Slavko Stimac

Acteur

Slavko Stimac is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Life is a Miracle

2004 | Drama, Komedie, Romantiek, Oorlogsfilm

Servië/Frankrijk/Italië 2004. Drama van Emir Kusturica. Met o.a. Slavko Stimac, Natasa Solak, Vesna Trivalic en Aleksandar Bercek.

Ingenieur Luka wil een spoorlijn aanleggen naar zijn Bosnische dorpje om het toerisme te stimuleren. Maar de oorlog breekt uit, zijn vrouw verlaat hem, zijn zoon wordt krijgsgevangen genomen en hijzelf wordt verliefd op de moslima die geruild moet worden tegen zijn zoon. Zoals gebruikelijk vult Kusturica zijn film binnen de kortste keren met wildebrassen, beren, varkens, honden en mafkezen. Alleen: het werkt ditmaal niet. Door de oorlog af te doen als een parade van zatlappen, bedient de regisseur zich van dezelfde oppervlakkigheid die hij de media verwijt.

Oxygen

1999 | Thriller

Verenigde Staten 1999. Thriller van Richard Shepard. Met o.a. Maura Tierney, Adrien Brody, Laila Robins, James Naughton en Terry Kinney.

Psychopaat Harry (Brody) ontvoert Frances (Robins) voor losgeld. Hij heeft haar in een kist begraven met zuurstof voor 24 uur - als zij niet in paniek raakt. Harry wordt ingerekend door de stoere politievrouw Madeline (Tierney) en hij wil alleen met háár praten over de locatie van de kist. Oxygen is met relatief weinig geld vervaardigd en richt zich wijs op de psychologie tussen karakters. De acteurs kunnen dat moeiteloos aan, maar het script van regisseur Shepard voedt hen net niet voldoende. Bovendien is wel heel erg veel van The Silence of the Lambs geleend.

Tri letnja dana

1997 |

Tsjechië 1997. Mirjana Vukomanovic. Met o.a. Srdjan Todorovic, Mirjana Jokovic en Slavko Stimac.

Psychopaat Harry (Brody) ontvoert Frances (Robins) voor losgeld. Hij heeft haar in een kist begraven met zuurstof voor 24 uur - als zij niet in paniek raakt. Harry wordt ingerekend door de stoere politievrouw Madeline (Tierney) en hij wil alleen met háár praten over de locatie van de kist. Oxygen is met relatief weinig geld vervaardigd en richt zich wijs op de psychologie tussen karakters. De acteurs kunnen dat moeiteloos aan, maar het script van regisseur Shepard voedt hen net niet voldoende. Bovendien is wel heel erg veel van The Silence of the Lambs geleend.

Underground

1995 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Hongarije/Duitsland/Frankrijk/YU 1995. Oorlogsfilm van Emir Kusturica. Met o.a. Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic, Slavko Stimac en Ernst Stötzner.

De absurde avonturen van Marko (Manojlovic) en Petar Popara bijgenaamd Blacky (Ristovski), dikke maatjes die goed verdienen met de zwarte handel. Ze leveren wapens aan degene die erom vraagt en regelen bijeenkomsten voor de communisten. In het Belgrado van 1941 duiken de twee onder in een kelder en blijven daar tot ver nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Regisseur Kusturica schetst in de film de tragische geschiedenis van een land in oorlog. Visueel overweldigende en intense, zwarte komedie die de Gouden Palm won in Cannes.

Kazi zasto me ostavi

1994 | Drama, Oorlogsfilm

YU 1994. Drama van Oleg Novkovi[KA1]c. Met o.a. Zarco Lausevi[KA1]c, Milicia Mihajlovi[KA1]c, Ljubisa Samardzi[KA1]c, Katanna Gojkovi[KA1]c en Dragan Jovanovi[KA1]c.

De boodschap van regisseur Novkovi[KA1]c is eerlijk. De oorlog is zinloos, mensen sneuvelen zonder geldige reden en hun dood is al even zinloos. Hun lot kan niemand een lor schelen. De toekomst is daarom uitzichtloos voor overlevenden. De centrale personage is Pedja (Lausevi[KA1]c) die in 1991 aan het begin van de Joegoslavische afscheidingsoorlogen opgeroepen wordt voor de dienst. Hij moet samen met Ljuba (Dujov[KA1]c), de homoseksuele vriend van de broer van zijn vriendin, naar het front in Vukovar. Ljuba wordt neergeschoten en sterft later in het bijzijn van Pedja, hun slapie Rabe (Samardzi[KA1]c) en Vera (Mihajlov[KA1]c), een ronddolende jonge vrouw die hen een audiotape met de song 'Why Have You Left Me' had gegeven. Terug met groot verlof in Belgrado kan Pedja de trauma's van de oorlog niet vergeten en heeft hij geen zin meer om met zijn vriendin naar Frankrijk te gaan. Een vriend pleegt 'zelfmoord' door te biljarten met een granaat. Als hij naar Zagreb reist, in het toen nog niet erkende Kroatië, ziet hij Vera opnieuw en merkt, dat hij verliefd op haar is geworden, maar hij moet heel wat pogingen doen voordat hij haar tenslotte in zijn armen kan sluiten. Het scenario is van regisseur Novkovi[KA1]c en Srdan Koljevic. Het camerawerk is van Miladin Colakovi[KA1]c. De verdienste van de film is, dat het een van die gedramatiseerde getuigenissen in beeldende vorm is, over het uiteenvallen van de communistische federatie van maarschalk Tito, die Joegoslavië kunstmatig bijeen hield en ethnische minderheden systematisch onderdrukte. Exporttitel: WHY HAVE YOU LEFT ME?

Wheels of Terror

1987 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/YU 1987. Oorlogsfilm van Gordon Hessler. Met o.a. Bruce Davison, David Patrick Kelly, Jay O. Sanders, Branko Vidac en Andrija Maricic.

Het helse verslag dat Sven Hassel schreef over een strafregiment van de nazi`s in WO II (oorspronkelijk verschenen onder de titel Døoden pa Larveføodder), is in deze filmversie gereduceerd tot een gewoon oorlogsavontuur waarin treintjes worden opgeblazen. De goedgeschminkte internationale rolbezetting komt niet erg geloofwaardig over als het schuim van Hitlers troepen. Scenario van Nelson Gidding. Ook bekend als THE MISFIT BRIGADE.

Sjecas li se Dolly Bell?

1981 | Komedie

YU 1981. Komedie van Emir Kusturica. Met o.a. Mira Banjac, Slobodan Aligrudic en Slavko Stimac.

Regiedebuut van de Joegoslavische regisseur Emir Kusturica (1955). Met Sjecas Li Se Dolly Bell? (1981) won Kusturica gelijk een Gouden Leeuw op het festival van Venetië. Het begin van een weinig produktieve (zes films in zestien jaar), maar zeer geslaagde carrière (Oscarnominatie en Gouden Palm voor Toen Papa op Zakenreis Was, Gouden Palm voor Underground). Dolly Bell is de tragikomische geschiedenis van de 16-jarige Dino, en zijn afscheid van de jeugd; en tegelijkertijd een film over het afscheid van de communistische utopie in Joegoslavië.

Specijalno Vaspitanje

1977 | Drama

YU 1977. Drama van Goran Markovic. Met o.a. Slavko Stimac, Bekim Fehmiu, Ljubisa Samardzic, Cvijeta Mesic en Alexsandar Bercek.

De 14-jarige Pera voorziet met kleine diefstallen in zijn levensonderhoud. Zijn enige vriend is de politieagent Cane, die echter niet kan verhinderen dat Pera voor de jeugdrechtbank komt en verwezen wordt naar een tehuis voor minderjarige misdadigers in Belgrado. Pera komt terecht in de groep van de opvoeder Zarko.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Slavko Stimac op televisie komt.

Reageer