Ann Petersen (1927-2003): cast.
Er zijn 24 films gevonden.

Pauline & Paulette

2001 | Drama, Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 2001. Drama van Lieven Debrauwer. Met o.a. Dora van der Groen, Ann Petersen, Rosemarie Bergmans, Julienne De Bruyn en Idwig Stephane.

De 66-jarige Pauline (Van der Groen) is geestelijk gehandicapt. Haar geroep om hulp en aandacht is storend voor haar zuster Martha (De Bruyn), die sinds jaar en dag in een klein Vlaams dorpje op haar past. Als Martha sterft dwingt haar testament af dat een van de twee andere zusters, Paulette (Petersen) of Cecile (Bergmans), de zorgtaken overneemt. Maar die vinden Pauline ook lastig. Een van de krachten van Pauline & Paulette is dat de kijker al vanaf het begin sympathie voor Pauline voelt. Van der Groen zorgt daar eigenhandig voor. Met subtiele bewegingen en gezichtsuitdrukkingen weet ze de charme van een onbezorgd kind te evenaren.

Manneken Pis

1995 | Romantiek, Drama

België 1995. Romantiek van Frank Van Passel. Met o.a. Frank Vercruyssen, Ann Petersen, Stany Crets, Wim Opbrouck en Guy Dermul.

Hij (Vercruyssen) is bordenwasser in een restaurant. Zij (De Boeck) trambestuurder in Brussel. Oogcontact. In de buurt van de halte Manneken Pis zoekt hij een flat. Hij belandt er in hetzelfde gebouw waar zij ook woont. Een bemoeizieke, excentrieke conci[KA3]erge (Petersen) zorgt voor complicaties als zij Romeo en Julia wil helpen dichter bij elkaar te brengen.

Le retour d'Arsène Lupin : Un savant bien tranquille

1994 | Misdaad

Frankrijk​/​​België 1994. Misdaad van Michel Boisrond. Met o.a. François Dunoyer, Eric Franklin, Anna Achdian, Ann Petersen en Daniel Goldenberg.

Belgische episode uit de serie LE RETOUR D`ARS[KA2]ENE LUPIN, waarin de baron (Dua) en de barones (Auberghen) De Watrin een kostbare diamant schenken aan de stad Brussel in aanwezigheid van de vermaarde professor Einstein (Goldenberg). De (bekende) schelm Lupin (Dunoyer) vermomt zich als Einstein om de zeldzame diamant in te pikken. Wat hij niet weet is dat een groep extremisten een aanslag beraamt op de geleerde. De vermomde Lupin wordt bijgevolg abuisievelijk gekidnapt. Vrij amusant script van Jacques Nahum, David Lachterman en Daniel Goldenberg, die ook de dialogen verzorgde. Gesitueerd in de jaren 1930 met mooie buitenopnamen van de stad Brussel.

Het verdriet van België

1994 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​België 1994. Drama van Claude Goretta. Met o.a. Mathias Engelbeen, Ronny Cuyt, Hilde Wils, Yvette Merlin en Greta Van Langendonck.

Niet helemaal geslaagde verfilming van Hugo Claus` gelijknamige monumentale bestseller uit 1983, tot een tv-serie gemaakt van 3 x 90m of 5 x 60m. Net als het boek is de lange tv- film gesitueerd in de periode 1939-1947, met delen die in elkaars verlengde liggen. Het is het verhaal van de jonge Louis (Engelbeen als kind, Cuyt als jongeman), die overeind blijft ondanks leugens, oorlog, hypocrisie, repressie, collaborerende vader van Uffelen en verbitterde moeder Basler, die het aanlegt met een Duitse officier. Speelt in een afgesloten, katholiek, Vlaams milieu vol tantes en ooms, nonnen en priesters, buurvrouwen, caf[KA1]ekameraden, oude bekenden en bekende vijanden. De centrale figuur heeft een beetje talent om de leugen te formaliseren (en wordt schrijver). Hij leert afstand te nemen en te glimlachen. Het is godgeklaagd dat een buitenlandse cineast, al is het dan de getalenteerde Zwitser Goretta, de roman van Claus (die zelf het scenario en de dialogen schreef) mocht, kon en wilde verfilmen. De beelden van Dominique Brenguier ogen mooi maar de personages blijven afstandelijk. Het geestige van de taal waarin het boek werd geschreven gaan door de harkerigheid van de meeste acteurs (Van Uffelen uitgezonderd) de mist in. De oppervlakkige anekdote onthult een aantal fundamentele zaken, maar in de mini-serie blijft het een plat verhaal over een Vlaams gezin dat fout was in WO II.

De zevende hemel

1993 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​België 1993. Komedie van Jean-Paul Lilienfeld. Met o.a. Urbanus, Renée Soutendijk, Peter Van den Begin, Ann Petersen en Kitty Courbois.

Weinig indrukwekkend regiedebuut van Frans acteur Lilienfeld waarin Vlaamse graphals Urbanus buurvrouw Soutendijk, die zelfmoord wil plegen, het leven redt. Hij doet zich voor als haar engelbewaarder en zij trekken er samen op uit wat dan aanleiding moet geven tot situatiehumor. Later blijkt dat Soutendijk eigenlijk Urbanus' engelbewaarder is en zij zorgt voor wat geluk in zijn schlemielachtige leven. Wat zich als een vriendelijk romantisch sprookje aankondigt, ontaardt in amateuristisch gestoethaspel rond een beschadigde anti-held. Urbanus, die als acteur beslist wat in zijn mars heeft, verdiende een veel beter script en regisseur. Het nadrukkelijke happy end is een van de banaalste uit de lange rij in de filmgeschiedenis. Soutendijk, die per se een komische rol wilde spelen, heeft niet alleen weinig ervaring met de eisen van het genre, maar faalt zelfs als aangeefster.

Koko Flanel

1990 | Komedie, Romantiek

België​/​​Frankrijk 1990. Komedie van Stijn Coninx en Jef Van De Water. Met o.a. Urbanus, Bea Van Der Maat, Willeke van Ammelrooy, Herbert Flack en Jan Decleir.

Op zijn sterfbed geeft zijn vader Placide (Urbanus) de opdracht om een vrouw te vinden. Lastig, want Placide wil alleen een knappe, om kinderen te krijgen die er nog enigszins acceptabel uitzien. Na het succes van Hector kon een vervolgfilm met de Belgische komiek Urbanus niet uitblijven. Hij werd een tikje flauw, maar allez. Regisseur Coninx (Daens, Soeur Sourire) was zeer te spreken over de muziek van Dirk Brossé: 'Die zit als 't flanelleke van Koko. Het spant als het nodig is, 't is lekker warm, 't is uit degelijk materiaal gemaakt en het is zalig om te dragen.'

Het sacrament

1990 | Drama, Komedie

België 1990. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Ann Petersen, Jan Decleir, Carl Ridders, Frank Aendenboom en Marc Didden.

Hugo Claus verfilmde in 1990 zijn eigen roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur, gesitueerd in het kleinzielige Vlaamse dorpsleven. Een familie komt elk jaar samen om de sterfdag van moeder te gedenken op een dorpspastorij. Er wordt stevig gegeten en gedronken, tongen en remmingen komen los en opborrelende rancunes, frustraties en spanningen botsen tegen de wanden van de besloten pastorie op. Opgebouwd als klassiek drama met haast perfecte eenheid van tijd, plaats en actie. De regie is sober en de acteurs (onder meer Ann Petersen en Jan Decleir) vermijden elke vorm van overdreven spel.

De Schietspoeldynastie

1989 | Drama

België 1989. Drama van Marc Lybaert. Met o.a. Kenneth Debacker, Hugo Van Den Berghe, Katrien Devos, Gilda de Bal en Vic Moeremans.

Sc[KA2]enes uit het leven van het twaalfjarige zoontje (Debacker) van een overleden Vlaamse textielmagnaat. Hij maakt het faillissement van zijn vaders fabriek mee, tijdens de teloorgang van de textielindustrie in de jaren 1960-1970. Niet zo goed en emotioneel als het boek Zonde van Nini van Stef Vancaeneghem, maar degelijk gefotografeerd en geacteerd.

Hector

1987 | Komedie

België 1987. Komedie van Stijn Coninx. Met o.a. Urbanus, Sylvia Millecam, Frank Aendenboom, Herbert Flack en Jan de Smet.

De eerste speelfilm van regisseur Coninx, die enkele jaren later met Daens internationale furore zou maken (en een Oscarnominatie ontvangen) is een vehikel voor Urbanus. De komiek-zanger speelt in deze komedie een man van 35 die nog in een weeshuis woont. Hij wordt liefdevol opgenomen in een bakkersgezin. Daar raakt hij verliefd op de bakkersvrouw (Millecam, 1956-2001). Lange tijd was deze afwisselend flauwe en geestige komedie de best bezochte Belgische film uit de geschiedenis. Vanwege het succes maakten Coninx en Urbanus vervolgens Koko Flanel, die zelfs nog meer publiek trok in België.

Zaman

1983 | Mysterie, Misdaad, Drama, Thriller

België 1983. Mysterie van Patrick Le Bon. Met o.a. Marc Janssen, Herbert Flack, Gerda Lindekens, Paul S'Jongers en Janine Bischops.

Het hoofd- en titelpersonage Zaman is een ijverige, toegewijde politieman van de Antwerpse opsporingsdienst, die zijn taak goed en op een menselijke manier wil vervullen. Zijn met zijn beroep samenhangende uithuizigheid heeft zijn huwelijks- en gezinsleven geschaad. Hij komt een zwendelzaak en een 'grote vis' op het spoor, maar uiteindelijk wordt hij uitgerangeerd in zijn strijd tegen het machtsmisbruik van hogerhand. Deze politiefilm met een menselijk gelaat en maatschappijkritische trekjes handelt zowel over de moeilijke situaties waarmee mensen in politiedienst hebben af te rekenen, als over de menselijke ellende waarmee zij worden geconfronteerd. Menselijke bewogenheid gaat hier gepaard met een treffende milieuschildering.

Minitrip

1981 | Komedie

België 1981. Komedie van Pierre Joassin. Met o.a. Ronny Coutteure, Agnès Soral, Sylvie Milhaud, Roger Mirmont en Mimi Bedin.

De voor- en tegenspoed van een dikke jongen die zijn toevlucht tot zijn moeder zoekt, na een blauwtje te hebben gelopen. Had aardig kunnen zijn maar niet alleen het scenario ontbreekt, ook de regie stelt niets voor.

Vrijdag

1980 | Drama

België​/​​Nederland 1980. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen en Fons Derre.

Na twee jaar volpension in het staatshotel voor incest met dochter Christiane (Hilde Van Mieghem) staat Georges Vermeersch (Aendenboom) onverwacht buiten. Echtgenote Jeanne (Courbois) heeft inmiddels een nieuwe vrijer en versgeperste baby, maar Georges is vastberaden om recht te buigen wat krom is. Poel van arbeidersmilieu-ellende werd door Claus (1929-2008) verfilmd naar zijn gelijknamige toneelstuk. Dromerige flashbacks staan daarin haaks op de confronterende scènes in het heden, waarin de theaterorigines van de tekst het meest evident zijn. Argentijn Ricardo Aronovich (Missing, Le bal) tekende voor de verlossend fraaie fotografie.

Place Ste-Catherine

1979 | Drama, Romantiek

België 1979. Drama van Dre Poppe. Met o.a. Vic De Wachter, Fatima Boukhriss, Ann Petersen, Chris Boni en Roger de Wilde.

Werkloze onderwijzer de Wachter wordt verliefd op Marokkaans meisje Boukhriss; dat leidt tot zekere spanningen. Love-story tegen de harde achtergrond van Brusselse volksbuurten in de periode 1975-1980. Traag, nadrukkelijk, mooi camerawerk van Ralf Boumans en Petersen steelt eens te meer de show als caracoleverkoopster met een hart van goud.

Kasper in de onderwereld

1979 | Drama, Experimenteel

België 1979. Drama van Jef van der Heyden. Met o.a. Jos Houben, Annelies Vaes, Ann Petersen, Charles Janssens en Gaston Vandermeulen.

Een geesteszieke concertpianist is ervan overtuigd dat zijn geliefde zich in de onderwereld bevindt en begint een ware schimmenjacht om haar terug te vinden... Een picturaal erg fraaie verfilming van De goden moeten hun getal hebben, de magisch-realistische roman van Hubert Lampo.

L'homme au petit chien

1978 | Misdaad, Thriller

België 1978. Misdaad van Jean-Marie Degesves. Met o.a. Gilles Segal, Ann Petersen, Martine Regnier, Maria Dolores Aixandri en Jean-Paul Dermont.

Een bewerking die dicht bij een roman van Simenon ((stellig de reddende engel voor scenario-schrijvers zonder inspiratie!) blijft, waarin een vervallen man het middelpunt vormt. Een intimistische film met een bitter accent, behorend bij dit mislukte leven. Zorgvuldig, maar in een nauwelijks persoonlijke filmstijl geregisseerd. Segal in een zeer overtuigende hoofdrol, domineert het spel.

Het huis aan de Sint-Aldegondiskaai

1978 | Drama

België 1978. Drama van Anton Stevens. Met o.a. Cara Van Wersch, Ann Petersen, Peggy De Landtsheer, Monique De Beun en Magda De Winter.

De bewerking van een novelle van Rose Gronon. Een oude vrouw, die het huis uit haar jeugd terugziet, beleeft haar mislukte leven opnieuw. Een jeugd die werd verpest door tal van verantwoordelijkheden, een hopeloze liefde en de rivaliteit binnen het gezin. Nogal veel voor een kortverhaal en ook voor een film. De sfeer van het huis is goed weergegeven, maar de opeenvolgende flashbacks zijn opvallend banaal (alleen de kalenderblaadjes in de wind ontbreken). Kortom, een doodgewoon meldorama.

Er was eens in december

1978 | Drama

België 1978. Drama van Jean Pierre De Decker en Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Marijn De Valck, Gilda De Bal, Nolle Versyp, Jeannine Schevernels en Alex Willequet.

De Valck is metselaar, zijn vrouwtje De Bal is zwanger. Zij zijn klein behuisd en zij wil verhuizen terwijl hij liever een nieuwe auto wil. Zij trekt de deur uit maar na een lange zoektocht vindt hij haar op kerstavond en zij kan bevallen in een politieauto op de snelweg te midden van een opstopping. Verschrikkelijk melodrama met bijv. de politiewagen als symbool voor het kerststalletje. Bah.

Rubens, Schilder en Diplomaat

1977 | Biografie

België 1977. Biografie van Roland Verhavert. Met o.a. Johan Leysen, Nele van den Driessche, Ingrid de Vos, Dora van der Groen en Johan van der Bracht.

Rubensvisie van Hugo Claus (die het scenario en de dialogen schreef) met de nadruk op de mens boven de kunstenaar. Beslist geen documentaire noch historische biografie. Gedramatiseerd verhaal, wat in de stijl van de BBC-series: geen stylisering, geen abstractie, maar een klassieke stijl met echte decors en personages die vrij authentiek zouden moeten overkomen. Bombastisch, soms potsierlijk, vervelend, hakerige dialogen, te weinig dramatische hoogtepunten.

Jambon d'Ardenne

1977 | Komedie

België​/​​Frankrijk 1977. Komedie van Benoît Lamy en Benoit Lamy. Met o.a. Annie Girardot, Ann Petersen, Christian Barbier, Dominique Drouot en Nathalie Van De Walle.

De concurrentiestrijd in een dorpje in de Ardennen tussen een restaurant en een recht daartegenover staande friteskraam. Olie op het vuur als de zoon van de restauranteigenares verliefd wordt op de dochter van de friteskraameigenares. Na een echte veldslag blijven beide eigenaressen met de brokken zitten. Een zeer goede milieuschets met goede vertolkingen van Girardot en Petersen.

De danstent

1976 | Drama

België 1976. Drama van Bert Struys. Met o.a. Gabriël Van Landeghem, Marleen Maes, Ward De Ravet, Ann Petersen en Annie Van Lier.

Van Landeghem en Maes zijn net getrouwd maar worden beiden door omstandigheden werkloos. Hij wil op de kermis een danstent opzetten om aan het geld te komen om diamantslijper te kunnen worden. Het lukt uitstekend, hoewel we nog even de aanzet van een driehoeksverhouding moeten ondergaan, maar er komt een storm opzetten en de enige boom die op het dorpsplein staat wordt omgerukt en vernielt de tent.

Golden Ophelia

1975 | Drama

België 1975. Drama van Marcel Martin. Met o.a. Henk van Ulsen, Bettina Dubbeld, Ward De Ravet, Ann Petersen en Bob Van Der Veken.

Mislukte verfilming van het boek van Ward Ruyslinck.

Home, sweet home

1973 | Komedie

België 1973. Komedie van Benoit Lamy. Met o.a. Marcel Josz, Claude Jade, Jacques Perrin en Ann Petersen.

Mislukte verfilming van het boek van Ward Ruyslinck.

Een mens van goede wil

1973 |

België​/​​Nederland 1973. John van de Rest. Met o.a. Hugo Metsers, Kitty Courbois, Josine Van Dalsum, Andrea Domburg en Warde De Ravet.

Geslaagde, zij het wat trage verfilming van Gerard Walschaps roman over een man in zijn strijd tegen onrecht en zijn miserabele levenslot. Hij is een van die mensen wier bestemming schijnt te zijn om altijd in de hoek te zitten waar de klappen vallen, maar hij zegeviert over de boosheid van de wereld. Na alle barre ellende is de glorieuze messiaanse opgang van het slot wat geforceerd, maar het doet deugd dat Metsers toch nog zijn Courbois vindt en aan Nederland en Vlaanderen leren en tonen kan wat met liefde te bereiken is. Deze lange televisiebewerking mist de markante vertelstijl die de roman tot een literair festijn maakt.

De vorstinnen van Brugge

1972 | Komedie

België 1972. Komedie van Maurits Balfoort. Met o.a. Dora van der Groen, Marilou Mermans, Albert Hanssens, Rita Lommée en Raymond Willems.

Folkloristische zedenschildering, in twaalf televisie- afleveringen, met centraal een aantal Brugse vrouwen, in de jaren 1894 tot 1923. Gebaseerd op de romans Het kwartet der Jacobijnen en De nood der Bariseeles, het toneelstuk Caritate, de novelle Een mei van vroomheid en de novellenbundel Aan het Minnewater van Maurits Sabbe. Het scenario is van regisseur Balfoort.