Timo Linnasalo

1945 Regisseur, Geluidsman, Editor

Timo Linnasalo (1945) is regisseur, geluidsman en editor.
Er zijn 6 films gevonden.

Le Havre

2011 | Komedie, Drama

Finland/Frankrijk/Duitsland 2011. Komedie van Aki Kaurismäki. Met o.a. André Wilms, Blondin Miguel, Kati Outinen en Jean-Pierre Darroussin.

Een van de vrolijkere werken uit het oeuvre van de Finse auteur en zelfhater Aki Kaurismäki. Over de aan lager wal geraakte bohemienschrijver Marcel Marx (André Wilms) uit Kaurismäki's eerdere film La vie de bohème (1992), die twintig jaar na dato opduikt als schoenenpoetser in Le Havre. Daar helpt hij een jonge Afrikaanse illegaal uit handen te blijven van de politie. Tragisch absurdisme in een nihilistische, doch hoopvolle komedie vol Franse filmtypetjes als inspecteurs in lange regenjassen. Winnaar van de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Cannes.

Waiting for the Clouds

2003 | Drama

Turkije/Frankrijk/Duitsland/Griekenland 2003. Drama van Neslihan Atagül. Met o.a. Dimitris Kaberidis, Rüçhan Caliskur, Ridvan Yagci en Ismail Baysan.

Maatschappijkritisch Turks drama over een afstammeling van de Pontiërs, een oude Griekse beschaving in Noord-Turkije aan de Zwarte Zee. Na de Eerste Wereldoorlog werden deze Griekse Turken verdreven naar Griekenland omdat ze niet zouden passen in de prille Turkse republiek. Geëngageerd regisseur Ustaoglu (Journey to the Sun) belicht het in Turkije delicate onderwerp aan de hand van een portret van een Pontische vrouw die tijdens de deportatie in 1916 haar ouders verloor en sindsdien heimelijk als Turkse door het leven gaat. Een toegankelijk didactisch werk over persoonlijk leed naar aanleiding van nationalisme en intolerantie.

The Man Without a Past

2002 | Drama, Romantiek

Finland/Duitsland/Frankrijk 2002. Drama van Aki Kaurismäki. Met o.a. Kati Outinen, Markku Peltola, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen en Sakari Kuosmanen.

Na in elkaar geslagen te zijn door overvallers en alles inclusief geheugen verloren te hebben, loopt een naamloze man (Peltola) het ziekenhuis uit. Bij een groep in containers wonende losers begint hij aan de moeizame taak om weer wat van zijn leven bij elkaar te sprokkelen. Hij ontmoet weinig vriendelijkheid, al is een vrouwelijke Leger des Heilsofficier (Outinen) meer dan oppervlakkig in hem geïnteresseerd. Kaurismäki laat weer eens zien hoe goed hij personages die niets verwachten van het leven kan neerzetten, soms warm, soms ontroerend, vaak hilarisch. Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film en voor de Gouden Palm.

Eros ja Psykhe

1998 | Komedie, Drama, Romantiek

Finland 1998. Komedie van Timo Linnasalo. Met o.a. Antti Reini, Heli Takala, Markku Blomqvist en Tuija Vuolle.

Eros (Reini) en Psykhe (Takal) hebben een vakantieromance achter de rug. Psykhe is opnieuw aan het werk gegaan in de plaatselijke staalfabriek. In de herfst komt Eros opdagen. Morfpheus (Blomqvist), de vader van Eros, heeft ook een oogje op Psykhe, maar zij beweert zwanger te zijn van Eros. Die wil prompt dat zij abortus pleegt. Boos en teleurgesteld stapt Psykhe op de trein om weer naar haar eigen familie te gaan. Onderweg beseft zij dat zij niet zonder Eros kan en springt van de trein. Ondertussen heeft Morpheus aan Eros verteld dat zijn vriendinnetje dood is. Eros gaat troost zoeken in de armen van zijn moeder, Aphrodite (Vuolle). En Morpheus? Ja, zeker, die verleidt Psykhe... De Griekse mythologie en Homeros zijn nooit ver weg in script van Ilpo Tuomarila en regisseur Linnasalo. Psykhe (Psyche) is de personificatie van de menselijke ziel, Eros de god van de liefde, Morpheus de god van de dromen en Aphrodite godin der aardse en veile liefde. In Fins psychologisch drama is dit het verhaal van liefde en dood, van herinneringen en verlangens.

La vie de bohème

1992 | Komedie, Experimenteel

Frankrijk/Duitsland/Finland/Zweden 1992. Komedie van Aki Kaurismäki. Met o.a. Evelyne Didi, André Wilms, Matti Pellonpää, Christine Murillo en Jean-Pierre Léaud.

Zeer vrije, herziene en verbeterde bewerking van de fameuze [KL]Sc[KA2]enes de la vie boh[KA2]eme[KLE] van Henri Murger (1822-1861), verplaatst naar de hedendaagse Parijse banlieue. Het is vooral de bedoeling de suffige opera van Puccini, door Comencini in 1988 op het scherm gebracht, belachelijk te maken. En dat terwijl deze olijke, zich nergens iets van aantrekkende Finse cineast Shakespeare (HAMLET GOES BUSINESS) (!) en enkele anderen ook al eens zo hardhandig aanpakte. Een chaotisch geheel met kop noch staart in de stijl van de Frères Prévert is het resultaat. Grappig, amusant, absurd en geschikt voor de Academie voor Patafysica. Bestemd voor een intellectueel publiek dat 'in staat is' dit soort botte humor te waarderen. Prachtige zwart-witbeelden van Timo Salminen. De bijna ziekelijke praatzucht van Léaud doet versteld staan. Wat betreft de ongeregelde leefwijze, die vormt naar keuze 'de voorbereiding op de Academie, het ziekenhuis of het lijkenhuis'. Niet eens zo slecht gezien.

Aurinkotuuli

1980 | Sciencefiction

Finland 1980. Sciencefiction van Timo Linnasalo. Met o.a. Paavo Piskonen, Lilga Kovanko en Antti Litja.

In deze redelijke film raakt een onderzoeker van de zwaartekracht, die midden in zijn onderzoekwerk om het leven komt, in een diepgevroren toestand. Hij ontwaakt in de toekomst en ontdekt dat het water en de lucht vervuild zijn en dat de mensen hun leven daaraan aanpassen. Ook bekend als SUN WIND.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Timo Linnasalo op televisie komt.

Reageer