Vladimir Dashkevich

Componist

Vladimir Dashkevich is componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Vor

1997 | Drama

Frankrijk/Rusland 1997. Drama van Pavel Chukhrai. Met o.a. Vladimir Mashkov, Ekaterina Rednikova, Misha Filipchuk, Dima Chigarev en Amalilia Mordvinova.

In het communistische Rusland van na 1945 (de afloop van WO II) wordt de aantrekkelijke oorlogsweduwe Katia (Rednikova) verleid door Tolyan (Mashkov), een voormalige officier uit het Rode Leger. Hij trekt met haar op en is een soort vaderfiguur voor haar zoon van zes Sanya (Filipchuk). Tolyan is vooral een bullebak en een snoever (er is twijfel over zijn rang), maar hij is bovenal een dief. Sanya raakt heel erg gesteld op hem, al is dat maar tijdelijk, tijdens hun tocht door Rusland, waarbij ze het nodige onheil aanrichten. De film bevat een mooi in elkaar gezet verhaal met goed werkende subplots, die dan weer [KA1]e[KA1]en geheel vormen. We krijgen een heel precies beeld over het gezinsleven uit die tijd en we maken kennis met verraad, terwijl de regisseur Chukrai een parallel trekt met het huidige Rusland (1994). Mashkov is het symbool van de generatie communistische partijbonzen, die het land leeg plunderden om zich te verrijken. Mashkov speelt zijn rol met grote vaardigheid en precisie. Er zijn versies in omloop, die een epiloog bevatten dat gesitueerd is in 1994. Het camerawerk is van Vladimir Klimov. Hoort tot de belangrijkere hedendaagse Russische cinema, maar zal niet naar ieders gading zijn.

Udachi vam, gospoda!

1992 | Komedie, Drama

Rusland 1992. Komedie van Vadimir Bortko. Met o.a. Vadimir Bortko, Arkadi Inin, Nikolai Karachentsov, Andris Zhargas en Daria Mikhailova.

Deze Russische film gaat over Oleg (Karachentsov), een jonge Russische officier die dienst gedaan heeft bij de Sovjetbezettingsmacht in de (voormalige) DDR. Nadat zijn legeronderdeel naar huis is gestuurd, gaat hij zelf naar Sint Petersburg, waar hij op het vliegveld Olga (Mikhailova) ontmoet die actrice wil worden, en Vladimir (Zhargas), een veteraan- vlieger van de oorlog in Afghanistan die net zoals hij door het nieuwe kapitalisme snel rijk hopen te worden. Ze krijgen te maken met hyperinflatie, gebrek aan huisvesting en nog veel meer sociale problemen, de regelrechte erfenis van het communisme. Ze ontdekken zoals iedereen dat het niet zo gemakkelijk is als ze wel gedacht hadden. De misdaad wiert telig. Interessante film, die komisch bedoeld is en ondanks zijn tekortkomingen best interessant is. De film heeft twee ontknopingen en dat met de bedoeling om aan diverse smaken tegemoet te komen. Het camerawerk is van Vladimir Kovsel.

Afganski izlom

1991 | Avonturenfilm

SU/Italië 1991. Avonturenfilm van Vladimir Bortko. Met o.a. Michele Placido, Tatiana Dogileva, Michail Zhigalov, Filipp Yankovski en Aleksei Serebriakov.

Deze film ging zowel in première als miniserie op de buis en als speelfilm in de bioscoop. Een oorlogsdrama over de Russische aftocht uit Afganistan na negen jaar oorlog. Geheel op locatie opgenomen in Turkistan en Leningrad. Placido speelt stoïcijns de rol van een majoor die door een kwaadaardige kolonel op verschillende missies gestuurd wordt om de terugtrekkende Russische flank te beschermen. Regisseur Bortko had zware kritiek op de Russische inmenging en is er in geslaagd om in deze film een sfeer van droefgeestigheid en verslagenheid te scheppen. De ondergeschikte plots zijn zwak en de verhouding tussen de getrouwde Placido en een blonde verpleegster is niet interessant, behalve als de wreede, naar seks hongerende kolonel er zich mee bemoeit. De gevechtsscènes zijn indrukwekkend, maar het slot is teleurstellend. Ook bekend als AFGHAN BREAKDOWN.

Tam na nevidomnich doroshkach

1982 | Fantasy, Familiefilm

SU 1982. Fantasy van Michail Jusovski. Met o.a. Roman Monastyrski, Tatjana Peltzer, Leonid Charitonov, Tatjana Aksjuta en Anatoli Kusnezov.

Op weg naar zijn tante komt de kleine Mitja (Monastyrski) in een sprookjesbos terecht waar hij geadopteerd wordt door een onvervalste heks. Via een toverbord volgen ze de gebeurtenissen in het tsarenpaleis. De tsaar heeft net zijn adviseur op diefstal betrapt. De man wordt uit de stad gebannen, maar zweert zich te wreken. Hij bevrijdt een duivelse toverkol uit de gevangenis en deze zet de tsaar onmiddellijk af. Mitja en de heks gaan de gevangen tsaar helpen. Lekkere ouderwetse sprookjesfilm vol geesten en magische trucs, boeiend genoeg om het kleine grut een tijdje stil te houden. Het scenario van Alla Achundova, naar een sprookje van Eduard Uspenski, is schattig maar naïef. Knappe fotografie van Oleg Kobsev.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Vladimir Dashkevich op televisie komt.

Reageer