Raju Patel (1960-2005): regie en productie.
Er zijn 7 films gevonden.

The New Adventures of Pinocchio

1999 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Familiefilm van Michael Anderson. Met o.a. Gabriel Thomson, Martin Landau, Udo Kier en Gemma Gregory.

Walt Disney veranderde met zijn versie van Pinocchio (1940) al heel veel aan het origineel uit 1883 van Carlo Collodi, maar The new adventures of Pinocchio slaat alles. Pinocchio (Thomson) is nu een gewone jongen. Hij dient per ongeluk een gif van engerd Lorenzini (Kier) toe aan vaderlijke houtsnijder Gepetto (Landau), die daarop in hout verandert. Pinocchio moet nu onder meer zelf terug in houtvorm om Gepetto te redden. Zo mal als dit uitgangspunt is, het had met behulp van de capabele acteurs nog goed kunnen worden, indien de harde psychologie van Collodi niet verruild was voor een tovershow vol animatronics van Jim 'Muppet' Henson.

The Second Jungle Book: Mowgli & Baloo

1997 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Duncan McLachlan. Met o.a. Jamie Williams, Bill Campbell, Gulshan Grover, David Paul Francis en Roddy McDowall.

Er staat de 10-jarige Mowgli (Jamie Williams) heel wat ellende te wachten: de nare Harrison (Bill Campbell) wil hem tot circusattractie bombarderen, en de plaatselijke heerser Buldeo (Gulshan Grover) is bereid Harrison te helpen om Mowgli op te sporen. Mowgli zou wel eens Buldeo's neef kunnen zijn en dat zou met het oog op de erfenis onvoordelig kunnen uitpakken. De film begint met Mowgli's ijzingwekkende vlucht door de boomtoppen, een staaltje acrobatiek dat Tarzan hem niet zou hebben verbeterd. Verder zijn er ook wat grappige momenten: Mowgli trekt een lelijk gezicht en denkt dat hij daarmee kwaadwillige apen kan verjagen. Maar wat blijkt: achter zijn rug hebben zich ongemerkt een paar bevriende dieren verzameld, Baloo de beer bijvoorbeeld, en Bagheera de zwarte panter. Daar hebben de apen echt niet van terug. Kinderen zullen vast plezier beleven aan dat soort scènes, maar wie zin heeft in een hecht doortimmerd avonturenverhaal (vrij naar Rudyard Kipling) moet vanmiddag naar elders zappen.

The Adventures of Pinocchio

1996 | Animatie, Fantasy, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Tsjechië 1996. Animatie van Steve Barron. Met o.a. Martin Landau, Geneviève Bujold, Udo Kier, Dawn French en Rob Schneider.

Treffende verfilming van de fabel van Carlo Collodi, oorspronkelijk gepubliceerd als feuilleton in Il Giornale dei Bambini in 1880. Centraal in Collodi's Het verhaal van een marionet staat het dennenhouten jongetje Pinokkio, op de voet gevolgd door de geschiedenis van 'vader' Gepetto (een sympathieke Martin Landau in de film). De virtuoze technici van Jim Henson's Creature Shop verzorgden de magische poppen, met alleen al een dozijn poppenspelers aan de knoppen om het houten mannetje levendig te houden. Een warmbloedig geheel, maar nergens zo zoetgevooisd als de Disney-versie uit 1940.

The Jungle Book

1994 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Stephen Sommers. Met o.a. Jason Scott Lee, Lena Headey, Sam Neill, Cary Elwes en John Cleese.

Eigentijdse 'live action'-verfilming van het gelijknamige boek is voor Kipling-kenners misschien wat al te clipmatig uitgevallen, maar liefhebbers van verzorgd ogend exotisch avontuur komen niets te kort. Lee (Dragon: The Bruce Lee Story) is een ideale Mowgli, een nobele bij de wolven opgegroeide jonge held die soepel beweegt, stoer uit z'n ogen kijkt en moeiteloos wegsmelt bij de aanblik van z'n jeugdliefde Kitty (Lena Headey). Regisseur Sommers vertelt het verhaal met veel vaart, met hier en daar wat dichterlijke vrijheden en zwaar aangezette dramatische hoogtepunten. Cleese speelt Dr. Plumford die door Mowgli van een wisse dood wordt gered.

Cyborg 2

1993 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Michael Schroeder. Met o.a. Elias Koteas, Angelina Jolie, Jack Palance, Allen Garfield en Billy Drago.

Dit vervolg op Cyborg (1989) van Albert Pyun staat vrijwel los van zijn voorganger - geen slecht teken - hoewel Van Damme als Gibson Rickenbacher in een aantal vage flashbacks terugkomt. Hoofdrol Koteas als Colson 'Colt' Ricks leidt een rolverdeling, die bekender is om het acteren dan om het kickboksen, in het portret van een technicus in de toekomst die verliefd is op een vrouwelijke moordrobot (Jolie, de bekoorlijke dochter van John Voight en later wereldberoemd als Lara Croft door de Tomb Raider-reeks). Met behulp van een mysterieuze Mercy (Palance) weten ze het misdadige bedrijf dat hen beiden in zijn macht heeft, te ontvluchten. Flitsende beelden en incidentele humor moeten de weinig oorspronkelijke, voorspelbare plot redden. In de aftiteling draagt Garfield, die Martin Dunn speelt, zijn schurkachtige rol op aan wijlen Ray Sharkey.

In the Shadow of Kilimanjaro

1986 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Kenia 1986. Avonturenfilm van Raju Patel. Met o.a. John Rhys-Davies, Timothy Bottoms, Irene Miracle, Michele Carey en Leonard Trolley.

Een in Kenya opgenomen avonturenfilm zoals we die nog kennen uit de jaren 1950-1960. Er heerst droogte en wilde dieren jagen op een prooi. De honderd bewoners van een kraal worden aangevallen door een groep bavianen, die van een lekker hapje willen genieten. Dierenarts Bottoms wil dat de mensen uit het gebied wegtrekken, maar stuit op tegenstand van Rhys-Davies, een eigenaar van een mijn, die het allemaal niet zo ernstig opneemt. Daar komen problemen van.

Bachelor Party

1984 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Komedie van Neal Israel. Met o.a. Tom Hanks, Tawny Kitaen, Adrian Zmed, George Grizzard en Robert Prescott.

Rick Gassko kondigt aan dat hij met vriendin Debbie Thompson (Kitaen) gaat trouwen. De steenrijke vader van Debbie vindt buschauffeur Rick maar een loser en probeert het huwelijk te saboteren. Ricks vrienden organiseren een wild vrijgezellenfeest voor hem, met veel drank en strippers. Ondertussen besluiten de vriendinnen van Debbie zelf ook een ondeugend feestje te geven. Ver voordat Tom Hanks een ernstige megaster werd speelde hij komische rollen in werkjes als dit. Inmiddels stevig gedateerd geeft Bachelor Party wel een aardig inzicht in wat in de jaren tachtig grappig gevonden werd.