Geraldine Chaplin (1944): cast.
Er zijn 89 films gevonden.

Luka

2023 | Drama, Sciencefiction

België​/​​Italië​/​​Nederland​/​​Bulgarije​/​​Armenië 2023. Drama van Jessica Woodworth. Met o.a. Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck en Valentin Ganev.

De jonge sluipschutter Luka (Smulders) trekt door een kaal post-apocalyptisch heuvellandschap naar Fort Kairos in het noorden van een denkbeeldig land. Daar meldt hij zich aan als vrijwilliger om de resten van zijn beschaving tegen de vijand te beschermen. Die vijand is overigens al in geen decennia meer gespot, dus of ‘ze’ er nog zijn? En wat houdt die beschaving eigenlijk in? Het opperbevel (aangevoerd door Chaplin als generaal) verkiest ‘onwetendheid boven risico’ in deze absurdistische, theatrale pastiche op de nationalistische staat. Intrigerende, fraai geschoten solo-regie van Woodworth (die in het verleden vaak samenwerkte met Peter Brosens), gebaseerd op Dino Buzzati’s Il Deserto dei Tartari.

The Barefoot Emperor

2019 | Komedie, Drama

België 2019. Komedie van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Met o.a. Peter Van den Begin, Lucie Debay, Udo Kier, Geraldine Chaplin en Bruno Georis.

The Barefoot Emperor vertelt hoe de laatste Koning der Belgen de eerste Keizer van Europa wordt. Peter Van den Begin speelt opnieuw Nicolas III, Koning der Belgen. In King of the Belgians zag hij zijn koninkrijk uiteenvallen, in The Barefoot Emperor raakt de koning door een geweerschot in Sarajevo gewond aan het oor en wordt hij wakker in het zomerverblijf van Tito, de voormalige president van Joegoslavië, op een eiland voor de westkust van Kroatië.

The Forbidden Room

2015 | Komedie, Mysterie

Canada 2015. Komedie van Guy Maddin en Evan Johnson. Met o.a. Roy Dupuis, Clara Furey, Udo Kier, Mathieu Amalric en Geraldine Chaplin.

Guy Maddins tiende speelfilmlange virtuoos-absurde vrijage met het stomme filmtijdperk (met geluid!) penetreert steeds dieper in een labyrint van gestapelde raamvertellingen. Over ene Margot in een wolfmannengrot, een inktvisdief op een subtropisch vulkaaneiland, een man met een billenobsessie, een vrouw met 47 gebroken botten, de droom van een snor en een Januskop-incarnatie genaamd Lug-Lug. Opgebouwd uit archaïsch spel, schaalmodellen, ingekleurd beeld, een vervormd geluidsspoor en gevatte tussentitels vormt het een warm bad van uit het onderbewuste opgehengelde Freudiaanse beeldpoëzie. Oftewel: één en al projectie.

The Impossible

2012 | Drama

Spanje 2012. Drama van J.A. Bayona. Met o.a. Ewan McGregor, Naomi Watts, Tom Holland, Geraldine Chaplin en Oaklee Pendergast.

De Spaanse regisseur Bayona (El orfanato) probeerde het onmogelijke: een eerlijke film maken over de verwoestende tsunami van 26 december 2004. Hij volgt een Brits gezin van vijf op vakantie in Khao Lak, Thailand, dat uit elkaar gerukt wordt door de tsunami. De eerste helft van de film is het sterkst, met de beelden van de verwoestende tsunami. Bayona liet een enorme watertank bouwen, en je kan zien dat actrice Naomi Watts ligt te spartelen in echt water, en niet doet alsof voor een green screen. Ze kreeg er een Oscarnominatie voor. Veel figuranten in de film waren overigens overlevenden van de echte ramp.

Tous Ensemble

2011 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 2011. Komedie van Stéphane Robelin. Met o.a. Daniel Brühl, Geraldine Chaplin, Jane Fonda, Guy Bedos en Claude Rich.

Albert dementeert, Claude heeft hartproblemen. Dus inviteert idealist-pensionado Jean zijn oude boezemvrinden plus Alberts echtgenote Jeanne om bij hem en wederhelft in te trekken. Nevenplot met etnologiestudent (Brühl) is ballast en Fonda een Fremdkörper, maar gelukkig geeft regiedebutant Robelin in zijn sympathieke tragikomedie ruim baan aan veteranen Bedos, Rich en Richard. Laatstgenoemde ontroert als Albert, aimabele bourgondiër met afbrokkelend geheugen. Lichtvoetige, soms sketchachtige film herinnert aan de vaak eveneens een tikje melancholieke Franse zedenkomedies uit de jaren zeventig.

Le moine

2011 | Thriller

Spanje​/​​Frankrijk 2011. Thriller van Dominik Moll. Met o.a. Vincent Cassel, Geraldine Chaplin, Déborah François, Catherine Mouchet en Joséphine Japy.

Op klassieke griezelroman van de Brit Matthew Gregory Lewis gebaseerde kloosterthriller van de Frans-Duitse regisseur Dominik Moll, is lang niet zo controversieel als het origineel was eind achttiende eeuw. Devote monnik wordt verleid door de duivel, maar 's mans zondeval doet ons weinig. Ook al wordt hij - niet onaardig - gespeeld door Vincent Cassel. Moll kan niet kiezen tussen aanval op het geloof, klassieke griezelfilm en psychologisch portret, en dus wordt het van alles een beetje. En dat is te weinig.

Americano

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Mathieu Demy. Met o.a. Mathieu Demy, Geraldine Chaplin, Chiara Mastroianni, Salma Hayek en Carlos Bardem.

Wanneer Martins moeder is overleden, moet hij in Los Angeles, de stad waar hij zijn jeugd doorbracht, de erfenis regelen. Vroeger komt spoken en Martin reist naar Tijuana, Mexico, op zoek naar Lola, een vriendin van zijn moeder. Lola blijkt in de Americano-bar te dansen. Regiedebuut van de zoon van filmmakers Jacques Demy (1931-1990) en Agnès Varda traceert het slingerpad van een richtingloos individu in een chaotische wereld. Flashbackbeelden van de jonge Martin komen uit Documenteur van Varda, tevens coproducente. Jean-Pierre Mocky, luis in de pels van de Franse cinema, speelt Martins vader.

Les aventuriers des mers du sud

2006 | Avonturenfilm

Frankrijk 2006. Avonturenfilm van Daniel Vigne. Met o.a. Stéphane Freiss, Jane Birkin en Geraldine Chaplin.

2-delige miniserie over schrijver/avonturier Robert Louis Stevenson.

Heidi

2005 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 2005. Familiefilm van Paul Marcus. Met o.a. Emma Bolger, Geraldine Chaplin en Max von Sydow.

Hoe vaak moet een verhaal worden verfilmd, verstript, veranimeerd, verteleviseerd voordat de laatste druppel sjeu eruit is geperst? Johanna Spyri's twee kinderboeken uit 1880-'81, over het meiske Heidi dat het zo naar haar zin heeft bij opa in de Zwitserse bergen, is zo'n eeuwig lijdend voorwerp. Tip: lees zelf een goed boek wanneer uw kroost is verzonken in deze oubollige, maar tenminste verzorgde Britse adaptatie. Daarin wordt het hallucinant opgewekte weeskind gespeeld door de Ierse Bolger en de ouwe mopperkont routineus door Von Sydow. Heidi's Alpen staan in Wales en Slovenië, maar dit terzijde.

The Bridge of San Luis Rey

2004 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Frankrijk 2004. Drama van Mary McGuckian. Met o.a. Robert De Niro, Gabriel Byrne, Kathy Bates, Harvey Keitel en Geraldine Chaplin.

Verfilming van het gelijknamige Pulitzer-prijswinnende boek van Thornton Wilder. Een oude brug in het achttiende-eeuwse Peru stort in, waarbij vijf mensen om het leven komen. 'Was het Gods wil,' vraagt een priester (Byrne) zich af. Tijdens zijn onderzoek raakt hij in conflict met de katholieke leiders. Helaas mist de film een heldere verhaalstructuur en introductie van personages, waardoor men al gauw de draad kwijtraakt. Hoewel de mooie kostuums en het camerawerk de film potentie geven, doet De Niro dit weer teniet door zijn rol als aartsbisschop ongeloofwaardig neer te zetten.

A Christmas Carol

2004 | Fantasy, Musical, Drama

Verenigde Staten​/​​Hongarije 2004. Fantasy van Arthur Allan Seidelman. Met o.a. Kelsey Grammer, Jennifer Love Hewitt, Geraldine Chaplin, Jason Alexander en Jane Krakowski.

De kerstklassieker van Charles Dickens is talloze malen bewerkt voor film en tv. Wanneer dat gebeurt onder de vlag van Hallmark Channel (het merk van de wenskaarten), dan weet je waar je aan toe bent: familievermaak zonder scherpe randjes. Televisiebekendheden als Kelsey Grammer (Frasier) en Jason Alexander (Seinfeld) maken iets gezelligs van deze musicalvariant op het overbekende verhaal van een gierige knorrepot die in de nacht voor Kerstmis bezoek krijgt van drie geesten. Zij proberen hem tot meer medemenselijkheid aan te sporen. Muziekproducent Michael Kosarin kreegt een Emmy voor zijn bijdrage.

Winter Solstice

2003 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2003. Romantisch drama van Martyn Friend. Met o.a. Jan Niklas, Geraldine Chaplin en Sinéad Cusack.

Oscar Blundell verliest bij een tragisch auto-ongeluk zijn vrouw en kind. Om haar vriend wat op te monteren, reist Elfrida Phibbs rond Kerstmis met hem naar het Schotse dorpje Creagan, waar hij samen met zijn neef Hughie een landhuis bezit. Elfrida nodigt ook Carrie en Lucy, de dochters van een vriendin, uit. Hughie blijkt het huis echter verhuurd te hebben aan zakenman Sam Howard. Het samenwonen van zo'n bont gezelschap blijkt uitgesproken conflictueus te zijn.

Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin

2003 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 2003. Biografie van Richard Schickel. Met o.a. Woody Allen, Johnny Depp, Robert Downey jr, Milos Forman en Marcel Marceau.

Richard Schickel, filmcriticus van Time, brengt een eresaluut aan de koning van de stomme film. In deze documentaire plaatst Schickel naast de klassieke fragmenten veel onbekend materiaal, zoals een tennissende Chaplin met Groucho Marx en de eerste stappen van een choreografie die later zou uitgroeien tot de Globe Dance uit The great dictator.

Hable con ella

2002 | Drama, Romantiek

Spanje 2002. Drama van Pedro Almodóvar. Met o.a. Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores en Geraldine Chaplin.

'Vrouwenregisseur' Almodóvar (All About My Mother) schetst in koele tinten een tragikomisch portret van vier eenzame mensen wier levenspaden elkaar kruisen. Ziekenbroeder Benigno (Cámara) wijdt zijn leven devoot aan balletstudente Alicia (Watling), die al jaren in coma ligt. Reisboekenschrijver Marco (Grandinetti) wordt verliefd op een stierenvechtster (Flores) die eveneens in coma in hetzelfde ziekenhuis terecht komt. ‘Hable con ella’ (praat met haar) adviseert Benigno aan Marco. Het levert een ingetogen verhaal op. En het zijn niet de twee krachteloze mannen, maar in al hun stille passiviteit juist de twee vegeterende vrouwen die de meeste indruk maken.

En la ciudad sin limites

2002 | Drama, Thriller

Spanje​/​​Argentinië 2002. Drama van Antonio Hernandez en Antonio Hernández. Met o.a. Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernán Gómez, Adriana Ozores, Geraldine Chaplin en Mónica Estarreado.

Zoon gaat op onderzoek, eerst in Frankrijk, dan in Spanje, en ontdekt in de trage mix van thriller en drama dat er in de geschiedenis van zijn familie een geheim verborgen ligt. Maar in de dik aangezette regie van Antonio Hernández wil dat geheim niet erg fascinerend worden.

In the Beginning

2000 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2000. Drama van Kevin Connor. Met o.a. Martin Landau, Jacqueline Bisset, Christopher Lee, Ian Burfield en Diana Rigg.

Zoon gaat op onderzoek, eerst in Frankrijk, dan in Spanje, en ontdekt in de trage mix van thriller en drama dat er in de geschiedenis van zijn familie een geheim verborgen ligt. Maar in de dik aangezette regie van Antonio Hernández wil dat geheim niet erg fascinerend worden.

To Walk with Lions

1999 | Avonturenfilm, Biografie, Drama

Canada​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Kenia 1999. Avonturenfilm van Carl Schultz. Met o.a. Richard Harris, Honor Blackman, John Michie, Kerry Fox en Ian Bannen.

Born Free uit 1966 vertelde het verhaal van George en Joy Adamson, die een leeuwtje in Kenia voorbereidden op terugkeer naar de wildernis. De film won een muziek-Oscar en was een startschot voor de dierenrechten-beweging. Het wilde leven van George Adamson bleef filmwaardig, en To Walk with Lions pikt de draad op een paar jaar voor zijn gewelddadige dood. De film is een rommeltje: mooie natuurbeelden worden soms ontsierd door amateuristisch montagewerk, onnodige personages vertragen de plot en het personage van Adamson (Harris) wordt neergezet als een excentrieke man met een blinde bewondering voor z'n geliefde leeuwen.

Mary, Mother of Jesus

1999 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1999. Biografie van Kevin Connor. Met o.a. Christian Bale, Pernilla August, Melinda Kinnaman, David Threlfall en Simone Bendix.

Op 16-jarige leeftijd probeert Maria heel toegewijd de joodse bevolking bij te staan, die vervolgd en verdreven werd door de Romeinen. Maria is erg verliefd op Jozef, een 30-jarige timmerman. Maria hoort dat de messias weldra op aarde zal verschijnen, en krijgt zelf het bezoek van de engel Gabriël

Beresina oder die letzten Tage der Schweiz

1999 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1999. Komedie van Daniel Schmid en Martin Suter. Met o.a. Elena Panova, Geraldine Chaplin, Maria Confalone, Martin Benrath en Ulrich Noethen.

Op 16-jarige leeftijd probeert Maria heel toegewijd de joodse bevolking bij te staan, die vervolgd en verdreven werd door de Romeinen. Maria is erg verliefd op Jozef, een 30-jarige timmerman. Maria hoort dat de messias weldra op aarde zal verschijnen, en krijgt zelf het bezoek van de engel Gabriël

Cousin Bette

1998 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Des McAnuff. Met o.a. Jessica Lange, Geraldine Chaplin, Hugh Laurie, Toby Stephens en Kelly Macdonald.

Toneelregisseur McAnuff presenteert Balzac's grote roman op moderne wijze. De kostuums en setting (rond Bordeaux) ogen authentiek, maar de dialogen en het camerawerk van Andrzej Sekula (Pulp Fiction) zijn eigentijds vlot. Ze maken Cousin Bette tot een gezond exemplaar in het historische anti-hebzucht genre. Lange (Tootsie) is in hele goeie vorm in de rol van Bette, een zwaar manipulatieve ouwe vrijster. Als onderdeel en tegelijk beul van de decadente elite (rond revolutiejaar 1848) zint zij voortdurend op wraak. Vooral op baron Hulot (Laurie), die haar te veel negeerde, en op zijn maîtresse (Shue), een showbiz-ster.

The Odyssey

1997 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Armand Assante, Greta Scacchi, Isabella Rossellini, Geraldine Chaplin en Christopher Lee.

The Odyssey gaat over de tienjarige reis van Odysseus na diens overwinning tijdens de Trojaanse oorlog. Het is het universele verhaal over de zoektocht van de mens naar wijsheid en geluk. Het begint met de verovering van Troje door Odysseus, koning van Ithaca, met behulp van een gigantisch houten paard. Zijn trots op dit wapenfeit ergert de goden en brengt de god van de zee, Poseidon, ertoe om een vloek over hem uit te spreken. Odysseus is gedoemd de zeeën te bevaren tot in de eeuwigheid, zonder ooit nog voet aan wal te zetten van Ithaca. Hierop volgen de legendarische reizen van deze koning en zijn mannen, die hen langs mensetende Cyclopen, de bekoorlijke Circe, de verlokkelijke Sirenen en de onweerstaanbare zeenimf Calypso voeren. Door tussenkomst van zijn beschermvrouwe Athena, weet Odysseus na tien jaar eindelijk weer de kust van Ithaca te bereiken. Ondertussen hebben zijn concurrenten op Ithaca aanspraak gemaakt op de troon en de hand van zijn vrouw Penelope. Met behulp van zijn zoon Telemachus en een handvol vertrouwelingen weet Odysseus hen echter te verslaan. Na al die jaren beseft hij nu wat het verschil is tussen sluwheid en wijsheid en dat het laatste de sleutel is tot leven en geluk

Mother Teresa: In the Name of God's Poor

1997 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1997. Biografie van Kevin Connor. Met o.a. Geraldine Chaplin, William Katt, Helena Carroll, Alan Sherman en Cornelia Hayes O'Herlihy.

Agnes werd geboren in Skopje, het huidige Macedonië. Als achttienjarige trad ze in bij de Zusters van Loreto in Ierland. Daar nam ze als blijk van waardering voor de Heilige Teresa van Avila de naam Teresa aan. In 1937 legde ze haar religieuze geloften af. Nadat ze van Paus Pius XII toestemming had gekregen om als onafhankelijke non te leven, stichtte ze een religieuze orde voor zusters in Calcutta: de Missionarissen van de Naastenliefde. Vanaf dan zou ze haar leven wijden aan de armen, de zieken, de uitgeslotenen en de stervenden uit heel de wereld, en India in het bijzonder. (VM/VPRO Gids)

Os olhos da Ásia

1996 | Drama, Historische film

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Portugal 1996. Drama van Joao Mario Grilo. Met o.a. Yoshi Oida, Joao Perry, Geraldine Chaplin en Yasukito Umeno.

Agnes werd geboren in Skopje, het huidige Macedonië. Als achttienjarige trad ze in bij de Zusters van Loreto in Ierland. Daar nam ze als blijk van waardering voor de Heilige Teresa van Avila de naam Teresa aan. In 1937 legde ze haar religieuze geloften af. Nadat ze van Paus Pius XII toestemming had gekregen om als onafhankelijke non te leven, stichtte ze een religieuze orde voor zusters in Calcutta: de Missionarissen van de Naastenliefde. Vanaf dan zou ze haar leven wijden aan de armen, de zieken, de uitgeslotenen en de stervenden uit heel de wereld, en India in het bijzonder. (VM/VPRO Gids)

Jane Eyre

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, William Hurt, Anna Paquin, Joan Plowright en Geraldine Chaplin.

Vierde verfilming van Charlotte Brontë's gelijknamige klassieke roman blijft dicht bij het origineel. Zeffirelli - bekend door zijn uitstekende Shakespeare-verfilmingen - maakt er een schaduwrijk, grijsgekleurd drama van waarin de personages terecht mysterieus blijven en hun daden niet worden uitgelegd. De jonge, onzekere Jane Eyre (Gainsbourg) neemt dienst als gouvernante in het huishouden van de zwijgzame Mr. Rochester (Hurt) en wordt verliefd op hem. De rol van jonge Jane Eyre wordt vertolkt door Paquin, de jeugdige Oscarwinnares uit The Piano.

Gulliver's Travels

1996 | Fantasy, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1996. Fantasy van Charles Sturridge. Met o.a. Ted Danson, Mary Steenburgen, James Fox, Ned Beatty en Geraldine Chaplin.

Vierde verfilming van Charlotte Brontë's gelijknamige klassieke roman blijft dicht bij het origineel. Zeffirelli - bekend door zijn uitstekende Shakespeare-verfilmingen - maakt er een schaduwrijk, grijsgekleurd drama van waarin de personages terecht mysterieus blijven en hun daden niet worden uitgelegd. De jonge, onzekere Jane Eyre (Gainsbourg) neemt dienst als gouvernante in het huishouden van de zwijgzame Mr. Rochester (Hurt) en wordt verliefd op hem. De rol van jonge Jane Eyre wordt vertolkt door Paquin, de jeugdige Oscarwinnares uit The Piano.

Crimetime

1996 | Thriller, Experimenteel

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1996. Thriller van George Sluizer. Met o.a. Stephen Baldwin, Pete Postlethwaite, Sadie Frost, Geraldine Chaplin en Karen Black.

Vierde verfilming van Charlotte Brontë's gelijknamige klassieke roman blijft dicht bij het origineel. Zeffirelli - bekend door zijn uitstekende Shakespeare-verfilmingen - maakt er een schaduwrijk, grijsgekleurd drama van waarin de personages terecht mysterieus blijven en hun daden niet worden uitgelegd. De jonge, onzekere Jane Eyre (Gainsbourg) neemt dienst als gouvernante in het huishouden van de zwijgzame Mr. Rochester (Hurt) en wordt verliefd op hem. De rol van jonge Jane Eyre wordt vertolkt door Paquin, de jeugdige Oscarwinnares uit The Piano.

Para recibir el canto de los pajaros

1995 | Drama

Bolivia 1995. Drama van Jorge Sanjinés. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jorge Ortiz, Guido Arce, Lineth Herbas en Marcelo Guzman.

Op de hooglanden van Bolivia draait een filmploeg een historische film over de barbaarse Conquistadores (de Spaanse overheersers) die Zuid-Amerika hebben uitgebuit, leeggeplukt en van de cultuur beroofd. Ze hebben figuranten nodig en ze menen dat die gemakkelijk zijn te recruteren onder de Indiaanse bevolking. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn, al eindigt het hele verhaal met een veel te optimistische happy-end (het filmen van een met veel ceremonieel gepaard gaande vogeltjesfeest). Amateuristisch gedraaide film met krakerig geluid die als zinnebeeld bedoeld is voor het droeve lot van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika die meer beschaving hadden dan hun Europese veroveraars en daardoor gedeeltelijk vernietigd werden en in de 21e eeuw nog steeds achtergesteld zijn als derde wereld-land. Zestig-jarige veteraan Sanjines die met drie man achter de camera (Raul Rodriguez, Guillermo Ruiz en Cesar Perez) draaide, had beter moeten weten. Ook de kleine rol van Chaplin als mondaine, idealistische Parisienne is onder de maat.

Home for the Holidays

1995 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1995. Komedie van Jodie Foster. Met o.a. Holly Hunter, Anne Bancroft, Charles Durning, Dylan McDermott en Geraldine Chaplin.

Hunter die kunstwerken restaureert in een museum in Chicago, wordt ontslagen net voordat zij huiswaarts keert om Thanksgiving te vieren. Haar ouders, Bancroft en Durning, vallen haar lastig met domme vragen over haar vrijgezellenbestaan. Stevenson is Hunter`s zus die bezeten is van calorieën. Downey, Jr. komt onverwacht opdagen op de gezinsreünie als de homofiele broer. Bancroft die in beslag wordt genomen om het feestelijke eten voor te bereiden, zorgt met de nodige subtiliteit voor op-en aanmerkingen, die doel treffen. Durning is een komische, stuntelende vader. Regisseuse Foster (haar tweede film na LITTLE MAN TATE) maakt er een soort anti-vakantiefilm van, allicht bitterder dan gepland door de scenarist W.D. Richter, die zich baseerde op een kort verhaal van Chris Radant. Met een gelukkig, romantisch einde, dat geen verband houdt met de eerste, eerder grimmige helft van de film slaat Foster de plank mis. De fotografie van Lajos Koltai legt gepast de nadruk op de uniformiteit van het leven van de Amerikaanse middenklasse. Muziek van Mark Isham. Dolbygeluid.

Gullivers travels

1995 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Fantasy van Charles Sturridge en Charels sturridge. Met o.a. Mary Steenburgen, Ted Danson, Edward Woodward, James Fox en Peter O'Toole.

Als dr. Lemuel Gulliver terugkeert bij zijn vrouw, komt hij er al snel achter dat er tijdens zijn acht jaar durende afwezigheid veel is veranderd. Niet alleen blijkt hij intussen vader te zijn geworden, maar ook is zijn praktijk overgenomen door dr. Bates. Deze is niet bepaald verheugd over de terugkomst van Gulliver, aangezien hij het plan had opgevat te trouwen met Gullivers vrouw, Mary. Deze is bijzonder verheugd haar echtgenoot weer in haar armen te kunnen sluiten, maar is wel benieuwd waar hij al die jaren is geweest. Dus begint een gekwelde en gehavende Gulliver te vertellen over zijn buitengewone belevenissen. Na schipbreuk te hebben geleden, spoelde hij aan in Lilliput, land van de kleine mensjes....

The Age of Innocence

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin en Miriam Margolyes.

De jonge jurist Newland Archer (Day-Lewis) is veelbelovend, geliefd en keurig verloofd met een dame uit welgestelde kringen (Ryder). En dan ontmoet hij haar gescheiden, uit Europa teruggekeerde nicht Ellen Olenska (Pfeiffer), een intrigerende sociale outcast. Regisseur Scorsese bewerkte het boek van Edith Wharton, die met fijne blik en scherpe pen de laatnegentiende-eeuwse New Yorkse elite beschreef. Formidabele acteurs worden omringd door vakwerk van het hoogste niveau: een van de beste films uit het indrukwekkende oeuvre van de maker. Vijf Oscarnominaties; kostuumontwerper Gabrielle Pescucci kreeg het beeldje.

A Foreign Field

1993 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Charles Sturridge. Met o.a. Alec Guinness, Leo McKern, John Randolph, Jeanne Moreau en Lauren Bacall.

McKern en Randolph, een Britse en een Amerikaanse WO II veteraan, komen na bijna vijftig jaar terug naar Normandi[KA3]e om er enerzijds het graf van een gevallen vriend te bezoeken en anderzijds een geliefde terug te vinden. De [KA1]e[KA1]en is vergezeld van de mentaal gehandicapte Guinness, de ander van dochter (Chaplin) en schoonzoon (Herrmann). De mysterieuze weduwe Bacall - gefotografeerd op respectabele afstand - voegt zich bij het gezelschap. Blijkt dan dat beide mannen dezelfde minnares hadden, Moreau en die beantwoordt niet meer aan hun voorstelling. Een uiterst intelligent scenario van Roy Clarke geeft enkele van de grootste acteurs van hun generatie nog een droom van een rol. Met zijn haast woordeloze rol domineert Guinness probleemloos de unieke cast. Een film met alle emoties van tragedie tot komedie, vreugde en verdriet, herinnering en hoop. Niet te missen voor liefhebbers van sterke acteursfilms. Magistrale fotografie van Richard Greatex. In Amerika uitgebracht in de bioscoop als WE SHALL MEET AGAIN.

Hors saison

1992 |

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1992. Daniel Schmid. Met o.a. Sami Frey, Carlos Devesa, Ingrid Caven, Dieter Meier en Ulli Lommel.

Frey keert terug naar een groot hotel in de Zwitserse Alpen, dat ooit door zijn grootouders werd gebouwd en dat binnenkort gesloopt zal worden. Via flashbacks die verteld worden door zijn grootmoeder Fellini (de zestig-jarige zuster van Federico in haar tweede rol) haalt hij herinneringen op en passeren allerlei gebeurtenissen de revue: Russische anarchiste Chaplin, die er ooit een volksvijand vermoordde, schrijfster Sarah Bernhardt (gespeeld door Paredes), die zijn grootvader verleidde en goochelaar Lommel, die zijn publiek hypnotiseerde. Schmid`s boeiende film vertoont verwantschap met Fellini`s werk door o.a. de bonte verzameling van uitgesproken karakterspelers. Het is zo aanstekelijk gedaan, dat men zin krijgt om in een dergelijk hotel te logeren. Caven en Meier zetten de film muzikale luister bij met hun liederen en Devesa speelt de jonge Frey. Scenario van Martin Suter en regisseur Schmid. Fraai camerawerk Renato Berta. Gefilmd op allerlei locaties... in Portugal (!). Geproduceerd met participatie van de Duitse (ZDF) en Zwitserse tv.

Duel of Hearts

1992 | Historische film, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1992. Historische film van John Hough. Met o.a. Alison Doody, Michael York, Benedict Taylor, Billie Whitelaw en Virginia McKenna.

Een luxueus geproduceerde tv-film naar een onbenullige kasteelroman van Barbara Cartland over de jonge en mooie Lady Doody, die smoorverliefd is op de jonge Lord Taylor, tegen wie zij een afschuwelijk complot ontdekt. Ze mag uiteindelijk niet met hem trouwen, want er is een enge bloederziekte in zijn familie. Goed gespeeld, maar vreselijk uitgesponnen. Gesitueerd rond 1821. Het script werd verzorgd door Terence Feely en Lord (Lew) Grade produceerde zonder te beknibbelen.

Chaplin

1992 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Robert Downey jr, Dan Aykroyd, Geraldine Chaplin, Anthony Hopkins en Milla Jovovich.

Eigenlijk nogal bloedeloos en gezien de grote namen die eraan meewerkten mislukt, maar wie geïnteresseerd is in Charles Chaplins levensverhaal is deze biopic zeker de moeite waard. Attenborough put onder meer uit Chaplins autobiografie en gaat de sappige details over diens liefdesleven niet uit de weg. Chaplins acterende dochter Geraldine speelt zijn moeder, haar eigen grootmoeder dus.

Buster's Bedroom

1991 | Drama

Canada​/​​Duitsland​/​​Portugal 1991. Drama van Rebecca Horn. Met o.a. Donald Sutherland, Geraldine Chaplin, Valentina Cortese, Amanda Ooms en David Warrilow.

Ooms is studente aan de filmakademie. Als ze op zoek is naar materiaal over een studie van Buster Keaton, belandt ze in Nirvana House dat ergens verafgelegen in de Californische woestijn ligt. Ze meent dat Keaton er ooit behandeld werd voor een ontwenningskuur wegens alcoholverslaving. Het is nog steeds een luxueuze verpleeginrichting, thans bewoond door excentrieke ornitholoog Sutherland, die zich met een studie over slangen bezighoudt, ex-Hollywoodster Chaplin, voormalige operadiva Cortese en allerlei andere randfiguren. De besloten gemeenschap beschermt zijn bewoners tegen ongewenste invloeden van buiten af. Hoewel ze verstrikt raakt in de diepere psyches van de labiele patiënten die op de vlucht zijn voor de realiteit, brengt ze warmte, kleur en erotiek in hun bestaan. Dit interessante, originele regiedebuut van een avondvullende speelfilm van kunstenares Horn, die ooit met body-art furore maakte, is bedoeld als een hommage aan Keaton. Niemand minder dan Sven Nykvist stond achter de camera. Horn schreef samen met Martin Mosebach het scenario. Horn regisseerde in 1978 de korte film DER EINTÄNZER.

The Children

1990 | Romantiek

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Romantiek van Tony Palmer. Met o.a. Ben Kingsley, Kim Novak, Geraldine Chaplin, Joe Don Baker en Siri Neal.

Ergens in midden Europa zorgt een gepensioneerde ingenieur Martin Boyne (Kingsley) voor de zeven koters van een vriend terwijl hij niks van kinderen moet hebben. Eigenlijk zou hij een vlam van vroeger, nu een weduwe, Rose Sellars (Novak) gaan trouwen, maar het weerzien valt niet mee. Een van de kinderen, de vijftien-jarige Judith (Neal) maakt een hele bijzndere indruk op hem. Een stel goede acteurs worstelt met een inconsistent script van Timberlake Wertenbaker naar het boek The Children van Edith Wharton uit 1928. Plaatjesgeile regisseur Tony Palmer duikt weer onder in zijn gebruikelijke kleurrijke symboliek - zo'n beetje als Ken Russell, maar dan zonder humor. In Venetië en Zwitserland gefilmd. Camerawerk van Nic Knowland. Speelt rond 1925.

The Return of the Musketeers

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1989. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Geraldine Chaplin en Frank Finlay.

We schrijven het jaar 1649. Na twintig jaar zoekt luitenant D'Artagnan weer contact met de andere musketiers. Portos is inmiddels getrouwd met een rijke dame, Athos is aan de drank en Aramis is zowaar abt geworden, hoewel hij meer van vrouwen houdt dan van religie. D'Artagnan heeft hun hulp nodig, maar Porthos is aanvankelijk de enige die bereid is zijn degen weer uit het vet te halen. Matig vervolg op The Four Musketeers (1974) van dezelfde regisseur, opnieuw naar het verhaal van Alexandre Dumas.

I want to go home

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Gérard Depardieu, Adolph Green, Micheline Presle, Laura Benson en Linda Lavin.

In Frankrijk wordt een expositie georganiseerd ter ere van de tekenfilmregisseur Joe Wellman, die er voor de gelegenheid heenreist. Zijn dochter studeert in Parijs aan de universiteit en ziet haar vader zelden. Zij heeft weinig waardering voor zijn werk, dat zij nauwelijks als serieus kan zien. Wel zou ze graag de hoogleraar van Gauthier, gespecialiseerd in Flaubert, ontmoeten, maar weet niet dat deze weer bewondering voor haar vader heeft. Aan dit thema verbindt Alain Resnais schitterende variaties op de gevoelige en de wat de vormgeving betreft uiterst precieze wijze die we van hem kennen. Het zal niet zijn meest belangrijke film zijn, maar er gaat een bepaalde charme vanuit en natuurlijk gaat het ook altijd om rake typeringen. Scenario van Jules Feiffer. Camerawerk van C. Van Damme en Gilbert DuHalde.

The Moderns

1988 | Historische film

Verenigde Staten 1988. Historische film van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Linda Fiorentino, John Lone, Geneviève Bujold en Geraldine Chaplin.

Zwoegende en hongerende schilder Carradine probeert zich in leven te houden in het Parijs van 1926 met het vervalsen van kunst. Lone is de rijke rubberbaron, die getrouwd is met de ex- vrouw van Carradine, Fiorentino. Deze laatste heeft onder de neus van haar echtgenoot (weer) een verhouding met Carradine. Goed gespeeld, mooi aangekleed maar zwak wat scenario (van Alan Rudolph en Jon Bradshaw) betreft en veel te hoogdravend. De combinatie van kunst en commercie werkt niet helemaal en in de finale hangt heel ironisch de valse kunst in een museum in New York. Zo is het ook gesteld met deze film. De fraaie fotografie is van Toyomichi Kurita.

White Mischief

1987 | Drama, Misdaad, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Radford. Met o.a. Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles en Geraldine Chaplin.

Toen in Engeland de Tweede Wereldoorlog woedde, hadden Britse rijkelui op een heuvel in Kenia, Happy Valley, een leven waar het tegendeel aan de hand was: drugs, drank, seks, feest, roddel en onverschillige vergetelheid. In deze setting vond een moord plaats die, waarschijnlijk juist vanwege het grote contrast, nu nog steeds bekend is in Engeland. Michael Radford (Il postino) bewerkte het boek van James Fox over deze episode en herschiep de periode met verve, zodat een film over een moord eerder een film over ultieme decadentie is. Alles ademt antieke extravagante rijkdom in White Mischief, dat in Kenia werd gefilmd: de auto's, de kleding, de architectuur, de omgang met de arme lokale bevolking. Josslyn Hay, Earl of Erroll (Dance) is in dit milieu als een vis in het water. Hij versiert Diana Caldwell (Scacchi), die met sir John Delves Broughton (Ackland) getrouwd is om - zo weet iedereen, ook de bruidegom - zijn geld. Maar nu is de koek op. De buitenechtelijke verhouding wordt niet geheim gehouden in Happy Valley, en dat lijkt de kapitale fout te zijn die Josslyn Hay maakte.

The Corsican Brothers

1985 | Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Historische film van Ian Sharp. Met o.a. Trevor Eve, Geraldine Chaplin, Olivia Hussey, Nicholas Clay en Jean Marsh.

Eve is geen Cheech of Chong, dus u kunt gerust kijken naar deze fraaie herverfilming van het klassieke verhaal van Dumas over broers met een duurzame emotionele band. Robin Miller schreef de bewerking.

L'amour par terre

1984 | Drama, Komedie

Frankrijk 1984. Drama van Jacques Rivette. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jane Birkin, André Dussollier, Isabelle Linnartz en Jean-Pierre Kalfon.

Twee actrices met nogal tegengestelde karakters krijgen een aantrekkelijk aanbod van een toneelschrijver. Droom en werkelijkheid zijn moeilijk te onderscheiden in de daaropvolgende gebeurtenissen die geheel in handen lijken van de toneelschrijver. Mooie actrices en mooi camerawerk (William Lubtchansky) hoeven nog geen mooie film op te leveren. Na een veelbelovend begin krijgt de film een onbevredigend vervolg. Scenario van Pascal Bonitzer, Marilu Parolini, Suzanne Schiffman en Jacques Rivette.

La Vie est un roman

1983 | Komedie, Musical, Romantiek

Frankrijk 1983. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Vittorio Gassman, Ruggero Raimondo, Geraldine Chaplin, Fanny Ardant en Pierre Arditi.

Een excentrieke graaf bouwt rond WO I een barok sprookjeskasteel om er een mystieke sekte in te herbergen. In het heden is het kasteel een kostschool, waar jaarlijks een symposium van utopisten wordt gehouden. Hun onderling strategisch spel - ook op amoureus terrein - leidt tot onvoorziene uitkomsten. Deze bizarre maar genoeglijke Resnais-film combineert romantische kitsch (als in de vroege seriefilm) met musical-, boulevardklucht- en sprookjeselementen. Ondanks de lichte toon van de 'spielerei' is de strekking pessimistisch : elke 'nieuwe mens-utopie' leidt onvermijdelijk tot repressie. Met humor geacteerd, vooral door de minder bekende namen in de rolbezetting.

Les uns et les autres

1981 | Musical, Drama, Komedie

Frankrijk 1981. Musical van Claude Lelouch. Met o.a. James Caan, Fanny Ardant, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Nicole Garcia.

Vier muzikale families, uit Frankrijk (variété), Amerika (jazz), Duitsland (klassiek) en Rusland (ballet), worden gevolgd van 1936 tot in 1980 als de diverse wegen en ontwikkelingen zich kruisen op een UNICEF-gala. Deze epische film neemt een hink-stap-sprong door de geschiedenis en maakt gebruik van bekende en onbekende ware incidenten. De pretenties worden lang niet allemaal waargemaakt en de overzichtelijkheid is met acteurs die zowel eerste als tweede generatie spelen vaak ver te zoeken. Muziek als bindmiddel en filmische lef van Lelouch heffen bedenkingen op zolang de film duurt. De finale toont Maurice Béjarts choreografie van Ravels Boléro.
In 2017 opnieuw uitgebracht in de bioscopen in de digitale restauratie.

The Mirror Crack'd

1980 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Mysterie van Guy Hamilton en Hamilton Leithauser. Met o.a. Angela Lansbury, Edward Fox, Geraldine Chaplin, Elizabeth Taylor en Kim Novak.

Filmopnames in een kasteel in St. Mary Mead, woonplaats van amateurspeurder Miss Marple, worden al snel verstoord door een moord. Een reden voor de inspecteur van Scotland Yard (Fox) om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van wat er aan de hand is. Het blijkt niet te boteren tussen de twee vrouwelijke vedetten van die film (Taylor en Novak). Agatha Christie's Miss Marple kreeg een nieuw filmleven in de persoon van Lansbury, ze werd bijgestaan door hordes Hollywoodcoryfeeën, maar de film blijft aan de saaie en ouderwetse kant.

La Viuda de Montiel

1980 | Drama

Colombia​/​​Mexico​/​​Joegoslavië 1980. Drama van Miguel Littin. Met o.a. Geraldine Chaplin, Nelson Villagra, Ernesto Gómez Cruz, Alejandro Parodi en Katy Jurado.

De vrouw van een corrupte dorpstiran blijft eenzaam en verlaten achter wanneer haar man sterft. Een oppervlakkige en slaapverwekkende verfilming van een verhaal van Gabriel Garcia Márquez.

Mama cumple cien años

1979 | Komedie

Spanje 1979. Komedie van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Amparo Munoz, Fernando Fernán Gómez, Norman Brinsky en Jose Vivo.

De honderdste verjaardag van moeder brengt de gezinsleden uit Saura's ANA Y LOS LOBOS bijeen, die in de dagen vóór het feest in het ouderlijk huis hun weinig verheffende ware gezicht laten zien en van wie sommigen zelfs moeders dood beramen, zonder dat dit de uiteindelijke pret zal drukken. In eerdere serieuze films hanteerde Saura al zwarte humor en harde satire, maar in een regelrechte komedie blijken zijn grappen weinig aanstekelijk of te typisch Spaans om internationaal werkzaam te zijn. De voornaamste verdienste is dat hij ondanks de verwerpelijke of gefrustreerde personages de innigheid van hun familieband treffend en overtuigend weet te maken.

Mais où est donc ornicar

1979 | Drama

Frankrijk 1979. Drama van Bertrand Van Effenterre. Met o.a. Geraldine Chaplin, Brigitte Fossey, Jean-François Stévenin, Didier Flamand en Anna Prucnal.

Twee vrouwen hebben met succes een positie veroverd in verondersteld mannelijke beroepen: een als auto-monteur, een als expert sociale communicatie. Noch voor henzelf noch voor zijn omgeving zijn de gevolgen in hun vak en hun privéleven altijd even makkelijk te hanteren. De film is geen pamflet voor of tegen het feminisme, maar laat genuanceerd met gevoel en humor verschillende facetten zien.

Le Voyage en douce

1979 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1979. Komedie van Michel Deville. Met o.a. Dominique Sanda, Geraldine Chaplin, Jacques Zabor, Jean Crubelier en Valérie Masterson.

Na een echtelijke ruzie zoekt een vrouw onderdak bij een oude vriendin die op het punt staat om naar de Provence te vertrekken. Tijdens dat uitstapje wisselen de vrouwen erotische ervaringen en herinneringen uit en hebben een aantal ontmoetingen, waardoor ze bij terugkeer elk anders tegenover de huwelijkssituatie staan. Deville heeft zes vrouwelijke en acht mannelijke schrijvers om erotische anekdotes gevraagd en die uiterst behendig tot een scenario uitgebouwd. De film blijft niettemin al te literair, met over-esthetische beelden die aan kwasi-artistiek gegluur van David Hamilton doen denken. Het temperamentvol acteren van Sanda is een verrassing, Chaplin compenseert gebrek aan diepte van haar rol soms met overdreven spel. De actrices zijn aangenaam om naar te kijken, maar film blijft aan de buitenkant.

L'adoption

1979 | Drama, Actiefilm

Frankrijk 1979. Drama van Marc Grunebaum. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jacques Perrin, Patrick Norbert, Gérard Lorin en Monique Delaroche.

Een jonge epilepticus wordt geadopteerd door het echtpaar Chaplin-Perrin dat hem alleen gebruikt om hun eigen frustraties op te vullen. Als de jongen zich dat bewust wordt, neemt hij gewelddadig wraak. De psychologie van het scenario overtuigt lang niet altijd, maar de debuterende acteur Norbert heeft als de jongeman de vereiste gekwelde en bedreigende aanwezigheid.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

Remember My Name

1978 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1978. Drama van Alan Rudolph. Met o.a. Geraldine Chaplin, Anthony Perkins, Moses Gunn, Berry Berenson en Jeff Goldblum.

Deze dromerige film toont in brokken het verhaal van een uit de gevangenis ontslagen vrouw, die vastbesloten is om het nieuwe leven van haar ex-man te ontregelen. Een stemmige, provocerende film, niet voor ieders smaak; treffende gezongen blues op de geluidsband. Geproduceerd door Robert Altman.

Los Ojos vendados

1978 | Drama

Spanje 1978. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jose Luis Gomez, Xabier Elorriaga, André Falcon en Lola Cardona.

Een toneelregisseur woont een conferentie over politieke martelingen bij en wil daar een voorstelling van maken. Een getrouwde burgerlijke dame laat zich als hoofdrolspeelster engageren en komt vanuit de leegte van haar bestaan tot een verregaande identificatie met haar slachtofferrol, terwijl enkele politieke pressiegroepen de première proberen tegen te houden. Saura haalt de in principe boeiende elementen en gegevens eigenlijk te veel overhoop om echt toe te komen aan zijn feitelijke thema: de passieve houding tegenover martelingen. De repetitiescènes met de Grupo Actores del CET zijn indringend en authentiek getroffen.

A Wedding

1978 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Altman. Met o.a. Carol Burnett, Desi Arnaz, Jr., Amy Stryker, Vittorio Gassman en Geraldine Chaplin.

Een niet sluitende, uit het lood hangende kijk op familie- intriges tijdens een huwelijk van 'Nieuwe Rijken'. Veel amusante scènes en treffende karaktertekeningen, zoals dat van de stervende grootmoeder, de toen 82-jarige Gish. De film past echter moeilijk in de Hollywood-conventies van filmdrama.

Welcome to L.A.

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Alan Rudolph. Met o.a. Keith Carradine, Sally Kellerman, Geraldine Chaplin, Harvey Keitel en Lauren Hutton.

Regiedebuut van onafhankelijk filmer Rudolph, die zijn carrière begon als assistent van Robert Altman (die deze film produceerde), verhaalt van een stelletje zelfingenomen inwoners van Los Angeles die de ene na de andere troosteloze affaire beleven. Het verbaast dan ook niet dat de inspiratie voor deze film werd gevormd door Richard Baskins elpee 'City of the One Night Stands'. Altmans invloed laat zich voelen door de afwezigheid van een hoofdpersoon, het narratief gebruik van muziek en de weinig strakke plotlijnen.

Une page d'amour

1977 | Mysterie

België 1977. Mysterie van Maurice Rabinowicz. Met o.a. Geraldine Chaplin, Sami Frey, Marcel Dalio, Éve Bonfanti en Quentin Milo.

Fran[KA10]cois (Frey), een man zonder verleden, is vanuit zijn raam getuige van de hardhandige opsluiting van een onbekende in een naburig psychiatrisch ziekenhuis. Er ontstaat een mysterieus contact met de gevangene, die zijn baas, directeur van een wapenfabriek, heeft gedood. Eenzelfde soort contact verbindt hem met een militant theatergezelschap, dat voor de bevrijding van de ingeslotene ijvert, maar vooral met Lise (Chaplin), wier geliefde hij wordt. Een interessant en origineel thema, verknald door de zware en eentonige regie en het niet als te vlotte tempo. Mooie beelden (Jean-Jacques Mathy) van een grijsgroen en schemerig Brussel. Deels gered door de Franse acteurs en Chaplin, die een raadselachtig personage neerzet.

Une leçon d'amour

1977 | Drama

Frankrijk​/​​België 1977. Drama van Maurice Rabinowicz. Met o.a. Geraldine Chaplin, Sami Frey, Quentin Milo, Guy Pion en Monette Loza.

Een langdradig en slaapverwekkend verhaal over een Brusselse advokaat die de dood vindt, nadat hij een in een kliniek opgesloten crimineel heeft vrijgekregen. Met bovendien enige ver gezochte verwikkelingen op het sentimentele vlak. Een samenraapsel dat meer dan eens tot melodrama vervalt. Slecht uitgewerkte situaties, die we al honderd keer eerder zagen. Bovendien zijn de acteurs praktisch aan zichzelf overgeleverd en laten zij gemakzuchtig spel zien. Hoe moeten we dan in deze geschiedenis geloven?

Roseland

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van James Ivory. Met o.a. Teresa Wright, Lou Jacobi, Geraldine Chaplin, Helen Gallagher en Joan Copeland.

Een melancholisch sfeerbeeld van de vergane glorie van de Newyorkse ballroom 'Roseland' aan de hand van drie verhalen. In het eerste, THE WALTZ, vindt een in haar herinneringen levende weduwe onverwacht het geluk terug bij een begrijpende man van middelbare leeftijd. THE HUSTLE handelt over een gigolo die aarzelt tussen een flirt met oudere dames en de ware liefde met een mooie jonge vrouw. Een zeventig-jarige vrouw geeft dansles aan een oude man in THE PEABODY in de hoop eindelijk de jaarlijkse danswedstrijd te winnen. Aangrijpende vrouwenportretten in een warme studie over de eenzaamheid. Het scenario van Ruth Prawer Jhabvala tekent de personages met veel gevoel voor detail, soms komisch, soms tragisch, maar steeds met hartverwarmende emoties. Schitterende vertolkingen. Zwierige fotografie van Ernest Vincze.

Elisa, vida mia

1977 | Drama, Experimenteel

Spanje 1977. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Fernando Rey, Norman Briski, Isabel Mestres en Joaquin Hinojosa.

Een jonge vrouw met een in sleur verzand huwelijk bezoekt voor het eerst in twintig jaar haar geïsoleerd levende vader. Een constante verkenning van elkaars èn van eigen identiteit maakt dat die steeds meer in elkaar gaan overlopen. Tenslotte zal de vrouw na de dood van haar vader hem navolgen in zijn isolement en het door hem begonnen verhaal afschrijven. Misschien wel Saura's meest ontoegankelijke film over kunst en leven, creatie en dood, die in een doolhof-achtige structuur onlosmakelijk met elkaar verbonden worden. Chaplin en Rey geven alle abstracties menselijke overtuigingskracht mee. Het gebruik van de overbekende Satie-muziek is echter een artistieke misser.

Scrim

1976 | Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​Zweden 1976. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jessamin Stärcke, Bruce Gray en Jessamin Starcke.

Bijl werkte na de Filmacademie een tijdlang als regisseur voor o.a. de Wereldomroep en kreeg daarna veel lof voor zijn debuut ZWARTZIEK. Met SCRIM bouwt hij verder aan zijn persoonlijke dramatische stijl, waarbij de actrices Stärcke en Chaplin veel ruimte krijgen. De laatste is getrouwd met de vroegere vriend van de eerste, een onafhankelijke fotografe. De getrouwde vrouw leeft onder de druk van de man die gevangen zit. En het groeiende contact tussen beide vrouwen is de hele film. Een sterk werkstuk met gaaf camerawerk van Eddy van der Ende en Robert Altena.

Noroît

1976 | Avonturenfilm, Drama, Fantasy

Frankrijk 1976. Avonturenfilm van Jacques Rivette. Met o.a. Bernadette Lafont, Geraldine Chaplin, Kika Markham, Babette Lamy en Anne-Marie Reynaud.

Deze tweede van Rivette voor actrice-combinaties bedachte films waarin stervelingen zich meten met kortstondig op aarde vertoevende goden - na Duelle - verplaatst de Jacobijnse Revenger's Tragedy zich naar de strijd van een jonge vrouw, die om de dood van haar broer te wreken infiltreert in een bende van vrouwelijke smokkelaars en ten slotte de verantwoordelijke 'dochter van de zon' tegemoet treedt. Het ondoorzichtige en bizarre handelingsverloop wordt gecompenseerd door de geboden spelkansen in barre en primitieve emoties en acties, die de actrices met overrompelende inzet weten te benutten en zo de aandacht vasthouden ondanks de overmatige lengte.

Cría cuervos

1976 | Drama, Mysterie, Thriller

Spanje 1976. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Ana Torrent, Geraldine Chaplin, Mónica Randall, Héctor Alterio en Conchita Pérez.

Heden, verleden en fantasie lopen vloeiend door elkaar heen in deze sobere vertelling over een ongelukkige jeugd, volgens regisseur Saura een van de meest verschrikkelijke periodes in een mensenleven. Het zwijgzame, vrijwel emotieloos ogende middelpunt is achtjarig weesje Ana, die samen met haar zusjes wordt opgevoed door haar tante, maar vooral wegdroomt in herinneringen aan haar ouders. Een overduidelijke, maar soms wat te simpele allegorie over het Spanje van Franco. Winnaar van de Speciale Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson

1976 | Western, Biografie, Komedie

Verenigde Staten 1976. Western van Robert Altman. Met o.a. Paul Newman, Kevin McCarthy, Geraldine Chaplin, Frank Kaquitts en Joel Grey.

Regisseur Altman kreeg op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor dit eigenzinnige westerndrama rond bizonjager 'Buffalo Bill' Cody die met zijn rondreizende Wild West Show diverse westernmythes stevig verankerde in het algemeen cultureel bewustzijn. Altman staat stil bij de kloof tussen feitelijke geschiedenis en legendevorming, en bij de obsessie met showbiz die het jonge Amerika in 1885 al in de greep had. De filmmaker weigerde overigens de Berlijnse prijs, uit protest tegen de final cut die in opdracht van producent Dino De Laurentiis was gemaakt.

The Four Musketeers (The Revenge of Milady)!

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie, Romantiek

Spanje​/​​Panama​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Raquel Welch, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Michael York.

Dit is het even leuke vervolg op het komische succes uit 1973, dat overigens tegelijkertijd gedraaid werd. De vier helden leveren als vanouds strijd met de monsterachtige Richelieu, die daarbij geholpen wordt door de verraderlijke Lady de Winter om de Franse koningin in discrediet te brengen bij haar gemaal, koning Lodewijk de dertiende. Veel visuele grappen. De prima rolverdeling heeft buitengewoon veel plezier en de kijkers genieten mee. Werd weer vervolgd met THE RETURN OF THE THREE MUSKETEERS.

Nashville

1975 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1975. Drama van Robert Altman. Met o.a. Karen Black, Keith Carradine, Geraldine Chaplin, Ronee Blakley en Lily Tomlin.

Meer dan twintig gelijkwaardige personages die ronddolen in de hoofdstad van de country-muziek, Nashville, Tennessee, tegen de achtergrond van een primaryverkiezing, alleen een zeer begaafd regisseur als Altman kan van zo'n gegeven een eenheid maken. Hij vervlecht de verhalen van onder andere een nachtclubeigenares, een zelfingenomen rocker en een countryicoon schijnbaar moeiteloos tot een virtuoos mozaïek. En passant stipt hij thema's aan als het streven naar succes, in de muziek en in politiek, en laat ook nog even zien wat de seksuele revolutie voor vrouwen betekende in die hippe, vrije jaren 70. Carradines song 'I'm Easy' won een Oscar. Elliott Gould en Julie Christie spelen zichzelf.

Y el prójimo?

1974 |

Spanje 1974. Ángel del Pozo. Met o.a. Fernando Rey, Geraldine Chaplin, Julián Mateos, Antonio Ferrandis en Mabel Karr.

In een ziekenhuis wordt een harttransplantatie voorbereid. Deze middelmatige film met een geheel Spaanse cast betekende het regie-debuut van de acteur Del Pozo.

La Banda de Jaider

1974 | Western, Experimenteel

Spanje​/​​Italië 1974. Western van Volker Vogeler. Met o.a. William Berger, Geraldine Chaplin, Francisco Algora, Arthur Brauss en Fred Stilkrauth.

Vijf zwervers, door Ludwig II verdreven uit Beieren, emigreren naar het westen van Amerika, waar zij door Doc Holliday met kogels worden doorzeefd. Deze film heet een geestig vervolg te zijn op JAIDER, maar is een domme, onbegrijpelijke en vooral vervelende film.

Verflucht dies Amerika

1973 | Western

Duitsland​/​​Spanje 1973. Western van Volker Vogeler. Met o.a. Geraldine Chaplin, Arthur Brauss, William Berger, Sigi Graue en Francisco Algora.

Stropers worden na hun straf op een schip gezet naar Amerika waar ze met Doc Holliday een bank willen beroven om de passage terug naar Duitsland te kunnen betalen. Een soort vervolg op Vogelers JAIDER, DER EINSAME JÄGER. Een niet geheel gelukte 'Sauerkraut-western'-nieuwe-stijl.

The Three Musketeers

1973 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Frank Finlay en Richard Chamberlain.

Vermakelijke avonturenfilm naar het bekende verhaal van Alexandre Dumas père over de jonge D'Artagnan (York) die zich aansluit bij 's konings musketiers en prompt betrokken raakt bij complotten en intriges. Een van de leukste verfilmingen van het verhaal, met veel humor, wervelende zwaardgevechten en een vleugje romantiek. Reed is sterk als de wat humeurige Athos en Faye Dunaway is uitstekend als de wraakzuchtige Milady De Winter. Tegelijk opgenomen met vervolgfilm The Four Musketeers: Milady's Revenge (1974).

Le Mariage à la mode

1973 | Drama

Frankrijk 1973. Drama van Michel Mardore. Met o.a. Catherine Jourdan, Yves Beneyton, Geraldine Chaplin, Gilles Segal en Julian Negulesco.

Een journalist en zijn vrouw uit Lyon dromen van een carri[KA2]ere en een cultureel leven in Parijs. Zij volgt de fotograaf met wie zij een verhouding heeft, maar bij gebrek aan ander talent wordt ze model en laat ze zich onderhouden. De verhouding met de fotograaf houdt geen stand en ze verruilt hem voor een ander, net als h[KA1]i[KA1]j beseft dat hij echt van haar houdt. De film over modieus snobisme (óók in relaties) vervalt daar zelf in en rijgt een standaarddialoog en prentbriefkaarten van 'intellectueel toerisme' aan elkaar. Beneyton en Chaplin weten als enigen met ironische dubbele bodem te acteren, de anderen maken zich met hun inzet belachelijk.

Innocent Bystanders

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van Peter Collinson. Met o.a. Stanley Baker, Geraldine Chaplin, Donald Pleasence, Dana Andrews en Sue Lloyd.

Baker speelt een James Bond-achtige figuur die te maken krijgt met een internationale jacht op een Russische geleerde die uit Siberië is ontsnapt. Goed gemaakt, maar het standaardverhaal heeft een grote dosis sadisme en geweld.

Ana y los lobos

1973 | Drama

Spanje 1973. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Fernando Fernán Gómez, José María Prada, José Vivo en Rafaela Aparicio.

Een Amerikaans kindermeisje bij een Spaanse familie ontdekt de geheimen van de diverse gezinsleden en speelt daarin uit nieuwsgierigheid en meegevoel mee tot de oude matriarche haar macht ondermijnd ziet en de zonen tegen het meisje verenigt. Een knappe film van Saura, die eerst met de geamuseerde blik van de buitenstaander meekijkt, mèt haar tot een zeker gefascineerd begrip komt, waarna de keerzijde des te wreder overkomt. Een geraffineerde allegorie van het Spanje van Franco met de repressie van leger, kerk en moraal. Het scenario is Rafael Azcona en regisseur Saura. Het camerawerk is van Luis Cuadrado. Eastmancolor, Mono.

Z.P.G.

1972 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1972. Sciencefiction van Michael Campus. Met o.a. Oliver Reed, Geraldine Chaplin, Don Gordon en Diane Cilento.

Een SF-verhaal met stijl maar zonder klasse. Voortplanting wordt een misdaad waarop de doodstraf staat. Toch zijn er nog mensen die de wet wensen te overtreden. Ook bekend als ZERO POPULATION GROWTH.

La Casa sin fronteras

1972 | Drama, Horror

Spanje 1972. Drama van Pedro Olea. Met o.a. Tony Isbert, Geraldine Chaplin, Viveca Lindfords, José Orjas en Patty Shepard.

Een jonge man uit de provincie die zojuist in de hoofdstad is aangekomen, raakt verstrikt in de netten van een malafide organisatie. Een mislukte maar opvallende film met prachtige beelden en goede acteurs.

Carlos

1971 | Komedie

Duitsland 1971. Komedie van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Bernhard Wicki, Anna Karina, Geraldine Chaplin, Gottfried John en Horst Frank.

Friedrich Schillers toneelstuk Don Carlos werd voor de camera van Robby Müller en in Geissendörfers bewerking een verrassende film in de trant van de spaghetti- western.

The Hawaiians

1970 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Tom Gries. Met o.a. Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Mako, Tina Chen en Alec McCowen.

In zijn bewondering afdwingende 1000 pagina-epos over Hawaii toonde schrijver James A. Michener de destructieve aard van de komst van de witte man, over een periode die eeuwen besloeg. De verfilming ervan, in de twee delen Hawaii (1966) en The Hawaiians, beperkt de tijd tot enkele decennia. Het thema blijft duidelijk, maar het eiland als karakter en de notie van bijna eeuwig leven blijven achterwege. In The Hawaiians speelt Heston Whip Hoxworth, kleinzoon van een personage uit deel 1. Whip komt met goedkope Chinese arbeiders (onder wie Mako en Chen) terug op Hawaii, en is verbijsterd dat zijn opa hem slechts kale akkers heeft nagelaten.

Sur un arbre perché

1970 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1970. Komedie van Serge Korber. Met o.a. Louis de Funès, Geraldine Chaplin, Olivier de Funès, Alice Sapritch en Hans Meyer.

Tijdens zijn terugreis uit Italië neemt een zakenman een chique vrouw met een schoothond in de auto mee, en een jonge lifter. Zijn voeten raken verstrikt in de riem van de hond, de auto vliegt van de weg en blijft in een boomtop boven het zee- oppervlak hangen. Deze komedie met een oorspronkelijke situering valt in de uitwerking tegen. Gebrek aan bewegingsvrijheid maakt De Funès passiever en daardoor minder leuk. De Funès jr. is niet tegen de eisen van een belangrijke rol opgewassen.

El Jardín de las delicias

1970 | Drama, Experimenteel

Spanje 1970. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, José Luis Lopéz Vázquez, Francisco Pierrá, Lucy Soto en Julio Peña.

Een industrieel is na een auto-ongeval verlamd geraakt en heeft daarbij ook zijn geheugen verloren. Omdat zijn handtekening noodzakelijk is voor het vrijmaken van kapitaal op een geheime Zwitserse bankrekening, gaan zijn familieleden een rollenspel opvoeren met belangrijke momenten uit zijn vroegere leven in de hoop dat hij zijn geheugen terugkrijgt. Helaas sluit hij zich af in zijn eigen fantasiewereld. Deze scherpe satirische maatschappijkritiek resulteerde aanvankelijk in een Spaans vertoningsverbod. Deze film is echter vooral de meest heldere film van Saura en vond de ideale context voor zijn Buñuel- hommages en fantasiescènes, naast de zwarte humor en heldere portrettering.

La Madriguera

1969 | Drama

Spanje 1969. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Per Oscarsson, Teresa del Rio, Emiliano Redondo en Julia Peña.

Een bourgeois-echtpaar wier huwelijk verzand is in routine en modieus comfort, krijgt door een erfenis meubilair uit het ouderlijk huis van de vrouw, zodat haar herinneringen en frustraties weer boven komen. Dit laatste wordt tot decor gemaakt van een sadomasochistisch psychodrama. Dit huwelijksdrama, dat als metafoor werkt voor de in de traditie en religieuze repressie verstikte Franco-bourgeoisie, is de voorstudie van de acht jaar later gemaakte ELISA VIDA MIA. De nog onverwerkte Buñuel-invloeden worden gecompenseerd door intens spel van Chaplin en Oscarsson. Deze film is te genieten, ondanks een hinderlijke nasynchronisatie.

Stress es tres tres

1968 | Drama

Spanje 1968. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Juan Luis Galiardo, Fernando Cebrian, Profiria Sanchiz en Fernondo Sanchez Pollack.

Een ondernemer maakt met zijn vrouw en naaste medewerker een werkreis door Spanje en krijgt zodoende een vermoeden van een verhouding tussen zijn vrouw en de compagnon. Hij laat niets blijken, maar bespiedt ze van afstand om ze op heterdaad te betrappen en dan zijn wraakfantasie[KA3]en uit te voeren. Dit gebeurt echter niet; hij breekt de reis af om later nog eens alleen met de collega de tocht te maken. Films van Saura moeten voor een juiste waardering altijd in hun ontstaansperiode en nationale context worden gezien, want de driehoeksverhouding, die in satire had kunnen resulteren, is slechts een alibi voor meer maatschappelijke problemen, die voorzichtig maar onmiskenbaar kritisch worden aangepakt. Ondanks de voor Saura ongewone en aangenaam losse aanpak is de film (noodgedwongen) erg oppervlakkig en kan daardoor nauwelijks boeien.

Peppermint Frappe

1968 | Drama, Experimenteel, Mysterie

Spanje 1968. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, José Luis Lopez Vasquez, Alfredo Mayo, Ana-Maria Custudio en Emiliano Rodondo.

Een veertiger is verliefd op de blonde echtgenote van een oude schoolvriend die zijn liefde niet beantwoordt. Hij ontmoet een brunette die erg op haar lijkt en laat haar geleidelijk een gedaanteverwisseling ondergaan tot de gelijkenis volledig is. Vervolgens vermoordt hij het echtpaar. Deze aan Bunuel opgedragen film roept vergelijkingen op met die meester, die voor Saura nadelig uitvallen. Peppermint frappé ging in1968 op Cannes in première, maar Saura verstoorde die voorstelling. Veertig jaar later werd de gehele film aslnog op het Franse filmfestival vertoond.

Cop-Out

1968 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1968. Mysterie van Pierre Rouve. Met o.a. James Mason, Geraldine Chaplin, Bobby Darin, Paul Bertoya en Ian Ogilvy.

Een goed moordverhaal, al is het thema van de generatiekloof nogal achterhaald. De teruggetrokken levende advocaat Mason treedt nog [KA1]e[KA1]en keer voor het voetlicht om de vriend van zijn dochter te verdedigen na een aangedikte moordaanklacht. Nieuwe versie van de Franse film STRANGER IN THE HOUSE (1942)

J'ai tué Raspoutine

1967 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Drama van Robert Hossein. Met o.a. Gert Fröbe, Peter McEnery, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Ira von Fürstenberg.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

J'ai Tue Raspoutine

1967 |

Frankrijk 1967. Robert Hossein. Met o.a. Gert Fröbe, Robert Hossein en Geraldine Chaplin.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

I Killed Rasputin

1967 |

1967. Robert Hossein. Met o.a. Robert Hossein, Ira von Fürstenberg, Peter McEnery, Geraldine Chaplin en Gert Fröbe.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

A Countess From Hong Kong

1967 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Charles Chaplin. Met o.a. Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin, Tippi Hedren en Charles Chaplin.

De 63-jarige Chaplin schreef, regisseerde en acteerde en deed ook nog eens de muziek voor zijn laatste film. Het niveau van deze romantische farce (Amerikaanse miljonair annex diplomaat, onderweg vanuit Hongkong, verbergt mooie Russische émigree in zijn scheepshut, maar dan verschijnt zijn echtgenote plotseling aan boord, etcetera etcetera) ligt niet bijster veel hoger dan van een doorsnee aflevering van Love Boat, maar wanneer krijg je nu de kans om Marlon Brando, Sophia Loren, Margaret Rutherford en vader Charles en zoon Sydney Chaplin allemaal in één film te zien? Het muzikale thema van de film werd onder de titel This is my song een wereldhit (vooral in de versie van Petula Clark).

Andremo in città

1966 | Drama

Italië 1966. Drama van Nelo Risi. Met o.a. Geraldine Chaplin en Nino Castelnuovo.

Bijzonder ontroerend psychologisch drama met prachtig spel van de hoofdrolspeelster. Een Joegoslavische vrouw probeert de verschrikkingen die ze onder de nazi's moest doorstaan verborgen te houden voor haar blinde broer.

Par un beau matin d'été

1965 | Drama, Misdaad

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1965. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Sophie Daumier, Geraldine Chaplin, Akim Tamiroff en Gabriele Ferzetti.

Een oude Amerikaanse gangster rekruteert uit de onderwereld van Nice twee gangsters voor de kidnapping van een miljonairsdochter. De vakbekwame regie van het standaard- misdaadverhaal blijft onderhoudend zonder ooit echt te boeien, ook omdat de acteurs in de typeringen nergens van hun overbekende personages afwijken. De debuterende Chaplin als ontvoerd meisje doet nog niets van later acteertalent vermoeden.

Doctor Zhivago

1965 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger en Alec Guinness.

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt de getrouwde dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een affaire met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in het Spanje van Franco, waar het zingen van ‘De internationale’ in een van de scènes veel opzien baarde), prachtige ­art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.