Samuli Edelmann

1968 Acteur

Samuli Edelmann (1968) is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Road North

2012 | Drama

Finland 2012. Drama van Mika Kaurismäki. Met o.a. Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Mari Perankoski en Peter Franzén.

Charmante, zwaarlijvige boef Leo (prachtrol van zanger-acteur Loiri) keert na 35 jaar rondzwerven terug naar Finland. Eerste stop is het huis van zoon Timo (Edelmann), een succesvolle concertpianist die eigenlijk niets van zijn vader moet hebben, maar wiens nieuwsgierigheid het toch van zijn woede wint. Samen trekken ze in een gestolen Pontiac richting Lapland, waar verloren gewaande familieleden, wijze levenslessen en schokkende ontboezemingen op hen wachten. Melancholieke en droogkomische roadmovie, met een on-Fins lichte toon, die echter niet verrast.

Rock'n Roll Never Dies

2006 | Muziek, Komedie, Drama

Finland 2006. Muziek van Juha Koiranen. Met o.a. Samuli Edelmann, Laura Birn, Marjukka Halttunen, Seppo Halttunen en Risto Tuorila.

Tiger, een naïeve jongen van begin dertig, woont nog thuis bij zijn ouders en droomt er van een rockster te worden. Hoewel hij aan alle kanten gehinderd wordt, blijft hij toch aan zijn idealen vasthouden. Hoe onrealistisch die ook mogen zijn. Het vrolijke debuut van de Finse regisseur Juha Koiranen werd op het IFFR van 2007 genomineerd voor een VPRO Tiger Award.

Rölli ja metsänhenki

2001 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Finland/Frankrijk 2001. Familiefilm van Olli Saarela. Met o.a. Allu Tuppurainen, Maria Järvenhelmi, Samuli Edelmann, Peter Franzén en Kari Hietalahti.

Tien jaar na de eerste R[KA3]OLLI-film een soort sequel. De wilde trollenhorde, afkomstig uit de woestijn, begint aan een volksverhuizing, en landt met hun scheepjes aan een vreemd strand. Verderop in de beboste streken van het noordelijke halfrond, wonen de elfen vredig in de wouden. De woeste aardmannetjes zorgen er voor de nodige chaos - een cultuurbotsing. Het lieftallige elfje Milli (J[KA3]arvenhelmi) vraagt zich af waarom beide gemeenschappen niet in pais en vree kunnen samenleven. Ze wordt verliefd op de knappe trol R[KA3]olli (Tuppurainen), maar ze vindt in eerste instantie geen begrip bij hem, omdat hij haar niet als zijn gelijke beschouwt, doch de liefde overwint. Het tamelijk na[KA3]ieve scenario van regisseur Saarela, Ilkka Y.L. Matila en Allu Tuppurainen is een pleidooi voor verdraagzaamheid (wellicht een illusie, maar toch blijven proberen). Behoorlijk gedaan en valt in de smaak bij de doelgroep. Het camerawerk is van Pini Hellstedt en Kari Sohlberg. In eigen land drievoudig bekroond met de Jussi prijs, maar dat is een thuiswedstrijd.

Veturimiehet Heiluttaa

1993 | Drama

Finland/Zweden 1993. Drama van Kari Paljakka. Met o.a. Santeri Jinnunen, Samuli Edelmann, Liisa Mustonen, Toni Limnell en Jarno Rajala.

Deze minimalistische film schetst aan de hand van flashbacks een bitter beeld over twee jeugdvrienden uit de lagere klasse, waarvan de een (Jinnunen) zijn positie begrijpt en zich opwerkt, en de ander (Edelmann) aan zijn lot niks doet en ten slotte vermoord in de goot eindigt. Sterke hoofdrollen, vooral van Edelmann en een veelbelovend debuut van Paljakka; wonderboy Aki Kaurismäki coproduceerde middels zijn productiemaatschappij Villealfa. Juha Lehtovuori schreef het scenario en Timo Heinänen verzorgde het camerawerk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Samuli Edelmann op televisie komt.

Reageer