Edmond Séchan: regie en camera.
Er zijn 20 films gevonden.

Les morfalous

1984 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Frankrijk​/​​Tunesië 1984. Oorlogsfilm van Henri Verneuil. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Jacques Villeret, Michel Constantin, Michel Creton en Marie Laforêt.

Vanaf het moment dat Belmondo al zijn ambities heeft laten varen, lijken al zijn films op elkaar, ongeacht de verschillende regisseurs. De maker van deze film heeft kennelijk veel moeite gedaan om het publiek de zware dialogen van Michel Audiard te laten slikken. Gelukkig is de regisseur van WEEKEND À ZUYDCOTE vakkundig genoeg om deze oorlogsfilm, die het midden houdt tussen gangsterfilm en thriller, met een weinig aanbevelenswaardige held er doorheen te slepen. Verder werkten mee aan het scenario de regisseur, Michel Audiard en Pierre Siniac naar de roman van Siniac. Camerawerk van Edmond Séchan. Speelt in Noord-Afrika tijdens WO II.

La septième cible

1984 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1984. Misdaad van Claude Pinoteau. Met o.a. Lino Ventura, Lea Massari, Jean Poiret, Elisabeth Bourgine en Roger Planchon.

Op een dag wordt Bastien Grimaldi (Ventura) vlak bij zijn huis in Parijs door twee onbekenden mishandeld. Even later staat zijn auto in de fik. Bastien wil weten wie het op hem gemunt heeft, zijn zoektocht brengt hem naar Berlijn. Misdaadthriller met een prima hoofdrol van Ventura en veel eigenaardige wendingen houdt misschien niet de hele tijd de spanning vast, maar heeft een aangenaam nuchtere sfeer. De Italiaans-Franse Ventura (La bonne année), die in 1987 zou overlijden, maakte vier films met regisseur Pinoteau.

Joyeuses Pâques

1984 | Komedie, Drama

Frankrijk 1984. Komedie van Georges Lautner. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Sophie Marceau, Marie Laforêt, Michel Beaune en Rosy Varte.

Terwijl echtgenote Sophie (Lafôret) voor het paasweekeinde de deur uit is, biedt rijke stinkerd Stéphane (Belmondo) jonge blom Julie (Marceau) onderdak. Vanwege een wilde luchtvaartpersoneelstaking staat zijn wederhelft plotsklaps weer op de stoep en Stéphane improviseert een excuus: Julie is de dochter die hij heeft verzwegen. Aldus stapelen zich in dit onbezorgd stukje volksvertier, waarin Bébel stunt zonder dat het scenario er last van heeft, de perikelen op. Naar de Parijse boulevardhit van cabaretveteraan Jean Poiret (1926-1992), auteur van de klassieker La cage aux folles.

Photo Souvenir

1982 | Mysterie, Fantasy

Frankrijk 1982. Mysterie van Edmond Séchan. Met o.a. Jean-Claude Carrière, Vania Vilers, Daniel Ayme en Bernard Le Coq.

Ondanks beperkingen, zoals het lage budget en een aantal storende slechte bijrollen, blijft het originele idee van deze intrigerende debuutfilm overeind: een man komt maar niet op de foto en dat wordt hij zo beu dat hij op onderzoek uitgaat, zijn dood tegemoet.

La Boum 2

1982 | Komedie, Drama

Frankrijk 1982. Komedie van Claude Pinoteau. Met o.a. Sophie Marceau, Claude Brasseur, Brigitte Fossey, Denise Grey en Pierre Cosso.

Familiekroniek naar La boum die zoveel succes heeft geoogst. Zoals bijna altijd leidt het maken van een vervolg op een succesfilm tot een oppervlakkig en oninteressant product, waarbij in dit geval komedie wordt verward met nonchalance en familieproblemen met clichés. De film speelt zich af in de welgestelde kringen en de werkelijke problemen van het leven worden ontweken. Het verhaal begint tijdens een vakantie in Zuid- Duitsland en de vijftien-jarige heldin Marceau keert terug naar Parijs. Feest, gejubel en zelfs oma krijgt zin om te hertrouwen.

Jamais avant le mariage

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Daniel Ceccaldi. Met o.a. Jean-Pierre Marielle, Mireille Darc, Régis Musset, Alain Rocca en Torun Johanson.

Een opeenvolging van misverstanden met een gelukkig eind in Bretagne. Deze waterval van onbeduidendheden is een productie van Marcel Dassault. Het draaiboek is armoedig en de verheerlijking van de burgerlijke waarden komt totaal niet overeen met de werkelijkheid. Scenario van Marcel Jullian. Camerawerk van Edmond Séchan.

La boum

1980 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1980. Komedie van Claude Pinoteau. Met o.a. Sophie Marceau, Claude Brasseur, Brigitte Fossey, Denise Grey en Bernard Giraudeau.

Ongeacht de puike thrillers die hij in zijn carrière draaide, blijft laatbloeier Pinoteau in Frankrijk voor eeuwig de regisseur-van-La-boum-met-Sophie-Marceau. Daarop is de immer goedgehumeurde vakman terecht fier. Want deze in tandem met Gérard Oury's dochter Danièle Thompson geschreven film is de Franse tienerklassieker tout court. De tijdloze plot draait rond de veertienjarige Vic en haar holderdebolder door opgroei- en kalverliefdesland, en openbaart het tomeloze talent van de ontwapenende ingénue Marceau. Brasseur en Fossey zijn sterk als ouders en in nevenrollen duiken bekende gezichten op. De lichtvoetige Vladimir Cosma-soundtrack is even aanstekelijk als de filmaffiche. Hartverwarmend.

Monsieur Papa

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Philippe Monnier. Met o.a. Claude Brasseur, Julien Reboul, Nathalie Baye, Eva Darlan en Catherine Lachens.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.

Les petits calins

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Jean-Marie Poiré. Met o.a. Josiane Balasko, Caroline Cartier en Dominique Laffin.

Voorspelbare, sentimentele komedie met Brasseur als een gescheiden man die zich samen met zijn tienjarig zoontje door het huishouden moet zien te slaan. Het ventje krijgt problemen op school en papa wordt uiteraard verliefd op de mooie lerares die komt kijken wat er scheelt. Het is allemaal niet onaardig gedaan, en iedereen is verschrikkelijk sympathiek, maar de hele film blijft voorspelbaar en melig. Scenario Jean-Pierre Poiré naar het boek van Patrick Cavin. Het camerawerk is van Edmond Sechan.

Les Petits câlins

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Jean-Marie Poiré. Met o.a. Dominique Laffin, Caroline Cartier, Josiane Balasko, Roger Mirmont en Claire Maurier.

Terwijl haar flatgenotes hun brood verdienen op de vlooienmarkt, leeft Sophie op kosten van haar ouders en brengt haar tijd door met het versieren van jongemannen voor één nacht. Sommigen schrikken terug omdat het initiatief hun ontnomen wordt, maar één van hen weigert zich als wegwerpartikel te laten gebruiken en zet koppig door tot een wat permanentere relatie. Deze aardige omkering van de conventionele man-vrouw omgangsvormen wordt topzwaar gemaakt met onnodige, flauwe grappen. Laffin is een ontdekking, maar de regie laat haar aan haar lot over zodat haar ontwapenende glimlach gaat irriteren.

D'amour et d'eau fraîche

1976 | Drama, Komedie

Frankrijk 1976. Drama van Jean-Pierre Blanc. Met o.a. Annie Girardot, Miou-Miou, Julien Clerc, Jean-Pierre Darras en Cérise.

De relatie tussen pianoleraar Jip (Clerc) en Mona (Girardot) loopt op de klippen wanneer Jip de jongere Rita (Miou-Miou) ontmoet. De passie is groot, maar het lot is de nieuwe geliefden niet goed gezind. Klein drama rond bourgeois conformisme en de hang naar post-1968 hippiedom heeft een mooi trio in de hoofdrollen. Miou-Miou had bij regisseur Blanc gelobbyd voor haar geliefde Patrick Dewaere als tegenspeler, maar raakte vervolgens verliefd op zanger en gelegenheidsacteur Julien Clerc. Hun dochter is actrice-regisseuse Jeanne Henry.

La grande mafia

1971 | Komedie

Frankrijk 1971. Komedie van Philippe Clair. Met o.a. Francis Blanche, Les Tontos, Micha Bayard, Sim en Michel Galabru.

Een gênante Franse komedie met de onuitstaanbare Blanche als een simpele bankbediende, die na een hartoperatie verandert in een gemene gangster, en vervolgens bijna de hold-up doet mislukken door hard te gillen bij het zien van een muis. Dat niveau, dus. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Edmond Sechan.

Les tribulations d'un Chinois en Chine

1965 | Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Ursula Andress, Jean Rochefort en Maria Pacôme.

Rijkaard Arthur Lempereur (van l'empereur; de keizer) verveelt zich net niet dood genoeg en z'n zelfmoordpogingen zijn een fiasco. De Chinese Meneer Goh assisteert: kom er maar in, huurmoordenaars. Dan ontmoet onze goed verzekerde held echter Alexandrine en het leven is op slag verrukkulluk. Nu nog eventjes die zware jongens afschudden. Bébel gaat voor goud in dit heerlijke holderdebolderavontuur, zeer vrij naar Jules Verne. Rochefort excelleert als flegmatieke butler, fotografie en muzikale omlijsting verhogen de feestvreugde. Kolderieker dan voorganger L'homme de Rio, maar nauwelijks minder vermakelijk.

Le gendarme à New York

1965 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Michel Galabru, Louis de Funès, Geneviève Grad, Christian Marin en Guy Grosso.

Na de wetshandhaverssuccessen zoals gechroniqueerd in Le gendarme de Saint-Tropez worden de kepiehelden van Ludovic Cruchot (De Funès) uitgenodigd om in de Big Apple een internationaal politiecongres bij te wonen. Wat Cruchot niet weet: dochter Nicole (Grad) reist mee als verstekeling op de oceaanstomer richting NY. Overhaast vervolg op de surpriseknaller uit 1964 heeft zijn hilarische momenten (de koptelefoonscène), maar doet vooral hevig terugverlangen naar de Zuid-Franse decors van de eerste film. In 1968 kwam het allemaal goed met Le gendarme se marie. Regieassistent was overigens Georges Simenons zoon Marc.

L'homme de Rio

1964 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1964. Avonturenfilm van Philippe de Broca. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Françoise Dorléac, Jean Servais, Adolfo Celi en Simone Renant.

Jean Fouchets regenboogoptiteling en de sambariedel van Georges Delerue vormen de zonnige opmaat tot deze heerlijke, nu klassieke avonturenfilm. Waarin luchtmachtsoldaat-met-verlof Adrien, wanneer hij ontvoerde verloofde Agnès wil bevrijden, verzeild raakt in Brazilië en de jacht op een gestolen Amazonebeeldje. Onversaagd grapt, sjeest, knokt en stunt Belmondo zich door het dollemansscenario geïnspireerd op Kuifje-strips en belandt ook in de nog onvoltooide architectenutopie Brasilia. De Broca en Bébel deden het in 1965 nog eens dunnetjes over met de Jules Verne-adaptatie Les tribulations d'un Chinois en Chine.

Love Is a Ball

1963 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1963. Komedie van David Swift. Met o.a. Glenn Ford, Hope Lange, Charles Boyer, Ricardo Montalban en Telly Savalas.

Geforceerd oppervlakkig gedoe dat heel veel moeite doet sjiek te zijn; goud zoeken en romantiek aan de Rivièra. Het scenario is van Swift, Rom Waldman en Frank Waldman. Het camerawerk is van Edmond Sechan. Gedraaid in Panavision.

Le Triomphe de Michel Strogoff

1961 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Victor Tourjansky en Viktor Tourjansky. Met o.a. Curd Jürgens, Capucine, Pierre Massimi, Claude Titre en Simone Valère.

Strogoff krijgt van de tsarina opdracht haar onbesuisde neef te begeleiden en te beschermen in de strijd tegen de Turken. Daarbij krijgen ze zowel te kampen met verraad en spionage in het eigen kamp als met overmacht van de tegenstanders in de droogte van de woestijn. Deze nieuw verzonnen belevenissen van de romanheld van Jules Verne zijn onvoldoende verrassend om de amechtige regie te compenseren. Jürgens is bovendien te weinig atletisch voor zijn overwinnaarsrol.

Le monde du silence

1956 | Documentaire

Frankrijk 1956. Documentaire van Jacques-Yves Cousteau en Louis Malle. Met o.a. Jacques-Yves Cousteau, Frédéric Dumas en Albert Falco.

Cousteau's eerste lange documentaire over het onderzeese rijk werd geschoten in de Middellandse Zee, de Rode Zee, de Indische Oceaan en de Perzische Golf. Met zijn camera schilderde Cousteau een onvergetelijk portret van de rijkdom van het leven onder de wateroppervlakte. Adembenemende momenten waarin de realiteit het sprookjesachtige overtreft. Vooral het spontane karakter onderscheidt deze film van het latere tv-werk van Cousteau, die voor deze eersteling de hulp kreeg van de toen nog onbekende Malle. Oscar voor Beste Documentaire en een Gouden Palm.

Le ballon rouge

1956 | Korte film, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk 1956. Korte film van Albert Lamorisse. Met o.a. Pascal Lamorisse, Georges Sellier, Vladimir Popov, Paul Perey en René Marion.

In Le ballon rouge - bekroond met de Gouden Palm voor beste korte film en een Oscar voor het beste scenario - vindt een jochie (gespeeld door Pascal Lamorisse, de zoon van de regisseur) een enorme, knalrode ballon, die vervolgens niet meer van zijn zijde wijkt. Met prachtige Technicolor-opnamen opnamen van een ontwakend, in blauw licht badend Parijs. Simpel en ontroerend.

Crin-Blanc

1953 | Familiefilm

Frankrijk 1953. Familiefilm van Albert Lamorisse. Met o.a. Alain Emery, Pierre Bestieux, Denys Colomb Daunant, Alain Colomb Daunant en Charles Fouhetty.

Het in gloedvol zwart-wit geschoten Crin-Blanc gaat over de bijzondere vriendschap tussen de vissersjongen Folco en een krijtwit, wild paard.