Erik Paaske: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Ved vejen

1988 |

Zweden​/​​Denemarken 1988. Max von Sydow. Met o.a. Tine Miehe-Renard, Anne Grete Hilding, Erik Paaske, Kurt Ravn en Ole Ernst.

Katinka

1988 | Drama

Zweden​/​​Denemarken 1988. Drama van Max von Sydow. Met o.a. Tammi Ø st, Ole Ernst, Kurt Ravn, Tine Miehe-Renard en Erik Paaske.

In dit gevoelige, intelligente debuut van Von Sydow, naar de korte roman van Herman Bang, wordt het verhaal verteld van de gedoemde liaison tussen de door tbc besmette vrouw van een stoere stationschef en een knappe opzichter van een groot landgoed. De Tsjechow-sfeer wordt verstoord door pedante en hoogdravende dialogen, maar het camerawerk van Sven Nykvist verbeeldt uitstekend de poëzie en het ritme van het drama.

Pelle Erobreren

1987 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 1987. Drama van Bille August. Met o.a. Max von Sydow, Pelle Hvenegaard, Erik Paaske, Björn Granath en Axel Strøbye.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August (The House of the Spirits). De film won zowel de Gouden Palm als de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De prijzenregen is een bevestiging van het talent van August en van de uitstekende acteerprestaties, maar het zegt ook iets over het in kwalitatief opzicht matige filmklimaat in de jaren tachtig. Want hoe pakkend ook, Pelle Erobreren is gewoon de Zweedse Ciske de Rat, een arme jongen die veel onrecht moet ondergaan en droomt van een vrij leven. Negentiende-eeuwse Pelle emigreert met zijn vader van Zweden naar Denemarken in de hoop betere omstandigheden aan te treffen.

Yes, det er far!

1986 | Komedie

Denemarken 1986. Komedie van John Hilbard. Met o.a. Jarl Friis-Mikkelsen, Ole Stephensen, Kirsten Rolffes, Ewa Carlsson en Linda Lauersen.

Een mislukte klucht, in de stijl van de films van Jerry Lewis en Dean Martin uit de jaren vijftig, waarin koffie wordt gesmokkeld van Zweden naar Denemarken, waar gepensioneerden van koffiebezit zijn uitgesloten. Met obligate bedriegerijspelletjes tussen Denen en Zweden. Een dieptepunt in de geschiedenis van de Deense film.

Wie ein Hirschberger Dänisch lernte

1968 | Oorlogsfilm

Duitsland 1968. Oorlogsfilm van Rolf Busch. Met o.a. Josef Schaper, Günther Wille, Werner Nippen, Emil Hass Christensen en Erik Paaske.

Een gering aantal joden, zevenduizend, bevond zich tijdens WO II (1939-45) in Denemarken. Op vijfhonderd na overleefden zij de verschrikkingen van de nazi-bezetter, die in augustus 1943 de noodtoestand uitriep, om in september met joods nieuwjaar alle joden gedeporteerd te hebben. Doch dankzij het Deense verzet, studenten en dapperen uit de bevolking werd er een forse streep gehaald door de rekening van de nazi`s en konden de vervolgde joden de boot nemen naar het neutrale Zweden. Deze film gaat over de advocaat Wilhelm Heilmann (Schaper) die in 1939 aan boord gaat van de expres-trein naar Kopenhagen, waar zijn zoon Helmut (Wille) woont. Heilmann hoopt op een visum naar Amerika, maar wordt achterhaald door de annexatie van het Deense koninkrijk door de nazi's. Hij moet zelfs onderduiken. Als het Deense verzet lucht krijgt van de actie van Heinrich Himmler, het hoofd van de SS die zich ten doel gesteld had om alle joden te verdelgen, begeeft Heilmann zich naar de kust om zich in te schepen naar Zweden. Hij raakt in paniek en doolt rond door de bossen, maar de nuchtere Denen, die hem vinden, behoeden hem voor de dood in de gaskamer door hem op tijd te laten overvaren. Deze boeiende film is gemaakt met veel integere inzet en is mooi gespeeld. Het scenario is van Dieter Meichsner.