Jim Sheridan (1949): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 13 films gevonden.

Dream House

2011 | Thriller, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2011. Thriller van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz, Elias Koteas en Marton Csokas.

Een psychologische thriller over een man die geconfronteerd wordt met zijn eigen destructieve krachten in een spel met meerdere werkelijkheden. Publicist Will (Craig) ontdekt dat de vorige bewoners van het ‘droomhuis’ dat hij met zijn gezin heeft betrokken, zijn vermoord, en dat hijzelf verdacht veel op de dader lijkt. Spannend wordt het nooit, door de bordkartonnen personages en de vergaarbak aan dramatische trucs die het mysterie gaande moeten houden. Een prangender mysterie is de medewerking van klasseregisseur Sheridan (My Left Foot).

Brothers

2009 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 2009. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Sam Shepard en Carey Mulligan.

Amerikaanse remake van Susanne Biers Brødre, waarin de jongere broer (Gyllenhaal) van een in Afghanistan vermiste militair (Maguire) zich ontfermt over diens vrouw en kind. Dat oogt in de eerste helft allemaal wel erg glad en suikerzoet - inclusief tenenkrommende soundtrack - maar naarmate het drama meer voorrang krijgt, weet regisseur Sheridan (In the Name of the Father) steeds meer het pijnlijk ongemakkelijke en de rauwheid van het Deense origineel te benaderen. Maguire is uitstekend, als zelfverzekerde kapitein en als doorgedraaide krijgsgevangene.

Get Rich or Die Tryin'

2005 | Biografie, Misdaad, Muziek, Drama

Verenigde Staten 2005. Biografie van Jim Sheridan. Met o.a. 50 Cent, Joy Bryant, Terrence Howard, Bill Duke en Adewale Akinnouye-Agbaje.

Curtis '50 Cent' Jackson, de voormalige gangster die een succesvolle muziekcarrière begon, speelt in zijn acteerdebuut de rol van een kansarme jongere die via de misdaad opklimt uit het getto tot hij zijn eigen drugslab en Mercedes heeft. En dan gaat hij in de muziek en probeert rappend aan zijn verdorven milieu te ontsnappen. Regisseur Sheridan weet de clichés lange tijd behoorlijk effectief te gebruiken, maar de film strandt op het gebrekkige acteertalent van de hoofdrolspeler, die er maar niet in slaagt om zichzelf geloofwaardig te spelen.

In America

2002 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Paddy Considine, Samantha Morton, Djimon Hounsou, Sarah Bolger en Emma Bolger.

Na de dood van hun peuter-zoontje verhuizen de Ierse Johnny en Sarah Sullivan met hun twee dochtertjes naar New York. Hun leventje daar gaat niet over rozen, aangezien ze illegaal geïmmigreerd zijn, acteur Johnny niet gemakkelijk aan rollen komt en Sarah nog vol onverwerkt verdriet zit. De schreeuwende kunstenaar die onder hen woont in het armoedige pand brengt een wending. De hand van cineast Sheridan, bekend van bleke Ierse drama's, is in deze semi-autobiografische film te herkennen aan de droge oprechtheid, maar zijn nostalgische kijk geeft In America daarnaast elementen van een vriendelijk sprookje.

Agnes Browne

1999 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Ierland 1999. Drama van Anjelica Huston. Met o.a. Anjelica Huston, Marion O'Dwyer, Niall O'Shea, Ciaran Owens en Roxanna Williams.

Agnes Browne woont met haar zeven kinderen in het Dublin van 1967. Haar man is net overleden en ze moet de begrafenis bekostigen. Omdat ze amper genoeg geld heeft om haar kinderen te voeden, sluit ze een lening af bij de plaatselijke geldschieter Mr. Billy. Ondanks de hoge rente betaalt ze hem steeds op tijd. Tijdens de begrafenis ontstaan hectische doch zeer komische taferelen, als men bij het verkeerde graf blijkt te staan. John Hustons dochter Anjelica debuteerde met Bastard Out of Carolina, een pijnlijk drama over kindermisbruik, maar slaat met haar tweede film een heel andere weg in. Zo suikerzoet dat je er klemmende kaken van krijgt.

This Is The Sea

1998 | Romantiek, Actiefilm

Ierland 1998. Romantiek van Mary McGuckian. Met o.a. Richard Harris, Gabriel Byrne, Samantha Morton, Ross McDade en John Lynch.

Romeo & Juliet-achtig verhaal speelt zich af in Belfast waar een protestants meisje (Morton) en een katholieke jongen (McDade) verliefd op elkaar worden. Uiteraard worden de minnaars door hun omgeving tegengewerkt. Romantisch drama met politieke context heeft een mooie rol van de jonge Morton. Deze Britse begon al op haar dertiende te acteren en was in diverse tv-series te zien voordat ze doorbrak met haar rollen in Under the skin en Woody Allens Sweet and lowdown, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. (RdL/VPRO Gids)

The General

1998 | Actiefilm, Thriller, Biografie, Drama

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Actiefilm van John Boorman. Met o.a. Brendan Gleeson, Adrian Dunbar, Sean McGinley, Maria Doyle Kennedy en Angeline Ball.

Regisseur Boorman (Deliverance) kreeg op het festival van Cannes de regieprijs voor dit portret van Martin Cahill, Ierlands beruchtste boef voordat hij in 1994 door de IRA werd vermoord. Miljoenen vergaarde hij, maar zoals gespeeld door Gleeson heeft hij ook onmiskenbaar charmante trekken. Ook de politie was destijds onder de indruk van zijn slimme methoden. Naar verluidt werd ooit in Boormans eigen huis ingebroken door Cahill, die een gouden plaat van de single 'Dueling Banjo's' ontvreemdde. Dat incident is in de film te zien.

The Boxer

1997 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Emily Watson, Brian Cox, Gerard McSorley en Eleanor Methven.

Na veertien jaar gevangenschap keert dertiger Danny (Day-Lewis) terug naar Oost-Belfast en zijn tienerliefde Maggie. De liefde is nog steeds springlevend, maar Danny is in ongenade gevallen bij de IRA, de organisatie waarin de vader van Maggie een belangrijke functie vervult. Danny pakt de bokssport weer op en probeert ondertussen zijn relatie met Maggie en zijn oude buren te verstevigen. De talloze verhaallijnen en bijrollen grijpen niet altijd even zinvol in elkaar maar de chemie tussen Daniel Day-Lewis en Emily Watson lanceert de film tot ver boven de middelmaat.

Some Mother's Son

1996 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1996. Drama van Terry George. Met o.a. Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O'Hara en John Lynch.

Indringende film over de hongerstaking van Bobby Sands en andere IRA-leden in een Britse gevangenis in 1981. Ze eisten betere omstandigheden en een status als politieke gevangene of krijgsgevangene, maar de Britse regering hield vol dat ze terroristen waren, zonder bijzondere rechten. De film is een aanklacht tegen de Thatcher-regering, maar is niet simpelweg pro-IRA, ook al ziet Sands eruit als Jezus. Dat het niet zo zwart-wit ligt in Noord-Ierland, maakt de film duidelijk door zich te concentreren op de moeders van twee gevangenen. Annie Higgins (Fionnula Flanagan, foto), is zelf IRA-activiste, Kathleen Quigley (een indrukwekkende rol van Helen Mirren) verafschuwt geweld en wil niets met de IRA te maken hebben. Aanvankelijk staan de twee tegenover elkaar, maar als hun zoons in hongerstaking gaan schept dat een band en moet Kathleen haar felle anti-IRA-mening bijstellen. Haar pogingen een weg te zoeken in de waanzin zijn roerend, zonder dat de film te sentimenteel wordt.

In the Name of the Father

1993 | Drama, Biografie, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Mark Sheppard en John Lynch.

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama. Gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'.

Into the West

1992 | Komedie, Fantasy, Drama, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1992. Komedie van Mike Newell. Met o.a. Gabriel Byrne, Ellen Barkin, Ciaran Fitzgerald, Ruaidhri Conroy en David Kelly.

Twee jongens ontsnappen uit Dublin op een mysterieuze witte hengst, fel achterna gezeten door hun vader, een ketellapper, en de politie. Een allegorisch, tamelijk gedurfd scenario van Jim Sheridan. Dat het werkt, is grotendeels te danken aan Mike Newells nuchtere regie. Zijn uitbeelding van de ketellappers als een verachte minderheid in de Ierse samenleving zorgt voor een scherp randje dat de scènes met de twee jongens extra diepgang geeft. Gabriel Byrne is uitstekend als de vader en de riskante allegorische elementen blijken eigenlijk heel goed te werken. Achter de camera stond Newton Thomas Sigel.

The Field

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1991. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Richard Harris, John Hurt, Tom Berenger, Sean Bean en Brenda Fricker.

Rijke yank (Berenger) gaat midden jaren ´20 in het Ierse Carraighthomond op zoek naar 'zijn wortels´ en neemt meteen de gelegenheid te baat om wat interessante lapjes grond aan te kopen. Een plaatselijke pachter (Harris) weigert zijn 'erfgoed´ af te staan en zegt hem de wacht aan: 'Je ging naar Amerika om je zakken te vullen. Denk je dat je nu het land kan kopen dat je in de steek liet.´ In deze theatrale plattelandstragedie (naar het toneelstuk van John B. Keane) wordt de schoonheid van het Ierse landschap breed uitgemeten. De nuchtere verteltrant uit Sheridans debuutfilm My left foot ontbreekt helaas.

My Left Foot

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1989. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Ruth McCabe en Fiona Shaw.

Een zwaar gehandicapt kind, vanwege een hersenbeschadiging tijdens de geboorte, strijdt tegen zijn aandoening en wordt een beroemd schrijver en schilder. Deze filmbewerking van Christy Brown`s autobiografie wordt gedragen door het nauwgezette, buitengewone spel van Day-Lewis, dat hem terecht een Oscar heeft opgeleverd. Hij weet de houterige regie en de slechte constructie van de film te overspelen. Goede ondersteunende rollen: McAnnally als Christy`s vader kreeg een British Academy Award en Fricker als zijn moeder kreeg een Oscar. Sheridan schreef het scenario (samen met Shane Connaughton) op basis van Browns autobiografie. De heerlijke filmmuziek werd gecomponeerd door Elmer Bernstein. Debuut van regisseur Sheridan. Het camerawerk is van Jack Conroy.