Aldo Vergano

Regisseur

Aldo Vergano is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

Amore rosso

1952 | Drama, Romantiek

Italië 1952. Drama van Aldo Vergano. Met o.a. Massimo Serato, Marina Berti, Walter Chiari en Arnoldo Foà.

Dit tragische drama over liefde, haat, jaloezie en eer speelt zich in Zuid-Italië af. De film is indrukwekkend en heeft een goede cast die voortreffelijke acteerprestaties levert onder de leiding van regisseur Vergano. Het verhaal gaat over de liefde van twee mannen voor een vrouw en speelt zich af tijdens de fascistische periode waarin schermutselingen plaats vinden tussen fascistische soldaten en boeren die zich in de bergen verborgen houden en vechten. Deze film zit boordevol wraak en verraad, en eindigt in een tragedie.

Il Fuorilegge

1949 | Drama, Misdaad

Italië 1949. Drama van Aldo Vergano. Met o.a. Vittorio Gassman, Maria Grazia Francia, Ermanno Randi, Umberto Spadaro en Attilio Dottessio.

Jonge Italiaan gaat tijdens oorlog in verzet en strijdt voor onafhankelijkheid van Sicilië. Na bevrijding blijft hij buiten de wet en wordt verraden door zijn medestanders voor de afscheiding. Verkapte biografie van Salvatore Giuliano liep merkwaardig op feiten vooruit en laat hoofdpersoon neergeschoten worden op zelfde manier als met Giuliano zelf pas ná voltooiing van film gebeurde. Warrige regie ondermijnt opzet van scenario, maar film biedt curieus vergelijkingsmateriaal met SALVATORE GIULIANO van Rosi.

Il Sole sorge ancora

1946 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama

Italië 1946. Historische film van Aldo Vergano en Giuseppe de Santis. Met o.a. Vittorio Duse, Elli Parvo, Lea Padovani, Massimo Serato en Carlo Lizzani.

Een uitstekende film over het verzet van de partisanen in Noord-Itali[KA3]e tegen de Duitsers; tegelijkertijd de liefdsegeschiedenis van een soldaat, die na de kapitulatie in 1943 zich probeert te onttrekken aan de arbeidsinzet in Duitsland. Vergano, een overtuigd anti-fascist die in 1925 [KA1]e[KA1]en van de drie daders was van een aanslag tegen Mussolini, behoort met co-regisseur/scenarioschrijver De Santis, naast Visconti, Rosselini en De Sica tot de voornaamste vertegenwoordigers van de (Italiaanse) neorealistische cinema. De titel bevat de codeboodschap die indertijd over de radio werd uitgezonden om op te roepen voor de algehele opstand tegen de gehate bezetters.

Quelli della montagna

1943 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Italië 1943. Oorlogsfilm van Aldo Vergano. Met o.a. Mariella Lotti en Amedeo Nazzari.

Luitenant Andrea Fontana (Amedeo) is advocaat en getrouwd met een scheikundige (Lotti). Tijdens de oorlog wordt hij met de Alpenbrigade de bergen in gestuurd. Zijn commandant is een vroegere vriend. Maar de vriendschap bekoelt snel als Fontana hem ervan verdenkt dat hij de minnaar is geweest van zijn vrouw. Bij een gevecht tussen de beide mannen delft de commandant het onderspit. Prachtige alpenlandschappen. Na deze film is regisseur Vegano bij de Actie Partij gegaan. Hij heeft gevochten in Latium, werd gearresteerd, wist te ontsnappen en ging bij de ondergrondse. Zijn aandeel in de strijd tegen het fascisme wordt altijd onderbelicht, evenals zijn cinematografische prestaties.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Aldo Vergano op televisie komt.

Reageer