Miguel Schverdfinger: montage.
Er zijn 9 films gevonden.

Temporada de huracanes

2023 | Thriller, Drama

Mexico 2023. Thriller van Elisa Miller. Met o.a. Edgar Treviño, Andrés Cordova, Kat Rigoni, Paloma Alvamar en Conchi León.

Vanaf de openingsscène van dit atypische moordmysterie uit Mexico, waarin een slang uit het lijk kruipt van iemand die 'de Heks' wordt genoemd, speelt de bezwerende Netflix-film Temporada de huracanes (Hurricane Season) met dat wat doorgaans verborgen blijft. De sfeervolle filmbewerking van de gelijknamige roman van Fernanda Melchor bouwt voort op de geruchten, roddels en bijgeloof die de boventoon voeren in kleine gemeenschappen. Door het verhaal te vertellen aan de hand van verschillende perspectieven wordt de onderbuik van een Mexicaans plaatsje langzaam onthuld. Een betoverende, huiveringwekkende aanklacht tegen machismo in de Mexicaanse samenleving.

Noise

2022 | Drama

Argentinië​/​​Mexico 2022. Drama van Natalia Beristáin. Met o.a. Julieta Egurrola, Teresa Ruiz, Érick Israel Consuelo en Arturo Beristain.

In het indrukwekkende Ruido (Noise) van de Mexicaanse regisseur Natalia Beristain zoekt moeder Julia (Julieta Egurrola, in een krachtige hoofdrol) naar haar vermiste dochter Ger. Omdat de lakse politie de zaak al maandenlang niet serieus neemt, gaat Julia zelf op onderzoek uit, met gevaar voor eigen leven. Ze ontmoet journalist Abril (Teresa Ruiz) die haar bijstaat. Samen duiken ze steeds dieper in de duistere onderwereld van Mexico. Beristain maakte een bijtende, documentaire-achtige aanklacht tegen de corruptie in haar thuisland, tegen de vele onopgeloste zaken rondom vermiste personen en de problematiek rondom vrouwenhaat. Ietwat langdradig opgediend, maar hoe dan ook een urgente vertelling, die met name tijdens het onstuimige slot imponeert.

Pájaros de verano

2018 | Drama

Colombia​/​​Denemarken​/​​Mexico 2018. Drama van Cristina Gallego en Ciro Guerra. Met o.a. Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narváez en Greider Meza.

De jonge Rapayet, uit een vooraanstaande doch verarmde inheemse Colombiaanse familie, laat zijn oog vallen op de mooie Zaida, dochter van de invloedrijke Úrsula. Om de forse bruidsschat te kunnen betalen begeeft hij zich in de wiethandel. Een fraai gefotografeerde volksvertelling annex gangsterfilm met mythische trekjes die zich ontspint als een Griekse tragedie. De vele bijrollen voor leden van het lokale Wayuu-volk zorgen voor een authentieke sfeer. Van de makers van het voor een Oscar genomineerde El abrazo de la serpiente (2015).

Zama

2017 | Drama

Argentinië​/​​Spanje​/​​Nederland​/​​Frankrijk 2017. Drama van Lucrecia Martel. Met o.a. Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín en Mariana Nunes.

Hallucinerende verfilming van de existentiële roman van Antonio di Benedetto uit 1956. Over de zeventiende-eeuwse Don Diego de Zama, officier van de Spaanse kroon, die is gestationeerd in Paraguay maar daar per se weg wil. Wat nog niet zo makkelijk blijkt. Film verdeelde de critici, omdat plot en bedoeling niet erg duidelijk zijn. Maar om duidelijkheid is het Martel (La niña santa) ook niet te doen. Haar films hebben de logica van een droom. En in Don Diego de Zama's geval, van een nachtmerrie.

La tierra y la sombra

2015 | Drama

Colombia​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​Chili​/​​Brazilië 2015. Drama van César Augusto Acevedo. Met o.a. Haimer Leal, Hilda Ruiz en José Felipe Cárdenas.

De suiker wordt duur betaald in dit verstilde Colombiaanse drama, dat in Cannes werd bekroond met onder meer de Camera d'Or (voor beste debuutfilm). Centraal staat een familie die onder barre omstandigheden in een suikerrietveld werkt. Pater familias Alfonso is dit lot ooit ontvlucht, maar keert terug naar huis wanneer hij verneemt dat zijn zoon doodziek is. In prachtig gestileerde, desolate beelden zien we hoe Alfonso zich probeert te verzoenen met zijn gezin. Regisseur Acevedo weet afwisselend verontwaardiging en vertedering op te roepen, maar de gelatenheid van zijn personages irriteert een beetje.

Abel

2010 | Drama

Mexico 2010. Drama van Diego Luna. Met o.a. Geraldine Alejandra, Karina Gidi, Christopher Ruíz-Esparza, Gerardo Ruíz-Esparza en José María Yazpik.

Drama Diego Luna over jochie die bij afwezigheid van zijn losbollerige vader zelf de vaderrol heeft overgenomen.

Norteado

2009 | Drama

Mexico​/​​Spanje 2009. Drama van Rigoberto Pérezcano. Met o.a. Harold Torres, Alicia Laguna, Sonia Couoh en Luis Cárdenas.

In 2010 op het filmfestival Rotterdam door de Nederlandse filmcritici onderscheiden drama volgt de Mexicaanse Andrés in zijn pogingen de grens met de Verenigde Staten over te steken. Vooralsnog blijft hij hangen in Tijuana, waar hij onderdak vindt in het winkeltje van Miss Ela, met wie hij vriendschap sluit. Regisseur Pérezcano blijft dicht bij zijn innemende personages en schetst, ingehouden en goed gebruik makend van stiltes, hun wanhoop. Op de soundtrack klinkt Debussy's 'Clair de Lune' en vanuit portretten aan de muur kijken George W. Bush en gouverneur Schwarzenegger toe.

La mujer sin cabeza

2008 | Thriller

Argentinië​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 2008. Thriller van Lucrecia Martel. Met o.a. María Onetto en Daniel Genoud.

Doorrijden nadat je iemand hebt aangereden garandeert een topzwaar geweten. Maar niet weten wat of wie je hebt geraakt, zoals de Argentijnse Verónica in deze verontrustende film van Martel (La niña santa) overkomt, dat ontwricht pas echt. Samen met de protagoniste piekert de kijker over het nare incident en raakt gestaag onthecht van de werkelijkheid. En precies daarin zit zowel het pro als contra van dit (ver)vreemde(nde) psychodrama: gaandeweg vervormt het verhaal tot een abstractie. Verónica's innerlijke malaise werd fraai verbeeld door cameravrouw Bárbara Álvarez, de broers Almodóvar produceerden.

Hamaca Paraguaya

2006 | Drama

Argentinië​/​​Paraguay​/​​Nederland​/​​Oostenrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2006. Drama van Paz Encina. Met o.a. Ramón del Rio en Georgina Genes.

In een hangmat in het regenwoud van Paraguay praat een boerenechtpaar op leeftijd over het weer en over de hond. Ze houden hun prietpraat oppervlakkig omdat ze het belangrijkste gespreksonderwerp niet aan durven te snijden: hun zoon is opgeroepen om mee te vechten in de Chaco Oorlog met Bolivia, een zinloze, bloedige strijd. Met onbeweeglijke camera-instellingen - het langste shot duurt maar liefst een kwartier - observeert regisseuse Encina het stille verdriet van het oude boerenechtpaar. Voor toeschouwers met de wil om heel goed te kijken.