Tony Richardson: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 29 films gevonden.

Blue Sky

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jessica Lange, Tommy Lee Jones, Powers Boothe, Carrie Snodgress en Amy Locane.

`Hij is blind en zij is gek`, zegt een tienerdochter over haar vader (Jones), een legerofficier, en haar moeder (Lange), een Marilyn Monroe-type dat rond 1960 op een Amerikaanse militaire basis alle mannenhoofden op hol brengt. Zij zonnebaadt halfnaakt als hij aan het vliegen is, en ze noemt hem daddy.

Women and Men: Stories of Seduction

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Frederic Raphael, F. Raphael, Ken Russell en Tony Richardson. Met o.a. Peter Weller, James Woods, Elizabeth McGovern, Beau Bridges en Molly Ringwald.

THE MAN IN THE BROOKS BROTHERS SHIRT: vrijgevochten McGovern die naar liefde smacht, ontmoet zakenman Bridges in de trein, die haar bevredigt. Scenario van de regisseur. DUSK BEFORE FIREWORKS: gigolo Weller probeert eendagsvlinder Ringwald zijn bed in te lokken, maar de telefoon onderbreekt constant zijn versierpogingen. Valerie Curtin zorgde voor het scenario. HILLS LIKE WHITE ELEPHANTS: ex-patriate schrijver Wood lult zijn vriendin Griffith om, zodat ze zich laat aborteren. Gesitueerd in Spanje; scenario van Joan Didion en John Gregory. Uitstekende compilatiefilm naar drie korte verhalen van resp. Mary McCarthy, Dorothy Parker en Ernest Hemmingway, op het witte doek gebracht door een drietal Engelse topregisseurs.

Women & Men: Hills Like White Elephants

1990 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Romantiek van Tony Richardson. Met o.a. James Woods, Melanie Griffith, Carmen Segarra, Felipe Garcia Velez en Luis Maluenda.

Spanje 1925. Schrijver Woods zit met zijn vriendin Griffith in een station ergens op het platteland te wachten op een antwoord op een telegram die hij verzonden heeft. Ondertussen discuteren de twee mensen over hun afgekoelde verhouding. Wanneer zij zegt zwanger te zijn tracht hij haar te overhalen om tot abortus over te gaan. Klein, sfeervol filmpje dat met een overweldigende kracht aankomt. Richardson gebruikt de desolaatheid van het station en de taalkundige afzondering tussen de Spaanse wachtenden en de twee Amerikanen tot in het extreme. Knap scenario van Joan Didion en John Gregory Dunne, gebaseerd op een verhaal van Ernest Hemingway. Adembenemende fotografie van Steve Yaconelli.

The Phantom of the Opera

1990 | Horror, Romantiek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië 1990. Horror van Tony Richardson. Met o.a. Burt Lancaster, Charles Dance, Teri Polo, Ian Richardson en Adam Storke.

De zesde, wat overbodige, remake van de klassieker van Gaston Leroux, met Dance als een romantisch spook, dat er alles voor over heeft om zangeres Ferreol, echtgenote van de nieuwe directeur van de Parijse opera, te saboteren ten gunste van de mooie Polo die over een goddelijke stem beschikt. Lancaster is de ex-directeur die een uitstekende band had met het spook en Storke is de jonge graaf die verliefd is op Polo. Uiterst protserig in beeld gebrachte Europese co-productie die echter weinig spanning brengt. Bovendien wordt het gezicht van het spook nooit getoond. Acteerprestaties zijn aan de tamme kant. Arthur Kopit baseerde zijn scenario op zijn eigen toneelbewerking van de roman. Steve Yaconelli zorgde voor schitterende plaatjes. De zangstemmen zijn voortreffelijk ingedubd door gerenommeerde operasterren: Michèle LaGrange, Gerard Garino en Helia T'hezan met doeltreffende muzikale arrangementen van John Addison. Er bestaat ook een tv-versie van 180m.

Shadow on the sun: The life of Beryl Markham

1988 | Biografie

Verenigde Staten 1988. Biografie van Tony Richardson. Met o.a. Nicola Pagett, Niam Cusack, Timothy West, John Rubinstein en Stefanie Powers.

Beryl Markham, een aantrekkelijke vrouw van tachtig jaar, besluit haar levensverhaal te laten verfilmen. Het verhaal begint op driejarige leeftijd, wanneer zij samen met haar familie verhuist naar Nairobi. Als Clara, de moeder van Beryl, besluit dat ze weer terug wil naar Engeland, laat ze Beryl achter bij de ruige Charles en zijn vriendin Emma. Beryl groeit op en blijkt een erg goede jockey te zijn. Ze trouwt uiteindelijk ook met een jockey, genaamd Purves. De man is echter vreselijk jaloers en ze voelt zich gedwongen om van hem te scheiden. Beryl stort zich verbitterd op haar oude leventje, de paardensport. Aan haar sportcarrière komt een einde, wanneer ze in het huwelijk treedt met de Engelsman Mansfield

Shadow On The Sun

1988 | Biografie

Verenigde Staten 1988. Biografie van Tony Richardson. Met o.a. Stefanie Powers, Claire Bloom, Peter Bowles, Brian Cox en Niamh Cusack.

De memoires van Beryl Markham (Powers), de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vloog. Als kind groeide ze op in Kenia, dat ze na haar tweede huwelijk verliet. In Londen kan ze echter niet aarden en keert terug naar Afrika. Qua stijl en inhoud grote gelijkenis met OUT OF AFRICA, maar Meryl Streep kan zich beter in haar rol inleven dan Powers, die hier trouwens nog optrad als co-producente. De film is langdradig en vervelend en kan slechts bekoren door zijn indrukwekkende locatie-opnamen door Steve Yaconelli. Het scenario van Allan Scott is gebaseerd op interviews en artikelen van James Fox (niet de acteur, die trouwens wel te zien is als Markhams rijke echtgenoot). Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Ook bekend als THE ADVENTURES AND AFFAIRS OF BERYL MARKHAM.

The Penalty Phase

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Peter Strauss, Melissa Gilbert, Jonelle Allen, Karen Austin en Jane Badler.

Rechter Strauss staat voor een schijnbaar eenvoudig oordeel. De jury heeft de verdachte schuldig bevonden voor meer dan vijftig zaken van moord of verkrachting. Wanneer hij echter in het weekend tussen de uitspraak van de jury en het vellen van het vonnis merkt dat de rechten van de verdachte geschonden werden staat hij voor een dilemma. Hoe hij ook van alle kanten onder druk wordt gezet, toch is hij niet in staat om de wet te omzeilen, ook al kan dit hem zijn carrière kosten. Aangrijpend gewetensonderzoek van een rechter die zijn verdachte een eerlijke kans wil geven. Strauss speelt hier één van de beste rollen uit zijn loopbaan. Het knap gestructureerde scenario werd geschreven door ex-advocate Gale Patrick Hickman. Voor de fotografie was Steve Yaconelli verantwoordelijk.

Penalty Phase

1986 | Thriller

Verenigde Staten 1986. Thriller van Tony Richardson. Met o.a. Jane Badler, Melissa Gilbert, Jonelle Allen, Millie Perkins en Karen Austen.

Rechter Strauss staat voor een schijnbaar eenvoudig oordeel. De jury heeft de verdachte schuldig bevonden voor meer dan vijftig zaken van moord of verkrachting. Wanneer hij echter in het weekend tussen de uitspraak van de jury en het vellen van het vonnis merkt dat de rechten van de verdachte geschonden werden staat hij voor een dilemma. Hoe hij ook van alle kanten onder druk wordt gezet, toch is hij niet in staat om de wet te omzeilen, ook al kan dit hem zijn carrière kosten. Aangrijpend gewetensonderzoek van een rechter die zijn verdachte een eerlijke kans wil geven. Strauss speelt hier één van de beste rollen uit zijn loopbaan. Het knap gestructureerde scenario werd geschreven door ex-advocate Gale Patrick Hickman. Voor de fotografie was Steve Yaconelli verantwoordelijk.

The Hotel New Hampshire

1984 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1984. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Rob Lowe, Jodie Foster, Beau Bridges, Paul McCrane en Nastassja Kinski.

De in 1991 overleden Britse regisseur en ooit 'angry young man' Tony Richardson (Ned Kelly, Mademoiselle, Blue Sky) bewerkte zelf het gelijknamige boek van John Irving tot een filmscenario. Het was voor de film beter geweest als Richardson minder dicht bij het oorspronkelijke verhaal was gebleven, want we worden overvoerd met groteske en excentrieke typetjes. Centraal staan de belevenissen van een onconventionele familie in zowel de Nieuwe als de Oude Wereld. Erg leuk is de obsessie van John (Lowe) voor zijn zusje (Foster), en de manier waarop ze dat uiteindelijk oplossen.

The Border

1982 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1982. Thriller van Tony Richardson. Met o.a. Jack Nicholson, Harvey Keitel, Valerie Perrine, Warren Oates en Elpidia Carrillo.

Kritische film over het hypocriete Amerikaanse immigratiebeleid. Grensofficier Charlie (Nicholson) wordt geconfronteerd met de corrupte praktijken van zijn collega's, die om het hardst Mexicaanse illegalen chanteren. Onder druk van zijn leeghoofdige, geldbeluste vrouw (Perrine) doet Charlie in eerste instantie mee, maar al snel kan hij het onrecht niet meer verdragen. Somber stemmend drama, waarin Nicholson niet één keer zijn beroemde grijns grijnst, en de semi-goede afloop nauwelijks enige verlichting biedt. Prachtige soundtrack van Ry Cooder.

A Death in Canaan

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Tony Richardson. Met o.a. Tom Atkins, Stefanie Powers, Paul Clemens, Brian Dennehy en Jacqueline Brooks.

Dramatisering van de beroemde moordzaak uit de staat Connecticut waarin een tiener verdacht werd van een haast ritueel lijkende moord met afschuwelijke verminkingen op zijn moeder. Tony Richardson maakte hiermee zijn regiedebuut voor de tv en Paul Clemens, de zoon van de actrice Eleanor Parker, zijn acteerdebuut als Peter Reilly, de beschuldigde.

Joseph Andrews

1977 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Ann-Margret, Peter Firth, Michael Hordern, Beryl Reid en Jim Dale.

De schelmse avonturen van de 18e eeuwse Joseph Andrews (Firth), een zoon van arme ouders die ondergebracht wordt bij een rijke familie. Alle dienstmeisjes proberen hem te versieren, maar zijn hart hoort toe aan Fanny (Ogle). Het gezinshoofd sterft, en hij valt ten prooi aan de avances van diens veel jongere echtgenote Lady Booby (Ann-Margret). Hij moet niets van haar hebben. Woedend over deze afwijzing jaagt ze hem het huis uit, waarna zijn avontuurlijk leven begint. Poging van Richardson om het succes van TOM JONES te herhalen, maar deze film mist de speelsheid en vooral de originaliteit van voornoemde. Allan Scott en Chris Bryant bewerkten de roman van Henry Fielding, maar hun schets van het Victoriaanse Engeland is minder cynisch. Ook de mooi ogende fotografie van David Watkin en de zwierige score van John Addison krijgen de film niet boven de middelmaat uitgetild.

Dead Cert

1974 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Tony Richardson. Met o.a. Scott Antony, Judi Dench, Ian Hogg, Michael Williams en Nina Thomas.

Nadat de vriend van jockey Antony, paardenfokker Hogg bij een hindernisrace zijn nek heeft gebroken, ontdekt Antony dat diens paard een dopingsmiddel toegediend had gekregen. Hierdoor raakt hij verwikkeld in het duistere wereldje van illegale gokkerij, waar gewetenloze schurken het voor het zeggen hebben. Een spannende film naar de roman van Dick Francis, die de valse glitter van het milieu van de paardenracerij op z'n duimpje kent en treffend beschreven heeft. Joan Oaksey en regisseur Richardson maakten het scenario. Freddie Cooper verzorgde spectaculaire fotografie.

A Delicate Balance

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Katharine Hepburn, Paul Scofield, Lee Remick, Kate Reid en Joseph Cotten.

Het toneelstuk van Edward Albee dat met de Pulitzer Prijs bekroond werd, gaat over een neurotische familie uit Connecticut en de oude vrienden die besluiten voor onbepaalde tijd bij hen in te trekken. Toch een toneelmatige, weinig enerverende film, ondanks de buitengewone rolverdeling. Een produktie van het American Film Theater.

Ned Kelly

1970 | Avonturenfilm, Western

Verenigd Koninkrijk 1970. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Mick Jagger, Allen Bickford, Geoff Gilmour, Clarissa Kaye-Mason en Mark McManus.

Rolling Stones-frontman Jagger (met baard) speelt Ned Kelly, de beruchte Australische bushranger - vergelijkbaar met de Amerikaanse outlaw - die talloze malen op celluloid vereeuwigd werd. Regisseur Richardson schildert hem af als arme volksheld van Ierse afkomst, die gedwongen door rijke Britse snoodaards zijn toevlucht in de criminaliteit zoekt. Veel meer komen we over Kelly, die meerdere politiemannen vermoordde en in 1880 ter dood veroordeeld werd, helaas niet te weten, mede dankzij Jaggers vlakke spel. Wel fraai: de begeleidende liederen van Waylon Jennings, vooral bekend als de stem van The Dukes of Hazzard.

Laughter in the Dark

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Nicol Williamson, Anna Karina, Jean-Claude Drouot, Peter Bowles en Siân Phillips.

Een vreselijke film naar Nabokovs roman over een rijke getrouwde man (Williamson) die blind is en niet merkt dat zijn vrouw (Karina) hem bedriegt met een andere man (Drouot). Uitermate onplezierig en heel erg lang.

Hamlet

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Nicol Williamson, Gordon Jackson, Anthony Hopkins, Judy Parfitt en Mark Dignam.

De verfilming van de onstuimige interpretatie van Richardson en Williamson van het stuk van Shakespeare is slechts gedeeltelijk geslaagd. Misschien dat het irritante, overmatige gebruik van close-ups het beter op tv doet. Interessante rol van Faithfull als Ophelia.

The Charge of the Light Brigade

1968 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1968. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. David Hemmings, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Harry Andrews en Trevor Howard.

Remake van de klassieker uit 1936, concentreert zich meer op de verveling die heerste in het Victoriaanse Engeland, tweede helft vorige eeuw. Ook al behandelt hij hetzelfde historische feit als de film van Curtiz - de wanhopige stormloop door een handvol Britse soldaten op een overmacht aan troepen van de vijand, waardoor uiteindelijk de Krimoorlog zou starten - Richardson benadert dit toch vanuit een heel ander standpunt. Het gedicht van Alfred Lord Tennyson werd ditmaal bewerkt door Charles Wood, die er een mengeling van geschiedenisles en TOM JONES van maakt. Spectaculair gefilmd door David Watkin en Peter Suschitsky, wat de zwakheden van het verhaal toch wat compenseert. Richard Williams was verantwoordelijk voor de animatiefragmenten. Muzikale omlijsting door John Addison en popgroep Manfred Mann brengt een muzikale interpretatie van het gedicht.

Execution

1968 | Western

Italië 1968. Western van Domenico Paolella. Met o.a. Tony Richardson, Dick (Mimmo) Palmer (Palmara), Franco Giornelli, Piero Vida en Rita Klein.

Een man komt uit de gevangenis en gaat op zoek naar zijn partner van destijds, die de baren goud heeft gehouden en de dans wist te ontspringen. Maar er zijn nog anderen in het goud geïnteresseerd! Bepaald geen boeiende spaghetti-western.

The Sailor from Gibraltar

1967 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jeanne Moreau, Ian Bannen, Vanessa Redgrave, Zia Mohyeddin en Hugh Griffith.

Onwaardige bewerking van Marguerite Duras` roman. Moreau (die zelfs een liedje moet kwelen) speelt de mythische nymphomane die de zeeën doorkruist op zoek naar de hereniging met haar droomzeeman. De rolbezetting is interessant, maar Richardsons in de hand gehouden camera en andere technieken uit de jaren zestig hebben de film zeer gedateerd.

Red, White And Zero

1967 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van Peter Brook, Lindsay Anderson en Tony Richardson. Met o.a. Zero Mostel, Julia Foster, Frank Thornton, Patricia Healey en Arthur Lowe.

Drie Britse cineasten, Brook, Anderson en Richardson, kregen van de producent totale artistieke vrijheid om een korte film te verwezenlijken. Dat leverde drie pareltjes van zuivere experimentele filmtaal en -techniek op. THE RIDE OF THE VALKYRE van Brook gaat over de beroemde operazanger Mostel, die in Londen arriveert voor een optreden in Covent-Garden. Op weg naar de opera wordt hij overal met vertraging geconfronteerd. Hij moet zich omkleden in de taxi en loopt door de straten in het kostuum van Wodan, zonder dat hij opvalt. Hij komt net op tijd om het slotakkoord te zingen, samen met zijn invaller. Een aaneenschakeling van zuivere kolder, wat we niet gewend zijn van Brook, die ook het scenario schreef. In THE WHITE BUS van Anderson, trekt Healey in een impuls per trein naar een noordelijk stadje, waar ze terecht komt in een gezelschap dat per bus de stad bezoekt. Een poëtisch, nostalgisch portret van de eenzaamheid, geschreven door Shelagh Delaney, naar haar eigen verhaal. Hopkins is te zien in een klein rolletje. Fotografie van Miroslav Ondricek en gemonteerd door Kevin Brownlow. Zangeres Redgrave staat centraal in Richardsons RED AND BLUE. Terwijl ze haar liedjes zingt, laat ze haar verbeelding de vrije loop en denkt ze aan de verschillende mannen in haar leven: acrobaat York, trompettist Sylvester, gitarist Raymond en miljonair Fairbanks. In zijn scenario vertelt Richardson het verhaal van een vrouw, geliefd door miljoenen, die zelf echter smacht naar liefde. De liedjes worden door Redgrave zelf gezongen, ze werden gecomponeerd door Cyrus Bassiak en van Engelse teksten voorzien door Julian More. Drie korte films met als centrale thema de onmogelijkheid van de mens om nog met iemand contact te krijgen. Het produkt van drie individualisten, die elkaar meesterlijk aanvullen.

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

Mademoiselle

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1965. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jeanne Moreau, Ettore Manni, Frank Skinner, Umberto Orsini en Jacques Monod.

Moreau speelt met verve de seksueel gefrustreerde dorpsonderwijzeres in de Corr[KA2]eze, een bergachtige streek in het zuid-westen van het Franse Massif Central. Italiaanse houthakkers komen seizoensarbeid verrichten, w.o. de mooie Manni. De onderwijzeres sticht brand, en de verdenking onder de xenofobe boeren valt op de houthakkers. Manni moet vluchten en wordt door Moreau welwillend naar binnen geloodst; zij bezorgen elkaar de allermooiste nacht van hun leven, maar `s ochtends roept het kreng niet alleen moord en brand, maar ook nog verkrachting. De boeren doden Manni en de vermoorde onschuld verlaat met alle eer het dorp. Een wat merkwaardige film over latente vreemdelingenhaat naar een boek van Jean Genet (die ook het scenario schreef), die daarmee ook zijn (eigen) vrouwenhaat tot uitdrukking bracht. Niet naar ieders smaak, maar wel een ironische film die je aan het denken zet. David Watkins deed het camerawerk.

Tom Jones

1963 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, Joyce Redman en Edith Evans.

Finney is onweerstaanbaar in de rol van een innemende vondeling die het tijdens een reeks adembenemende avonturen niet zo nauw neemt met de wetten en de moraal. Deze verfilming van de schelmenroman van de 18e-eeuwse auteur Henry Fielding werd verrassend gemaakt door [KA1]e[KA1]en van de kopstukken van de Britse Free Cinema. De acteurs beleefden duidelijk plezier aan hun werk. Deze prent werd bekroond met een Oscar voor beste film, beste regie (Richardson), beste scenario (John Osborne) en beste score met de sprankelende klavecimbelthema's van John Addison. Cameraman Walter Lassally gaf de beelden de pasteltinten van ouderwetse kleurgravures. In deze film debuteerde Lynn Redgrave.

The Loneliness of the Long Distance Runner

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Michael Redgrave, Tom Courtenay, Avis Bunnage, Peter Madden en Alec McCowen.

Deze film is kenmerkend voor de stroming van het 'sociaal realisme' in de Britse cinema van 1960-1970. Een opstandige, jeugdige delinquent, die op een tuchtschool zit, mag zijn energie kwijt door te trainen voor het lange afstand lopen, waarbij hij de verleiding moet weerstaan om hem niet te smeren tijdens de eenzame trainingsrondjes. Een ijzersterk verhaal dat de reputatie definitief vestigde van Allan Sillitoe als schrijver en een ijzersterke film, die Courtenay tot ster maakte van het Engelse witte doek.

Sanctuary

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Lee Remick, Yves Montand, Bradford Dillman, Odetta en Reta Shaw.

Faulkners roman over de vernedering van het Zuiden, met moord en verkrachting, al eerder verfilmd als STORY OF TEMPLE DRAKE. Deze versie heeft veel meer diepte.

A Taste of Honey

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Rita Tushingham, Robert Stephens, Dora Bryan, Murray Melvin en Paul Danquah.

Thuisloze moeder Bryan, een maatschappelijk randfiguur, verrast haar dochter Tushingham door te hertrouwen, waardoor ze zichzelf redt en zich een dak boven d'r kop verschaft, terwijl ze haar dochter in de kou achterlaat. De simpele Tushingham raakt zwanger van een zwarte zeeman en ontmoet de al even eenzame homo Melvin, die zich over haar ontfermt. Samen beleven ze binnen de kale muren van zijn vertrek een soort idylle. Naar het toneelstuk van Shelagh Delaney, die het stuk op negentien-jarige leeftijd schreef als weddenschap, en daarmee zowel in het Londense Theatre District als op Broadway een hit scoorde. De vaardige regie was in handen van Richardson, die zijn sporen verdiend had met verfilmingen van toneelstukken van de vermaarde John Osborne. Meervoudig bekroond.

The Entertainer

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Laurence Olivier, Brenda De Banzie, Roger Livesey, Joan Plowright en Alan Bates.

Archie Rice was ooit een succesvol vaudeville entertainer, nu heeft hij moeite om aan inkomsten te komen. Met schulden, drankgebruik en overspelig gedrag sleept hij zijn naasten mee in misère. Op verzoek van Laurence Olivier, algemeen gezien als de grootste Britse Shakespeare-acteur, schreef nieuwe generatie- theatermaker John Osborne een stuk, dat vervolgens ook naar Broadway ging. Olivier kreeg er een nominatie voor een Tony voor, en een Oscarnominatie voor deze filmbewerking. Niet lang na de première trouwde Olivier met tegenspeelster Plowright, hier te zien als zijn dochter.

Look Back in Anger

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Edith Evans, Mary Ure en Gary Raymond.

Deze film is gebaseerd op het beroemde 'kitchen sink drama', een toneelstuk van John Osborne. Burton komt tegen het leven en tegen zijn vrouw in opstand. Realistisch gefilmd en dit spel; felle dialogen. Het scenario is van Nigel Keale en Osborne. Het camerawerk is van Oswald Morris.