Stephen H. Burum: camera.
Er zijn 24 films gevonden.

Confessions of a Teenage Drama Queen

2004 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Komedie van Sara Sugarman. Met o.a. Lindsay Lohan, Alison Pill, Glenne Headly, Megan Fox en Adam Garcia.

Tiener Lola (Lohan) vindt het verschrikkelijk te moeten verhuizen van New York naar New Jersey, omdat volgens haar de kansen duizelingwekkend afnemen om een ster te worden. Op haar nieuwe school krijgt ze de hoofdrol in een popversie van Pygmalion, maar dat levert wel vijandschap op van de populaire, even ambitieuze Carla (Fox). Confessions of a Teenage Drama Queen, naar het jeugdboek van Dyan Sheldon, is een ijdelheidsproject rond jonge ster Lohan. Alles is gehuld in pastelkleuren, ook vuile steegjes. Observaties zijn beperkt tot 'Ik vind je laarzen mooi'. Thematiek reikt niet verder dan het volgen van je droom.

Life or Something Like It

2002 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2002. Romantische komedie van Stephen Herek. Met o.a. Angelina Jolie, Edward Burns, Tony Shalhoub, Stockard Channing en Christian Kane.

Sterren Jolie (Lara Croft) en Burns (The Brothers McMullen) zitten niet comfortabel in hun rollen voor Life or Something Like It. Jolie vertolkt de grote innerlijke verandering die haar personage gedurende de film ondergaat te onduidelijk. Burns is beter in het bedenken van dialogen dan in het uitspreken ervan - en helaas heeft hij het script van Life or Something Like It niet geschreven. Jolie's Lanie is een tv-reporter die halsstarrig oppervlakkig blijft totdat een zwerver (Shalhoub) haar voorspelt dat ze gauw zal sterven. Burns speelt afstandelijke cameraman Pete die eerder een affaire met haar had en nu grapjes maakt over haar angst.

Mission to Mars

2000 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Brian De Palma. Met o.a. Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen en Jerry O'Connell.

Gary Sinise kan mooi teruggrijpen op zijn ervaringen van Apollo 13 in dit sciencefiction avontuur van Brian (Scarface) De Palma. Hij speelt een astronaut die met zijn team naar Mars wordt gestuurd voor een reddingsmissie: een aantal collega's is in problemen gekomen. Eenmaal daar aangekomen stuiten ze op... tja, op wat? Prima cast in een film die nogal wisselvallig uitpakt. De beelden van 'Mars' zijn mooi en overtuigend en de specials effects zijn ook al goed gelukt, maar het verhaal blijft mager.

Mystery Men

1999 | Actiefilm, Komedie, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1999. Actiefilm van Kinka Usher. Met o.a. Geoffrey Rush, Greg Kinnear, Ben Stiller, Claire Forlani en Kel Mitchell.

De jongen die het vermogen heeft onzichtbaar te worden kan dat alleen als niemand kijkt. Deze Invisible Boy (Mitchell) maakt samen met onder andere The Shoveler (Macy, slaat mensen met een schep) en Mr. Furious (Stiller, kan zich erg boos maken) deel uit van The Mystery Men, een weinig imposant gezelschap zelfverklaarde superhelden. Die overigens wel, supergewoon als ze zijn, pogen de échte superheld Captain Amazing (Kinnear) te bevrijden uit de klauwen van de superslechterik Casanova Frankenstein (Rush). Bij vlagen erg geestige superheldenparodie had een half uur korter moeten zijn en flopte genadeloos.

Snake Eyes

1998 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Nicolas Cage, John Heard, Gary Sinise, Carla Gugino en Stan Shaw.

Cage is een corrupte agent die jacht maakt op de moordenaar van een minister in een vol boksstadion. Dat wordt in handen van filmmaker De Palma een overdonderend kijkfestijn met talloze camera- en montagevirtuositeiten in een helaas onbeholpen scenario. Grootste euvel is dat te snel duidelijk wordt wie de dader is waardoor het spannende moordmysterie verzandt in een ordinaire thriller. Het is de eeuwige kritiek op zijn films: 'vorm boven inhoud', niettemin is zijn meesterlijke beeldtaal welhaast standaard lesmateriaal op elke filmschool.

Father's Day

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Robin Williams, Billy Crystal, Nastassja Kinski, Charlie Hofheimer en Julia Louis-Dreyfus.

De strak in het pak zittende advocaat Jack (Crystal) en de slonzige artiest Dale (Williams) kennen elkaar niet maar hebben ooit het bed gedeeld met de fraaie, charmante en inmiddels getrouwde Collette (Kinski). Ze moeten de krachten bundelen wanneer de tienerzoon van hun gemeenschappelijke ex-droomvrouw is weggelopen. Ondanks het verzamelde talent valt Fathers' Day nogal tegen, vanwege de belegen grappen en omdat komieken Williams en Crystal maar niet grappig willen worden. Remake van de - veel betere - Franse komedie Les compères (1983).

Mission: Impossible

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Brian De Palma. Met o.a. Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Vanessa Redgrave en Jean Reno.

Deze eerste film rond een internationaal team spionnen onder leiding van Ethan Hunt (Cruise) is meteen geslaagd voor liefhebbers van hightech-actiespektakel en onnavolgbare plotwendingen. De dames en heren van het Mission: Impossible-team moeten de diefstal van een bestand met namen van geheim agenten zien te voorkomen. Maar het gaat fout, en het team zal moeten vluchten en vechten, ontwarren en ontmaskeren, en andere spionnendingen doen. Met veel flair geregisseerd door De Palma, die op een plotgat meer of minder meestal niet kijkt. Er volgden veel niet onaardige en succesvolle sequels.

The Shadow

1994 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Russell Mulcahy. Met o.a. Alec Baldwin, John Lone, Penelope Ann Miller, Peter Boyle en Ian McKellen.

Baldwin, een in smoking geklede miljonair-playboy schiet in en uit zijn gekwelde alter ego van de titel, de Schaduw. Regisseur Mulcahy, geholpen door scenarist David Koepp, probeert tevergeefs een filmversie te maken van de gelijknamige stripheld, in de jaren 1930 in Amerika een aanbeden radioserie. Lone is de aartsvijand Shiwan, een rechtstreekse afstammeling van Genghis Khan. De deco-look is uiteraard retro, maar de 250 speciale effecten, ontworpen door Alison Savitch (TERMINATOR 2) zijn dat beslist niet. Gepoogd werd een mengsel te brouwen van BATMAN en RAIDERS OF THE LOST ARK, met als gevolg dat de film verdampt tot een flikkerende puinhoop. Gedraaid in Digital Experience sound.

Carlito's Way

1993 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzmán en John Leguizamo.

In dit meeslepende misdaadepos speelt Al Pacino de Puertoricaanse gangster Carlito Brigante, die na vijf jaar vroegtijdig vrijkomt dankzij zijn manipulatieve advocaat Kleinfeld (Sean Penn). Carlito droomt van een leven buiten het criminele milieu met zijn liefde Gail (Penelope Ann Miller). Maar als zijn vriend Kleinfeld om een laatste gunst smeekt, voelt hij zich verplicht om te helpen, ondanks zijn rotsvaste overtuiging dat 'een gunst je sneller doodt dan een kogel'. Brian De Palma kreeg het net als in Scarface (1983) voor elkaar om de legendarische voordracht en motoriek van Al Pacino optimaal voor het voetlicht te krijgen.

Raising Cain

1992 | Thriller, Horror, Experimenteel

Verenigde Staten 1992. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. John Lithgow, Lolita Davidovich, Steven Bauer, Frances Sternhagen en Mel Harris.

Lithgow speelt zo`n rol of vijf in deze opgeblazen thriller. Hij is een verknipte psycholoog met meerdere persoonlijkheden, waaronder een paar die kinderen kidnappen om ze te gebruiken voor enge experimenten. Hij blijkt dat van niemand vreemd te hebben. Schrijver/regisseur De Palma (die hier samenwerkt met producente Gale Anne Hurt, zijn vrouw) klutst realiteit en waanideeën door elkaar. Met belachelijke wendingen in het verhaal probeert hij de kijker op het verkeerde been te zetten. Weinig kippevel en veel verveling. Vraag: wie was de vrouw die verdronken is in de auto?

Man Trouble

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Ellen Barkin, Harry Dean Stanton, Beverly D'Angelo en Michael McKean.

Een operazangeres (Barkin) wordt bedreigd en huurt een aan lager wal geraakte hondentrainer (Nicholson) in om haar te beschermen. Na aanvankelijke wederzijdse afkeer bloeit er iets moois tussen de twee. Nicholson, die onder de regie van Rafelson met een script van Carole Eastman aan de slag gaat, dat kan iets prachtigs opleveren, weten we sinds het meesterwerk Five Easy Pieces. Maar wat viel dat tegen bij deze film. Distributeur 20th Century Fox durfde zelfs geen persvoorstellingen voor de film te organiseren en Man Trouble flopte vreselijk.

Hoffa

1992 | Biografie, Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Biografie van Danny DeVito. Met o.a. Jack Nicholson, Danny DeVito, Armand Assante, J.T. Walsh en John C. Reilly.

Film over het leven van de legendarische Amerikaanse vakbondsleider James (Jimmy) Hoffa: hoe hij tijdens de depressiejaren aan de macht kwam, hoe hij in de georganiseerde misdaad terecht kwam, hoe Robert Kennedy hem op het ministerie van justitie het vuur aan de schenen legde, hoe hij van de Brotherhood of Teamsters een gigantische vakbond met 2,3 miljoen leden maakte en het pensioenfonds spijsde met elf miljard dollar. In 1975 verdween hij spoorloos en zijn dood werd nooit opgehelderd. Scenario van David Mamet bevat knappe dialogen maar vergaloppeert zich qua structuur met over en weer springende flash-backs, te weinig dramatische karakteruitdieping, een te grote rol voor DeVito als Hoffa's rechterhand en manusje van alles. Gelukkig speelt Nicholson Hoffa, die hij neerzet als een straatvechter, een vuilbek met redenaarstalent, een gehaaide onderhandelaar en een charismatische mediafiguur die alle registers opentrekt. Als biopic een interessante mislukking.

He Said, She Said

1991 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Marisa Silver en Ken Kwapis. Met o.a. Elizabeth Perkins, Kevin Bacon, Sharon Stone, Nathan Lane en Anthony LaPaglia.

Twee verschrikkelijke films in één filmdoos met een mannelijke regisseur (Kwapis) en een vrouwelijke (Silver) die hun verschillende kijk hebben op hetzelfde liefdesverhaal. Kwapis' helft, de leukste, wordt door Bacon vertolkt, Silvers deel wordt opgetild door de betere vertolking van Perkins. Het verhaal: twee journalisten uit Baltimore die een liefdesrelatie met elkaar hebben zien deze stuklopen als hun individuele columns in populaire tv-programma's terecht komen en onderhevig zijn aan de kijkcijfers. Het lijkt allemaal origineel, maar het is het niet. Tussen 1960 en 1970 draaide zowat iedere jonge Europese regisseur soortgelijke fantasietjes. Scenario van Brian Hohlfeld.

The War of the Roses

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Danny DeVito. Met o.a. Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Marianne Sägebrecht en Sean Astin.

Het huwelijk van Douglas en Turner zit in het slop. Niet dat iemand kan zeggen wat er nu verkeerd gaat, maar vanaf het ogenblik dat de kinderen op de universiteit zijn, voelt Turner een diepe afkeer voor haar echtgenoot. Ze beginnen elkaar te pesten en de toestand wordt steeds dramatischer, waardoor ze op een gegeven moment alleen nog maar elkaar kunnen haten. Zwarte komedie die toont hoever mensen kunnen gaan in hun drang een ander psychisch en fysiek te vernietigen. Op den duur loopt het wel wat uit de hand, zodat sommigen zullen afhaken. Wie echter blijft kijken is getuige van een van de zeer sombere, maar toch wel heel vermakelijke komedies uit Hollywood. Douglas en Turner werden tegen hun imago gecast, maar wat ze afleverden is grote klasse. DeVito en Sägebracht zetten in hun bijrollen schitterende types neer. Michael Leeson baseerde zijn scenario op de roman van Warren Adler. Camerawerk werd geleverd door Stephen H. Burum.

Casualties of War

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Brian De Palma. Met o.a. Michael J. Fox, Sean Penn, Don Harvey, John Leguizamo en John C. Reilly.

Weinig genuanceerd, maar knap vormgegeven oorlogsdrama over Amerikaanse soldaten die een Vietnamees meisje ontvoeren en verkrachten. Aan het eind van de oorlog staat 'all American boy' Fox - de enige die niet aan de 'oorlogsmisdaad' heeft meegedaan - voor een moreel dilemma: moet hij de sergeant (Penn) die hem het leven redde, aangeven of kan hij er beter het zwijgen toe doen. Vietnamveteraan David Rabe baseerde zijn scenario op een artikel uit The New Yorker van Daniel Lang dat later in boekvorm uitgegeven werd. Camerawerk van Stephen H. Burum.

Arthur 2: on the Rocks

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dudley Moore, Liza Minnelli, John Gielgud, Geraldine Fitzgerald en Stephen Elliott.

Moore (als Arthur) en echtgenote Minnelli genieten volop van hun rijkeluisleven. Maar dan slaat Sikes, de afgewezen verloofde, via haar vader terug. Totaal geru[KA3]ineerd moeten ze proberen te overleven, wat Minnelli heel wat beter afgaat dan miljardairszoon Moore. Dank zij de geest van de overleden bediende Gielgud, komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. Geflopte sequel op een geestige film. Af en toe valt er even te lachen, maar Moore, die tevens optrad als uitvoerend producent, maakt er teveel een one-man-show van en gaat daarbij storend over de schreef. In het moraliserende scenario van Andy Breckman is Arthur eerder irritant dan komisch. Fotografie van Stephen H. Burum. Burt Bacharach schreef de score en de titelsong `Love Is The Decision`, op tekst van Carole Bayer Sager en Chris De Burgh (die het ook zingt).

The Untouchables

1987 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Charles Martin Smith en Andy Garcia.

In Chicago, tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, wordt de dienst uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone (De Niro), die het geld binnen ziet stromen met de illegale verkoop van drank, en die de halve politie in zijn zak heeft. Ambitieuze en onkreukbare politieman Elliot Ness (Costner) wordt gevraagd het tegen hem op te nemen. Hij stelt een klein team samen en gaat aan de slag. Buitengewoon sterk misdaaddrama overstijgt de tv-serie waarop hij werd gebaseerd ruimschoots. Uitstekend spel van De Niro en van Connery als onbuigzame straatagent.

Eight Million Ways to Die

1986 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Hal Ashby. Met o.a. Jeff Bridges, Rosanna Arquette, Alexandra Paul, Randy Brooks en Andy Garcia.

Narcotica-rechercheur Scudder (Bridges) schiet voor de ogen van diens kinderen een drugsdealer neer. Dit grijpt hem zo aan dat hij zijn werk niet meer kan doen en alcoholist wordt. Dank zij de A.A. kan hij de fles weer laten staan. Hij hervat zijn werkzaamheden, en de jonge prostitu[KA1]ee Sunny (Paul) vraagt hem haar te helpen om uit de wurggreep van haar pooier raken. Ongeloofwaardige en moraliserende actiefilm die alle moeite doet om 'trendy' te zijn, maar er enkel in slaagt een aantal antipathieke personages bij elkaar te brengen, waarvoor de toeschouwer niet het minste medeleven kan voelen. De roman van Lawrence Block waarop Oliver Stone en David Lee Henry hun scenario baseerden is stukken beter. Beelden werden geschoten door Stephen H. Burum.

St. Elmo's Fire

1985 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1985. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore, Andrew McCarthy en Judd Nelson.

Opgroeidrama met zeven studerende twintigers die opboksen tegen platgetreden zaken als liefde, drugs, lanterfanten en de kunst van het samenwonen. Tijdgenoten als The Breakfast Club en The Big Chill worden niet geëvenaard vanwege een erg vlak scenario, maar de energieke sterren van weleer maken een hoop goed. Behalve Rob Lowe dan, die vanwege zijn suikerzoete geschmier werd onteerd met een Raspberry voor slechtste acteur in een bijrol. Het Amerikaanse journaille lanceerde naar aanleiding van de film de inmiddels gevleugelde term 'Hollywood's Brat Pack', de verzamelnaam voor de jonge garde toentertijd.

Body Double

1984 | Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1984. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Craig Wasson, Gregg Henry, Melanie Griffith, Deborah Shelton en Guy Boyd.

Voyeuristische thriller van Brian De Palma vermengt Hitchcockiaanse suspense met dosis seks. Werkloze acteur (Craig Wasson) past op het huis van een vriend en bespioneert per telescoop een strippende overbuurvrouw (Melanie Griffith). Film speelt met thema's als fantasie, schijn en werkelijkheid. Popgroep Frankie goes to Hollywood, met een in zwart leer gehulde Frankie geeft een legendarisch 'Relax, don't do it' ten beste in een verder overbodige videoclipachtige scène. Prachtige fotografie van Stephen H. Burum en een macabere score van Pino Dinaggio. Commentaar indertijd in Variety: 'A voyeur's delight and a feminist's nightmare'.

Uncommon Valor

1983 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Actiefilm van Ted Kotcheff. Met o.a. Gene Hackman, Robert Stack, Fred Ward, Reb Brown en Randall 'Tex' Cobb.

Vier jaar na het einde van de Vietnam-oorlog leeft de gepensioneerde kolonel Hackman nog steeds in onzekerheid over het lot van zijn vermiste zoon. Zijn intuïtie zegt hem dat deze nog steeds in leven is en in Laos in gevangenschap zit. Hij ronselt een groepje vrijwilligers om hem te bevrijden. Oorlogsdrama waarin je eerder een Stallone of een Norris zou verwachten i.p.v. een gevoelige acteur als Hackman. Het is echter zijn uitstekende acteerspel dat het vergezochte scenario van Joe Gayton in leven houdt. Producer John Milius wist wel waarom hijzelf niet als regisseur moest fungeren om dit onmogelijk script te verfilmen. Goed camerawerk van Stephen H. Burum. Van muziek voorzien door James Horner.

The Outsiders

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze en Rob Lowe.

Tulsa, Oklahoma, begin jaren zestig. De strijd tussen de jeugdbendes The Greasers, kinderen van arme ouders, en de rijke Socs escaleert plotseling razendsnel, er valt zelfs een dode. En dat terwijl de Greasers eigenlijk vooral voor de gezelligheid bij de bende zaten. Coppola verfilmde met The Outsiders de populaire roman van S.E. Hinton (te zien in een cameo als verpleegster) en ontdekte en passant een groot aantal jonge acteurs die het nog ver zouden schoppen. Het resultaat viel, gezien de hoge verwachtingen vooraf, een tikje tegen. In hetzelfde jaar verfilmde Coppola een ander boek van Hinton, Rumble Fish.

Rumble Fish

1983 | Drama, Familiefilm, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper en Diana Scarwid.

Dillon is zeventien en bewondert zijn oudere broer Rourke, die een paar weken geleden met onbekende bestemming is vertrokken. Niemand weet of hij ooit nog zal terugkomen, en Dillon neemt maar al te graag zijn plaats in in de motorbende. Hij wordt echter niet zo populair als zijn broer. Rourke komt plotseling terug en blijkt erg veranderd. Eigenzinnige film van Coppola, die eerder Europees dan Amerikaans aandoet. Coppola rekende definitief af met de klassieke Hollywoodfilm en leverde toch een verbluffend werkstuk af, met heel wat cinematografische en literaire verwijzingen. Hij schreef zelf het scenario, samen met S.E. Hinton, de auteur van de roman, wier THE OUTSIDERS hij al eerder verfilmde. Een individualistisch hoogtepunt in zijn carrière. De film werd, grotendeels in zwart-wit, opgenomen door Stephen H. Burum.

The Escape Artist

1982 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1982. Drama van Caleb Deschanel. Met o.a. Griffin O'Neal, Raul Julia, Teri Garr, Joan Hackett en Gabriel Dell.

Dit onnavolgbaar warrige verhaal gaat over de teenager O'Neal, een 'ontsnappingskunstenaar', en de volwassenen die hem proberen te exploiteren. Griffin O'Neal, de zoon van Ryan en de broer van Tatum, komt goed over op het scherm. Het scenario is van Melissa Mathison en Stephen Zito. Het camerawerk is van Stephen H. Burum.