Richard A. Harris: montage.
Er zijn 17 films gevonden.

The X-Files: I Want to Believe

2008 | Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2008. Mysterie van Chris Carter. Met o.a. David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly en Xzibit.

FBI-agenten Scully (Anderson) en Mulder (Duchovny) keren, na zich negen televisieseizoenen lang te hebben verdiept in mysterieuze zaken met paranormale kantjes, terug in deze film. Ze zijn in de tussentijd hun eigen weg gegaan, maar de kwestie van een ernstig ziek jongetje, een vermiste FBI-agent en een priester met een pedofiel verleden die zegt te kunnen helpen, brengt ze weer bij elkaar. Met aandacht gemaakte thriller die zich afspeelt in sneeuwstormen en verontrustend witte landschappen, heeft flink spannende momenten en bovenal twee bedreven hoofdrolspelers die de bekende personages in hun vezels hebben zitten.

Titanic

1997 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten 1997. Romantisch drama van James Cameron. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates en Frances Fisher.

De romance tussen een arme jongeman (DiCaprio) en een rijke jongedame (Winslet) is gedoemd, omdat ze elkaar leren kennen op de Titanic. Vooral technisch een huzarenstukje van regisseur Cameron (Avatar). Hij liet immense sets bouwen en gebruikte daarnaast allerlei nieuwe digitale technieken. Zo bracht hij de ondergang van het schip zeer realistisch in beeld. Voor veel fans was de techniek overigens bijzaak, die zwijmelden weg bij het nogal larmoyante liefdesverhaal. Destijds de duurste (200 miljoen dollar) en meest succesvolle (miljarden winst) film ooit. Elf Oscars. In 2012 verscheen er een 3D-versie in de bioscoop.

Indictment: The McMartin Trial

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Mick Jackson. Met o.a. James Woods, Mercedes Ruehl, Sada Thompson, Shirley Knight en Henry Thomas.

Een sterke tv-film over een opmerkelijk geval van kindermishandeling, de zaak McMartin. Het verhaal wordt verteld door de bril van de advocaat van de verdediging. Voor het zo ver kwam, hadden onder druk van de publieke opinie openbare aanklagers veel medewerkers en onderwijzend personeel van peuter- en kleuterschooltjes en dagverblijven met veel publiciteit onder het mom van informatie, in staat van beschuldiging gesteld wegens ontuchtige handelingen met minderjarigen.

True Lies

1994 | Actiefilm, Thriller, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van James Cameron. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton en Tia Carrere.

Alles is overdreven aan True Lies: de actiescènes, de spieren van Schwarzenegger, de onderkoeldheid van zijn oneliners. Ook de personages zijn karikaturaal. Op dat laatste kreeg Cameron veel kritiek. Vrouwen en Arabieren werden volgens verschillende emancipatiebewegingen te eenzijdig negatief afgeschilderd. Maar je moet de film vooral niet serieus nemen. Schwarzenegger speelt een zeer geheime geheim agent, die zijn vrouw (Curtis) voorhoudt dat hij programmeur is, terwijl zij het aanlegt met een vervelende autoverkoper (Paxton) die zich voordoet als geheim agent.

Last Action Hero

1993 | Actiefilm, Fantasy, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1993. Actiefilm van John McTiernan. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien, Mercedes Ruehl, Art Carney en Charles Dance.

Het jongetje Danny (O'Brien) is een enorme fan van filmheld Jack Slater (Schwarzenegger). Hij is dan ook verguld als een bevriende projectionist hem in de bioscoop uitnodigt om de allernieuwste actiefilm met zijn idool te bekijken voordat nog iemand hem gezien heeft. Maar dan wordt Danny de film ingetoverd, en moeten Danny en Jack het samen opnemen tegen de schurken, eerst in de film, later in de echte wereld. Meer dan voldoende explosies en vuurgevechten in deze film, maar het teveel aan ironie wordt de film fataal.

The Bodyguard

1992 | Romantisch drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Romantisch drama van Mick Jackson. Met o.a. Kevin Costner, Whitney Houston, Bill Cobbs, Gary Kemp en Ralph Waite.

Eind jaren zestig was Lawrence Kasdan driftig aan het schrijven, onder andere aan The Bodyguard. Zijn eerste scenariocredit kwam echter pas in 1980 met The Empire Strikes Back en weer twaalf jaar later werd The Bodyguard eindelijk verfilmd. Terwijl vroeger het scenario als 'te controversieel' werd afgewezen, was The Bodyguard in 1992 eigenlijk niet controversieel genoeg en zelfs op het saaie af. Costner speelt de getraumatiseerde bodyguard van de verwende en met de dood bedreigde popdiva Rachel Marron (Houston). Zowel de nadering van gevaar als een romance zijn onafwendbaar. Houston scoorde met 'I will always love you' (van Dolly Parton) een van de grootste hits ooit.

Terminator 2: Judgment Day

1991 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Sciencefiction van James Cameron. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick, Edward Furlong en Earl Boen.

In The Terminator uit 1984 luidden de laatste woorden gericht aan robot Schwarzenegger: 'You're terminated, fucker.' In Terminator 2 is Schwarzenegger toch weer terug, nu als goede robot die de jonge John Connor (Furlong) moet beschermen tegen het nieuwste, vormveranderende model Terminator. Deze ijzersterke actiefilm viel vooral op door de voor die tijd baanbrekende special effects. De makers mochten bij de Oscaruitreiking dan ook een beeldje meenemen voor de visuele & geluidseffecten, en eentje voor de make-up. Er kwamen later nog enkele, veel zwakkere vervolgfilms.

L.A. Story

1991 | Komedie, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Mick Jackson. Met o.a. Steve Martin, Victoria Tennant, Richard E. Grant, Marilu Henner en Sarah Jessica Parker.

Harris K. Telemacher (Martin) is een succesvolle weerman in Los Angeles, waar de zon altijd schijnt, maar op een dag wordt hij ontslagen. Zijn leven stort in elkaar, helemaal als hij ontdekt dat zijn vriendin hem bedriegt. Maar dan krijgt hij geheimzinige boodschappen van verkeersinformatieborden aan de rand van de snelweg. Als hij dan ook nog een leuke Britse journaliste (Tennant) tegen het lijf loopt komt zijn leven langzaam maar zeker weer op de rails. Bij vlagen zeer geestige komedie, tevens een ode aan Los Angeles, met een aantal leuke cameo's van bevriende acteurs.

Fletch Lives

1989 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1989. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Chevy Chase, Patricia Kalember, Hal Holbrook, Julianne Phillips en R. Lee Ermey.

I.M. Fletch is terug als de gladde, vrouwonvriendelijke journalist. Wanneer hij naar de zuidelijke VS afreist om een geërfd landhuis te gaan bewonen, komt Fletch allerlei onguur volk tegen, stereotiepe Hollywoodversies van zuidelijken die nog botter, dommer en achterbakser zijn dan Fletch zelf. Al met al genoeg clichés om komiek Chevy Chase een podium te geven voor campy vermommingen, beledigende grappen en parodie op Gone with the Wind. Fletch lives werd door de serieuze filmkritiek alom afgekraakt als een flauwe en van onderbroekenlol vergeven sequel. Maar in de juiste stemming valt er beslist wat te lachen.

Wildcats

1986 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Goldie Hawn, James Keach, Swoosie Kurtz, Robyn Lively en Brandy Gold.

Als klein meisje schopte Molly McGrath al tegen een bal. Niet een fatsoenlijke, ronde bal, nee, Molly hield van het snoeiharde American football, dat met een ovale rugbybal wordt gespeeld. Dus is het voor haar een buitenkansje als ze als volwassene (Hawn) de kans krijgt om een footballteam te gaan coachen. Natuurlijk moeten er wel eerst een aantal hobbels genomen worden. Dat de aanhouder wint is niet echt verrassend in deze sportkomedie, die het moet hebben van Hawns standaardrol als vis op het droge.

The Golden Child

1986 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Eddie Murphy, J.L. Reate, Charlotte Lewis, Charles Dance en Victor Wong.

Murphy speelt een professionele 'kinderdetective' die opdracht krijgt een heilig Tibetaans kind uit de handen van ontvoerders te verlossen. Komische avonturenfilm stapelt een onwaarschijnlijke hoeveelheid obstakels voor Murphy op elkaar, maar die slaat zich er wise-crackend doorheen. Het geheel is knap melig, maar de mimiek en voordracht van Murphy op de piek van zijn roem staan borg voor oprecht geestige momenten. The Golden Child was bedoeld als een Indiana Jones-kloon met Mel Gibson in de hoofdrol. De Australiër bedankte voor de eer en zo kon Eddie Murphy schitteren als invaller.

Fletch

1985 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Chevy Chase, Joe Don Baker, Tim Matheson, Richard Libertini en M. Emmet Walsh.

In deze wervelende one-man-show verkleedt Chevy Chase zich als verslaafde en chirurg, noemt hij zich Don Corleone en Igor Stravinsky en strooit hij links en rechts met droge grappen. Dat allemaal met als doel te achterhalen waarom een miljonair Fletch vroeg hem te vermoorden voor 50.000 dollar. Chevy Chase is altijd flauw doch meestal leuk met zijn gladde naïviteit en geen-beweging-teveel-mimiek die hij deelt met een andere Saturday Night Live ster, Bill Murray. In 1989 verscheen Fletch Lives, eveneens van Michael Ritchie en ook met Chevy Chase.

The Toy

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Richard Pryor, Scott Schwartz, Jackie Gleason, Ned Beatty en Teresa Ganzel.

De alom bewonderde komiek Richard Pryor speelt het 'speeltje' uit de titel. Een miljonair laat zijn zoon zelf een kado uitkiezen en wat neemt de snotaap mee? De conciërge - een journalist in een professionele dip - van het warenhuis, die hem aan het lachen maakt. Tot ieders verbazing slaagt hij er wel in de koele relatie tussen vader en zoon wat op te warmen. Slappe komedie van Lethal Weapon-regisseur Donner is een bewerking van het Franse Le jouet. De jonge Scott Schwartz had later een succesvolle carrière als pornoacteur.

The Bad News Bears Go To Japan

1978 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1978. Komedie van John Berry. Met o.a. Tony Curtis, Jackie Earle Haley, Tomisaburo Wakayama, George Wyner en Lonny Chapman.

Gokker Curtis zit diep in de nesten. Hij heeft twaalf ambachten en dertien ongelukken gehad en hij zit nu op zwart zaad. Zijn onaangename ex-vrouw eist de alimentatie op en de telefoonrekening moeten worden betaald. Hij weet zich geen raad. Hij ziet op de tv een interview met de jonge spelers van de honkbalploeg Bad News Bears, die naar Japan moeten om het nationale kampioensteam te verslaan. Na enkele telefoontjes is Curtis is ploegmanager. Dit buitengewoon onnozele derde en laatste deel van de filmreeks is een verschrikkelijk dieptepunt. Voorspelbaar van de allereerste minuut tot de allerlaatste seconde en volledig humorloos wat voor een komedie absoluut fataal is. Bill Lancaster's scenario werd 'door' de computer geschreven en zo kon hij geen enkele cliché missen.

Semi-Tough

1977 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Burt Reynolds, Kris Kristofferson, Jill Clayburgh, Robert Preston en Bert Convy.

Deze luchtige klucht over twee topspelers van het football en hun gemeenschappelijke vriend dwaalt te veel af om rechtstreeks in het doel te schieten, maar heeft toch hele grappige momenten. De charme van Reynolds maakt die fouten dan weer goed. Walter Bernstein bewerkte het boek van Dan Jenkins tot scenario. Charles Rosher jr was de cameraman.

Smile

1975 | Komedie

Verenigde Staten 1975. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Bruce Dern, Barbara Feldon, Michael Kidd, Geoffrey Lewis en Nicholas Pryor.

Deze satire op Californische schoonheidswedstrijden is nu weer dolkomisch, dan weer goedkoop. De film weifelt onhandig tussen komedie en drama, maar Kidd is prima als choreograaf-aan- lager-wal die nu optochten regisseert. Het scenario van Jerry Belson. Het camerawerk is van Conrad Hall.

The Candidate

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Michael Ritchie. Met o.a. Robert Redford, Peter Boyle, Melvyn Douglas, Don Porter en Allen Garfield.

Advocaat Bill McKay (Redford) wordt gevraagd in de politieke voetsporen van zijn vader te treden om diens oude Republikeinse vijand dwars te zitten. Samen met zijn campagneteam besluit hij om de nadruk te leggen op zijn jonge, frisse imago. Omdat hij zo bijzonder televisiegeniek is gaat het goed met de campagne, maar McKay voelt zich steeds ongelukkiger; wil hij wel in de politiek? Uitstekende rol van Redford in deze intelligente aanklacht tegen de oppervlakkigheid van de door tv gedomineerde politieke cultuur. Jeremy Larner, schrijver van het Oscarwinnende script, was in het echt speechschrijver voor presidentskandidaat Eugene McCarthy.