Dušan Hanák

Regisseur, Scenarist

Dušan Hanák is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Papierove Hlavy

1995 | Documentaire, Historische film

Duitsland/Frankrijk/Slowakije/Tsjechië 1995. Documentaire van Dušan Hanák en Dusan Hanak.

Voor Slowakije een van de belangrijkere films uit de jaren 1990, gerealiseerd door een van de interessantste persoonlijkheden van de nieuwe Slowaakse cinema. Tussen WO II en de Fluwelen Revolutie beleefden Tsjechen en Slowaken decennia van angst, onderdrukking en schending van mensenrechten. Deze ambitieuze documentaire, waarin Hanák sinds 1989 al zijn energie stak, tekent en analyseert de diverse mechanismen en facetten van een ideologie die tegelijk met de Sovjet-Unie ineenstortte, in 1989, net op het ogenblik waarop de drang naar vrijheid van Tsjechen en Slowaken onweerstaanbaar oplaaide. Hanák legde gebeurtenissen op film vast, registreerde ooggetuigen-verslagen en archiefmateriaal dat nooit eerder te zien was en levert kleurrijke en levendige film af die bijblijft, al is het maar door de komische alomtegenwoordigheid van uitdrukkingsloze gezichten van vroegere apparatjsiks.

Tichá radost

1986 | Komedie, Drama

Servië en Montenegro 1986. Komedie van Dušan Hanák. Met o.a. Magda Vašarýová, Jana Brejchová, Jiři Bartoška, Robert Koltai en Erzsi Pásztor.

Een portret van een vrouw die streeft naar onafhankelijkheid. Deze film won de Grand Prix op het festival van San Remo in 1986 en Vašarýová won de prijs voor de beste actrice. De dertigjarige verpleegster Sonia is ontevreden met haar egoïstische echtgenoot en wordt geterroriseerd door haar schoonmoeder. Zij loopt weg, krijgt een verhouding met een dokter en besluit tenslotte haar kind alleen groot te brengen. Een Tsjechische komedie die realistisch de rol van de vrouw in de moderne maatschappij analyseert. Ook bekend als A QUIET JOY.

Ja milujem, ty milujes

1980 | Komedie

Servië en Montenegro/Tsjechië 1980. Komedie van Dušan Hanák en Dusan Hanak. Met o.a. Roman Klosowski, Iva Janzurova, Milan Jelic, Ludovit Reiter en Vaclav Babka.

Een kleine bekroonde tragikomedie over een spoorwegarbeider, die nog bij zijn moeder woont, terwijl hij al over de veertig is. Hoewel hij graag aan de vrouw zou willen raken, kan hij de ware Sara niet vinden en heeft hij zijn toevlucht tot de drank genomen, waardoor zijn kansen steeds kleiner worden. Hij is daardoor het middelpunt van spotternij en meent de cirkel te kunnen doorbreken als een vriend omkomt, door met zijn vriendin aan te pappen. Maar hij komt niet los van de drank en dat is de boodschap van de film. Scenario van de regisseur en Dusan Dusek. Camerawerk van Jozef Ort-Snep en Alojz Hanúsek.

Obrazy starého sveta

1972 | Drama

Servië en Montenegro 1972. Drama van Dušan Hanák. Met o.a. Verony Ralíkovej, Adama Kura, Jozefa Orságha, Juraja Michelíka en Antona Mičeka.

Uitgangspunt van deze film-vérité zijn de foto's die Martina Marinčeka maakte van oude mensen. Deze mensen zijn het resultaat van jaren van communistisch bewind. Een heel leven hebben ze het land bewerkt, en nu zijn ze oud, uitgeput en getekend. Toch zijn het mensen die vergroeid zijn met hun grond. Hen overplanten zou hun dood betekenen. Ze bezitten niets dan het allernoodzakelijkste en een dak boven hun hoofd, maar de beelden die van hen werden gemaakt zijn doordrongen van liefde en poëzie. Regisseur Hanák benadert hen met grote bewondering, en volgens hem is 'elk van deze mensen te vergelijken met een boek waarin iedereen, op een bepaalde pagina, zichzelf zal terugvinden'. Hanák schreef het scenario samen met Boris Hochel. De tekst is ingesproken door Ladislao Chudik. Achter de camera stond Alojz Hanúsek. Twaalf jaar lang verbood de Tsjechische censuur elke vertoning van deze film. Nadien won deze poëtisch politieke film prijzen op diverse festivals en de prijs van de filmcritici van Los Angeles.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dušan Hanák op televisie komt.

Reageer