Hans Kesting: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

Nr. 10

2021 | Thriller

Nederland 2021. Thriller van Alex van Warmerdam. Met o.a. Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Anniek Pheifer en Dirk Böhling.

Kon Alex van Warmerdam geen geschikte titel vinden voor zijn tiende speelfilm, of verklapt dat getal iets over de inhoud? Zelfs voor de maker van films als Ober en Borgman is Nr. 10 opvallend raadselachtig. Maar dat past ook wel bij het onderliggende thema: de fundamentele absurditeit van het leven. Wat begint als een bij vlagen hilarische klucht over een ruziënd toneelgezelschap (fijne ensemblecast!) verandert na een ietwat flauwe wending in een grimmiger fantasyverhaal. Veel memorabele scènes – waaronder het vileine (naar Luis Buñuel knipogende?) slot.

Niemand in de stad

2018 | Drama

Nederland 2018. Drama van Michiel van Erp. Met o.a. Minne Koole, Jonas Smulders, Chris Peters, Sofie Porro en Huub van der Lubbe.

In dit energieke speelfilmdebuut van documentairemaker Van Erp, over het enerverende maar vaak ook wankele studentenbestaan, krijgen de jonge acteurs Minne Koole, Jonas Smulders, Chris Peters en Sofie Porro alle ruimte om hun talenten te etaleren. Met hun frisse en overtuigende personages is het nauwelijks een bezwaar dat het script weinig verrassingen oplevert. Decors en locaties zorgen voor de juiste melancholieke sfeer. In de scènes op de sociëteit ruikt het echt naar verschaald bier. En op de studentenkamers kan maar zo een slaperige of stomdronken huisgenoot binnenvallen.

Sprakeloos

2017 | Drama

België 2017. Drama van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Stany Crets, Viviane de Muynck, Rik van Uffelen, Marie Vinck en Hans Kesting.

Het enige boek dat hij móest schrijven, zo omschreef Tom Lanoye zijn autobiografische bestseller Sprakeloos uit 2009, over de aftakeling en dood van zijn markante moeder na een beroerte. Van die urgentie proef je niet veel in deze goedbedoelde maar weinig verrassende, nogal melodramatische verfilming. Vooral het verdriet van de naar Lanoye gemodelleerde hoofdpersoon (Crets) wordt weinig subtiel verbeeld. Dat neemt niet weg dat sommige scènes erg ontroeren, met name vanwege het formidabele spel van De Muynk als moeder. Mooie bijrol ook van Kesting als partner van de schrijver.

Wiplala

2014 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.

Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.

Oom Henk

2012 | Komedie, Misdaad

Nederland 2012. Komedie van Elbert van Strien. Met o.a. Hans Kesting, Bert Luppes, Tobias Nierop en Sallie Harmsen.

Als rechtenstudent Koen (Nierop) en zijn vriendin op een ongure plek belaagd worden door een jeugdbende roept Koen 'dat ze hem beter met rust kunnen laten, omdat hij de neef is van topcrimineel Henk de Koning'. Het is niet waar, het werkt wel, de jongens taaien af. Maar de volgende dag brengt oom Henk (Kesting) een bezoekje aan Koen, en zegt dat hij voor bewezen diensten wel wat terug verlangt. Geestige misdaadfilm refereert volop aan de criminele actualiteit. Met een leuke rol van Kesting, die bijzonder dreigend blijkt te kunnen glimlachen.

Code Blue

2011 | Drama

Nederland​/​​Denemarken 2011. Drama van Urszula Antoniak. Met o.a. Bien de Moor, Lars Eidinger, Annemarie Prins, Sophie van Winden en Hans Kesting.

Verpleegster Marian werkt op een afdeling voor terminale patiënten. Ze mijdt iedere vorm van intimiteit. Ze leeft voor haar patiënten, die ze regelmatig een handje helpt als het sterven niet snel genoeg gaat. Op een avond kijkt ze uit het raam en ziet ze een verkrachting, en een overbuurman die ook toekijkt. Kale en klinische film, met lange, trage shots, zonder filmmuziek en vrijwel zonder dialogen. Antoniak (Nothing Personal) maakt het de kijker niet makkelijk, maar Code Blue is stijlvast, zelfverzekerd en heeft in de Belgische De Moor een onontkoombare hoofdrolspeelster.

Win/Win

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Jaap van Heusden. Met o.a. Oscar van Rompay, Halina Reijn, Leon Voorberg, Phi Nguyen en Hans Kesting.

De jonge, tikje vreemde, Vlaming Ivan (Van Rompay) verdient uitstekend als beurshandelaar. Van zijn riante salaris heeft hij een modern appartement aangeschaft, maar 's nachts loopt hij met zijn ziel onder de arm over de uitgestorven straten. De verslavende wereld van snelle kicks en enorme financiële beloningen heeft ook een keerzijde. Op de dag dat regisseur Van Heusden zijn scenario had ingeleverd viel de zakenbank Lehman Brothers om. De tijd was kennelijk rijp voor een film over de financiële crisis.

Spion Van Oranje

2009 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2009. Actiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Paul de Leeuw, Jennifer Hoffman, Najib Amhali, Nelly Frijda en Plien van Bennekom.

De homoseksuele modeontwerper François (De Leeuw), woonachtig bij zijn moeder (Nelly Frijda), krijgt van de AIVD het verzoek om te helpen bij het opsporen van zijn broer Bruno (ook De Leeuw), een Duitse terrorist, die al in de eerste minuten van de film het Paleis op de Dam heeft vernietigd. Dan volgt een aaneenschakeling van slapstick-momenten, waarbij bijvoorbeeld de grafkelder van de Oranjes in Delft verbouwd wordt. Regisseur Oliehoek (Vet Hard) houdt van grove humor, maar de grappen in Spion van Oranje zijn vaker genant dan leuk.

Amsterdam

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Ivo van Hove. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Katja Herbers, Aus Greidanus jr, Ilias Addab en Marisa Tomei.

In het speelfilmdebuut van Ivo van Hove, regisseur van Toneelgroep Amsterdam, is titelheld Amsterdam een hard en grauw oord 'dat zijn eigen kinderen opvreet', aldus de maker. Aan de hand van een dertiental al dan niet verdorven lieden schetst Van Hove een alarmerend mozaïek van geweld en wanhoop, geïnspireerd op de sfeer in het werk van Martin Scorsese. De distributeur kon Van Hoves avant-gardisme niet commercieel plaatsen en daarom verscheen Amsterdam alleen op dvd. Van Hove reageerde laconiek: 'Mijn werk roept altijd bewondering én wrevel op.'

Moordwijven

2007 | Komedie

Nederland 2007. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis, Sanne Wallis de Vries, Hans Kesting en Kees Boot.

De drie miljonairsvrouwen Kitty (Van Doesburgh), Estelle (Minis) en Nicolette (Wallis de Vries) leiden een welvarend leven. Hun enige zorg is de strijd tegen het ouder worden. Het kabbelende bestaan wordt doorbroken wanneer Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemd gaat. Verveling en hebzucht drijven de dames ertoe een plan te beramen: de overspelige echtgenoot moet dood. De achtste speelfilm van Dick Maas is een bij vlagen amusante satire op de consumptiemaatschappij, die steunt op ouderwetse kluchtconventies zoals persoonsverwisselingen, pikanterieën en het te kijk zetten van wat eens de gegoede burgerij werd genoemd.

Nachtrit

2006 | Drama

Nederland 2006. Drama van Dana Nechushtan. Met o.a. Frank Lammers, Fedja van Huêt, Peggy Jane de Schepper, Henk Poort en Hans Kesting.

Taxichauffeur Dennis van der Horst (Lammers) droomt ervan samen met zijn broer Marco (Van Huêt) een limousineservice te beginnen. Hij koopt een dure taxivergunning, maar als de regelgeving verandert is die niets meer waard en heeft hij grote schulden bij uiterst ongure types. Indringend, sociaal geëngageerd portret van een taxichauffeur die het slachtoffer wordt van een schimmig spel tussen boeven in maatkostuums, de politie en de politiek. Het camerawerk en de art direction maken de dreiging voortdurend voelbaar en regisseur Nechushtan haalt het beste naar boven in de hele cast. In alle opzichten overtuigend.

Eigenheimers

2006 | Misdaad, Drama

Nederland 2006. Misdaad van Pollo de Pimentel. Met o.a. Frank Lammers, Daniël Römer, Marit van Bohemen en Hans Kesting.

De telefilms van 2007 hebben de streekroman als thema. Eigenheimers heeft de titel dus mee, al speelt een deel van de film zich in de stad af, in Amsterdam om precies te zijn. Daar vindt de - overigens flitsend verfilmde - afrekening in het criminele milieu plaats die indirect maar heftig het voortkabbelend bestaan van aardappelboer Jaap (Lammers) verstoort. Zijn zus en haar man worden bij de afrekening vermoord en Jaap krijgt het verzoek om 'voorlopig' neef Xander (Römer) onder zijn hoede te nemen. Onvermijdelijk volgt er een botsing van karakters en culturen, oa oerhollands tijdens een kerkdienst.

Peter Van Straaten/Een Gelukkige Hand

2005 | Biografie, Drama, Documentaire

Nederland 2005. Biografie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Pierre Bokma, Ingeborg Elzevier, Renée Fokker, Hans Kesting en Gijs Scholten van Aschat.

Film over de Peter van Straaten is een mengsel van documentaire en drama. Bekentenissen van de tekenaar, cartoons en een achtdelig feuilleton waarin acteurs verhalen van Van Straaten naspelen wisselen elkaar af. De mooiste stukken van Een gelukkige hand spelen zich af in het Italiaanse of Gelderse bos waar de tekenaar naar vogels spiedt. 'Hoor! Een Vlaamse gaai!'

Anna II

2005 | Korte film, Drama

Nederland 2005. Korte film van Maria Uitdehaag en Eric Oosthoek. Met o.a. Hans Kesting, Maike Meijer, Martha 103, Monic Hendrickx en Jochum ten Haaf.

Actrice Monic Hendrickx bracht al eens eerder het hoofd van een nukkige boer op hol (in 1998, in De Poolse bruid), en misschien dat regisseur Oosthoek haar daarom koos voor de titelrol in Telefilm Anna. Daarin is ze een mysterieuze vrouw die bij boer Stijn langs komt, een jaar nadat ze beiden bij een ernstig auto-ongeluk waren betrokken. De film balanceert op de grens van waan en werkelijkheid, maar is zo nadrukkelijk in de vormgeving (een wit uitgelicht kinderkoor zingt hemelse liederen!), dat er van verwarring of verrassing geen sprake is. En Hendrickx, met bloedrode lippen en in donkerrood gewaad, is pijnlijk miscast.

Kees de jongen

2003 | Familiefilm, Drama

Nederland 2003. Familiefilm van André van Duren. Met o.a. Ruud Feltkamp, Hannah Cheney, Theo Maassen, Monic Hendrickx en Ger van der Grijn.

Kees Bakels, de volksjongen die in zijn hoofd de hele wereld aankan, heeft de roman van Theo Thijssen verlaten en is een mens van vlees en bloed geworden. Regisseur André van Duren is niet van het soort dat per se de boel op zijn kop wil zetten. Zijn regie is trouw aan het Amsterdam van Thijssen. Kees de jongen is een ouderwetse productie in de goede zin van het woord, met veel aandacht voor de sfeer en het acteren. Ambachtelijkheid krijgt de voorkeur boven doelgroepdenken.

Minoes

2001 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2001. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Duinzicht Boven

1999 | Drama

Nederland 1999. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Annemarie Prins, Marjon Brandsma, Kitty Courbois, Celia Nufaar en Ina van Faassen.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Aletta Jacobs; Het Hoogste Streven

1995 | Documentaire, Biografie

Nederland 1995. Documentaire van Nouchka van Brakel. Met o.a. Henny de Swaan, Edwin de Vries, Truus te Selle, Catherine ten Bruggencate en Max Adrian.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Aletta Jacobs - Het hoogste streven

1995 | Drama, Biografie

Nederland 1995. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Luutgard Willems, Hans Kesting, Henny de Swaan, Max Arian en Sacha Bulthuis.

Bescheiden maar interessante biografische speelfilm over Aletta Jacobs (1854-1929), de eerste vrouwelijke studente in Nederland, de eerste vrouwelijke arts, politica (mede-oprichtster van de radicaal-liberale Vrijzinnig Democratische Bond), pacifiste en voorvechtster van vrouwenrechten (door de 'Wet Jacobs' kregen Nederlandse vrouwen in 1919 algemeen kiesrecht). In 1881 pleitte zij al voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen en zij stond ook op de barricades voor geneeskunde voor arbeidersvrouwen en prostituées. Eerste speelfilm sinds 1987 van van Brakel, opgebouwd als een gefilmd interview met personen uit Aletta Jacobs' omgeving, vijanden èn vrienden. Interessant filmdebuut van Willems als Aletta, volgens sommigen net niet nors genoeg. De oude Aletta wordt gespeeld door de 83- jarige de Swaan, kort voor haar dood. Een erg persoonlijke film, vaak boeiend, meestal aangrijpend, erg sober maar met een reconstructie van het Nederland van rond 1900 lijdend onder een te laag budget. Knap camerawerk van Nils Post.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

Vincent & Theo

1990 | Biografie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Biografie van Robert Altman. Met o.a. Johanna Tersteege, Adrian Brine, Jean-Pierre Cassel, Hans Kesting en Anne Canovas.

Het levensverhaal van onze nationale schilder Vincent van Gogh, vanaf het moment waarop hij zich aan de kunst wijdt tot aan zijn vroege dood. Centraal staat de relatie met zijn broer Theo. Prachtig werk, met name van de acteurs Tim Roth en Paul Rhys, scenarioschrijver Julian Mitchell en cameraman Jean Lepine, door de hand van meester Robert Altman tot een hecht geheel gesmeed. Groots, deze gefilmde biografie. Altman heeft ook een imposante montage van 140 minuten gemaakt voor de bioscoop, waarin veel van Theo's achtergronden werden weggelaten.