Jadwiga Jankowska-Cieslak

Acteur

Jadwiga Jankowska-Cieslak is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

300 mil do nieba

1989 | Familiefilm, Avonturenfilm

Polen/Denemarken/Frankrijk 1989. Familiefilm van Maciej Dejczer. Met o.a. Wojciech Klata, Rafa Zimowski, Jadwiga Jankowska-Cieslak, Andrzej Mellin en Peter Steen.

Twee Poolse tienerbroertjes vluchten uit hun afgelegen dorp - het is hun derde poging - als verstekelingen op een vrachtwagen en belanden in Denemarken, eerst in een vluchtelingenkamp, later in de straten van Kopenhagen. Hun droom er het beloofde land te vinden komt niet uit. De regisseur vertelt het verhaal beheerst en met het besef dat sinds 1981 haast één miljoen mensen Polen verlaten hebben: zwierig in beeld gebracht met een indrukwekkende uitbeelding van enerzijds de ondragelijke, armoedige levensomstandigheden in Polen onder het communistisch regime en anderzijds de hardvochtige westerse bureaucratie. Naar een ware gebeurtenis. Adviezen voor de vormgeving van Krzystof Zanussi.

Zabij mnie, glino !

1988 | Misdaad

Polen 1988. Misdaad van Jacek Bromski. Met o.a. Boguslaw Linda, Piotr Machalica, Anna Romantowska, Jadwiga Jankowska-Cieslak en Tomasz Lengren.

Een onderhoudende thriller, zorgvuldig geconstrueerd als een spel tussen de politie en Malik, de gangster. De politie heeft bij de jacht op Malik maar één troef in handen: de gangster moet regelmatig een zeldzaam medicijn slikken. Vertrouwde clichés worden op originele wijze vernieuwd in deze intelligente en perfect gemaakte thriller, die in 1988 een groot kassucces in Polen was. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Jacek Mieroslawski.

Egymásra nézve

1981 | Drama

Hongarije 1981. Drama van Károly Makk. Met o.a. Jadwiga Jankowska-Cieslak, Gra[KA9]zyna Szapołowska, Jožef Kroner, Gábor Reviczky en Péter Andorai.

Begin jaren zestig. Een journaliste vindt werk bij een krant en wordt verliefd op een vrouwelijke (getrouwde) collega die er niet goed raad mee weet. Vervolgens raakt zij in conflict met haar hoofdredacteur vanwege een te waarheidsgetrouw artikel van haar hand. Ingredi[KA3]enten voor een sterk maar overladen drama met een tragische wending. Een controversi[KA3]ele film niet zozeer vanwege de lesbische relatie (hoewel er geen Hongaarse actrices te vinden waren voor de hoofdrollen), alswel om z'n politieke implicaties. Vandaar de tactische manoeuvre om de film in Cannes in première te laten gaan, alwaar de Poolse actrice Jankowska-Cieslak als beste bekroond werd. De film is gebaseerd op de autobiografische roman van Erzsébet Galgóczi.

Pani Bovary to ja

1977 | Drama

Polen 1977. Drama van Zbigniew Kami[KA1]nski. Met o.a. Jadwiga Jankowska-Cieslak, Tomasz Grochoczy[KA1]nski, Jadwiga Colonna-Walewska, Jerzy Radziwi łłowicz en Krystyna Janda.

Een onbenullig debuut, waarin een zich vervelende echtgenote door het lezen van Flauberts [KL]Madame Bovary[KLE] wordt ge[KA3]inspireerd het er-eens-van-te-nemen. Kami[KA1]nski was `second unit` regisseur bij Wajda`s THE SHADOW LINE (1976) en schreef voor dezelfde regisseur het scenario van PANNY Z WILKA (1979).

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jadwiga Jankowska-Cieslak op televisie komt.

Reageer