Peeter Simm

Regisseur

Peeter Simm is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Head käed

2002 | Komedie, Romantiek

Estland/Letland 2002. Komedie van Peeter Simm. Met o.a. Rezija Kalnina, Leonarda Klavina, Tiit Sukk, Maija Apine en Atis Tenbergs.

Koele Margita (Kalnina) en haar zus Evija (Klavina) beleven een gouden tijd in Riga, de hoofdstad van Letland, als vingervlugge zakkenrolsters en supersnelle gauwdieven. Bij een diefstal, waarbij een four wheel drive betrokken is, raakt Evija gewond en Margita wordt de grond te heet onder de voeten. Ze neemt razendsnel de benen naar het noordelijk gelegen Estland en duikt onder in het onbenullige dorpje Vineeri. Als zij de auto van de badende, gepensioneerde Adolf (Ulfsak) wil pikken, wint haar goede hart het als ze meent, dat hij aan het verdrinken is. Van het een komt het ander en Margita heeft een onderkomen. Ook de zorg voor de kleine Pavo (Tenbergs), die de interessante gave heeft, dat hij aan de warmte op de toetsen van een geldautomaat de pincode van de vorige gebruiker kan ontcijferen. Als Margita verliefd wordt op Adolfs zoon Arnold (Sukk) die politieman is, wordt het de hoogste tijd om hem weer te smeren. Een plezierige kleine film met wat overladen subplots. Hij ontspoort slechts eventjes in de finale. Gesierd door behoorlijk spel, een strakke regie en een mooie technische uitvoering. Het scenario is van Toomas Raudam en regisseur Simm. Het camerawerk is van Uldis Jancis.

Inimene, Keda Polund

1989 | Biografie

SU 1989. Biografie van Peeter Simm. Met o.a. Katri Horma, Mari Simm, Tonu Kilgas, Andres Lepik en Tonu Raadik.

Deze film gaat over het gedramatiseerde levensverhaal van een populaire radio-omroepster uit Estland, die van 1945 tot 1950 regelmatig op de radio sprookjes voorlas en Stalinistische propgaganda-uitzendingen de ether inzond. Toch liet datzelfde regime haar rond 1950 verbannen naar Siberi[KA3]e in het kader van de onderdrukkingspolitiek van ethnische groeperingen. Niet verwonderlijk dat deze in het Estlands gedraaide film dus eigenlijk gaat over een nationale Estlandse held, hoewel de produktie van de film begonnen is toen deze Baltische staat nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. De film behandelt haar jeugd van v[KA1]o[KA1]or WO II (hoe zij van haar oude joodse oom, die toneelspeler was leerde articuleren), haar opgroeiing gedurende WO II tot aan haar arrestatie. Interessant voor wie kennis wil nemen van een onbekende filmcultuur.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Peeter Simm op televisie komt.

Reageer