Tariq Anwar: montage.
Er zijn 20 films gevonden.

The Courier

2020 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2020. Thriller van Dominic Cooke. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Merab Ninidze, Jessie Buckley en Zeljko Ivanek.

In 1960, op het toppunt van de Koude Oorlog, wordt de nietsvermoedende Britse zakenman Greville Wynne (Cumberbatch) door MI6 gerekruteerd als spion. Zijn missie: zakenreizen ondernemen naar Rusland en geheime documenten mee terug smokkelen van overgelopen Sovjetofficier Oleg Penkovsky (Georgische acteur Ninidze). Terwijl de operatie in de loop der tijd steeds riskanter wordt, ontstaat er een hechte band tussen de twee mannen. Ouderwetse spionnenfilm biedt nauwelijks verrassingen maar is onderhoudend verteld, en het waargebeurde verhaal verdient beslist bekendheid. Cumberbatch en Ninidze zetten de historische helden mooi menselijk neer.

One Night in Miami

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Regina King. Met o.a. Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Aldis Hodge, Leslie Odom Jr. en Lance Reddick.

Op 25 februari 1964 brachten activist Malcolm X, bokskampioen Cassius Clay, footballster Jim Brown en soulzanger Sam Cooke samen een avond door in een hotelkamer in Miami. De beroemde Afro-Amerikanen bevonden zich allen op een keerpunt in hun leven, dus er viel genoeg te bespreken. Dit smaakvolle regiedebuut van actrice Regina King biedt een speculatieve reconstructie van de avond. Scenarist Kemp Powers (die ook meeschreef aan Pixarfilm Soul) bewerkte zijn eigen toneelstuk tot een scherp, enerverend script, waar de bevlogen cast lekker mee kan uitpakken. Het blijft een beetje gefilmd toneel, maar wel van topkwaliteit.

Our Kind of Traitor

2016 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2016. Thriller van Susanna White. Met o.a. Ewan McGregor, Damian Lewis, Stellan Skarsgård en Naomie Harris.

Goedbloedje Perry (McGregor) en zijn vrouw (Harris) komen tijdens een vakantie op Antigua in contact met de belangrijkste geldwitwasser van de Russische maffia (Skarsgård). Ze besluiten hem de helpende hand te bieden omdat zijn kindertjes in gevaar zijn. Over zijn schimmige entourage of extravagante levensstijl stelt 'eervolle' Perry geen vragen. Hoewel er alles aan is gedaan om deze John le Carré-verfilming de grandeur van een James Bond-film mee te geven, maakt hij door een gebrek aan logica, psychologische diepgang en suspense vooral een pietluttige indruk.

The Lady in the Van

2015 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2015. Biografie van Nicholas Hytner. Met o.a. Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Dominic Cooper en Frances de la Tour.

Britse toneelschrijver Alan Bennett (1934) werd op een ochtend in 1974 geconfronteerd met een onklaar Bedford busje op zijn Londense oprit, bewoond door een excentrieke oudere dame. Bennett liet het gebeuren, vijftien jaar lang, tot aan haar dood. De schrijver maakte een druk bezocht toneelstuk van hun onwaarschijnlijke verbond, met Maggie Smith in de hoofdrol. Smith herhaalde haar krachttoer in deze bewerking, een strijdtoneel waar Britse manieren een ogenschijnlijk onhoudbare situatie tussen een schrijver en zijn eeuwige bezoek draagbaar maken. Gefilmd op locatie in Camden Town in Londen, waar Bennett destijds woonde.

Great Expectations

2012 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2012. Drama van Mike Newell. Met o.a. Jeremy Irvine, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Holliday Grainger en Robbie Coltrane.

Coming-of-age-verhaal van smidsjongen Pip en zijn 'love interest' Estella, een hooghartige, aristocratische jongedame. Onevenwichtige film van de regisseur van Four Weddings and a Funeral, met aan de basis een oppervlakkige romantische soap, omgeven door een bonte stoet burleske bijfiguren. Pip blijft een karakterloze bleekneus en Estella een onuitstaanbaar wicht in deze onder voorspelbare plotwendingen bezwijkende verfilming van Dickens' rijke klassieker, die geen ruimte laat voor diepgang of karakterontwikkeling.

The King's Speech

2010 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Australië 2010. Biografie van Tom Hooper. Met o.a. Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce en Derek Jacobi.

De latere koning George VI (Firth) stottert, en heeft de pech te leven in een tijdperk met nieuwe media als radio: tijdens het Engelse interbellum legt de BBC-microfoon genadeloos zijn geworstel met klanken vast. Een onorthodoxe, Australische spraakexpert (Rush) biedt hulp. Met prijzen overladen, ontroerend drama over een begaafd koningskind dat ineenkrimpt in bijzijn van zijn dominante vader of gladde broer (Pearce). Hooper toont de menselijke, alledaagse kant van het koningschap en laat liever knarsende liften en sobere trappenhuizen zien, dan weelderige paleiszalen.

Law Abiding Citizen

2009 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2009. Thriller van F. Gary Gray. Met o.a. Gerard Butler, Jamie Foxx, Leslie Bibb, Colm Meaney en Bruce McGill.

Een man die vrouw en kind op een gruwelijke manier verliest, neemt minstens even morbide wraak. In deze moderne variant van Death Wish verandert een goedaardige familieman, gespeeld door Butler, in een bloeddorstige moordmachine. Dat er zelfs doden vallen terwijl hij in eenzame opsluiting zit is het raadsel van deze brute film die het kat-en-muis-spel serieus neemt, maar wat betreft logica en morele afwegingen weinig te bieden heeft. De acteurs, onder wie Foxx als zelfingenomen aanklager, zijn beter materiaal waard dan dit.

The Other Man

2008 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Drama van Richard Eyre. Met o.a. Laura Linney, Antonio Banderas, Liam Neeson, Abigail Canton en Amanda Drew.

Wanneer Peter (Neeson) op een amoureuze e-mail van een andere man aan zijn vrouw Lisa (Linney) stuit, bijt hij zich vast in zijn missie de man te vinden. Het blijkt een in maatpakken geklede schoenenontwerper (Banderas) die dingen zegt als 'Ik maak dingen mooier dan ze zijn'. Drie prima acteurs raken enigszins op drift in dit thrillerdrama dat krampachtig aanvoelt en bovendien nogal wat clichés bevat, zoals het schaakspel als metafoor voor de strijd tussen de twee. Regisseur Eyre maakte eerder betere films, zoals Iris en Notes on a Scandal.

Revolutionary Road

2008 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Romantisch drama van Sam Mendes. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon en Ryan Simpkins.

Elf jaar na Titanic worden DiCaprio en Winslet herenigd, maar van zwoele romantiek is ditmaal weinig sprake. Goed, aanvankelijk even, wanneer hun personages Frank en April net getrouwd zijn. Begin jaren vijftig verhuizen ze naar een keurige buitenwijk van Connecticut, waar al snel alle fut uit hun leven verdwijnt. Verfilming van de roman van Richard Yates uit 1961 is pico bello verzorgd, met prachtig camerawerk en subliem spel. Vooral Winslet is fantastisch, als aspirant-actrice die gruwt van het idee 'dat je je moet terugtrekken uit het leven zodra je kinderen hebt'.

The Good Shepherd

2006 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2006. Drama van Robert De Niro. Met o.a. Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Billy Crudup en Robert De Niro.

Edward Wilson (Damon) wordt vlak na WO II als talentvolle student gerekruteerd voor de pas opgerichte CIA. Hij maakt als spion al snel carrière in een geheime dienst die zich steeds meer onttrekt aan iedere controle. Opgejaagd door argwaan, plichtsbesef en geldingsdrang zet hij tijdens z'n loopbaan zijn eigen geluk opzij. Veertien jaar na A Bronx Tale nam De Niro opnieuw een regie op zich. Hij maakte van The Good Shepherd een noodzakelijke en actuele film, waarin de vraag wordt gesteld hoe lang het mogelijk is helder te denken wanneer het leven draait om geheimhouding en complotdenken.

Alpha Male

2006 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Drama van Dan Wilde. Met o.a. Jennifer Ehle, Mark Wells, Amelia Warner, Danny Huston en Patrick Baladi.

Broeierig familiedrama speelt zich volledig af in en rondom het landhuis van de welgestelde Britse familie Ferris. Wanneer patriarch Jim (Huston) plotseling overlijdt, hertrouwt weduwe Alice (Ehle, uit de BBC-serie Pride and Prejudice) alweer snel, wat de jonge kinderen haar niet in dank afnemen. Film begint tien jaar later als verloren zoon Jack thuiskomt om zijn 21ste verjaardag te vieren, en blikt dan veel terug. Tijdens het feest komt de ingehouden spanning tot een kookpunt. Sfeer en acteurs zijn prima, maar het geheel blijft wat afstandelijk. Debuterend regisseur en scenarist Wilde was zelf ontevreden; de producenten zouden te rigoureus hebben gesneden.

Sylvia

2003 | Drama, Biografie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2003. Drama van Christine Jeffs. Met o.a. Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris, Michael Gambon en Blythe Danner.

Het meest opmerkelijke aan Sylvia, over het korte leven van de Amerikaanse literaire ster Sylvia Plath, is dat de film geen enkel idee weet te geven wat voor poëzie de hoofdpersoon schreef. Hij gaat over het liefdesleven van Plath, de pijnlijke relatie met de dichter Ted Hughes, en haar zelfmoord op dertigjarige leeftijd. Die tragedie wordt zeker niet slecht uitgespeeld. Hoofdrolspeelster Paltrow maakt de ziekelijke overgevoeligheid van Plath voelbaar, en de jaren vijftig-sfeer waarin zij gevangen zit, wordt goed getroffen. Maar de film toont domweg geen echte interesse in literatuur.

Greenfingers

2000 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Joel Hershman. Met o.a. Clive Owen, Helen Mirren, David Kelly, Warren Clarke en Adam Fogerty.

Colin (Owen) zit langdurig vast wegens moord. Hij heeft zich daarmee verzoend als hij wordt overgeplaatst naar een minimaal beveiligde gevangenis. Daar krijgt hij van een oude medegevangene (Kelly) de raad om positief in het leven te staan. Dat is niets voor kouwe kikker Colin, totdat hij groene vingers blijkt te hebben. Hij wordt aan het werk gezet in de gevangenistuin, met nogal voorspelbare gevolgen. De film loopt bij vlagen vast in mierzoete terzijdes maar stevig spel van Owen maakt veel goed.

Center Stage

2000 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 2000. Drama van Nicholas Hytner. Met o.a. Amanda Schull, Zoe Saldana, Susan May Pratt, Peter Gallagher en Donna Murphy.

Op de fictieve American Ballet Academy worden jaarlijks twaalf getalenteerde jonge dansers aangenomen, van wie ten slotte de helft zal doorstromen naar een professionele balletgroep. Rivaliteit alom dus. En andere voorspelbare dansfilmingrediënten: klassenverschillen, anorexia, complexe romances, de Grote Finale. Na films als Fame, Flashdance en The Cutting Edge heeft Center Stage qua plot niets nieuws te bieden, maar dat zal fans van het genre niet afschrikken. Die willen vooral enerverende dansscènes zien, en daarin komt deze titel hun ruimschoots tegemoet.

American Beauty

1999 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari en Wes Bentley.

Even komisch als wrang filmdebuut van theaterregisseur Mendes over Lester, een doorsnee man in een doorsnee Amerikaanse suburb, die plots ontwaakt uit zijn lethargische bestaan met een duffe baan en een zielloos huwelijk. De wekker is een vriendin van zijn tienerdochter, blond en welgevormd, wulps en onschuldig tegelijk, onweerstaanbaar, maar verboden, natuurlijk. Fraai gestileerde acteursfilm werd met vijf Oscars onderscheiden. Vooral de bekroonde rol van Spacey is memorabel: Lester is een meelijwekkende, cynische loser, maar je kiest toch zijn kant.

The Object of My Affection

1998 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Nicholas Hytner. Met o.a. Jennifer Aniston, Paul Rudd, John Pankow, Alan Alda en Nigel Hawthorne.

De Britse regisseur Hytner maakte in 1994 zijn speelfilmdebuut met de prima ontvangen, wrang-geestige The Madness of King George en verfilmde vervolgens Arthur Millers klassieke toneelstuk 'The Crucible'. Dit zeer luchtige vehikel voor Aniston - een van de sterren van de immens populaire sitcom Friends - is heel andere koek. Aniston speelt de jonge Nina, die valt voor de homoseksuele George (Rudd). Eenmaal zwanger ziet ze liever hem dan haar vriendje de vaderrol op zich nemen. Mag dit nog veelbelovend klinken, het script van Wendy Wasserstein beent met grote stappen door gecompliceerde situaties en laat de personages nauwelijks gemotiveerde beslissingen nemen. Toch heeft deze romantische komedie aangename momenten en vormen Aniston en Rudd een geloofwaardig koppel.

The Wings of the Dove

1997 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Romantisch drama van Iain Softley. Met o.a. Helena Bonham Carter, Linus Roache, Charlotte Rampling, Alison Elliott en Michael Gambon.

Degelijk kostuumdrama naar de gelijknamige roman van Henry James speelt zich af in Londen anno 1910. Kate (Bonham Carter) is een jonge vrouw van lage komaf die inwoont bij een rijke tante (Rampling). Deze stemt niet toe in haar huwelijksplannen met de berooide journalist Merton (Roache). Als Kate een rijke, doodzieke Amerikaanse ontmoet die een oogje op Merton blijkt te hebben, bedenkt ze een list met vergaande consequenties. De personages zijn minder kil en berekenend dan in de roman, al blijft de film als geheel wat afstandelijk. Vier Oscarnominaties, oa voor actrice en scenario.

The Crucible

1996 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1996. Drama van Nicholas Hytner. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Winona Ryder, Paul Scofield, Joan Allen en Bruce Davison.

Arthur Miller zelf bewerkte zijn toneelstuk over de beruchte heksenjacht van 1692 in Salem, Massachusetts tot een scenario. Millers toneelstuk werd toen het begin jaren vijftig uitkwam gezien als aanklacht tegen McCarthy's jacht op vermeende communisten. In The crucible beschuldigen een paar meisjes hun dorpsgenoten van contacten met satan. Zware beschuldigingen, waarop de doodstraf staat. Goed spel, vooral van Day-Lewis en Allen als schuchter boerenechtpaar dat uiteindelijk voor een verschrikkelijke keus gesteld wordt: schuld bekennen of opgehangen worden.

The Madness Of King George

1994 | Komedie, Historische film, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Nicholas Hytner. Met o.a. Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Graves en Rupert Everett.

In 1788 is Koning George III (Hawthorne) reeds meer dan 30 jaar aan de macht. Hij is een energiek heerser, zelfverzekerd en een tikkeltje excentriek. Al 20 jaar wordt hij bijgestaan door zijn trouwe, toegewijde echtgenote Charlotte (Mirren). In de ogen van de natie is hij het symbool van stabiliteit en harmonie, maar achter deze façade is er iets mis. De koning heeft zichzelf duidelijk niet meer in de hand.

Under Suspicion

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Thriller van Simon Moore. Met o.a. Liam Neeson, Kenneth Cranham, Laura San Giacomo, Maggie O'Neil en Alan Talbot.

Een hogere politieman is uit de dienst geschopt en doet nu in echtscheidingszaken-met-een-luchtje. Hij is de voornaamste verdachte als zijn vrouw en een klant, een artiest, vermoord worden. Sfeervolle wie-is-de-moordenaar, soms onwaarschijnlijk maar altijd spannend. Liam Neeson is uitstekend geschikt voor zijn rol als de tobberige verdachte, maar Kenneth Cranham spant de kroon als zijn vriend, de inspecteur die het onderzoek leidt.