Ute Casper

Producer

Ute Casper is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Hitlers Traum von Micky Maus

1999 | Documentaire, Animatie, Oorlogsfilm

Duitsland 1999. Documentaire van Ulrich Stoll. Met o.a. Peter Schauer, Gerhard Fieber, Heinz Kaskeline, Heinz Tischmeyer en Jörg-Peter Storm.

Vanaf de opkomst van het nazisme tot eind jaren 1930 werden in Duitsland vooral pretentieloze ontspanningsfilms gemaakt. Tekenfilm was haast uitsluitend voorbehouden voor publiciteits- of artistieke films. Toen Hitler, onder invloed van Goebbels, zich bewust werd van de invloed van het medium op het publiek, begon hij zijn anti-semitische boodschap erin te verwerken. Ook de tekenfilm ontsnapte er niet aan, want zo kon hij ook de kinderen bereiken. Tekenaars als Hans Held, Gerhard Fieber, Manfred Schmidt, Heinz Tischmeyer, Georg Woelz, Horst von M[KA3]ollendorf en Jiri Sebestik kregen de opdracht om tekenfilms te maken in Disney-stijl waarin de gealli[KA3]eerden belachelijk gemaakt werden en die steeds het `joodse gevaar` als centraal thema moesten hebben. Tijdens WO II werden ook studio`s in bezette gebieden ingeschakeld, zoals Nederland Film in Amsterdam die een anti-semitische versie produceerden van VAN DEN VOS REYNAERDE (1943) en kort na de invasie HOERA! HET TWEEDE FRONT (1944). De documentaire is het resultaat van een grondige research en de fragmenten die getoond werden waren soms sinds 1945 niet meer te zien. Stoll schreef het scenario en voor de montage werd beroep gedaan op Nina von Kreisler. Commentaar werd ingesproken door Matthias Ponnier, Bernd Kuschmann en Rainer Pause. Fotografie is van Peter Beringhoff en Klaus Sturm. Ondertitel: ZEICHENTRICK UNTERM HAKENKREUZ.

Mein Herz - niemandem!

1997 | Drama, Biografie

Duitsland 1997. Drama van Helma Sanders-Brahms. Met o.a. Lena Stolze, Cornelius Obonya, Anna Sanders, Lothar von Versen en Janina Berge.

Else Schuler (Stolze) groeide op in een liefdesvol joods gezin in Duitsland. Gottfried Benn (Obonya) genoot van een doodgewone jeugd in een begoed protestants gezin. Terwijl Else groter werd groeide ook de jodenhaat in Duitland. Na de dood van haar broer stemt ze toe in een gearrangeerd huwelijk. Ze krijgt een zoontje en verlaat haar liefdeloze man. Ze leert Peter Hille (von Versen) kennen die haar introduceert in de Berlijnse kunstwereld. Else begint gedichten te schrijven. Ondertussen voltooide Gottfried zijn medische opleiding. Ook hij begint te schrijven. Zo ontmoeten Else en Gottfried elkaar en begint de onmogelijke liefdesgeschiedenis tussen de onafhankelijke, feministische joodse dichteres en de snobistische bewonderaar van Nietsche, die flirt met het nazisme. Literair biografisch docudrama over het schrijverspaar Else Lasker-Schuler en Gottfried Benn. De eerste is verplicht Duitsland te ontvluchten, terwijl de ander zijn vergissing eerst inziet als zijn werk door de nazi's als 'ontaard' bestempeld wordt. De film is deels geacteerd en deels samengesteld uit archiefmateriaal. De Berlijnse literaire middens in het begin van de twintigste eeuw worden sfeervol gereconstrueerd. Sanders-Brahms schreef zelf het scenario. Treffende fotografie van Roland Dressel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ute Casper op televisie komt.

Reageer