Nikos Kanakis

Regisseur, Producer, Componist

Nikos Kanakis is regisseur, producer en componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Kato apo ta asteria

2002 | Drama

Verenigd Koninkrijk/Cyprus/Griekenland 2002. Drama van Christos Georgiou. Met o.a. Akis Sakellariou, Myrto Alikaki, Stelios Onoufriou, Stella Fyrogenni en Nefeli Papadaki.

In 1974 bezette het Turkse leger een deel van Cyprus dat grotendeels door de Turkse gemeenschap werd bewoond. Daarmee kwam er een eind aan de vijandelijkheden die ruim twintig jaar hadden geduurd, maar de prijs die men ervoor betaalde was dat het eiland in twee[KA3]en gedeeld werd en dertig jaar later verdeelt deze kwestie de aartsvijanden Griekenland en Turkije nog steeds. De Griek Lukas (Sakellariou) woonde indertijd in het Turkse gedeelte en wil na 25 jaar wel eens terug naar zijn geboortedorp. Phoebe (Alikaki), een vrouw die met smokkelwaar regelmatig de grens overgaat, is bereid hem mee te nemen. Ze is een opvallende verschijning die de grenswachten aan de praat houdt, zodat Lukas ongemerkt naar het Turkse deel kan slippen. Wat hij aantreft, is zowel voor Turkse als Griekse Cyprioten een eye opener. Het simplistische scenario is van debuterend regisseur Georgiou. Alikaki draagt in haar eentje de film en het is niet eens eentonig. Het einde is te mooi om waar te zijn en haalt de film omlaag. Het camerawerk van Roman Osin ziet er mooi uit.

Hejar

2002 | Drama

Turkije/Griekenland/Hongarije 2002. Drama van Handan Ipekçi. Met o.a. Sükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel, Ismail Hakki Sen en Yildiz Kenter.

De zesjarige Hejar (Erçetin) is een Koerdisch meisje dat wees werd toen haar ouders vielen onder de kogels van Turkse militairen bij een actie in Oost-Turkije. Ze kwam bij familie in Istanbul terecht. Als de politie een inval doet in haar appartement op zoek naar Koerden, verbergt Hejar zich in een kast. Ze blijft alleen over. De gepensioneerde rechter Rifat Bey (Güngör), die naast haar woont ontfermt zich over Hejar. Tussen de oude rechter en het kleine meisje ontstaat een speciale band. Het scenario van regisseuse Ipekçi is niet vrij van sentiment, maar haar film wordt dankzij haar zekere regie gesierd door aandoenlijk spel. In eigen land sloeg de film aan, over twee generaties, twee talen en twee culturen. Hij trok meer dan honderdduizend bezoekers en werd oa bekroond op het filmfestival van Antalya. Maar daarop werd de film verboden en was alle hoop op de Turkse inzending voor de Oscar als Beste Buitenlandse film vervlogen. Hejar betekent in het Koerdisch onderdrukking.

To Kollie

1985 | Komedie

Griekenland 1985. Komedie van Nikos Kanakis. Met o.a. Antonis Antoniou, Sofia Mirmingou, Minas Hatzisavvas, Jenny Kaliva en Maria Marmarinou.

Deze ontzettende praatfilm is een uitbundige poging een verhaal te vertellen over een groot aantal mensen die de nalatenschap van een verachtelijke generaal in handen proberen te krijgen. In een poging om de middenklasse belachelijk te maken, krijgt de film hiervan zelf de terugslag. USA-titel: THE NECKLACE.

To Kelli Miden

1975 |

Griekenland 1975. Yannis Smaragdes. Met o.a. Costas Kazacos, Vangelis Kazan en Sophia Saerle.

Smaragde's eerste hoofdfilm is politieke fictie gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een communist wordt tijdens het kolonelsregime gearresteerd en gemarteld door een veteraan die, net als de communist, in de Griekse burgeroorlog heeft gevochten, maar dan aan de andere zijde. De vijanden van vroeger spannen samen tegen hun gemeenschappelijke vijand. Engelse titel: THE CELL ZERO.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nikos Kanakis op televisie komt.

Reageer