Karsten Fundal: muziek.
Er zijn 7 films gevonden.

Human Flow

2017 | Documentaire

Duitsland 2017. Documentaire van Ai Weiwei.

Documentaire van Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei over de vluchtelingencrisis, gefilmd in 23 landen over de periode van een jaar. Hij toont migratie als sociaal-historisch fenomeen, maar vooral als het recente politieke drama waaraan de EU haar humanitaire gezicht verloor. Ambigue schoonheid zit in de toekomstdromen van meiden in Gaza of een zwartgeblakerde koe bij Mosul. Commentaar komt van dichtregels, krantenkoppen en beschouwingen van onder anderen de prinses van Jordanië en een Syrische astronaut. Een oproep tot mededogen die moeiteloos schakelt tussen globale schaal en menselijke proportie.

Last Men in Aleppo

2017 | Documentaire

Denemarken​/​​Syrië 2017. Documentaire van Feras Fayyad.

Hartverscheurende documentaire over de Witte Helmen: een groep bestaande uit drieduizend Syrische vrijwilligers – voormalige studenten, bouwvakkers, kleermakers – die dagelijks vanuit ruim honderd posten in het land de lucht in de gaten houdt, alert op vijandige vliegtuigen en helikopters. De beelden van onder puin bedolven kinderen staan garant voor tranen, maar de alledaagsere momenten zijn minstens zo veelzeggend.

Shadow World

2016 | Documentaire

België​/​​Denemarken 2016. Documentaire van Johan Grimonprez.

Onverbiddelijke, maar glasheldere documentaire over de internationale wapenhandel en de verwevenheid met de politiek. Rode draad in deze even journalistieke als kunstzinnige documentaire zijn de schimmige deals tussen de Britse wapenfabrikant BAE en de Saoedische prins Bandar bin Sultan, met extra aandacht voor de laakbare rol van de Britse oud-premier Tony Blair. Veelzeggend citaat van een in de film aanwezige wapenhandelaar: 'Politici zijn net prostituees, maar dan veel duurder.' Gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaan Andrew Feinstein.

Virgin Mountain

2015 | Drama

IJsland​/​​Denemarken 2015. Drama van Dagur Kári. Met o.a. Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson en Franziska Una Dagsdóttir.

De 43-jarige Fúsi (slordig lang haar, dito baard en fors postuur) woont nog steeds bij zijn bemoeizuchtige moeder, wordt gepest op zijn werk en doet niets liever dan historische veldslagen naspelen met modelsoldaatjes en miniatuurtanks. Tot hij de levenslustige Sjöfn ontmoet, die hem met beide handen uit zijn veilige cocon sleurt. Liefelijke tragikomedie, gefilmd in kille IJslandse tinten en met hartverwarmende charme gespeeld - vooral door Jónsson, die als de ziekelijk verlegen en hondstrouwe Fúsi een prachtig personage neerzet.

Danny's doodenge dag

2014 | Jeugdfilm, Horror

Denemarken 2014. Jeugdfilm van Martin Barnewitz. Met o.a. William Jøhnk Nielsen, Thomas Garvey, Emilie Werner Semmelroth, Lars Mikkelsen en Peter Gantzler.

De niet al te daadkrachtige Danny en zijn jongere broer hebben geen erg goede relatie. Dat is lastig, bijvoorbeeld als Danny praat met een leuk meisje uit zijn klas en zijn broer als stoorzender fungeert. Maar het is nog veel lastiger wanneer de opwarming van de aarde onverwachte gevolgen heeft: vanuit het niets verschijnen vraatzuchtige wezens die alles opeten wat ademt. De doodsbange tieners zullen moeten overleven, zonder hun ouders, eten, water of elektriciteit. Behoorlijk pittige en spannende jeugd-horror uit Denemarken, deed het goed op allerlei festivals.

The Act of Killing

2012 | Documentaire

Denemarken​/​​Noorwegen​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zweden​/​​Finland 2012. Documentaire van Joshua Oppenheimer.

In Indonesië werden in 1965 en 1966 meer dan een miljoen 'communisten' vermoord door paramilitaire groeperingen. Een van de leiders van zo'n moordcommando was Anwar Congo. Hij is nooit berecht voor de moorden en kijkt er met een zekere trots op terug. Regisseur Oppenheimer vroeg Congo de moorden van toen na te spelen. De krasse zeventiger, groot liefhebber van Amerikaanse films, accepteerde en koos verschillende genres waarin hij zijn herinneringen verwerkte. Wat regelmatig surrealistische scènes oplevert. Onthutsend, hartverscheurend en absoluut onmisbaar. In 2014 maakte Oppenheimer de thematisch verwante documentaire The Look of Silence.

Flammen & Citronen

2008 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Denemarken​/​​Tsjechië​/​​Duitsland 2008. Drama van Ole Christian Madsen. Met o.a. Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade en Peter Mygind.

Tijdens WO II werken twee verzetsmensen efficiënt samen bij het doden van Duitsers en collaborateurs. Dat gaat de roodharige Flammen (Lindhardt) emotioneel beter af dan de serieuzere, nerveuzere Citronen (Mikkelsen). In het festivalcircuit goed ontvangen historisch drama met film noir-trekken werd gebaseerd op twee in eigen land gekoesterde verzetshelden. Met een budget van ruim tien miljoen dollar was dit de duurste Deense filmproductie ooit. De film ziet er dan ook prima verzorgd uit en heeft twee uitstekende hoofdrolspelers. In Denemarken een hit.