caine). De film is traag, onduidelijk en totaal oninteressant. Het scenario is van Christopher Hampton. Het camerawerk is van Phil Meheux. Amerikaanse titel: THE HONORARY CONSUL.

A Pattern Of Roses

1983 | Familiefilm, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Familiefilm van Lawrence Gordon Clark. Met o.a. Stuart Mackenzie, Jo Searby, Suzanna Hamilton en Helena Bonham Carter.

Om hun zoon te laten herstellen van een ziekte, hebben de ouders van Mackenzie een oud huis aan een meer gehuurd. Hier vindt de jongen enkele oude tekeningen, die hem fascineren. Samen met Hamilton, een meisje uit het dorp, zoekt hij uit wie de tekenaar was, en dit blijkt Searby te zijn geweest, een jongen van zijn leeftijd, die zeventig jaar geleden op mysterieuze wijze om het leven kwam. Vanaf dat ogenblik wordt Mackenzie geplaagd door vreemde visioenen, waarin de jongen en het adellijke meisje Bonham-Carter centraal staan. Milde spookfilm voor een jong publiek, die zowel romantiek als spanning brengt. Het gebeuren voltrekt zich op twee tijdniveau's, en daardoor kan het op een roman van K. M. Peyton gebaseerde scenario van Joy Whitby wat ingewikkeld zijn voor de jongste kijkers. Goede fotografie van Ernest Vincze.

Lady Chatterley's Lover

1981 | Romantiek, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1981. Romantiek van Just Jaeckin. Met o.a. Sylvia Kristel, Nicholas Clay, Shane Briant, Ann Mitchell en Elizabeth Spriggs.

Een vervelende en goedkope versie van D.H. Lawrences klassieker, met La Kristel als de lady en Clay als de lover. Kristel is best mooi, alleen heeft ze nooit leren acteren. Van de regisseur van EMMANUELLE.

Eureka

1981 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1981. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Gene Hackman, Theresa Russell, Rutger Hauer, Jane Lapotaire en Ed Lauter.

Een goudzoeker uit Klondike wordt steenrijk en ziet dertig jaar later zijn imperium afbrokkelen wanneer hij tegelijkertijd te kampen krijgt met de problemen van zijn dochter en met schurken uit Miami. Vreemd drama, zelfs voor Roeg, met als hoogtepunt een lange, theatrale vertoning in een rechtszaal. Heeft op de plank gelegen tot 1985.

The Watcher in the Woods

1980 | Horror, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Horror van John Hough. Met o.a. Bette Davis, David McCallum, Carroll Baker, Lynn-Holly Johnson en Kyle Richards.

Een familie huurt voor de vakantie een oud huis van een excentrieke weduwe (Davis). Al snel gebeuren er vreemde dingen, en ze vermoeden dat ze vanuit het bos in de gaten gehouden worden. Misschien heeft het te maken met de dochter van de weduwe, die jaren geleden op mysterieuze wijze spoorloos verdween. Bette Davis acteerde in de nadagen van haar carrière alleen nog omdat de schoorsteen nu eenmaal moet roken, maar in deze Disneyfilm deed ze dat wel effectief. Familiehorror, een stuk enger dan Bambi, maar nooit al te gruwelijk.

The Border

1979 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Christopher Leitch. Met o.a. Telly Savalas, Danny de la Paz, Eddie Albert, Michael V. Gazzo en Cecilia Camacho.

Savalas speelt een zonderlinge grensbewaker die niet goed wordt van de slijmbal Gazzo en diens exploitatie van arme Mexicanen, die hij als dagloners met truckladingen illegaal naar Californië vervoert. Interessant drama komt niet geheel van de grond en heeft onbevredigend einde. Buitenopnamen gefilmd in Mexico. Ook bekend als BLOOD BARRIER.

A Nightingale Sang in Berkeley Square

1979 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Ralph Thomas. Met o.a. Richard Jordan, David Niven, Oliver Tobias, Elke Sommer en Gloria Grahame.

De Amerikaan Johnson wordt vrijgelaten uit een Engelse gevangenis, en wordt vervolgens gedwongen mee te doen aan een bankroof, waarvoor het bijzonder ingewikkelde plan is opgesteld door Niven. Grahame is een lust voor het oog in één van haar laatste rollen als Johnsons schaamteloze moeder.

The Greek Tycoon

1978 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Anthony Quinn, Jaqueline Bisset, Raf Vallone, Charles Durning en Camilla Sparv.

Quinn, een Griekse scheepsmagnaat, is verschrikkelijk rijk en heeft veel vrouwen. Zijn vrouw wilde van hem af en daarna trouwt hij met Bisset, de knappe weduwe van een vermoorde Amerikaanse president. Zijn broer diende hem als adviseur. Het huwelijk van Quinn en Bisset bestaat alleen op papier, maar zo kan hun macht en fortuin aan elkaar gekoppeld worden. Flauwe glamourfilm geïnspireerd rond het huwelijk van Jacqueline Kennedy en Onassis. Het geheel doet erg kunstmatig aan en de decors komen zo uit een folder van een reisbureau. Alleen geschikt voor een roddelblaadje. Mort Fine baseerde het rommelige scenario op een verhaal van hemzelf, Nico Mastorakis en Win Wells. Mooie fotografie van Tony Richmond. Op video verkrijgbaar in een versie van 112m. Gefilmd in Technovision.

The Deer Hunter

1978 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Oorlogsfilm van Michael Cimino. Met o.a. Robert De Niro, John Savage, Meryl Streep, Christopher Walken en John Cazale.

Jeugdvrienden Michael (De Niro), Steven (Savage) en Nick (Walken) zijn jonge staalarbeiders. In het weekend zitten ze in de kroeg of gaan ze jagen. Alles verandert wanneer ze worden opgeroepen voor de oorlog in Vietnam. The Deer Hunter is een bewonderenswaardige film die de effecten van oorlog aan het front én thuis, in kaart brengt. In gevangenschap wordt het drietal gedwongen Russische roulette te spelen. Historisch incorrect, volgens sommigen. Geschikte symboliek voor de willekeur waaraan mensenlevens door oorlog worden onderworpen, volgens regisseur Cimino. Vijf Oscars kreeg zijn film.

Portrait of the Artist as a Young Man

1977 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1977. Drama van Joseph Strick. Met o.a. Bosco Hogan, T.P. McKenna, John Gielgud, Rosaleen Linehan en Maureen Potter.

Strick stort zich opnieuw op een klassieke roman nadat hij Ulysses (van Joyce) en Tropic of Cancer (van Miller) al heeft verkracht. De resultaten zijn opnieuw niet erg best met Gielgud die een vurige preek aflevert en met McKenna en Hogan die toch nog hun goede, krachtige momenten hebben. In Dublin opgenomen. Naar de roman van James Joyce.

Schizo

1976 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1976. Horror van Pete Walker. Met o.a. Lynne Frederick, John Leyton, Stephanie Beacham, John Fraser en Jack Watson.

Een vrijgekomen moordenaar (Watson) gaat achter een ski- kampioene aan, die van plan is te trouwen. Zij was reeds op zes- jarige leeftijd getuige van de moord op haar moeder. Veel bloederige effecten maken er toch geen goede thriller van.

Der Fangschuß

1976 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1976. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Margarethe von Trotta, Matthias Habich en Rüdiger Kirschstein.

Verfilming van de roman Le coup de grâce van Marguerite Yourcenar in de geest van Schlöndorff's Der junge Törless. Het gaat over een meisje van goede familie in een Baltisch land. Ze sluit zich na een liefdesgeschiedenis aan bij de revolutionairen, waarna zij door de man op wie zij verliefd was, terechtgesteld wordt. Een van de laatste rollen van Valeska Gert als Frau Peachum.

The Wilby Conspiracy

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Actiefilm van Ralph Nelson. Met o.a. Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee en Persis Khambatta.

Een vlotte achtervolgingsfilm over de Afrikaanse actievoerder Shack Twala (Poitier) en de onwillige blanke vriend Jim Keough (Caine) die hij op zijn vlucht voor de politie met zich meesleept. Je blijft denken aan Poitiers vroegere THE DEFIANT ONES, maar beide acteurs bezorgen hun spel een lichte toets. De sluwe Williamson steelt echter al hun scènes. Het scenario is van Rod Amateau en Harold Nebenzal naar een roman van Peter Driscoll. Het camerawerk is van John Coquillon en Herbert Smith.

Conduct Unbecoming

1975 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Michael York, Richard Attenborough, Trevor Howard, Stacy Keach en Susannah York.

Eigenaardig ouderwets drama over eer en geweld onder de Bengaalse lanciers waar de weduwe van een officier verkracht werd. Te stijf om leuk te zijn, in andere opzichten te modern om als antiquiteit af te doen; vakkundige sterren bewaren hun waardigheid.

Frightmare

1974 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Pete Walker. Met o.a. Sheila Keith, Rupert Davies, Deborah Fairfax en Trisha Mortimer.

Na een verblijf van twintig jaar worden echtelieden Dorothy en Edmund uit de psychiatrische inrichting ontslagen. Hun dochter Jackie hoopt van harte dat ze inmiddels genezen zijn, de reden dat ze opgesloten werden is dat Dorothy graag mensen vermoordde en opat, daarbij geholpen door manlief Edmund. Frightmare is duidelijk een product van z'n tijd, de horrorscènes zijn volgens de huidige maatstaven aan de tamme kant. Een sterke troef is echter het zeer Britse personage van Dorothy, Keith maakt haar tot een aangenaam macabere dameskannibaal.

Le passager

1973 | Avonturenfilm, Actiefilm

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Geoffrey Reeve. Met o.a. Charlotte Rampling, David Birney, Marcel Bozzuffi, Françoise Brion en Michael Bryant.

Een jonge Amerikaan moet een Hongaarse geleerde, op wiens uitvinding verschillende naties het gemunt hebben, veilig van Frankrijk naar de V.S. brengen. De huisvriend van de gastheer van de geleerde blijkt degene die dat in opdracht van de vijand moet zien te voorkomen. Het simpele verhaal van Alistair Maclean verloopt zonder spanning of verrassing en wordt op lengte gebracht met overbodige personages (de nominale hoofdrol van Rampling heeft geen enkele functie), ansichtkaarten van de Camargue en slecht nagespeelde zigeunerfolklore. Er zou toch nog iets aan te beleven zijn geweest als óók de fotografie niet beneden alle peil was. Scenario van Paul Wheeler.

It's a 2'6'' above the Ground World

1973 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1973. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Nanette Newman, Hywel Bennett, Russell Lewis, Simon Henderson en Milo O'Shea.

Niet erg geestige seks-komedie over een rooms-katholiek echtpaar dat besluit de pil te gebruiken. Scenario van Kevin Laffan, naar zijn eigen toneelstuk. Ook bekend als THE LOVE BAN.

Divorce His - Divorce Hers

1973 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Gabriele Ferzetti, Carrie Nye en Barry Foster.

Adequate studie over de verhouding tussen man en vrouw, van wie de relatie tot een hel is geworden; in twee gedeelten: eerst door de ogen van de echtgenoot die in Rome arriveert, dan door de ogen van de vrouw die een nieuwe minnaar heeft. Ongelijk scenario heeft beschamende ogenblikken, maar goede rollen.

Strohfeuer

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Margarethe von Trotta, Friedhelm Ptok, Martin Lüttge, Walter Sedlmayr en Nikolaus Vesely.

Perfect camerawerk van Sven Nykvist en een scenario waarin de met festivalprijzen overladen hoofdrolspeelster allerlei autobiografische elementen stopte over haar verwoede emancipatiegevecht in een wereld vol mannen die vaak maar één ding in hun hoofd hebben.

Sitting Target

1972 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Actiefilm van Douglas Hickox. Met o.a. Oliver Reed, Jill St. John, Ian McShane, Edward Woodward en Frank Finlay.

Reed ontsnapt uit de gevangenis om twee rekeningen te vereffenen, de eerste betreft zijn overspelige vrouw St. John. Een gewelddadige, tamelijk onsmakelijke film.

The Raging Moon

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Bryan Forbes. Met o.a. Malcolm McDowell, Nanette Newman, Georgia Brown, Bernard Lee en Gerald Sim.

Een drama dat zich in de verkeerde richting beweegt over twee gedeeltelijk verlamde mensen die verliefd zijn op elkaar. Had gevoelig kunnen zijn als het scenario en de regie niet zo doorzichtig en overduidelijk waren geweest.

A Severed Head

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Dick Clement. Met o.a. Lee Remick, Richard Attenborough, Ian Holm, Claire Bloom en Jennie Linden.

Een prima rolbezetting en een getalenteerde schrijver (Frederic Raphael van DARLING en TWO FOR THE ROAD) maken nog iets van de futloze bewerking van Iris Murdochs boek over een groepje overspeligen.

Underground

1970 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Arthur H. Nadel en Arthur Nadel. Met o.a. Robert Goulet, Lawrence Dobkin, Carl Düring, Joachim Hansen en Roger Delgado.

Een Amerikaanse officier tot geheim agent gemaakt, moet een verrader bij het Franse verzet liquideren. Als dat gelukt is, beraamt een aantal verzetsstrijders met hem een plan om een Duitse generaal te kidnappen. Verrassend sterke karakterschetsen in een goed gemaakt en spannend oorlogsavontuur. De ontvoeringsactie is indrukwekkend. Scenario van Ron Bishop en Andy Lewis. Achter de camera stond Kenneth Talbot.

The Walking Stick

1970 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Eric Till. Met o.a. Samantha Eggar, David Hemmings, Emlyn Williams, Phyllis Calvert en Ferdy Mayne.

In het eenzame leven van Eggar, aan haar rolstoel gekluisterd door kinderverlamming, verschijnt op een dag Hemmings. Het is de grote liefde. Ze willen een antiekzaak beginnen, maar daarvoor hebben ze geld nodig. Hemmings plant een hold-up om aan de financiën te komen. Hij vraagt Eggar hem te helpen, maar speelt hij wel zuiver spel? Een oerconventionele film die degelijk verteld en gespeeld wordt, maar die weinig nieuws te bieden heeft. Toch blijft het scenario van George Bluestone, naar een roman van Winston Graham tot het einde een boeiende karakterstudie. Arthur Ibbetson is verantwoordelijk voor de mooie fotografie. Panavision.

Take a Girl Like You

1970 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Jonathan Miller. Met o.a. Hayley Mills, Oliver Reed, Noel Harrison, Sheila Hancock en John Bird.

Mills, een plattelandsmeisje uit het noorden van Engeland, komt in Londen les geven en heeft er wat problemen met Reed en Harrison, omdat ze maagd wil blijven tot haar eerste huwelijks nacht. Een te ouderwetse film over liefdesperikelen, waar je echt niet meer om lachen kunt. Behoorlijk spel dat wel. Naar het boek van Kingsley Amis.

Two Gentlemen Sharing

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ted Kotcheff. Met o.a. Robin Phillips, Judy Geeson, Hal Frederick, Esther Anderson en Norman Rossington.

Frederick, een jonge zwarte advocaat, slaagt er niet in een appartement te vinden in Londen. Per toeval ontmoet hij Phillips, jongeman van gegoede familie. Deze stelt hem voor bij hem in te trekken. Tussen hen beiden ontstaan geen problemen. Dankzij Frederick ontmoet hij zelfs de knappe Geeson met wie hij een hartstochtelijke relatie begint. Dan komen er klachten van de buren, die eisen dat de de zwarte man en zijn verloofde onmiddellijk vertrekken. Simplistische antiracistische film bevolkt door 'slechte blanken' en 'goede kleurlingen'. Alles wordt letterlijk zwart-wit bekeken. Het zuiver op effectbejag uit zijnde en ongemotiveerde scenario van Evan Jones is gebaseerd op een roman van David Stuart Leslie. Billy Williams stond in voor de fotografie.

The Night of the Following Day

1969 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Hubert Cornfield. Met o.a. Marlon Brando, Richard Boone, Rita Moreno, Pamela Franklin en Jess Hahn.

Uitstekende vertolkingen geven deze onverkwikkelijke vertelling over de ontvoering van een jonge erfgename meer inhoud dan de film strikt genomen verdient. Op gezette tijden behoorlijk hard. De film loopt bij tv-vertoning derhalve kans ingekort te worden. Gefilmd op locaties in Frankrijk.

Otley

1969 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Dick Clement. Met o.a. Tom Courtenay, James Villiers, Leonard Rossiter, Fiona Lewis en Alan Badel.

Een statische spionageparodie over een kruimeldief en een mooie geheim agente. Courtenay en Schneider zijn nog het best op dreef; verder niet de moeite waard.

Michael Kohlhaas - der Rebell

1969 | Historische film, Drama

Duitsland 1969. Historische film van Volker Schlöndorff. Met o.a. David Warner, Anna Karina, Relja Basic, Anita Pallenberg en Kurt Meisel.

Een indrukwekkende Rob Houwer/Columbia-produktie naar Heinrich von Kleists novelle over de paardenhandelaar die een burcht van een jonker afbrandt nadat de laatste hem twee paarden afhandig maakte. Schlöndorff gaf later toe dat de commerciële druk van een internationale produktie van deze omvang dramaturgische en artistieke fouten had veroorzaakt.

No Way to Treat a Lady

1968 | Komedie, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1968. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Rod Steiger, Lee Remick, George Segal, Eileen Heckart en Murray Hamilton.

Vermomd als een Ierse priester, dringt Steiger het appartement binnen van een weduwe. Hij wurgt haar en laat haar achter in de badkamer. Commissaris Segal verklaart aan de pers dat dit onmogelijk het werk kan zijn van een amateur, dit is het werk van een meester. De ijdele Steiger belt hem op om hem te bedanken voor het compliment. Naarmate er meer slachtoffers vallen, wordt ook zijn telefonisch duel met Segal heviger. Vreemde mengeling van suspense, zwarte komedie en melodrama. Steiger is geknipt voor deze rol van geniale maniak, die een meester is in het vermommen. Het spirituele scenario werd geschreven door John Gay, naar de roman van William Goldman. Inventieve fotografie van Jack Priestley.

Kaleidoscope

1966 | Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Warren Beatty, Susannah York, Clive Revill, Eric Porter en Murray Melvin.

Beatty en York samen, dat zou niet meer mis kunnen gaan, maar dat gebeurt wèl in deze komedie over een Amerikaanse playboy en valsspeler met kaarten, die ertoe wordt gedwongen een smokkelaar van verdovende middelen in de val te drijven, anders moet hij de nor in. Een flitsend idee, zeg! Opgenomen in Engeland.