Eiji Okada

Acteur

Eiji Okada is acteur.
Er zijn 19 films gevonden.

Nankyoku Monogatari

1983 | Avonturenfilm

Japan 1983. Avonturenfilm van Koreyoshi Kurahara. Met o.a. Ken Takakura, Tsunehiko Watase en Eiji Okada.

Een Japanse poolexpeditie ziet zich door allerlei dramatische omstandigheden verplicht vijftien honden achter te laten op het poolijs. De film is een documentaire-achtig verslag van de verwoede pogingen van de dieren om te overleven. Aan de film werd vier jaar gewerkt in moeilijke omstandigheden en het eindresultaat dwingt in die zin dan ook respect af. Toch faalt de film, omdat al die honden amper van elkaar te onderscheiden zijn. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om als kijker de honden als verschillende personages te zien, wat volgens de tussenteksten en het commentaar wél verwacht wordt. USA/GB titel: ANTARCTICA.

UFO Blue Christmas

1978 | Sciencefiction, Drama

Japan 1978. Sciencefiction van Kihachi Okamoto. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Yo Katsuno, Keiko Takeshita, Eiji Okada en Kaoru Yachigusa.

Algehele paranoia slaat toe in Japan als blijkt dat het bloed van mensen, die een UFO hebben waargenomen, plotseling blauw wordt. Een uitermate chaotische science-fiction film, waarin praktisch alle actie buiten het beeld plaatsvindt. Ook bekend als BLOOD TYPE BLUE.

Mokugekisha no Kese II

1977 | Actiefilm

Japan 1977. Actiefilm van Umeji Inouye. Met o.a. Jiro Tamiya, Kumi Taguchi, Wan Ping, Janet Hatta en Yoko Yamamoto.

Politie-inspecteur Komura (Tamiya) contra een misdaadsyndicaat in nachtelijk Tokio. Harde, cynische avonturen, geënt op Eastwood/Siegels DIRTY HARRY-formule. Snel amusement, gelardeerd met genadeloos karatewerk en een verbluffende autostunt. USA/GB/videotitel: COBRA 2.

Shin Zatôichi monogatari: Kasama no chimatsuri

1973 | Actiefilm, Drama

Japan 1973. Actiefilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Eiji Okada, Yukiyo Toake, Shintarô Katsu en Eri Yokoyama.

Zatôichi (Katsu) is oud, geduldig en momenteel sentimenteel omdat hij zijn geboortedorp na 23 jaar weer eens aandoet. Het duurt dan ook een klein uur filmtijd voordat de blinde zwaardvechter bloed doet vloeien. De meeste moeite heeft Zatôichi met Shinbei (Okada), een oude jeugdvriend die ook terug is en de dorpelingen hun lokale steengroeve afpakt. Shin Zatôichi monogatari is stijlvol opgebouwd in een spel van licht en schaduw. Rijst blijkt een goed rekwisiet: het kan rijst regenen, rijst kan een man verstoppen en het kan smakelijk mengen met bloed. Het personage Zatôichi, ster van een stoet in Japan populaire films, was de basis van Blind fury met Rutger Hauer.

Mujo

1970 | Drama

Japan 1970. Drama van Akio Jissoji. Met o.a. Ryo Tamura, Michiko Tsukasa, Eiji Okada, Isao Sasaki en Kin Sugai.

Als gevolg van haar incestueuze verhouding met haar broer wordt Yuri zwanger. Ze noemt een op haar verliefde huisknecht, met wie ze ook al een slippertje achter de rug had, als de vader. De man huwt haar en ze krijgt het kind. Als hij later de waarheid verneemt, pleegt hij geschokt zelfmoord. Een superieur melodrama in streng zwart-wit gefilmd en strak geregisseerd door de minder bekende Japanner Jissoji. De film is af en toe langdradig, maar als geheel zeker geslaagd. Ook bekend als THIS TRANSIENT LIFE.

Chieko-sho

1968 | Romantiek, Drama

Japan 1968. Romantiek van Noboru Nakamura. Met o.a. Tetsurô Tamba, Shima Iwashita, Takamaru Sasaki en Eiji Okada.

Over het huwelijk tussen een jonge kunstenaar die in Frankrijk opgegroeid is en een vrouw die hem professioneel wil evenaren. Een niet al te geslaagde liefdestragedie, maar met goede ideeën en gelukkige momenten.

Tanin no Kao

1966 | Drama, Sciencefiction

Japan 1966. Drama van Hiroshi Teshigahara. Met o.a. Tatuya Nakadai, Mikijiro Hira, Kyoko Kishida, Machiko Kyo en Eiji Okada.

Een man wiens gezicht door een explosie zwaar werd verminkt en daardoor een sociale outcast wordt krijgt door plastische chirurgie een ander gezicht aangemeten. Als vreemdeling probeert hij zo opnieuw zijn vrouw te verleiden, die na zijn verminking het niet meer kon opbrengen met hem naar bed te gaan. Zijn tweede identiteit wordt echter al snel een obsessie. Het fascinerende uitgangspunt wordt boeiend uitgewerkt en Nakadai is erg sterk in de veeleisende dubbele hoofdrol. Ook bekend als THE FACE OF ANOTHER.

Koge

1965 | Drama

Japan 1965. Drama van Keisuke Kinoshita. Met o.a. Mariko Okada, Nobuko Otowa, Kinuyo Tanaka, Norihei Miki en Eiji Okada.

Een echtpaar ziet geen andere oplossing voor hun slechte economische situatie dan hun dochter Tomoko als geisha te verkopen. Te lang, saai en huilerig melodrama dat geschreven werd door de regisseur naar de roman van Sawako Ariyoshi.

Ibun Sarutobi Sasuke

1965 | Avonturenfilm

Japan 1965. Avonturenfilm van Masahiro Shinoda. Met o.a. Koji Takahashi, Jitsuko Yoshimura, Misako Watanabe en Eiji Okada.

De avonturen van de sumoerai Sasuke Sarutobi, in strijd met een plaatselijke tiran die één van zijn geliefden wil offeren. Een niet bijzonder vermeldenswaardige sumoerai-film, geïnspireerd door een autentieke persoonlijkheid die zijn onsterfelijkheid heeft te danken aan populaire Japanse legendes uit de 15e eeuw.

Ansatsu

1965 | Avonturenfilm

Japan 1965. Avonturenfilm van Masahiro Shinoda. Met o.a. Tetsurô Tamba, Shima Iwashita, Isao Kimura, Eitaro Ozawa en Eiji Okada.

Door een onverwachte amnestie wordt een samoerai vrijgelaten; hem wordt een gevaarlijke missie toevertrouwd. Eén van de succesvolste films die de Japanse cinema uit de jaren 1960-1970 over het verschijnsel samoerai heeft gemaakt. Gebaseerd op de roman van Ryotaro Shiba.

Suna no onna

1964 | Drama, Experimenteel

Japan 1964. Drama van Hiroshi Teshigahara. Met o.a. Elji Okada, Kyoko Kishida, Kyoto Koshoda, Eiji Okada en Koji Mitsui.

Een man en een vrouw zitten vast in een huisje op de bodem van een gigantische zandkuil. De man probeert te ontsnappen, maar hij wordt door het mulle zand en de dorpelingen in zijn pogingen belemmerd. Gebaseerd op de beroemde roman van Kobo Abe die deze ook voor de film bewerkte. Het opvallende camerawerk van Hiroshi Segawa draagt alles bij aan de beklemmende, erotische sfeer; de regie is opmerkelijk.

Sandai Kaiju Chikyu Saidai no Kessen

1964 | Horror, Sciencefiction

Japan 1964. Horror van Inoshiro Honda. Met o.a. Yosuke Natsuki, Yuriko Hoshi, Hiroshi Koizumi, Emi Ito en Yumi Ito.

Uit een op de aarde neerstortende meteoor ontstaat een driekoppige vliegende draak, Ghidrah, tegen wie de vertwijfelde Japanse geleerden de monsters Godzilla, Mosura (Mothra in de Engelstalige versies) en Rodan in de strijd werpen. Na een gevecht, dat het merendeel van Japan in een puinhoop herschept, moet Ghidrah de wijk nemen en vlucht het heelal in. De vijfde aflevering in de GODZILLA-serie markeert het punt waarop Godzilla haar transformatie van antagoniste tot heldin en redster der mensheid begint. Het is smullen geblazen voor de monsterliefhebbers van deze verrukkelijke onzinnige avonturen. De Engelstalige versie is van 1966, beloopt 80m en is bekend onder titels als GIDRAH, THE THREE-HEADED MONSTER, MONSTER OF MONSTERS: GHIDRAH en THE BIGGEST FIGHT ON EARTH.

The Ugly American

1963 | Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Actiefilm van George H. Englund en George Englund. Met o.a. Marlon Brando, Sandra Church, Pat Hingle, Eiji Okada en Arthur Hill.

Brando is ambassadeur van de V.S. in een Aziatisch land en communistische elementen zorgen voor opstootjes tijdens zijn komst. De politieke onthullingen over Amerikaanse betrokkenheid in andere landen zorgen niet voor veel vlees in dit scenario naar het vermaarde boek van Burdick en Lederer.

Rififi In Tokyo

1963 |

1963. Jacques Deray. Met o.a. Barbara Gass, Eiji Okada, Keiko Kishi, Karl Boehm en Michel Vitold.

Brando is ambassadeur van de V.S. in een Aziatisch land en communistische elementen zorgen voor opstootjes tijdens zijn komst. De politieke onthullingen over Amerikaanse betrokkenheid in andere landen zorgen niet voor veel vlees in dit scenario naar het vermaarde boek van Burdick en Lederer.

Kanojo to Kare

1963 | Drama, Experimenteel

Japan 1963. Drama van Susumu Hani. Met o.a. Sachiko Hidari, Eiji Okada, Kikuji Yamashita, Mariko Igarashi en Akio Hasegawa.

Een sociaal drama gesitueerd in een traditioneel Japans gezin, typisch consumenten van het welvarende naoorlogse Japan, waarvan de vrouw probeert los te komen uit haar traditiegebonden afhankelijkheid. De film is goedbedoeld en voor zijn tijd vermoedelijk revolutionair, maar gedateerd en aan de trage kant. Ook bekend als SHE AND HE.

Hiroshima, mon amour

1959 | Drama, Experimenteel

Japan/Frankrijk 1959. Drama van Alain Resnais. Met o.a. Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson, Stella Dassas en Pierre Barbaud.

Een Franse actrice - voor filmopnamen in Hiroshima - wordt verliefd op een Japanse architect wat herinneringen aan haar eerste liefde (voor een Duitse soldaat, tijdens de oorlog) oproept. Deze eerste - door Marguerite Duras geschreven - speelfilm van Resnais maakt in het bewustzijn het heden en het oorlogsverleden één in elkaar overlopend geheel zonder conventioneel gebruikte flash-backs. Deze mijlpaal in de filmvernieuwing verliest niets van zijn oorspronkelijke werking.

Jun-ai monogatari

1957 | Misdaad, Romantiek, Thriller

Japan 1957. Misdaad van Tadashi Imai. Met o.a. Shinjiro Ehara, Hitomi Nakahara, Kaoru Kusuda, Eiji Okada en Ko Kimura.

Een jong verliefd stel steelt om te kunnen overleven in het na-oorlogse Tokio. Een thriller boordevol met romantische en sociologische scènes uit het dagelijks leven, waarin op subtiele wijze de culturele verwestelijking van Japan na WO II wordt betreurd.

Himeryri no to

1953 | Oorlogsfilm

Japan 1953. Oorlogsfilm van Tadashi Imai. Met o.a. Keiko Tsushima, Eiji Okada, Chicko Seki en Kyoko Kagawa.

Eind maart 1945. De Amerikanen zijn op het eiland Okinawa geland vanwaar ze willen doorstoten naar Japan. Op bevel van een Japanse commandant worden tweehonderd schoolmeisjes naar het front gestuurd. Als de 'Leliën-eenheid' leren ze in een legerhospitaal de gruwelen van de oorlog kennen.

Okasan

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Mikio Naruse. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Masao Mishima, Kyoko Kagawa, Aihiko Katayama en Eiji Okada.

Een ingehouden melodrama, met Tanaka als de moeder van een familie die na vele jaren sparen eindelijk genoeg geld heeft verzameld om hun tijdens de oorlog vernielde wasserij te heropenen. Kort na de opening sterven echter de vader en de oudste zoon aan tuberculose en blijft de moeder alleen achter met haar twee dochtertjes en haar pleegzoon. Een aangrijpend, in sfeerrijk zwart-wit gefilmd melodrama, door Naruse met voorzichtige schroom behandeld. Ook bekend als MOTHER.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Eiji Okada op televisie komt.

Reageer