Dorota Pomykala

Acteur

Dorota Pomykala is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Lieber reich und schön

1994 | Komedie

Polen/Hongarije/Duitsland 1994. Komedie van Filip Bajon. Met o.a. Adrianna Biedrzynska, Daniel Olbrychski, Marek Kondrat, Anna Prucnal en Ryszard Pietruski.

Van de ene op de andere dag is de Poolse textielarbeidster Dorota (Biedrzynska) eigenaresse van de fabriek, waar ze werkt. Voor de oorlog (WO II) behoorde die n.l. aan haar grootvader; na de bevrijding van het nazi-juk werd hij genationaliseerd, maar met de val van het communisme gaat de fabriek terug naar de wettige erven en Dorota blijkt de gelukkige. De zaken staan er echter niet erg rooskleurig voor, want de fabriek is zo goed als failliet. Een advocaat uit het westen (Olbrychski) verschijnt ten tonele. Hij denkt dat Dorota de onderneming niet kan redden en dat hij de zaak voor een prikje kan opkopen. Hij rekent buiten de waard: Dorota heeft lef en is heel vindingrijk. Leuke sociale komedie die echter iets teveel vraagt van de goedgelovigheid van de kijker. Vlot spel van de hoofdrollen. Bajon schreef zelf het scenario en voor de fotografie tekende Krzysztof Ptak.

Kaj's Fodselsdag

1990 | Komedie

Denemarken 1990. Komedie van Lone Scherfig. Met o.a. Dorota Pomykala, Bertel Abildgȧrd, Ivan Horn en Peter Bay Clausen.

Een aardig filmpje met een wat licht verhaaltje over een jonge Deense frietbakker, die van een zijn vrienden voor zijn verjaardag een weekeindje Polen krijgt aangeboden. Hij belandt temidden van een groep onbehouwen kerels, die ook naar Polen reizen om 'een wijfie te halen' - misbruik makend van de slechte economische situatie. Die ervaring bedrukt hem. De film is voorbij voordat je het weet, maar hij blijft je toch bij.

Wielki szu

1982 | Thriller

Polen 1982. Thriller van Sylwester Checinski. Met o.a. Jan Nowicki, Andrej Pieczynski en Dorota Pomykala.

De tragische held in deze matige dramatische thriller is een pokerspeler die het pokeren beu is en rust wil. Eén en ander verloopt echter niet zo vlot als hij wel zou willen. Goed gemaakt, maar doelloos en niet echt boeiend.

Odwet

1982 | Drama

Polen 1982. Drama van Tomasz Zygadlo. Met o.a. Roman Wilhelmi, Leon Niemczyk, Elzbieta Czyzewska, Ewa Wisniewska en Adam Ferency.

Deze zeer persoonlijke film van Zygadlo is een bittere satire op het conformisme dat op middelbare leeftijd toeslaat. De losjes gestructureerde film zet het matte heden van twee vrienden die op vakantie zijn in de bergen tegenover de poëtische beelden van hun wilde jeugd. De zwarte humor en surrealistische fantasie maken deze grillige film bij vlagen tot een fascinerende ervaring.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dorota Pomykala op televisie komt.

Reageer