Miguel Schverdfinger

Editor

Miguel Schverdfinger is editor.
Er zijn 6 films gevonden.

Zama

2017 | Drama

Argentinië/Spanje/Nederland/Frankrijk 2017. Drama van Lucrecia Martel. Met o.a. Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín en Mariana Nunes.

Hallucinerende verfilming van de existentiële roman van Antonio di Benedetto uit 1956. Over de zeventiende-eeuwse Don Diego de Zama, officier van de Spaanse kroon, die is gestationeerd in Paraguay maar daar per se weg wil. Wat nog niet zo makkelijk blijkt. Film verdeelde de critici, omdat plot en bedoeling niet erg duidelijk zijn. Maar om duidelijkheid is het Martel (La niña santa) ook niet te doen. Haar films hebben de logica van een droom. En in Don Diego de Zama's geval, van een nachtmerrie.

La tierra y la sombra

2015 | Drama

Colombia/Frankrijk/Nederland/Chili/Brazilië 2015. Drama van César Augusto Acevedo. Met o.a. Haimer Leal, Hilda Ruiz en José Felipe Cárdenas.

De suiker wordt duur betaald in dit verstilde Colombiaanse drama, dat in Cannes werd bekroond met onder meer de Camera d'Or (voor beste debuutfilm). Centraal staat een familie die onder barre omstandigheden in een suikerrietveld werkt. Pater familias Alfonso is dit lot ooit ontvlucht, maar keert terug naar huis wanneer hij verneemt dat zijn zoon doodziek is. In prachtig gestileerde, desolate beelden zien we hoe Alfonso zich probeert te verzoenen met zijn gezin. Regisseur Acevedo weet afwisselend verontwaardiging en vertedering op te roepen, maar de gelatenheid van zijn personages irriteert een beetje.

Abel

2010 | Drama

Mexico 2010. Drama van Diego Luna. Met o.a. Geraldine Alejandra, Karina Gidi, Christopher Ruíz-Esparza, Gerardo Ruíz-Esparza en José María Yazpik.

Drama Diego Luna over jochie die bij afwezigheid van zijn losbollerige vader zelf de vaderrol heeft overgenomen.

Norteado

2009 | Drama

Mexico/Spanje 2009. Drama van Rigoberto Pérezcano. Met o.a. Harold Torres, Alicia Laguna, Sonia Couoh en Luis Cárdenas.

In 2010 op het filmfestival Rotterdam door de Nederlandse filmcritici onderscheiden drama volgt de Mexicaanse Andrés in zijn pogingen de grens met de Verenigde Staten over te steken. Vooralsnog blijft hij hangen in Tijuana, waar hij onderdak vindt in het winkeltje van Miss Ela, met wie hij vriendschap sluit. Regisseur Pérezcano blijft dicht bij zijn innemende personages en schetst, ingehouden en goed gebruik makend van stiltes, hun wanhoop. Op de soundtrack klinkt Debussy's 'Clair de Lune' en vanuit portretten aan de muur kijken George W. Bush en gouverneur Schwarzenegger toe.

La mujer sin cabeza

2008 | Thriller

Argentinië/Frankrijk/Italië/Spanje 2008. Thriller van Lucrecia Martel. Met o.a. María Onetto en Daniel Genoud.

Doorrijden nadat je iemand hebt aangereden garandeert een topzwaar geweten. Maar niet weten wat of wie je hebt geraakt, zoals de Argentijnse Verónica in deze verontrustende film van Martel (La niña santa) overkomt, dat ontwricht pas echt. Samen met de protagoniste piekert de kijker over het nare incident en raakt gestaag onthecht van de werkelijkheid. En precies daarin zit zowel het pro als contra van dit (ver)vreemde(nde) psychodrama: gaandeweg vervormt het verhaal tot een abstractie. Verónica's innerlijke malaise werd fraai verbeeld door cameravrouw Bárbara Álvarez, de broers Almodóvar produceerden.

Hamaca Paraguaya

2006 | Drama

Argentinië/Paraguay/Nederland/Oostenrijk/Frankrijk/Duitsland 2006. Drama van Paz Encina. Met o.a. Ramón del Rio en Georgina Genes.

In een hangmat in het regenwoud van Paraguay praat een boerenechtpaar op leeftijd over het weer en over de hond. Ze houden hun prietpraat oppervlakkig omdat ze het belangrijkste gespreksonderwerp niet aan durven te snijden: hun zoon is opgeroepen om mee te vechten in de Chaco Oorlog met Bolivia, een zinloze, bloedige strijd. Met onbeweeglijke camera-instellingen - het langste shot duurt maar liefst een kwartier - observeert regisseuse Encina het stille verdriet van het oude boerenechtpaar. Voor toeschouwers met de wil om heel goed te kijken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Miguel Schverdfinger op televisie komt.

Reageer