Jean-Patrick Lebel

Regisseur, Producer

Jean-Patrick Lebel is regisseur en producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Cahiers de Medellin

1998 | Drama

Frankrijk/België/Spanje 1998. Drama van Catalina Villar. Met o.a. Willerand López, Camilo Patiño, Juan Carlos Loaiza, Dorálba Valencia en Maria Eugenia Posso.

De troosteloze sloppenwijk San Domingo in Medellin, Colombia. Een leraar geeft zijn studenten de opdracht om een verhandeling te schrijven over hun leven, hun familie, hun toekomstverwachtingen. We volgen vijf van deze studenten op hun zoektocht naar de herkomst van hun voorouders. Ondertussen hebben ze ook de tijd om te mediteren over de toestand van hun land in het heden, een land dat leeft van de drugsmokkel en waar jongeren zonder vorm van proces door gewapende milities worden doodgeschoten. 'Ga maar eens kijken op het kerkhof', zegt een van de protagonisten. 'Daar vind je geen oude mensen, maar jongens tussen de zestien en de 24'. Een schrijnend document van kansarme jongeren, die beseffen dat ze al het mogelijke moeten doen om hun wijk te ontgroeien, zodat ze zich in een beter milieu kunnen ontplooien. Het werd zeker geen droge documentaire, maar een pakkend en ontroerend pamflet over jonge mensen die hun omgeving aanklagen. Boeiend en ontluisterend, een blik in een wereld die we hier haast niet kennen. Villar schreef zelf het scenario. Claudio Martinez stond in voor de montage. Achter de camera nam Carlos Sanchez plaats. Bekroond op het Festival van Nyon in 1998.

Calino Maneige

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Jean-Patrick Lebel. Met o.a. Gérald Thomassin, Nozka Khouadra, Léa Gabriele, Ahcèn Méharga en Abdel Sebbag.

Een voorstad van Parijs. Nicolas Calino (Thomassin) en Nejma Maneige (Khouadra) zijn twee jonge mensen die van elkaar houden. Calino heeft in de gevangenis gezeten, maar wil nu een 'normaal' leven leiden en volgt een beroepscursus. Maneige is van Algerijnse afkomst en werkt als kassierster in een warenhuis. Ze tracht een evenwicht te vinden tussen de twee culturen waarin ze leeft. Calino wil onmiddellijk trouwen, maar Maneige wil vrij ademen en eerst een eigen leven opbouwen. Een beeld van het leven in de hedendaagse, multi-culturele voorstad aan de hand van een Romeo & Julia-verhaal. Erg opwindend of origineel kan je het bezwaarlijk noemen. Voor de liefhebbers van dit soort kunstmatige sentimenteel gezwets. Scenario van Lebel en Robert Bozzi. Achter de camera stond Dominique Chapuis. Formaat 16/9.

Nasdine Hodja au pays du Business

1984 | Documentaire

Frankrijk 1984. Documentaire van Jean-Patrick Lebel.

Een documentaire over het dagelijks leven van jonge Noordafrikanen in goedkope huurflats in de Parijse buitenwijken. Goed bedoeld maar met enkele minpunten, namelijk te weinig geïnterviewden die bovendien allen te maken hebben met verdovende middelen, vandalisme, werkloosheid, aanpassingsproblemen en die niet representatief kunnen zijn voor alle immigranten. Deze laatsten worden uitgebeeld als zouden ze er de leefregels van Robin Hood op na houden. Een film die de kijker eerder zal irriteren dan boeien. Men zal zich afvragen of de immigranten niet beter terug naar hun vaderland kunnen gaan, als ze het hier zo slecht hebben. Een typisch voorbeeld van een overbodige film.

Plurielles

1978 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1978. Drama van Jean-Patrick Lebel. Met o.a. Christine Murillo, Jacques Denis, Monique Mélinand, Jenny Clève en Michel Amphoux.

Een monsterlijke bezinning over de positie van de vrouw in de maatschappij. Lebel wisselt scènes uit een huwelijksleven af met fragmenten uit een toneelstuk van een feministisch theatercollectief. De film bestaat uit beelden van werkende vrouwen en verbindende teksten die worden voorgelezen uit het werk van de theoreticus Friedrich Engels. Lachwekkend door zijn sacrale ernst en, uiteraard, stomvervelend.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Patrick Lebel op televisie komt.

Reageer