Juliette Gréco (1927): cast.
Er zijn 26 films gevonden.

Jedermanns Fest

2002 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2002. Drama van Fritz Lehner. Met o.a. Redbad Klynstra, Juliette Gréco en Klaus Maria Brandauer.

Musiques de films : Joseph Kosma

1996 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Le Péron. Met o.a. Antoine Duhamel, Marcel Carné, Bruno Brévant, Germaine Montero en Alexandre Trauner.

Gainsbourg, génération Gainsbarre

1991 | Muziek, Biografie

Frankrijk 1991. Muziek van Gérard Lanvin en Bambou. Met o.a. Jean Gabin, Michel Simon, Jane Birkin, Isabelle Adjani en Brigitte Bardot.

Een niet te klassificeren tv-film, want zogenaamde onderzoeks-fictie rond de zeer controversiële persoon van Serge Gainsbourg, die na zijn dood 'over zichzelf' vertelt. Met in willekeurige volgorde degenen die hij heeft ontmoet, van wie hij heeft gehouden en die met hem hebben gezongen, en aan het slot helemaal nergens op slaande thema's die, wat de makers 'de generatie Charlotte' durven noemen, behandelen! Een oppervlakkige, tamelijk onfatsoenlijke en in elk geval misplaatste nagedachtenis. Typisch nostalgie voor een klein kringetje, want deze vedette, die zichzelf zag als Rimbaud en Victor Hugo samen, bezat verre van hun talent.

Per amore di Cesarina

1976 | Romantiek, Komedie

Italië 1976. Romantiek van Vittorio Sindone. Met o.a. Walter Chiari, Gino Bramieri, Valeria Moriconi en Juliette Gréco.

Een romantische komedie met een overvloed aan sympathieke personages. Het verhaal gaat over een jeugherbergeigenaar van middelbare leeftijd, gespeeld door Chiari, die bezwijkt voor een jonge vrouw, waarvoor hij alles in de steek laat. Na verloop van tijd blijkt dat zijn verhouding met haar niet altijd een pretje is, waarop hij terugkeert naar zijn trouwe echtgenote, die al die tijd dat hij op het liefdespad was, op hem heeft gewacht.

Lily, aime-moi

1975 | Drama, Komedie

Frankrijk 1975. Drama van Maurice Dugowson. Met o.a. Rufus, Jean-Michel Folon, Patrick Dewaere, Zouzou en Juliette Gréco.

Een journalist komt voor een reportage bij een fabrieksarbeider wiens vrouw er net vandoor is. Samen met een bevriende bokser probeert hij de man op te beuren en te helpen om zijn huwelijk te herstellen. Deze debuutfilm combineert een kritische confrontatie van uiteenlopende milieus met een bitterzoete liefdesgeschiedenis, die door een merkwaardig samengestelde rolbezetting met aanstekelijke spontaniteit wordt geacteerd.

Uncle Tom's Cabin

1969 | Drama

Frankrijk 1969. Drama van Géza von Radványi. Met o.a. John Kitzmiller, O.W. Fischer, Juliette Gréco en Herbert Lom.

Een journalist komt voor een reportage bij een fabrieksarbeider wiens vrouw er net vandoor is. Samen met een bevriende bokser probeert hij de man op te beuren en te helpen om zijn huwelijk te herstellen. Deze debuutfilm combineert een kritische confrontatie van uiteenlopende milieus met een bitterzoete liefdesgeschiedenis, die door een merkwaardig samengestelde rolbezetting met aanstekelijke spontaniteit wordt geacteerd.

The Night of the Generals

1967 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1967. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay, Donald Pleasence en Joanna Pettet.

Wehrmacht-officier Major Grau onderzoekt de moord op een prostituee in het door de nazi's bezette Polen. De zaak lijkt in verband te staan met een aantal generaals die Hitler uit de weg willen ruimen.

Belhegor ou le Fantôme du Louvre

1965 | Mysterie

Frankrijk 1965. Mysterie van Claude. Met o.a. Juliette Gréco, René Dary, François Chaumette, Christine Delaroche en Madame Sylvie.

Tamelijk trouwe bewerking in onwezenlijke kleuren van de succesvolle politieroman van Bernède. Een doelmatige regie, goede montage en een goed script houden de toeschouwer in spanning.Een pretentieloos werk, waarin vakkundig geacteerd wordt.

Onkel Toms Hütte

1964 | Drama

Italië​/​​Duitsland​/​​Tsjechië​/​​Frankrijk 1964. Drama van Géza von Radványi. Met o.a. John Kitzmiller, Herbert Lom, O.W. Fischer, Eleonora Rossi-Drago en Thomas Fritsch.

Een negerslaaf wordt door een goedwillende, maar armlastige plantagehouder verkocht en komt in het bezit van een wrede slavenhandelaar. De slaven komen in opstand, behalve Oom Tom; zijn gezagsgetrouwheid zal hem echter noodlottig worden. De roman van Harriët Beecher Stowe is geen stof voor deze in voormalig Joegoslavië opgenomen Europese co-productie die nog het meeste weg heeft van een 'Sauerkraut-western'. Kitzmiller geeft de titelrol een aandoenlijk vertrouwen en waardigheid. Scenario van Fred Denger. Camerawerk van Heinz Hölscher.

Belphégor

1964 | Drama

Frankrijk 1964. Drama van Claude Barma. Met o.a. Juliette Gréco, René Dary, Christine Delaroche en Francois Chaumette.

Het begin van de film-zwanezang van Gréco, de gewezen muze van Saint-Germain-des-Prés. Gedraaid na Darryl Z. Zanuck's pogingen een Hollywood-ster van haar te maken. In deze tv-serie in dertien korte afleveringen, speelt zij een mooie en geheimzinnige jonge vrouw die de aandacht opeist van een nachtwaker die in het Louvre geesten en spoken ontmoet. Een cult- serie van de Franse tv. Zo rond 1965 huiverde en griezelde men nog bij dit soort toestanden. Nu is het lachen en gieren geblazen en blijft het scenario van Jacques Armand nauwelijks meer overeind.

Maléfices

1962 | Drama, Mysterie

Frankrijk 1962. Drama van Henri Decoin. Met o.a. Juliette Gréco, Liselotte Pulver, Jean-Marc Bory, Jacques Dacqmine en Mathé Mansoura.

Een getrouwde veearts wordt verliefd op een mysterieuze vrouw die jaren in Afrika heeft gewoond. Zijn vrouw wordt ernstig ziek en lijkt slachtoffer van voodoo. De man breekt met zijn geliefde die zelfmoord pleegt en komt dan achter de waarheid. De ware toedracht van het verhaal (van het duo Boileu-Narcejac dat ook tot LES DIABOLIQUES en VERTIGO inspireerde) laat zich al halverwege voorspellen, ook omdat de regie geen geheimzinnige spanning weet te suggereren. Gréco speelt dit Frans ster- vehikel na haar Hollywoodperiode met decoratieve ongeïnteresseerdheid.

The Big Gamble

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, David Wayne, Sybil Thorndike en Juliette Gréco.

Niet al te overtuigend verslag van een Ierse avonturier en bruid Gréco die hun tijd aan de Afrikaanse Ivoorkust verbeuzelen en hopen om op een gemakkelijke manier hun toekomst op te bouwen.

Crack in the Mirror

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Orson Welles, Bradford Dillman, Alexander Knox en Juliette Gréco.

Welles, Gréco en Dillman voeren contrasterende dubbelrollen op in dooreengevlochten driehoeksverhoudingen in het hedendaagse Parijs met moord, een rechtzaak en verboden liefde; het nieuwigheidje gaat er gauw vanaf, ondanks een eersteklas poging.

Whirlpool

1959 | Romantiek, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1959. Romantiek van Lewis Allen. Met o.a. Juliette Gréco, O.W. Fischer, Muriel Pavlow, William Sylvester en Marius Goring.

Een gevoelloze vrouw is buiten haar schuld betrokken geraakt bij een moord. Ze weet te vluchten op een tankschip dat de Rijn bevaart. Van lieverlee wordt ze verliefd op de kapitein. Weerzinwekkend geheel, dat het midden houdt tussen een thriller en een reclamefilm voor Rijnreizen. Niets aan.

The Roots of Heaven

1958 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

Naked Earth

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Juliette Gréco, Richard Todd, John Kitzmiller en Finlay Currie.

Deze weinig doordachte smartlap voert ons naar Afrika omstreeks 1890. Deze soap opera beoogde destijds Gréco's wegebbende carrière wat op te vijzelen.

Bonjour tristesse

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, David Niven, Deborah Kerr, Mylène Demongeot en Geoffrey Horne.

Amerikaanse klassieker over bandeloze zeventienjarige Cécile (Seberg) en haar pogingen haar liefhebbende vader (Niven) voor zich terug te winnen nadat hij hun frivole leventje aan de Franse Rivièra heeft doorkruist door zich te verloven met een bazig moederfiguur. 'Cinema is de kunst van het creëren van mooie dingen door mooie vrouwen,' zei François Truffaut ooit. Bonjour tristesse gold daarom als kunststuk want regisseur Premingers studie over lichtzinnigheid versus ernst was bovenal een cinematografische hulde aan de gratie van Jean Seberg, vereeuwigd door de verliefde camera in modern CinemaScope.

The Sun Also Rises

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Ava Gardner, Errol Flynn, Mel Ferrer en Gregory Ratoff.

Tijdens WO I raakte de Amerikaanse journalist Power zwaargewond. Sindsdien is hij impotent. In 1925 ontmoet hij in Parijs Gardner weer, de vrouw van wie hij altijd heeft gehouden. Ze kent zijn geheim, maar toch blijven ze bij elkaar. Gefrustreerd door al haar mislukte liefdesavonturen zoekt ze vergetelheid in de alcohol en oppervlakkige relaties, die ze vindt in een kleine vriendenkring in heel Europa. Boeiende bewerking van een haast onverfilmbare roman over de verloren generatie uit de jaren rond 1925. Uitstekend spel, vooral van Flynn, die als dranklustige bon vivant eigenlijk zichzelf speelt. De roman van Ernest Hemingway werd bewerkt door Peter Viertel. Knappe locatie-fotografie van Leo Tover, en een opvallende score van Hugo Fregonese. In 1984 hermaakt als tv-film. Gedraaid in CinemaScope.

La Châtelaine du Liban

1956 | Avonturenfilm, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1956. Avonturenfilm van Richard Pottier. Met o.a. Gianna Maria Canale, Jean-Claude Pascal, Jean Servais, Juliette Gréco en Omar Sharif.

Een ingenieur vertelt de ontdekking van uranium aan een vriend die in de ban is van een geheimzinnige avonturierster die hem vermoordt, haar aanbidder ervan beschuldigt en haar bondgenoot-in-misdaad op de hoogte brengt. De verplaatsing naar moderne tijd maakt dit exotische misdaadmelodrama er niet waarschijnlijker op, maar de curieuze rolbezetting werkt onbedoeld vermakelijk. Eerste westerse filmrol van Egyptenaar Sharif.

L' Homme et l'enfant

1956 | Misdaad, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1956. Misdaad van Raoul André. Met o.a. Eddie Constantine, Juliette Gréco, Folco Lulli, Grégoire Aslain en Michèle Philippe.

Een Amerikaanse oud-strijder is directeur van een Franse cosmetica-fabriek. Na de ontvoering van zijn pleegdochtertje ontdekt hij, dat met zijn parfum verdovende middelen worden meegesmokkeld en komt hij ook nog een handel in blanke slavinnen op het spoor. Deze Eddie-film begint serieuzer dan gewoonlijk en geeft hem vaderliefde als de voornaamste motivatie, maar komt al gauw uit bij de standaardformule vol knokpartijen. Als zodanig iets onderhoudender dan gemiddeld, al toont Gréco weinig animo als femme fatale.

Elena et les hommes

1956 | Romantiek, Drama, Komedie, Experimenteel

Frankrijk 1956. Romantiek van Jean Renoir. Met o.a. Ingrid Bergman, Mel Ferrer, Jean Marais, Jean Richard en Magali Noël.

Een Poolse prinses interesseert zich alleen voor mannen die ze maatschappelijk omhoog kan helpen. Dus kiest ze tussen drie aanbidders die door een rechtse groep gemanipuleerd worden om een staatsgreep te plegen waarbij zij ook haar enthousiaste invloed doet gelden. Elegante en symbolisch gestileerde zedenkomedie ligt in de lijn van eerdere Renoirfilms over vrouw-tussen-drie-mannen, hoewel het ditmaal meer om satire op de Belle Epoque- onbezonnenheid gaat. (De Engelstalige versie Paris Does Strange Things is door verandering in dialoog en montage buiten Renoir om van strekking veranderd).

Quand tu liras cette lettre

1953 | Drama

Frankrijk 1953. Drama van Jean-Pierre Melville. Met o.a. Philippe Lemaire, Irène Galter, Yvonne Samson, Daniel Cauchy en Jacques Deval.

Een jonge non (Gr[KA1]eco) treedt uit de orde der Karmelieten na de dood van haar ouders om voor haar jongere zusje (Galter) te zorgen. Zusje Galter knoopt een relatie aan met een dubieuze gigolo-automonteur, die haar aanvankelijk verkrachtte. Als hij op de vlucht is na de diefstal van al hun spaargeld, raakt hij onder de wielen van een aanstormende trein, en is er geen gevaar meer voor het zusje zodat Gréco terug kan naar het klooster. Een zeper met een onwaarschijnlijk scenario, waarin talent verspild is. Melville onwaardig.

Sans laisser d'adresse

1950 | Drama

Frankrijk 1950. Drama van Jean-Paul Le Chanois. Met o.a. Danièle Delorme, Bernard Blier, Pierre Trabaud, Julien Carette en Juliette Gréco.

Een ongehuwde moeder gaat in Parijs de vader van haar kind zoeken met behulp van een taxi-chauffeur. Als ze merkt dat hij getrouwd is en een zeer verachtelijk karakter heeft, weerhoudt de chauffeur haar van zelfmoord en geeft haar, ook door zijn praktische hulp, nieuwe levensmoed. Deze Franse variant van QUATTRO PASSI FRA LE NUVOLE krijgt sympathieke warmte van de beide hoofdrollen, al leidt hun zoektocht tot enkele scènes die wat weinig gevarieerd zijn, maar de gelegenheid bieden om een opmerkelijke bijrolbezetting te zien.

Orphée

1950 | Romantiek, Drama, Fantasy, Experimenteel

Frankrijk 1950. Romantiek van Jean Cocteau. Met o.a. Jean Marais, François Périer, María Casares, Juliette Gréco en Roger Blin.

De dichter Orpheus (Marais) wordt na een ongeluk door een mysterieuze prinses (Casar[KA2]es) naar het hiernamaals gevoerd waar hij zijn overleden Eurydice (Déa) mag zoeken. Als hij haar vindt, wordt ze opnieuw van hem weggevoerd en hij wordt neergeschoten. De prinses - die de Dood is - is verliefd geworden op de dichter en stuurt het paar terug naar de aarde. Deze persoonlijke variant op de Orpheus-mythe kreeg een fascinerende sfeer door fantasierijke beelden vol verrassende symboliek die vooral picturaal werkzaam is en aan de betekenis weinig toevoegt, dus ook niet uitgelegd hoeft te worden. Een opmerkelijke rol van Casarès als de Dood. Het scenario is van regisseur Cocteau. Het camerawerk is van Nicoals Hayer. In 1949 gedraaid en op 29 september 1950 in première gegaan in Parijs. Opgedragen aan Christian Bérard. RCA Sound System, Mono.

Au royaume des cieux

1949 | Drama

Frankrijk 1949. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Suzanne Cloutier, Serge Reggiani, Monique Mélinand, Suzy Prim en Jean Davy.

Deze ooit opzienbarende en zelfs baanbrekende film over een tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes en de averechts werkende strenge discipline aldaar is nu achterhaald en cliché geworden. Nog wel interessant om de vele jonge actrices die hier debuteerden.

Les frères Bouquinquant

1948 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1948. Drama van Louis Daquin. Met o.a. Madeleine Robinson, Mona Dol, Denise Kerny, Louise Fouquet en Nicole Desailly.

Een weinig geïnspireerde produktie naar de roman van Jean Prévost, wiens zeer verouderde werk terecht in de vergetelheid is geraakt. Niettemin is deze film nog het bekijken waard dankzij enerzijds het briljante spel en anderzijds de dialogen van Roger Vaillant, die erin slaagt de stijl van het oude boek te vernieuwen.