Sékou Traoré

Regisseur, Producer

Sékou Traoré is regisseur en producer.
Er zijn 2 films gevonden.

L'oeil du cyclone

2015 | Thriller, Drama

Frankrijk/Burkina Faso 2015. Thriller van Sékou Traoré. Met o.a. Maimouna Ndiaye, Fragass Assandé en Serge Henry.

Psychologisch kunststukje rond de grillige band tussen een advocaat in Burkina Faso en haar onberekenbare cliënt, een voormalig kindsoldaat die wordt beschuldigd van 65-voudige moord. Maatschappelijk geëngageerd filmmaker Sékou Traoré en dito scenarist Luis Marques - filmstudiegenoten in Parijs en inmiddels landgenoten in Burkina Faso - vermeden de kindsoldaatfilmclichés en gingen regelrecht richting het thrillergenre, met de aangeklaagde als een (overheids?)kloon van het monster van Frankenstein en Hannibal Lecter. Effectieve nagelbijter, ook dankzij dreigende cameravoering, slepende snaarmuziek en afgemeten teksten.

Sia, le rêve du python

2001 | Drama, Fantasy

Burkina Faso/Frankrijk 2001. Drama van Dani Kouyaté. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Fatoumata Diawara, Ibrahim Baba Cissé, Hamadoun Kassogué en Kardigué Laïco Traoré.

Het scenario van regisseur Kouyat[KA1]e naar het verhaal van Moussa Diagana [KL]La l[KA1]egende du Wagudu vue par Sia Yatab[KA1]er[KA1]e[KLE] is gebaseerd op een Westafrikaanse mythe uit de zevende eeuw. Volgens de gewoonte offert de heersende keizer, Kaya Maghan (Traor[KA1]e), op voorspraak van zijn priesters, een schone maagd aan de python god. De keuze is dit keer gevallen op Sia (Diawara), maar ze hoort vroegtijdig dat ze de uitverkorene is. Ze vlucht en de plaatselijke ziener Kerfa (Kassagu[KA1]e), die door iedereen als een dwaas beschouwd wordt, verschaft haar onderdak. Bovendien had hij voorspeld dat er een machtswisseling op til is, maar niemand wilde hem geloven. Sia`s verloofde Mamadi (Cissé), die officier in het leger is, hoort van de keizerlijke keuze. Hij snelt terug naar huis om Sia te redden en een opstand tegen Kaya Maghan te ontketenen met het doel hem omver te werpen. Uiteraard is dit sprookje naar de oude legende bedoeld als een parabel over de veranderende machtsverhoudingen in het moderne Afrika. Deze film die heel toegankelijk is voor de westerse kijker, is vlot van tempo en wordt overtuigend gespeeld. De inhoud is universeel en is van toepassing op elk land, waar een ommezwaai door het voortschrijden van de tijd onvermijdbaar is. Kleurrijk met mooie kostuums en een uitstekende technische uitvoering. Het camerawerk is van Robert Millié. Een aanrader voor wie van films uit Afrika houdt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sékou Traoré op televisie komt.

Reageer