Vivien Leigh (1913-1967): regie en cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Elia Kazan: A Director's Journey

1995 | Documentaire

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Richard Schickel. Met o.a. Elia Kazan, Eli Wallach, Marlon Brando, James Dean en Vivien Leigh.

Het lijdt geen twijfel dat Elia Kazan beschouwd mag worden als een der markantere regisseurs van zijn tijd, die zijn stempel heeft gedrukt op de film tussen 1940 en 1970. Hij maakte grote films zoals EAST OF EDEN, A STREETCAR NAMED DESIRE, ON THE WATERFRONT, VIVA ZAPATA! en AMERICA, AMERICA. Hij werd in 1909 in Istanbul als Elia Kazanjoglou (soms ook met een `s` op het eind vermeld) geboren en emigreerde vlak voor het uitbreken van WO I (1914-18) met zijn Griekse ouders naar Amerika. Hij voelde zich in Amerika altijd een outsider en was links geori[KA3]enteerd, maar zag de gouden gelegenheid om van kamp te wisselen toen begin jaren 1950 de senaatscommissie van Eugene McCarthy op heksenjacht ging naar regisseurs, die beschuldigd konden worden van onamerikaanse activiteiten. Door collega`s zwart te maken hoopte hij op meer werk en nog meer eer. Dit is helaas een blijvende vlek op Kazan`s blazoen gebleven. Toen hij rond 2000 genomineerd werd voor de ere Oscar `Life Achievement Award` gingen er de nodige prosteststemmen op. Schickel`s documentaire over Kazan`s leven geeft een goed inzicht in diens werk als filmer, maar minder als persoonlijkheid, toneelregisseur of schrijver. Kazan bewerkte veelvuldig werk van Arthur Miller (w.o. A Death Of A Salesman op de planken van Broadway). Het scenario is van regisseur Schickel. Het camerawerk is van Ed Marritz.

Ship of Fools

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Vivien Leigh, Oskar Werner, Simone Signoret, José Ferrer en Lee Marvin.

GRAND HOTEL op zee vlak voor het uitbreken van WO II. Een voortreffelijke bezetting met inbegrip van Leigh, in haar laatste film, als ontnuchterde gescheiden vrouw, Werner en Signoret als ongetrouwd liefdespaar en Marvin als baseballer met losse vuisten. Een indringend drama. Oscars voor het camerawerk en de art direction. is.

The Roman Spring of Mrs. Stone

1961 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Romantiek van Jose Quintero. Met o.a. Vivien Leigh, Warren Beatty, Lotte Lenya, Jill St.John en Jeremy Spencer.

Karen Stone (Leigh), een actrice, trekt zich op middelbare leeftijd terug in Rome en ontvangt wat betaalde romantiek van gigolo Paolo Di Leo (Beatty). Bewerkt door Gavin Lambert naar het stuk van Tennessee Williams.

The Deep Blue Sea

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Vivien Leigh, Kenneth More, Eric Portman en Emlyn Williams.

Het toneelstuk van Terence Rattigan gaat over ontrouw in het huwelijk en de gevolgen die het heeft voor Leigh, een gefrustreerde trouwe getrouwde ziel; verloopt langzaam, maar bedachtzaam gebracht.

A Streetcar Named Desire

1951 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Film noir van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Rudy Bond, Nick Dennis, Peg Hillias en Vivien Leigh.

'Stella...!' schreeuwde Marlon Brando vertwijfeld door de geladen nacht van New Orleans in Kazans magistrale filmversie van Tennessee Williams toneelstuk 'A streetcar named Desire'. Marlon Brando werd beroemd, Kim Hunter (Stella) niet. Ze kreeg weliswaar een Oscar voor haar rol, maar de vlucht van haar carrière werd kort na de film afgebroken door de communistenjagers van McCarthy, de lieden die mede door regisseur Kazan werden gesouffleerd. In A Streetcar Named Desire is Stella de gegoede vrouw van de primitieve Stanley. De komst van haar neurotische zus Blanche verstoort het prille geluk. Stanley (Brando in een inmiddels klassieke vertolking) volgt zijn brute instinct om te voorkomen dat Blanche een wig drijft tussen hem en zijn vrouw.

Anna Karenina

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Vivien Leigh, Ralph Richardson, Kieron Moore, Hugh Dempster en Gino Cervi.

Ondanks de voortreffelijke rolverdeling een nogal hoogdravende versie van de klassieke roman van Tolstoi over een vrouw die blindelings verliefd is op een officier. Scenario van regisseur Duvivier, Jean Anouilh en Guy Morgan.

Caesar and Cleopatra

1945 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Gabriel Pascal. Met o.a. Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson en Francis L. Sullivan.

George Bernard Shaw`s toneelstuk lijkt perfect geschikt voor een verfilming. Indrukwekkende vertolkingen van Rains als de wat ouder wordende Romeinse keizer Caesar en van Leigh als Cleopatra, de koningin van de Nijl. Regisseur (en producent) Pascal slaagde erin de geestigheden van Shaw tot hun recht te laten komen en voegde er wat spektakel aan toe. Decors en kostuums zijn voor die tijd schitterend en de fotografie indrukwekkend. Jammer genoeg maakte hij de toen duurste Britse film ooit gedraaid (een en een kwart miljoen pond sterling... van toen nog een koopkrachtig tientje) te lang en te praatziek maar veel ervan is nog erg fascinerend. Er werd twee jaar aan gewerkt en een aantal opnames in Londen werden gedraaid tijdens bombardementen. Rains werd op verzoek van Shaw gekozen. Let op Simmons in een van haar eerste filmrolletjes: zij is te zien als harpiste. James Mason moest de rol van Apollodorus spelen, maar die haakte af en werd vervangen door Granger. Het scenario is van Marjorie Deans. Het camerawerk is van F.A. Young, R. Krasker en Jack Cardiff. Technicolor, Mono.

That Hamilton Woman

1941 | Romantiek, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Alexander Korda. Met o.a. Vivien Leigh, Laurence Olivier, Alan Mowbray, Sara Allgood en Gladys Cooper.

In 1786 trouwt de mooie jonge Emma Hart (Leigh) na een stormachtige jeugd met de oudere Sir William Hamilton (Mowbray). In de jaren die volgen geniet ze van haar positie om Napels te bekoren met haar schoonheid en haar intelligentie. Op een dag ontmoet ze fregat-kapitein Nelson (Olivier). Ze valt voor zijn charmes. Sentimenteel drama dat het niet al te nauw neemt met de historische waarheid, maar de grandeur waarmee Korda zijn film verwezenlijkte en het grandioze spel van de hoofdrolspelers, die in werkelijkheid man en vrouw waren, vergoeden dit ten volle. Een juweeltje van een historische love story. Knap opgebouwd scenario van Walter Reisch en R.C. Sheriff en mooie beelden van Rudolph Maté. Fantastische klassiek geïnspireerde score van Miklos Rozsa. Churchills lievelingsfilm. Ook bekend als LADY HAMILTON.

Waterloo Bridge

1940 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Mervyn LeRoy en Vivien Leigh. Met o.a. Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field, Maria Ouspenskaya en C. Aubrey Smith.

September 1939. De Engelsen beseffen nu dat oorlog met Duitsland onvermijdelijk is. Kolonel Taylor moet naar Frankrijk, naar het front. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij op de Waterloo Bridge de knappe balletdanseres Leigh. Ze willen trouwen tijdens zijn eerste verlof. Wat later verliest ze haar baan, waardoor ze aan lager wal raakt. Wie graag de tranen laat vloeien, zit hier op de juiste plaats. Sentimenteler (en ouderwetser) kan het niet. Taylor en Leigh spelen met een ernst die (anderen) op de lachspieren gaat werken. Toch werd de film een klassieker in het genre. S.N. Behrman, Hans Rameau en George Froeschel bewerkten het toneelstuk van Robert E. Sherwood. Reeds in 1931 verfilmd en in 1956 nogmaals het onderwerp van de film GABY. Mooi camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

120 days

1939 | Drama, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1939. Drama van Basil Dean. Met o.a. Hay Petrie, Vivien Leigh en Laurence Olivier.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

St. Martin's Lane

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Tim Whelan. Met o.a. Charles Laughton, Vivien Leigh, Rex Harrison, Larry Adler en Tyrone Guthrie.

Laughton, een straatzanger van middelbare leeftijd, neemt danseresje Leigh onder zijn hoede. Hij wordt verliefd op haar. Zij ontmoet de adellijke tekstschrijver Harrison en ziet in hem een betere kans om de top te bereiken. Sfeervolle tragikomedie, die drijft op het uitstekende spel van de hoofdrolspelers. Het geheel komt nu erg verouderd over maar heeft nog steeds charmante momenten, vooral dankzij een prachtige Laughton. Het scenario is van de hand van Clemence Dane, die een mooi beeld schetst van het theaterleven in het toenmalige Londen. Jules Kruger was verantwoordelijk voor het camerawerk. Ook bekend als SIDEWALKS OF LONDON.

Saint Martin's Lane

1938 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Tim Whelan. Met o.a. Charles Laughton, Vivien Leigh, Rex Harrison, Larry Adler en Tyrone Guthrie.

Een Londense straatmuzikant heeft het niet meer als zijn protegé, een zakkenrolster, een ster wordt op het toneel, onder bescherming van de rijkaard die ze ooit probeerde te bestelen. Heerlijke, vaak elegante, romance. Leigh is van begin tot eind verrukkelijk in haar laatste film, voordat ze naar Hollywood ging. Ook bekend als SIDEWALKS OF LONDON.

A Yank at Oxford

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Robert Taylor, Lionel Barrymore, Maureen O'Sullivan, Vivien Leigh en Edmund Gwenn.

Een aantrekkelijke rolverdeling, waaronder de jeugdige Leigh, in een clichéverhaal over een eigenwijze Amerikaan die zich probeert aan te passen aan Oxford, en omgekeerd. Scenario van Malcolm Stuart Boylan, Walter Ferris, George Oppenheimer en Leon Gordon.

21 Days

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Basil Dean. Met o.a. Vivien Leigh, Laurence Olivier, Hay Petrie, Leslie Banks en Francis L. Sullivan.

Galsworthy's spel van minnaars, drie weken voordat de man wegens moord terecht moet staan. Olivier en Leigh zijn prima in een aardige, hoewel niet bijzondere film. Het scenario is van Graham Greene. Ook bekend als THE FIRST AND THE LAST. Amerikaanse titel: 21 DAYS TOGETHER.

Storm in a Teacup

1937 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1937. Komedie van Victor Saville en Ian Dalrymple. Met o.a. Vivien Leigh, Rex Harrison, Cecil Parker, Sara Allgood en Arthur Wontner.

Een Engelse journalist aanvaardt een vacuture bij een provinciaal sufferdje in een Schots nest. Als een oude dame haar hondenbelasting weigert te betalen, haalt het artikel van de journalist de landelijke pers. Hoewel deze komedie qua denkbeelden over plaatselijke politieke vetes, moraal en romantiek, fors verouderd is, blijft hij aandoenlijk en zeer vermakelijk. Harrison en Leigh zijn geweldig.

Fire over England

1937 | Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van William K. Howard. Met o.a. Laurence Olivier, Flora Robson, Vivien Leigh, Raymond Massey en Leslie Banks.

Aardig historisch drama over de Engelse-Spaanse oorlog rond 1500 met onberispelijke rol van Robson (Koningin Elizabeth), prima schurkenwerk van Massey en de romantiek uitstekend verzorgd door Olivier en Leigh. Let op James Mason in een kleine rol.

Dark Journey

1937 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van Victor Saville. Met o.a. Conrad Veidt, Vivien Leigh, Joan Gardner, Anthony Bushell en Ursula Jeans.

Knap aangrijpend liefdesverhaal tussen Engelse en Duitse spionnen in het Stockholm van WO I. De jonge Leigh is stralend.

Look Up And Laugh

1935 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1935. Komedie van Basil Dean. Met o.a. Gracie Fields, Douglas Wakefield, Harry Tate, Alfred Drayton en Morris Harvey.

Een variété-artiste gaat terug naar haar vader, die een marktkraam heeft. Zijn markt dreigt gesloten te worden, en dat gevaar moet worden afgewend. Een verhaal van J.B. Priestley, waar Gracie Fields wel weg mee weet, al lijkt ze meer iemand die een volksvrouw spéélt dan er een ís. Een reuzeleuke film, met hartverwarmende songs en te gekke komische nummers .