Janine Bazin

Regisseur, Acteur, Producer

Janine Bazin is regisseur, acteur en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Une journée d'Andrei Arsenevitch

1999 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1999. Documentaire van Chris Marker.

Op zijn ziekbed in 1986, amper zeven maanden na be[KA3]eindiging van OFFRET, wordt de Russische cineast Andrei Tarkovsky ge[KA3]interviewd door de Franse documentarist Chris Marker. Het gesprek tussen beide grootmeesters van de zevende kunst handelt over heel uiteenlopende zaken, zoals het vertrek van zijn zoon naar Parijs, na jaren vruchteloze pogingen ondernomen te hebben om een visum te krijgen, zijn loopbaan, filmen onder het communistische regime, enz.. Aan de hand van filmfragmenten onderzoekt Marker de symboliek in het rijke [KL21]uvre van zijn collega. We krijgen zeldzame sequenties te zien uit o.a. Tarkovsky`s debuut, gemaakt als examenfilm, die gebaseerd is op [KL]The Killers[KLE] van Ernest Hemingway en van zijn toneelenscenering van de opera [KL]Boris Gudonov[KLE]. De zwaar zieke Tarkovsky (1932-1986) toont zich levendig en optimistisch voor Markers camera. Zijn voortijdige dood was een onherstelbaar verlies voor de Russische cinematografie. Marker schreef het scenario en monteerde de film. Commentaar werd ingesproken door Marina Vlady. Fotografie is van Marc-André Batigne, Pierre Camus en Pierre Fourmentraux.

Jean-Pierre Melville (Portrait en 9 poses)

1996 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1996. Documentaire van André S. Labarthe. Met o.a. Jean-Pierre Melville, Annie Melliant, Christine Grenet en André S. Labarthe.

Aan de hand van verschillende interviews die Labarthe had met de Franse specialist in film noir, Jean-Pierre Melville (geboren als Jean-Pierre Grumbach in 1917; overleden in 1973), monteerde hij een documentaire waarin we de cineast volgen tijdens verschillende stadia van de productie van zijn films. Hij deelde zijn documentaire in negen hoofdstukken in: [KL]L`homme d`affaires[KLE] (over de productie), [KL]Le travailleur[KLE] (in de montagekamer), [KL]Le solitaire[KLE] (over het schrijven van scenario`s), [KL]Le r[KA4]eveur[KLE] (de voorbereiding van een film), [KL]L`auteur de films[KLE] (het draaien zelf, de casting), [KL]Le pass[KA1]eiste[KLE] (de doordrijver die geen compromis wil sluiten), [KL]Le perfectionniste[KLE] (spreekt voor zichzelf), [KL]Le franglais[KLE] (de invloed van Amerikaanse films op zijn werk) en [KL]L`encercl[KA1]e[KLE] (de mensen die hem omringen). Het werd een interessant experiment, dat echter maar gedeeltelijk gelukt is. Je komt eigenlijk weinig te weten over de werkmethode van Melville en de man achter de cineast leer je helemaal niet kennen. Labarthe schreef het scenario. Commentaar werd ingesproken door Jean-Claude Dauphin. Danielle Azenin tekende voor de montage. Fotografie is van Jean-Marie Bergis.

Autoportret : Chantal Akerman par Chantal Akerman

1996 | Documentaire, Experimenteel

Frankrijk 1996. Documentaire van Chantal Akerman.

Op uitnodiging van Cinéma de notre temps maakte de Belgische cineaste Chantal Akerman een gefilmd zelfportret. Ze begint met zich af te vragen hoe ze deze opdracht tot een goed einde moet brengen. Het eerste kwartier vertelt ze voor een statische camera over haar jeugd, haar moeder, hoe ze tot filmen kwam, enz. Daarna volgen fragmenten uit een deel van haar films, zonder verder commentaar of samenhang. Uit hun context getrokken zeggen deze beelden de kijker die niet vertrouwd is met het werk van Akerman geen bal en bovendien zetten ze hem zeker niet aan tot het ontdekken van haar werk. Een mislukt zelfportret dat de grote kunstenaars uit de geschiedenis weggeworpen zouden hebben om dan helemaal opnieuw te beginnen. Akerman schreef zelf het scenario en de camera werd bediend door Rémon Froment. Montage is van Claire Atherton.

François Truffaut : Portraits volés

1993 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1993. Documentaire van Serge Toubiana en Michel Pascal. Met o.a. Gérard Depardieu, Eva Truffaut, Claude Chabrol, Jean-Louis Richard en Jean Gruault.

Degelijk portret van de grote regisseur Fran[KA10]cois Truffaut (1932-1984) waarin alle aspecten van zijn talent belicht worden. Vanaf zijn jeugd, waarin hij zich voor het medium film ging interesseren tot en met de eerste stappen als assistent en scenarist. Over zijn grote doorbraak met LES 400 COUPS inclusief de apotheose van de prijsuitreiking op het Festival van Cannes en zijn grote bewondering voor Alfred Hitchcock. De film bevat zeldzame opnamen van Truffaut met de Master of Suspense. Ook het verhaal van zijn alter-ego Antoine Doinel, in de films steeds vertolkt door Jean-Pierre Léaud. Tot slot een resem fragmenten uit zijn bekendste films. Het geheel wordt van commentaar voorzien door een hele reeks bekende namen uit de Franse cinema die allen vrienden waren van - of gewerkt hebben met Truffaut. Pure hulde waardoor de film wellicht kritiekloos lijkt. Toubiana en Pascal schreven het scenario en beeldmateriaal werd bijeengeschoten door Maurice Fellous, Jean-Yves Le Mener en Michel Sourioux.

Claude Chabrol, l'entomologiste

1991 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1991. Documentaire van André S. Labarthe en Janine Bazin.

Een portret van de Franse cineast, vooral bestaande uit een lang gesprek met hem in zijn huis aan de rand van de Loire. De makers hebben getracht een ander beeld van hem te schetsen dan de media in het algemeen van hem geven. Ze tonen een ernstige, zelfbewuste Chabrol, die weet wat zijn werk betekent voor de Franse cinematografie. Het werd een vertrouwelijk gesprek waarbij de filmmaker blijkbaar vaak vergeet dat de camera`s van Maurice Perrimond en Marc Seferchian op hem gericht waren. Als illustratie worden fragmenten getoond uit enkele van zijn meest kenmerkende films: LE BOUCHER (1969), VIOLETTE NOZIERES (1978), LES FANTOMES DU CHAPELIER (1982) en MASQUES (1986). Het geheel werd gemonteerd door Danielle Anezin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Janine Bazin op televisie komt.

Reageer