Zdenek Liska (1922-1983) is componist.
Er zijn 16 films gevonden.

Majka Tárakja

1979 | Familiefilm, Komedie

Tsjechoslowakije 1979. Familiefilm van Peter Solan. Met o.a. Anetka Lakatošová, Ivan Mistrík, Hana Pastejřiková, Miriam Vránová en Martin Zatovič.

De twaalf-jarige Majka (Lakatošová) is een van de drie kinderen uit een eenvoudig boerengezin. Ze zou dolgraag een fiets hebben, maar haar moeder wil daar niets van weten want Majka is geboren met een heupafwijking waardoor ze zich moeilijk voort beweegt. Ze beleeft allerlei avonturen, soms in haar fantasie, soms met haar schoolkameraadjes. Met haar grootmoeder deelt ze haar geheimen en door haar tante laat ze zich verwennen. Een blik op het leven van een plattelandsgezin in toenmalig communistisch Oost-Europa, waar de politiek geen rol zou spelen. Alles loopt zo gladjes dat de film niet realistisch overkomt. De jonge hoofdrol draagt de film moeiteloos en de scènes met de begrijpende grootmoeder zijn de beste. In het script dat Dušan Mitani baseerde op de roman van Mária [KA5]Duríčková staat de kinderwereld centraal en alle gebeurtenissen worden gezien vanuit het standpunt van het kind. Het verhaal valt gemakkelijk in twee stukken uiteen en wordt daarom nog weleens op tv in twee delen vertoond. Fotografie van Stanislav Szomalányi.

Setkani v červenci

1978 | Familiefilm, Komedie, Romantiek

Tsjechoslowakije 1978. Familiefilm van Karel Kachyna. Met o.a. Daniela Kolárová, Oldřich Kaiser, Tomás Holý, Svatopluk Matyaš en Vlasta Fabiánová.

Een lyrische komedie over de 'onmogelijke' liefde tussen een gescheiden lerares en een leerling, een tiener die vriendschap sluit met haar zes jaar oude zoon. De romantische setting van het oude kasteel, waar de zomerschool gesitueerd is, en de gelukkige dagen die zij samen doorbrengen maken het scheiden moeilijk. De grote ster van deze pretentieloze film is het kindersterretje Tomás Holý. Scenario van Ota Hofman en Karel Kachyna. Camerawerk van Jan Curik.

Odysseus und die Sterne

1978 | Jeugdfilm, Sciencefiction

Tsjechoslowakije 1978. Jeugdfilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Alois Svehlik, Jaroslava Obermaierová, Gustav Bubnik, Gabriela Hyrmanová en Jaroslav Cmiral.

We zijn in het jaar 2000. Een jongen is zo geobsedeerd door het vliegen dat hij voor zichzelf een paar vleugels heeft gemaakt. Als hij van een berg afspringt kan hij echter alleen dankzij de moderne chirurgische kennis gered worden. Zijn vader herinnert zich een avontuur dat hij beleefde in 1975, toen hij een magische steen uit de ruimte had gevonden, terwijl buitenaardse krachten zich manifesteerden. Een ontwapenend sprookje waarin op poëtische wijze een 'close encounter'- zaak voor een jeugdig publiek wordt gepresenteerd. Mooie effecten, maar het spel van de acteurs is ondermaats. Ita Hofman en Razá schreven het scenario, dat door Josef Pávek werd omgezet in soms adembenemende beelden.

Nevesta s nejkrasnejsima ocima

1976 | Familiefilm, Fantasy

Bulgarije/Tsjechoslowakije 1976. Familiefilm van Jan Schmidt. Met o.a. Milan Knazko, Bohumil Vávra, Nada Hejná en Elena Dimitrovová.

Sprookjesachtig verhaal gebaseerd op motieven van M. Voriskova, vertelt de lotgevallen van een jongeman Bischta (Knazko) die op zoek gaat naar het meisje van zijn dromen Orina (Dimitrovová). Na lang rondzwerven vindt hij haar maar er wachten hem nog heel wat beproevingen. Het meisje verandert bijv. in een kip. Beminnelijke eenvoud, weidse, knap gefotografeerde landschappen door Jiri Macák, pittoreske, landelijke toestanden, voortreffelijke vertolkingen en een overweldigende figuratie. Scenario van Jiri Cirkl en Ladislav Dvorsky.

Skaredá dedina

1975 | Drama

Tsjechoslowakije 1975. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Karel Chromík, Marie Málková, Petr Čepek, Jana Hláváčková en Vilém Pfeifer.

De Grote Depressie trof Midden-Europa net zo hard als West- Europa of de V.S. Josef Jurica (Chrom[KA1]ik) raakt in 1932 werkloos en keert met vrouw en kind van de grote stad terug naar het platteland naar de boerderij van zijn ouders. Zijn broer Vendel ([KA5]Cepek) bekijkt hen niet alleen als uitvreters, maar ook als een potentieel gevaar voor de aan hem beloofde erfenis, want Josef is een harde werker en hij een drinkebroer. Als een verzekeringsagent een brandverzekering wil slijten, krijgt Vendel een ideetje: de dorpsgek Ondrys (Hru[KA5]sinsk[KA1]y jr.) staat bekend als pyromaan. De misdaad loont echter niet, maar voordat het zo ver is, hebben we kennis gemaakt met een reeks dramatische gebeurtenissen. Het gedateerde sociale drama van Kachy[KA5]na wordt gekenmerkt door het pakkende realisme uit de voormalige communistische arbeidersstaat Tsjecho-Slowakije. Wie de onwerkelijke kantjes wegdenkt, heeft te maken met een interessante film, die natuurlijk niet tegen oudere (GRAPES OF WRATH) of moderne films over een dergelijk onderwerp op kan. Voor cinefielen nog altijd de moeite waard. Het scenario is van Josef Vaculik en Jan Matejovsky, die de roman van Petr Jilemnicky bewerkten. Het camerawerk is van Jíři Macak.

Malá morská víla

1975 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1975. Familiefilm van Karel Kachyna. Met o.a. Miroslava Safránková, Marie Rosulková, Radovan Lukavský, Petr Svojtka en Libuse Safránková.

Redelijke versie van Hans Christian Andersens sprookje 'De kleine zeemeermin' over het onderwater-prinsesje dat verliefd wordt op de prins die zij redt van de verdrinkingsdood, maar hij trouwt met een ander door een tragisch misverstand. Het lieve prinsesje kwijnt weg, omdat zij niet op het land kan leven, ondanks haar gedaanteverwisseling. Niemand minder dan Ota Hofman, die later heel verdienstelijke kinderfilms zou gaan regisseren, schreef samen met regisseur Kachynya het scenario. De kundige fotografie is van Jaroslav Kucera. Wordt soms bekort op tv met resp. 9 en 14 min.

Už zase skáču přes kaluže

1970 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1970. Familiefilm van Karel Kachyna. Met o.a. Vladimir Dlouhý, Zdenka Hadrbolcová, Lubos Vraspir, Karel Hlušička en Vladimir Smeral.

Wellicht de mooiste film die Kachy[KA5]na voor de jeugd gemaakt heeft. Naar een autobiografische roman van Alan Marshall. De geschiedenis van de tien-jarige Adam die op een manege woont en uiteraard, zoals zijn vader, pikeur wil worden. Getroffen door kinderverlamming belandt hij in een akelig ziekenhuis, waar hij op krukken leert lopen en in een invalidenwagentje leert rijden. De uiterst moedige jongen wíl en zál weer paardrijden. Een indrukwekkende film, met droevige scènes, afgewisseld met soms zielige en dan weer prettige anecdotische stukken. Kleur en muziek spelen in deze productie een grote rol die bovendien voortreffelijk wordt vertolkt door zowel de kinderen als de volwassenen. Scenario van Ota Hofman, Jan Proch[KA1]zka en regisseur Kachy[KA5]na. Josef Illič stond achter de camera.

Le fruit du paradis

1969 |

België 1969. Vera Chytilová. Met o.a. Jitka Novakova, Jan Schmid en Karel Novak.

Een ironische maar ook in zekere zin wanhopige parabel, opgenomen in Belgi[KA3]e door deze destijds zeer opstandige Tsjechische regisseur. Nadat zij de waarheid heeft opge[KA3]eist, onder ogen gezien en naast zich neergelegd, geeft Eva (Novokova) het op. De toespelingen op het regime in Praag zijn zo duidelijk, dat haar tot 1977 het zwijgen werd opgelegd. Een geraffineerde stijl, waarin realiteit en fantasie zijn vermengd met absurde grappen en een grote vrijheid van toonzetting, mede te danken aan de knappe dialogen van haar vaste medewerkster Ester Krumbachova. Niet gespeend van esthetiek, en met zo nu en dan een ingehouden tempo. Feit blijft dat de film weinig heel laat van àlle conformismen.

Tony, tobé preskocilo

1968 | Familiefilm

Tsjechoslowakije/Tsjechië 1968. Familiefilm van Véra Plivová-Šimková, Drahuse Králová, Drahuse Krçlovç en Vera Plívová-Simková. Met o.a. Ludvík Króner, Josef Filip, Jozka Masnicák, Zdena Smrcková en Jirina Solcová.

Norse boer Tony trekt zich het lot aan van twee ouderloze belhamels, die als ongedisciplineerde zwervertjes erop los leven. Ze overtuigen Tony met veel moeite om een klein weesmeisje als hulp in huis te nemen. Hij ontpopt zich ineens tot een begrijpende vader. Een sociaal werkster dreigt de kinderen echter weg te laten halen als er geen verandering komt in de chaos op de boerderij. Tedere naïeve kinderfilm over een soort dorpsgek, die plotseling verantwoordelijk wordt. Het magere scenario van Plivová-Šimková en Drahuše Kr[KA1]lov[KA1] geeft een simplistische kijk op een belangrijk probleem, zodat de film alleen geloofwaardig is voor de allerkleinsten. Camerawerk van Vladimír Skalsky.

Spalovac mrtvol

1968 | Drama

Tsjechoslowakije 1968. Drama van Juraj Herz. Met o.a. Rudolf Hrusínský, Jirí Menzel, Vlasta Chramostova, Milos Vognic en Jana Stehnova.

Een zwarte komedie over een zeer nauwgezette werknemer bij een crematorium die droomt over een carrière in het bedrijf. Zijn kans komt bij het begin van WO II. Hij wordt de bedrijfsleider en zijn grootste aspiratie is het in één keer kunnen verbranden van duizenden landgenoten. Langzaam wordt de film opgebouwd naar het angstaanjagende einde. Zijn gedrag past goed in het fascistische systeem, waar hij dan ook een onderdeel van wordt. Briljant spel van Hrušínský. Het scenario is van de regisseur en Ladislas Fuks naar de novelle van Fuks. Het camerawerk is van Stanislav Milota.

Historia naturae, suite

1967 | Korte film, Animatie

Tsjechoslowakije 1967. Korte film van Jan Svankmajer.

Een reis door de diversiteit van de dierenwereld.

Tales from prague

1966 |

Tsjechië 1966.

Een reis door de diversiteit van de dierenwereld.

Obchod na korze

1966 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Tsjechoslowakije/Tsjechië 1966. Drama van Ján Kadár, Elmar Klos en Jan Kadar. Met o.a. Josef Kroner, Ida Kaminska, Hans Slivkova, František Holly en Martin Gregor.

Een sterk en schrijnend drama gesitueerd in Tsjechoslowakije in 1942, waarin een beeld wordt gegeven van de zich uitbreidende fascistische gezindheid in een kleinsteedse omgeving. Een meubelmaker krijgt de opdracht een joodse winkel over te nemen. Hoewel hij een relatie opbouwt met de oude eigenaresse en hij zich van het onrecht bewust is, is er voor hem geen weg meer terug. De beide hoofdrolspelers werden voor hun voortreffelijke spel in Cannes bekroond, terwijl de film een Oscar kreeg voor de beste niet-Engelstalige film van 1966.

Food

1966 |

Tsjechië 1966. Wilbert Bank. Met o.a. Helmert Woudenberg, René van 't Hof, Leny Breederveld en Beppie Melissen.

Een sterk en schrijnend drama gesitueerd in Tsjechoslowakije in 1942, waarin een beeld wordt gegeven van de zich uitbreidende fascistische gezindheid in een kleinsteedse omgeving. Een meubelmaker krijgt de opdracht een joodse winkel over te nemen. Hoewel hij een relatie opbouwt met de oude eigenaresse en hij zich van het onrecht bewust is, is er voor hem geen weg meer terug. De beide hoofdrolspelers werden voor hun voortreffelijke spel in Cannes bekroond, terwijl de film een Oscar kreeg voor de beste niet-Engelstalige film van 1966.

Das Haus in der Karpfengasse

1965 | Drama

Duitsland 1965. Drama van Kurt Hoffmann. Met o.a. Jana Brejchová, Edith Schultze-Westrum, Rosl Schäfer, Wolfgang Kieling en Vaclav Voska.

Eerlijke verfilming van M. Y. Ben-Gavriêls roman over de lotgevallen van de joden in Praag vlak voor en na de Duitse inval. Omdat Hoffmann bekend stond als een geroutineerde commerciële regisseur, werd hem deze uitstekende auteursfilm niet in dank afgenomen.

Poklad Ptačího Ostrova

1952 | Animatie, Familiefilm, Drama

Tsjechoslowakije 1952. Animatie van Karel Zeman.

Op een eiland leven kleine mensjes die een schat vinden. Ze worden er niet gelukkig van in deze speelfilm, die wordt afgewisseld door tekenfilmfragmenten. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Antonín Horák.