Alojz Hanúsek

Cameraman

Alojz Hanúsek is cameraman.
Er zijn 2 films gevonden.

Mikola a Mikolko

1988 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro/Duitsland 1988. Familiefilm van Dušan Trančík. Met o.a. Stefan Reck, István Hundyakürti, Lola Forner, Martha Rašlová en Gundell Thormann.

Vrije bewerking als klucht van het sprookje van Hans Christian Andersen over hebzucht en jaloezie. In een dorpje wonen grote Klaus en kleine Klaus. De gulzige grote trouwt de dochter van een landjonker en verwerft zich rijkdom en aanzien. De schuchtere, maar kleine verrijkt zich met list en vindingrijkheid. De kleine troeft de grote af met een paardenzwendel en vervolgens bestrijden ze elkaar op leven en dood. Grote Klaus komt om en kleine Klaus mag in de finale met de schone dochter van de waard trouwen. Scenario van Jan Fleischer en regisseur Trančík. Achter de camera stond Alojz Hanúsek. In 1990 opnieuw gedistribueerd.

Obrazy starého sveta

1972 | Drama

Servië en Montenegro 1972. Drama van Dušan Hanák. Met o.a. Verony Ralíkovej, Adama Kura, Jozefa Orságha, Juraja Michelíka en Antona Mičeka.

Uitgangspunt van deze film-vérité zijn de foto's die Martina Marinčeka maakte van oude mensen. Deze mensen zijn het resultaat van jaren van communistisch bewind. Een heel leven hebben ze het land bewerkt, en nu zijn ze oud, uitgeput en getekend. Toch zijn het mensen die vergroeid zijn met hun grond. Hen overplanten zou hun dood betekenen. Ze bezitten niets dan het allernoodzakelijkste en een dak boven hun hoofd, maar de beelden die van hen werden gemaakt zijn doordrongen van liefde en poëzie. Regisseur Hanák benadert hen met grote bewondering, en volgens hem is 'elk van deze mensen te vergelijken met een boek waarin iedereen, op een bepaalde pagina, zichzelf zal terugvinden'. Hanák schreef het scenario samen met Boris Hochel. De tekst is ingesproken door Ladislao Chudik. Achter de camera stond Alojz Hanúsek. Twaalf jaar lang verbood de Tsjechische censuur elke vertoning van deze film. Nadien won deze poëtisch politieke film prijzen op diverse festivals en de prijs van de filmcritici van Los Angeles.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alojz Hanúsek op televisie komt.

Reageer