Peter Saraf: productie en camera.
Er zijn 15 films gevonden.

Land

2021 |

Verenigde Staten 2021. Robin Wright. Met o.a. Robin Wright, Demián Bichir, Sarah Dawn Pledge, Kim Dickens en Warren Christie.

Actrice Robin Wright (House of Cards) regisseerde vooral zichzelf in dit rouwdrama over de gekwelde Edee, die zich terugtrekt in hutje in de bergen omdat ze ‘alleen wil zijn met de pijn’. Er is weinig mis met het spel van Wright, maar haar personage is aan de ene kant zo bekend uit andere rouwdrama’s en tegelijkertijd zo slecht uitgewerkt, dat het moeilijk is met haar mee te leven. En de plotselinge komst van eenzame weduwnaar (Bichir) met vergelijkbare trauma’s is wel heel toevallig. De recensent van The Guardian oordeelde treffend (en vernietigend): ‘Land is een karakterstudie van een karakter dat die studie niet echt verdient.’

A Beautiful Day in the Neighborhood

2019 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2019. Biografie van Marielle Heller. Met o.a. Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper, Susan Kelechi Watson en Maryann Plunkett.

In de VS is Fred Rogers (1928-2003) een instituut, vanwege zijn tv-programma Mister Rogers’ Neighborhood, waarin hij ruim dertig jaar uiterst kalm en vriendelijk met kinderen over sociaal-maatschappelijke thema’s sprak. Dit filmportret, gebaseerd op een artikel in Esquire, volgt een journalist (Rhys) die aanvankelijk sceptisch is over Rogers’ onberispelijke imago maar steeds meer van hem onder de indruk raakt. Braverik Hanks is perfect gecast als de kindervriend en brengt hem overtuigend tot leven. De film is onvermijdelijk sentimenteel, maar ook origineel en genuanceerd verteld. Al zal hij wellicht vooral indruk maken op kijkers die met Rogers zijn opgegroeid.

The Farewell

2019 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2019. Komedie van Lulu Wang. Met o.a. Awkwafina, Shuzhen Zhao, Diana Lin, Tzi Ma en X Mayo.

Toen de oma van de Chinees-Amerikaanse filmmaker Lulu Wang in 2013 gediagnosticeerd werd met terminale longkanker besloot de familie dit voor haar te verzwijgen: angst voor de dood zou haar alleen maar zieker maken. Het bitterzoete The Farewell is gebaseerd op die 'waargebeurde leugen', met in de hoofdrol komiek en rapper Awkwafina (Crazy Rich Asians) als een dertigjarige aspirant-schrijver die naar China terugkeert om haar oma voor de allerlaatste keer te bezoeken. Hartverwarmend familieportret vol grappige en ontroerende bespiegelingen over west versus oost, jong versus oud en opgroeien tussen twee culturen.

White Fang

2018 | Animatie, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​Verenigde Staten 2018. Animatie van Alexandre Espigares. Met o.a. Nick Offerman, Rashida Jones, Paul Giamatti, Eddie Spears en David Boat.

Een jonge wolfshond belandt in de wildernis bij een indianenstam en lijkt een toekomst te hebben als sledehond. Tot hij in handen valt van een schimmige sjacheraar die hem inzet voor illegale hondengevechten. Schilderachtig vormgegeven epos over overleven in een vijandige wereld en de vriendschap tussen mens en dier. Bij vlagen ontroerend, maar als geheel net iets te onevenwichtig: vooral in de tweede helft boet de film aan spanning en energie in. Zoveelste verfilming van de gelijknamige roman van Jack London, maar de eerste in (lange) animatievorm.

Loving

2016 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Drama van Jeff Nichols. Met o.a. Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Marton Csokas en Nick Kroll.

Op feiten gebaseerd drama over simpele boer Richard Loving (Edgerton) die wil trouwen met Mildred (Negga). Maar... Richard is wit, Mildred is zwart, en het verhaal speelt zich af in Virginia in de jaren zestig, toen het nog bij wet verboden was dat wit en zwart met elkaar trouwden. Sterk, ingehouden drama van Nichols (Mud, Take Shelter) blijft dicht bij de Lovings en scheert – gelukkig maar – langs de historische rechtszaak die het gevolg was van hun weigering zich aan de wetten van Virginia te houden.

Three Generations

2015 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2015. Drama van Gaby Dellal. Met o.a. Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon en Andrew Polk.

De zestienjarige Ray (Fanning), geboren als Ramona, woont samen met zijn alleenstaande moeder (Watts) en twee oma's (Sarandon en Emond) in een gezellig appartement in New York. Ray wil graag met een hormonenkuur beginnen om definitief als man verder te kunnen, maar daarvoor moeten beide ouders tekenen, en dat is lastig, want ma blijft maar twijfelen en met pa is alle contact verbroken. Goedbedoeld feelgooddrama is soms charmant en heeft mooie tolerantieboodschap, maar ontstijgt nooit het niveau van een sitcom en is geregisseerd als een reclame voor Facebook.

Safety Not Guaranteed

2012 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 2012. Komedie van Colin Trevorrow. Met o.a. Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni en Jeff Garlin.

Low-budget indie-sciencefiction-romcom over de paranoïde Kenneth (Duplass) die via een advertentie op zoek gaat naar een metgezel voor zijn tijdreismissie. Hij vindt die in Darius (Aubrey Plaza), een wereldvreemde stagiaire journalistiek die eigenlijk uit is op een sappig artikel voor de krant. Het verhaal van deze twee zonderlingen blijft continu originele zijpaden inslaan, waarbij het sf-element volledig ondergeschikt is aan de personages en hun ontwikkelingen. Hartverwarmend, komisch en sprankelend debuut van regisseur Colin Trevorrow, die in 2015 met Jurassic World bewees ook het grote werk aan te kunnen.

Our Idiot Brother

2011 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2011. Komedie van Jesse Peretz. Met o.a. Paul Rudd, Elizabeth Banks, Steve Coogan, Zooey Deschanel en Emily Mortimer.

Een film, die je altijd op kunt zetten? Met gemoedelijk kabbelende scènes en fris uitgelichte middenklasse types? Our Idiot Brother is de uitgelezen kandidaat. Vleesgeworden vriendelijkheid Rudd speelt de goedgelovige titelbroer, een Lebowski-kloon, compleet met lang haar en korte broek. Het nest waarnaar hij noodgedwongen terugkeert bestaat onder andere uit een flirtend lesbisch stelletje, een overspelige documentairemaker, een fronsende moeke, en een gefrustreerde journalist. Voeg daarbij spontaan op de bank neerploffende sitcom-buren, rustieke koffiemokken aan muurhaken plus een knus stadje en je hebt een prima achtergrondfilm.

Away We Go

2009 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2009. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Allison Janney en Carmen Ejogo.

Fijne komedie van Sam Mendes, die het na zware drama's als American Beauty en Revolutionary Road blijkbaar tijd vond voor wat luchtiger werk. In Away We Go gaat een jong stel op zoek naar een thuishaven voor hun eerste, nog ongeboren kind. Ze reizen door Amerika en Canada en aanschouwen hoe familieleden en vage kennissen hun kroost opvoeden, met onder andere een over the top Maggie Gyllenhaal als zweverige moeder die gelooft dat buggy's een grote doodzonde zijn. Opmerkelijk: zo ecologisch verantwoord als mogelijk gemaakt.

Sunshine Cleaning

2008 | Komedie

Verenigde Staten 2008. Komedie van Christine Jeffs. Met o.a. Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack en Steve Zahn.

De onzekere ex-cheerleader Rose en haar opstandige jongere zus Norah beginnen een schoonmaakbedrijf, gespecialiseerd in het opruimen van misdaadlocaties. Zonder morren verwijderen ze bloed, braaksel en andere lichamelijke resten uit de huizen van zelfmoordenaars of criminelen. Een lucratieve business, maar Rose en Norah zijn niet erg zakelijk aangelegd. De producenten wilden het succes van hun Little Miss Sunshine kennelijk herhalen, de film bevat veel dezelfde elementen. Maar ondanks het gebrek aan originaliteit is de film voldoende eigenzinnig om te blijven boeien. Bovendien leveren hoofdrolspelers Adams en Blunt knappe acteerprestaties af.

Little Miss Sunshine

2006 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2006. Komedie van Jonathan Dayton en Valerie Faris. Met o.a. Steve Carell, Paul Dano, Abigail Breslin, Toni Collette en Greg Kinnear.

Een disfunctioneel Amerikaans gezin (wanhopig positieve man, verstandige vrouw, puberende zoon, losgeslagen grootvader en suïcidale oom) gaat in een oude, gele VW-bus op weg naar Californië. De schattige, zevenjarige dochter Olive is namelijk doorgedrongen tot de finale van de 'Little Miss Sunshine-competitie'. Vaak ligt zoetsappigheid op de loer, maar steeds weet het verhaal toch te verrassen. De even grappige als gedurfde finale biedt de gekwelde familie nog steeds geen verlossing, maar doet wonderen voor het humeur.

Everything Is Illuminated

2005 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2005. Drama van Liev Schreiber. Met o.a. Elijah Wood, Eugene Hutz, Boris Leskin, Laryssa Lauret en Jonathan Safran Foer.

De joodse Amerikaan Jonathan (Wood) reist naar Oekraïne om zich in het verleden van zijn grootvader te verdiepen. Hij wordt rondgeleid door de hoekig Engels sprekende Alex (punkzanger Hutz), en diens grootvader (Leskin). In een blauw Trabantje maakt het drietal, plus een hond, een reis die vrolijk begint, gaandeweg aan betekenis wint en voor alle betrokkenen iets anders oplevert. Acteur Schreiber, die als regisseur debuteert, ontkomt niet aan sentimentaliteit, maar kan goed overweg met wrange humor. Naar het boek van Jonathan Safran Foer, zelf even te zien als blaadjesblazer.

The Agronomist

2003 | Documentaire

Verenigde Staten 2003. Documentaire van Jonathan Demme.

Documentaire over de Haitiaanse radiojournalist en filmliefhebber Jean Dominique. Jonathan Demmes The Agronomist overtuigt vooral als liefdevol portret van een man die tegen de dictatuur in opstand kwam.

The Truth About Charlie

2002 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2002. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Thandie Newton, Mark Wahlberg, Stephen Dillane, Joong-Hoon Park en Tim Robbins.

Vermakelijk mysterie rond geslepen geboefte en slinkse ordehandhavers in Parijs, allemaal op jacht naar een vrouw (Newton) die meer zou moeten weten van de spoorloze miljoenen van haar overleden man. Wahlberg speelt de geheimzinnige gladjakker die haar een handje helpt. Filmmaker Demme (Silence of the Lambs, Philadelphia) deed geen poging om bronfilm Charade (1963) - met halfgoden Audrey Hepburn en Cary Grant - te evenaren, maar koos voor een contrastrijk geschoten en vlot gesneden wirwarthriller die zich uitstekend kan meten met tijdgenoten in het genre.

Storefront Hitchcock

1998 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Jonathan Demme. Met o.a. Robyn Hitchcock, Deni Bonet, Tim Keegan en Robin Hitchcock.

Optreden (in winkeletalage!) van bijna speelfilmlengte. Robyn Hitchcock, ooit de zanger van de vrolijke cultband The Egyptians, is nu een door het leven getekende en pessimistische solo-artiest. Zeggingskracht heeft Hitchcock ontegenzeglijk, in de speels-surrealistische nummers, maar ook in de commentaren tussendoor. Demme maakte eerder The Silence of the Lambs.