Jim Allen

Acteur, Scenarist

Jim Allen is acteur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Citizen Ken Loach

1997 | Documentaire

Frankrijk 1997. Documentaire van Karim Dridi. Met o.a. Ken Loach, Jim Allen, Robert Carlyle, Paul Laverty en Chrissy Rock.

Een portret van Ken Loach (1936), een van de meest eigenzinnige filmmakers van de 1990. We leren hem op drie niveaus kennen: tijdens filmopnamen (van zijn sociaal getinte documentaire THE FLICKERING FLAME over de staking van de dokwerkers van Liverpool, via een aantal van zijn medewerkers, w.o. acteurs Carlyle, Tomlinson en Laverty, actrice Rock en scenarist Allen en tenslotte via een lang gesprek met de cineast bij diverse gelegenheden: een treinreis, een break tijdens de opnamen, in Managua waar hij een film komt voorstellen, enz. Het is een verhelderende documentaire die meermaals speels en spontaan inspeelt op de sociale bewogenheid van Loach en op zijn typische manier van werken. Loach wordt voorgesteld als een levensgenieter en een optimist, helemaal anders dan we hem uit zijn films leren kennen. Dridi schreef het scenario, leidde de interviews en verzorgde de fotografie (in september/oktober 1996). Voor de montage tekende Lise Beaulieu.

Land And Freedom

1995 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Spanje 1995. Drama van Ken Loach. Met o.a. Ian Hart, Rosana Pastor, Tom Gilroy, Marc Martinez en Frédéric Pierrot.

Dave Carr (Hart) een jonge werkloze uit Liverpool vertrekt in 1936 vol idealisme en met de communistische partijkaart op zak naar het door een burgeroorlog verscheurde Spanje om er zich bij het legertje internationale linkse vrijheidsstrijders te scharen die het fascisme bevechten. Hij merkt echter dat er twee republikeinse legers zijn.

Raining Stones

1993 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Komedie van Ken Loach. Met o.a. Bruce Jones, Julie Brown, Ricky Tomlinson, Tom Hickey en Gemma Phoenix.

Werkeloze loodgieter Bob (Jones) uit de kleurloze voorstad Middleton bij Manchester is rond de veertig. Hij is een goed katholiek. Hij wil voor zijn dochter Coleen de mooiste witte jurk kopen voor haar eerste communie. Samen met zijn eveneens werkloze maat Tommy (Tomlinson) zoeken zij allerlei klusjes, die vari[KA3]eren van het illegaal slachten tot het ontstoppen van de afvoer van de kerk. Veel verdienen ze niet en eigenlijk gaat het alleen maar bergafwaarts. Op de keeper beschouwd is de jurk niet eens echt nodig, maar Jones gaat geld lenen van woekeraars. Wat later gaat de schuld over naar een enge en harteloze schurk. Deze bedreigt zijn vrouw Anne (Brown) en dochter als Jones niet snel genoeg de poen kan ophoesten. Met de hulp van de pastoor Barry (Hickey) weet hij zich definief te ontdoen van zijn asociale belager. Buitengewoon scherp portret van het uitzichtsloze bestaan van de werkloze in de geliberaliseerde Engelse maatschappij. Met typisch Britse humor gebracht, zeer puntig dialoog van scenarioschrijver Jim Allen en een uiterst fraaie hoofdrol van Jones. Stemmige fotografie van Barry Ackroyd en terecht door de jury bekroond in Cannes. Jones' politiek links georiënteerde schoonvader doet de uitspraak: 'When you'are a worker, it rains stones seven days a week'.

Hidden Agenda

1990 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Ken Loach. Met o.a. Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling en Maurice Roëves.

Dourif, een Amerikaanse advocaat, en zijn vriendin MacDormand, leden van de Internationale Liga voor de Mensenrechten, onderzoeken in het woelige Belfast de behandeling van de gevangenen. Op een avond wordt Dourif opgebeld en vertrekt naar een onbekende bestemming. Hij wordt neergeschoten. De integere Britse inspecteur Cox leidt het onderzoek in deze delicate zaak, op de vingers gekeken door de argwanende MacDormand. Magistraal vertolkte politieke thriller, die niet enkel met een huiveringwekkende suspense verteld wordt, maar die tevens een uiterst actueel probleem aansnijdt. Loach staat erom bekend dat hij geen enkel heet hangijzer uit de weg gaat en nam reeds meermaals de Britse overheid op de korrel, maar nog nooit zo ijzingwekkend realistisch als in deze film. Jim Allen schreef het scenario en Clive Tickner stond achter de camera. Interessante discussie-film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jim Allen op televisie komt.

Reageer