Toshirô Mifune (1920-1997): regie, cast en productie.
Er zijn 53 films gevonden.

Picture Bride

1994 | Drama, Romantiek, Historische film

Verenigde Staten​/​​Japan 1994. Drama van Kayo Hatta. Met o.a. Youki Kudoh, Akira Takayama, Toshirô Mifune, Tamlyn Tomita en Cary-Hiroyuki Tagawa.

Begin twintigste eeuw kwamen twintigduizend jonge Japanse vrouwen naar Amerika om er te trouwen met iemand die ze alleen kenden van brieven en foto's. De zestienjarige Riyo (Kudoh), bijvoorbeeld, die echter niet de leuke jongeman van de foto's als haar aanstaande echtgenoot aantreft, maar een veel oudere man (Takayama). En Hawaii is niet het paradijs waar hij over had geschreven, op de suikerrietplantages moet keihard gewerkt worden en er zijn fikse raciale spanningen. Toch went ze aan het leven, aan Hawaii en aan haar man in een liefdevol gemaakt historisch drama.

Agaguk

1993 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Frankrijk​/​​Canada 1993. Avonturenfilm van Jacques Dorfmann. Met o.a. Toshirô Mifune, Jennifer Tilly, Bernard-Pierre Donnadieu, Donald Sutherland en Nicolas Campbell.

Dorfmann heeft zich voor dit verhaal over de avonturen van een jonge Eskimo laten inspireren door de initiatieroman van Yves Theriault. De zoon van een dorpshoofd haalt na strubbelingen met zijn vader zijn verloofde op en gaat ervandoor. Hij wil zich meten met de krachten van de natuur en probeert de mythische wolf te doden teneinde de Grote Witte te overheersen, zijn hartstochten te beheersen en sjamaan te kunnen worden. Dorfmann's film is eerder een verzameling mooie beelden van onbekende gebieden dan een kennismaking met het Eskimo-volk. Gelukkig zijn er de landschappen, want de regie is waardeloos en het zwakke verhaal clichématig. Scenario van Evan Jones en Rudy Wirlitzer.

The Shatterer

1992 | Thriller, Misdaad

Italië 1992. Thriller van Tinino Valerii. Met o.a. Toshirô Mifune, Marina Suma, Leo Gullotta en Luciano Spena.

Een Japanse autofabrikant besluit een fabriek te openen op Sicilië. Dit idee veroorzaakt onrust bij de Sicilianen, maar de mafia onderneemt onmiddellijk actie. Met geweld, bedreigingen en andere drukmiddelen probeert de mafia de Japanners te ondergraven. Maar de firma in kwestie neemt een Japanse detective in de arm, die de situatie even komt redden. Hij vermag wat de staat in geen honderd jaar voor elkaar heeft gekregen: hij overwint de mafia. Belachelijk en totaal ongeloofwaardig. De film is dan ook verschrikkelijk geflopt. THE SHATTERER is de titel voor de internationale markt, in Italië heette de film SICILIAN CONNECTION.

Journey of honor

1992 | Avonturenfilm, Actiefilm

Joegoslavië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Japan 1992. Avonturenfilm van Gordon Hessler. Met o.a. David Essex, Sho Kosugi, Toshirô Mifune en Christopher Lee.

Een Japanse autofabrikant besluit een fabriek te openen op Sicilië. Dit idee veroorzaakt onrust bij de Sicilianen, maar de mafia onderneemt onmiddellijk actie. Met geweld, bedreigingen en andere drukmiddelen probeert de mafia de Japanners te ondergraven. Maar de firma in kwestie neemt een Japanse detective in de arm, die de situatie even komt redden. Hij vermag wat de staat in geen honderd jaar voor elkaar heeft gekregen: hij overwint de mafia. Belachelijk en totaal ongeloofwaardig. De film is dan ook verschrikkelijk geflopt. THE SHATTERER is de titel voor de internationale markt, in Italië heette de film SICILIAN CONNECTION.

Sen No Rykyu

1989 | Drama, Experimenteel

Japan 1989. Drama van Kei Kumai. Met o.a. Kinnosuke Yorozuya, Toshirô Mifune en Seiji Okuda.

In 1989 met een Zilveren Leeuw (Venetië) bekroonde Japanse speelfilm van Kei Kumai. Centraal staat de rituele dood (harakiri) van theeceremoniemeester Rikyu (Toshiro Mifune) en de invloed die zijn dood heeft op leerling Honkakubo (Eiji Okuda). In 1618, bijna dertig jaar na Rikyu´s harakiri lijkt Honkakubo eindelijk te achterhalen waarom zijn meester destijds een einde aan zijn leven maakte. Kumai´s zeer gestileerde film is een ode aan verloren gegane tradities, beweent een Japan dat niet meer bestaat en verheugt zich in de schoonheid van de theeceremonie. (RdL/VPRO Gids)

Sen No Rikyu

1989 | Drama

Japan 1989. Drama van Kei Kumai. Met o.a. Eiji Okuda, Toshirô Mifune, Kinnosuke Yorozuya, Go Kato en Shinsuke Ashida.

Op bevel van zijn heer Ashida pleegt theeceremoniemeester Mifune harikiri. Zijn leerling Okuda heeft langdurig grote smarten over diens rituele zelfmoord. Jaren later ontmoet hij medeleerling Yorozuya bij de opening van diens nieuwe theehuis en trachten zij de werkelijke motieven van Mifune's dood te achterhalen. Gestileerde film over het ascetisme van de theeceremonie en diepere aspecten van het Zen-boeddhisme. Bekroond met de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië. Scenario van Yoshikata Yoda naar het Testament van Honkakubo van Yasushi Inoue. Camerawerk van Masao Tochizawa.

Taketori monogatari

1987 | Fantasy

Japan 1987. Fantasy van Kon Ichikawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Ayako Wakao en Yasuko Sawaguchi.

Een boerenechtpaar ontdekt een baby in een gouden capsule. Enige tijd later verandert de baby in een buitengewoon mooie prinses waar drie edelen verliefd op worden. Zij geeft elk van hen een opdracht en belooft met diegene te trouwen die haar brengt waar ze om gevraagd heeft. Dit op een Japanse legende uit de 9e eeuw gebaseerde verhaal is zowel wat betreft de regie en de vertolking als de kleding en de fotografie een uitstekende film.

The Challenge

1982 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Scott Glenn, Toshirô Mifune, Donna Kei Benz, Atsuo Nakamura en Calvin Young.

Onderhoudende, maar soms pretentieuze actiefilm, waarin bokser Glenn wordt betrokken in een conflict tussen broers Mifune en Nakamura over de rechten op familiezwaarden. Scenario van John Sayles en Richard Maxwell. Buitenopnamen voornamelijk gefilmd in Kyoto; misschien interessant voor Japanofielen.

The Bushido Blade

1981 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Tom Kotani. Met o.a. Richard Boone, Shin'ichi Chiba, Frank Converse, Laura Gemser en James Earl Jones.

Doorsnee actieproduct waarin een Japans zwaard uit de vorige eeuw centraal staat. De film werd een maand na de dood van Boone uitgebracht. Het was helaas geen waardige afsluiting van zijn carrière.

Inchon

1981 | Oorlogsfilm

Zuid-Korea​/​​Verenigde Staten 1981. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Laurence Olivier, Jacqueline Bisset, Ben Gazzara, Toshirô Mifune en Richard Roundtree.

Een onevenwichtig epos met een armzalig tempo over belangrijke strijd in de Koreaanse oorlog bevat een paar aardige gevechtssc[KA2]enes, maar weinig anders. De `Unification Church` doneerde zesenveertig miljoen dollar aan deze buitensporige film (o.m. geschreven door Robin Moore). Hun religieuze standpunten worden duidelijk weergegeven; de beruchte sekteleider Sun Myung Moon wordt zelfs vermeld als 'Speciaal Adviseur met betrekking tot Koreaanse Zaken'. Wat mensen allemaal niet overhebben voor hun zaak met geld van anderen!

Shogun

1980 | Drama, Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yoko Shimada, Frankie Sakai en Alan Badel.

Mini-serie in vijf delen. IJzersterke verfilming van de roman van James Clavell over de zeeman Chamberlain (in de rol van John Blackthorne) die met zijn Nederlandse bemanning schipbreuk lijdt en terechtkomt in het feodale Japan waar de krijgsheren elkaar bestrijden. Hij wordt de eerste westerse Shogun, een Opper- Samoerai. Schitterend camerawerk van Andrew Laszlo die dankbaar gebruik maakt van het landschap. London weet de film uiterste authenticiteit te geven door het gebruik van de Japanse taal. De serie kreeg een Emmy als beste drama-serie van het seizoen 1980/81; daarnaast kregen regisseur en acteurs Emmy-nominaties. Eric Bercovici bewerkte het boek tot scenario.

Yagyu Ichizoku no Imbou

1979 | Avonturenfilm, Actiefilm

Japan 1979. Avonturenfilm van Kinji Fukasaku. Met o.a. Toshirô Mifune, Shin'ichi Chiba, Hiroki Matsukita, Etsuko Shiomi en Kinnosuke Yorozuya.

Dit furieus epos speelt in de jaren 1634-1688 waarin Iemitsu Tokugawa shogun (militair gouverneur) van Japan is. De uiterst krijgshaftige gebeurtenissen zijn volmaakt onoverzichtelijk: oorspronkelijke duur van de film is 130m!

Winter Kills

1979 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Komedie van William Richert en William Richart. Met o.a. Jeff Bridges, John Huston, Anthony Perkins, Sterling Hayden en Eli Wallach.

De jongere broer van een vermoorde Amerikaanse president probeert zelf de zaak op te lossen en hij doet een boekje open over verschillende politieke idiote betweters. De enige pret in deze sjieke onzinfilm is het proberen te ontdekken wie van de medespelers de meeste gêne verraadt. Scenario van de regisseur. Gefilmd in Panavision.

1941

1979 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1979. Komedie van Steven Spielberg. Met o.a. Christopher Lee, Dan Aykroyd, John Belushi, Ned Beatty en Treat Williams.

Een giganteske komedie uit de filmschool met het credo 'groter is leuker'. Enkele voortreffelijke fragmenten en verbluffende speciale effecten in dit vrijblijvende verhaal over oorlogspaniek onder Californiërs na de aanval op Pearl Harbour. De film is echter te veel van het goede. Voor tv- uitzendingen bestaat een versie die 26m langer is.

Ninegen no shomei

1977 | Mysterie, Drama

Japan 1977. Mysterie van Junya Sato. Met o.a. Yusaku Matsuda, George Kennedy, Mariko Okada, Broderick Crawford en Toshirô Mifune.

De merkwaardige omstandigheden waaronder een Amerikaan in Japan is overleden veroorzaakt een internationaal politieonderzoek en rijt oude wonden open door de herinnering aan WO II. De filmstijl zwaait heen en weer tussen intens melodrama in de scènes over Tokio naar de harde realiteit van New York en weer terug; de kijker raakt van deze schizofrene methode lichtelijk gestoord. De spelers echter doen het goed. Een succes in Japan en de film is gebaseerd op een detectieveroman van Seiichi Morimura.

Attack Squadron

1977 | Oorlogsfilm

Japan 1977. Oorlogsfilm van Shue Matsudayashi. Met o.a. Toshirô Mifune, Yuzo Kayama, Makoto Sato, Yosuke Natzuke en Katsuya Suzaki.

Een nationalistisch oorlogsvehikel met Mifune als een commandant die eind 1944, als Japan de ene nederlaag na de andere te slikken krijgt, nieuwe gevechtsvliegtuigen mag gebruiken om het tij alsnog te doen keren. Dat is, zoals bekend, niet gelukt, wat niet wegneemt dat in ATTACK SQUADRON grote porties Heldenmoed, Vaderlandsliefde en Zelfopoffering worden opgediend. Voor de liefhebbers.

Paper Tiger

1976 | Actiefilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1976. Actiefilm van Ken Annakin. Met o.a. David Niven, Toshirô Mifune, Ando, Ivan Desny en Ronald Fraser.

Een glansloos verhaal over een moedige jongen die ontvoerd wordt (Ando) en zijn Engelse huisonderwijzer (Niven). Aangezien de knaap de zoon van de Japanse ambassadeur is, ziet Niven kans zijn vele heldenverhalen die de jongen zo imponeerden, in praktijk te brengen. De lauwe actie met politieke terreur en de Disney-achtige stijl doen de handelingen volledig de mist in gaan.

Midway

1976 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Toshirô Mifune en Glenn Ford.

Fraai epos met all-star cast over de Slag bij Midway in 1942. Smight belicht het verhaal van de Amerikaanse en Japanse kant en maakt daarbij gretig gebruik van documentaires, nieuwsbeelden en Amerikaanse films als Thirty Seconds over Tokyo (1944) en Tora! Tora! Tora! (1970). De film is interessant als historisch document, al zullen WO II-kenners zich ongetwijfeld storen aan het naoorlogse materieel dat door Smight en zijn adviseurs werd ingezet. Het romantische plot rond Tom, de zoon van captain Matthew Garth (Heston) en een Japans meisje doet nogal geforceerd aan.

Port Arthur

1972 | Oorlogsfilm

Japan 1972. Oorlogsfilm van Ihiji Maruyama. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Tetsurô Tamba en Toshirô Mifune.

Een Japanse oorlogsfilm over de Russisch-Japanse strijd van 1904 tot 1905 met een pseudo-historische kijk, die de latere onrechtmatige inval en bezetting van Mantsjoerije tracht te rechtvaardigen of op zijn minst de kijker om begrip vraagt. De beslissende slag werd geleverd bij Port Arthur. Dubieus van karakter en goede speciale effecten.

Soleil rouge

1971 | Western

Frankrijk​/​​Italië 1971. Western van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Ursula Andress, Toshirô Mifune, Alain Delon en Capucine.

De Japanse ambassadeur moet een kostbaar samoeraizwaard aan de Amerikaanse president overhandigen. Zijn trein wordt overvallen en beroofd door bandieten die elkaar de buit proberen af te snoepen. De bedrogen outlaw associeert zich met een samoerai voor een gezamenlijke wraakactie. Deze Europese western haalt in het scenario van alles overhoop, van samoerai tot en met Comanches, en werkt ook door de merkwaardige sterbezetting onbedoeld komisch. De onverstoorbare Bronson en Mifune houden zich net staande.

Nippon no Ichiban Nagai Hi

1969 | Oorlogsfilm

Japan 1969. Oorlogsfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Toshirô Mifune, Sô Yamamura, Chishû Ryû, Takashi Shimura en Seiji Miyaguchi.

Na WO II besluit een groep officieren de oorlog vanuit Japan opnieuw te beginnen. Een oorlogsfilm die qua onderwerp boven de rest uitstijgt, die in de jaren 1960-1970 in Japan gemaakt werden, mmar ook deze verveelt algauw.

Hell in the Pacific

1968 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van John Boorman. Met o.a. Lee Marvin en Toshirô Mifune.

Intrigerend drama over Amerikaanse soldaat (Marvin) en Japanner (Mifune) die samen op een onbewoond eiland zijn gestrand. Ze spreken elkaars taal niet, proberen elkaar steeds te slim af te zijn, maar zijn uiteindelijk door de omstandigheden gedwongen samen te werken. Regisseur Boorman maakte twee films met zijn favoriete hoofdrolspeler Lee Marvin: Point Blank, en een jaar later Hell in the Pacific. Boorman had aan Marvin niet alleen een goede acteur, maar ook een zielsverwant die 'oplossingen aandroeg voordat de problemen zich voordeden'. Marvin had aldus Boorman veel invloed, niet alleen op de tekst, maar op het geheel, de emotie die de film moest oproepen.

Kiganjo no Boken

1967 | Avonturenfilm

Japan 1967. Avonturenfilm van Senkichi Taniguchi. Met o.a. Toshirô Mifune, Tadao Nakamaru, Tatsuya Mihashi en Makoto Sato.

In het jaar 700 lijdt een Japanse boot schipbreuk dichtbij de Chinese kust. Slechts vijf mannen slagen erin het land te bereiken. Een avonturenfilm met een zekere historische inslag, boven de middelmaat uit de periode 1960-1970.

Joi-uchi

1967 | Drama

Japan 1967. Drama van Masaki Kobayashi. Met o.a. Yoko Tsukasa, Michiko Otsuka, Toshirô Mifune, Go Kato en Tatsuyoshi Ehara.

In het jaar 700 lijdt een Japanse boot schipbreuk dichtbij de Chinese kust. Slechts vijf mannen slagen erin het land te bereiken. Een avonturenfilm met een zekere historische inslag, boven de middelmaat uit de periode 1960-1970.

Joi uchi

1967 | Historische film, Drama, Actiefilm

Japan 1967. Historische film van Masaki Kobayashi. Met o.a. Toshirô Mifune, Takeshi Kato, Tatsuyoshi Ebara en Yoko Tsukasa.

De samoerai Sajoburo krijgt tegen zijn zin de opdracht om zijn zoon te laten trouwen met Ichi, de maîtresse van de landheer. De oude Sajoburo komt in verzet en er volgt een aantal prachtige vechtscènes. De samoerai zal echter het onderspit delven tegenover de nieuwe techniek van de heersende macht...het geweer. Engelse titel: REBELLION.

Daibosatsu Toge

1967 | Avonturenfilm

Japan 1967. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Michiyo Aratama, Yuzo Kayama en Kei Sato.

De geschiedenis van een ervaren samoerai, die uiteindelijk het slachtoffer wordt van zijn eigen listigheid. De bewerking van een beroemde Japanse roman door Kaizan Nakazato. De twee vijanden uit YOJIMBO - Toshiro Mifune en Tatsuya Nakadai - staan weer tegenover elkaar, hoewel hier het resultaat minder is dan in de film van Kurosawa.

Grand Prix

1966 | Drama, Sportfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. James Garner, Yves Montand, Eva Marie Saint, Toshirô Mifune en Brian Bredford.

Na een ongeluk waarbij een teamgenoot gewond raakt wordt de Amerikaanse Formule 1-coureur Pete Aron (Garner) ontslagen. Hij probeert het bij een concurrerende, Japanse renstal. Tussen de races door, hebben de renners het in Frankenheimers Grand Prix ook heel druk met hun liefdesleven. Prachtige, spannende beelden van autoraces, met wagens die weliswaar niet zo hard konden als de hedendaagse exemplaren, maar er wel veel beter uitzagen. Gedraaid op 70 mm film, met prachtig resultaat. Deels opgenomen op de circuits van Monaco, Monza en Zandvoort. Oscars voor effecten, montage en geluid.

Taiheiyo Kiseki no Sakusen Kiska

1965 | Biografie

Japan 1965. Biografie van Seiji Maruyama. Met o.a. Toshirô Mifune, Sô Yamamura, Takashi Shimura en Susumu Fujita.

Het portret van de generaals Kawashima en Ohmura in dienst en daar buiten. Een aanvulling op de serie films waarin Toshiro Mifune heeft gespeeld, met als bedoeling een beeld te scheppen van hoge militairen die nationaal in aanzien staan.

Akahige

1965 | Drama, Experimenteel

Japan 1965. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Yuzo Kayama, Yoshio Tsuchiya, Terumi Niki en Yoko Naito.

In 1822 komt de jonge dokter Yasumoto in dienst van een ziekenhuis, onder leiding van een arts bijgenaamd Roodbaard. Vanaf dat moment raakt hij verwikkeld in een hele serie gebeurtenissen die de hoofdrolspeler er toe brengen in het huwelijk te treden met een voormalige geisha. Een buitensporig lange film die echter goed de ontwikkeling weergeeft van het gevoelsleven; een verhaal dat af en toe doet denken aan Dostojewski.

Taiheiyo no Tsubasa

1964 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Japan 1964. Actiefilm van Shie Matsubayashi. Met o.a. Toshirô Mifune, Yuzo Kayama, Yosuke Natsuki en Makoto Sato.

Tegen het einde van WO II (1945), probeert commandant Senda (Mifune) een geallieerde luchtaanval af te slaan. Een vrij saaie film, die verschillende gedachten hinkt. Het scenario is van Hashimoto Shinobu, Sekizawa Shinichi, Susaki Katsuya en Tanaka Tomoyuki. Het camerawerk is van Saitô Takao, Suzuki Takashi en Yamada Kazuo. Eastmancolor, Mono.

Dai Tatsumaki

1964 | Avonturenfilm, Historische film

Japan 1964. Avonturenfilm van Hiroshi Inagaki. Met o.a. Somegoro Ichikawa, Makoto Sato, Toshirô Mifune en Yosuke Natsuki.

In 1615, na een bloedige oorlog tussen feodale clans, zijn verschillende avonturiers met elkaar verwikkeld in een strijd om een schat die ligt verborgen in de restanten van het kasteel van Osaka. Aangenaam legendarische avonturenfilm, in technisch- artistiek opzicht een bekwaam werk temidden van de vele films in dit genre uit die tijd.

Tengoku to jigoku

1963 | Drama, Misdaad, Experimenteel, Thriller

Japan 1963. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Kyoko Kagawa en Yutaka Sada.

Een met zorg uitgebalanceerd verhaal over Mifune die financieel aan de afgrond zit, als hij de kidnappers van het zoontje van zijn chauffeur het geëiste losgeld betaalt. Het scenario is van de regisseur, Ruizo Kikushima, Hideo Oguni, Eijiro Hisaita naar de roman King's Ransom van Edward McBain. Het camerawerk is van Asakazu Nakai en Takao Saito.

Gojuman-nin no Isan

1963 | Misdaad, Oorlogsfilm

Japan 1963. Misdaad van Toshirô Mifune. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Mihashi, Tatsuya Nakadai en Tsutomu Yamazaki.

Als in 1942 het Japanse leger de Filippijnen binnenvalt, verdwijnt er in de bergachtige omgeving van Luzón een flinke som geld. Een buitengewoon interessante politiefilm die veel cinematografisch voordeel trekt uit zijn opmerkelijke aanpak en uit de gekozen omgeving. Aan de andere kant brengt deze film een weinig bekende kant van de mytische Mifune voor de camera.

Doburoku no Tatsu

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Hiroshi Inagaki. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Mihashi, Chikage Awashima en Junko Ikeuchi.

In een groep bandeloze en vechtlustige arbeiders onderscheidt zich Tatsu, een vrij domme, maar dood-goede man die analfabeet is. Hij wordt verliefd op een jong barmeisje, wier man in de gevangenis zit. Hoewel de film aan de lange kant is, heeft hij een goed verhaal en is betekenisvol. In de hoofdrol Toshiro Mifune, die steeds populairder werd.

Daitozoku

1963 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Japan 1963. Familiefilm van Senkichi Taniguchi. Met o.a. Toshirô Mifune, Makoto Sato, Jun Funato, Ichiro Arishima en Mie Hama.

Sinbad de Zeeman achtervolgt de gevreesde Zwarte Piraat, die hem een kist met juwelen afhandig heeft gemaakt, en belandt zo in een exotisch keizerrijk, waar een onbetrouwbare minister met behulp van magische krachten de touwtjes in handen probeert te krijgen. De fantasie-avonturen zijn heel genietbaar, vooral door de ironische hoofdrol van Mifune; er zijn prachtige sets en fotografie, snelle, soepele actiemomenten, en enkele krankzinnige karakters en incidenten. In USA bekend als THE SAMURAI PIRATE, in GB als THE LOST WORLD OF SINBAD; op video als ADVENTURES OF SINBAD (volkomen versneden versie).

Tsubaki sanjuro

1962 | Actiefilm, Experimenteel

Japan 1962. Actiefilm van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Takashi Shimura, Yuzo Kayama en Reiko Dan.

De verwaarloosde, rondtrekkende samoerai Mifune helpt een stel stuntelige jonge krijgers bij het aan de kaak stellen van corruptie onder hun stamoudsten. Een satirische, stripverhaalachtige actiefilm met een vrolijke, olijke zwaardvechtende Mifune. USA-titel: SANJURO.

Chusingura

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Japan 1962. Avonturenfilm van Hiroshi Inagaki. Met o.a. Koshiro Matsumoto, Yuzo Kayama, Chusha Ichikawa, Toshirô Mifune en Yoko Tsukasa.

Een jonge edelman (Kayama) wordt door een corrupte leenheer (Ichikawa) gedwongen harakiri te plegen, waarna zijn 47 samoerai- vazallen (ronin genoemd) op wraak zinnen. Dit is de meest bekende versie van een waar gebeurd verhaal, dat vaak verfilmd is. Hoewel het tempo een beetje traag is, betreft het een fijnvertakte, episodische film van een delicate schoonheid, waarnaar soms verwezen wordt als de Japanse GONE WITH THE WIND. Deze 204m lange rolprent werd in Japan oorspronkelijk in twee delen vertoond.

Chushingura

1962 | Drama, Experimenteel

Japan 1962. Drama van Hiroshi Inagaki. Met o.a. Chusha Ichikawa, Yuzo Kayama, Koshiro Matsumoto en Toshirô Mifune.

Een jonge edelman (Kayama) wordt door een corrupte leenheer (Ichikawa) gedwongen harakiri te plegen, waarna zijn 47 samoerai- vazallen (ronin genoemd) op wraak zinnen. Dit is de meest bekende versie van een waar gebeurd verhaal, dat vaak verfilmd is. Hoewel het tempo een beetje traag is, betreft het een fijnvertakte, episodische film van een delicate schoonheid, waarnaar soms verwezen wordt als de Japanse GONE WITH THE WIND. Deze 204m lange rolprent werd in Japan oorspronkelijk in twee delen vertoond.

Animas trujano

1962 | Komedie

Mexico 1962. Komedie van Ismael Rodríguez. Met o.a. Toshirô Mifune, Columba Domínguez, Antonio Aguilar en Flor Silvestre.

De film schildert de vreugde en het verdriet van een typisch Mexicaanse boer: drankzuchtig en twistziek. Een heel aanvaardbare film, met als bijzonderheid Toshiro Mifune in de rol van Mexicaan.

Yojimbo

1961 | Drama, Actiefilm, Komedie

Japan 1961. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Eijirô Tono, Seizaburo Kawazu, Isuzu Yamada en Hiroshi Tachikawa.

Een schitterende samoerai-film (met een knipoog naar het publiek) waarvan het verhaal op een wildwestfilm lijkt. Een samoerai-huurling komt terecht in een stadje dat verscheurd wordt door gevechten tussen twee bendes. Met zijn macabere humor, het voortreffelijke camerawerk en de choreografie van de gevechten zette deze film de trend voor vele spaghetti-westerns zoals: A FISTFUL OF DOLLARS. Vervolg: Sanjuro. Gefilmd in Tohoscope.

Warui yatsu hodo yoku nemuru

1960 | Misdaad, Thriller, Film noir, Drama, Experimenteel

Japan 1960. Misdaad van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Takeshi Kato, Masayuki Mori en Takashi Shimura.

De directeur van een belangrijke onderneming huwt zijn dochter uit aan zijn persoonlijke secretaris. Een thriller waarvan het verhaal v.n.l. gaat over corruptie en die, hoewel hij thuishoort in de meest vruchtbare periode van Kurosawa, één van de meest zwakke en saaie werken is van deze grote regisseur.

The Hidden Fortress

1958 | Avonturenfilm, Drama

Japan 1958. Avonturenfilm van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Misa Uehara, Minoru Chiaki, Kamatari Fujiwara en Susumu Fujita.

Wie dat nog kan: opnemen, deze film! Want dit grootschalige brok jaren vijftig-vermaak is nog altijd een verrukkelijke zit. Japanse filmnestor Kurosawa was zijn geldschieters zo dankbaar voor z'n eerdere – veel moeilijkere – werken dat hij bij het maken van Kakushi toride no san-akunin koos voor puur amusement. Het werd een groots relaas rond twee gewiekste boertjes die in het feodale Japan van weleer een incognito generaal en dito prinses door vijandelijk territorium loodsen. Inderdaad, de inspiratie voor komisch duo C3PO en R2D2 in Star Wars. Kaskraker in Japan en daarbuiten.

Muhomatsu no issho

1958 | Drama

Japan 1958. Drama van Hiroshi Inagaki. Met o.a. Toshirô Mifune, Hideko Takamine, Hiroshi Akutagawa en Kenji Kasahara.

Tijdens de Meiji-periode ontmoet een man op straat een invalide kind. Een film die de moeite waard is, maar die er niet in slaagt op de juiste wijze de problematiek te doorgronden en die verloren gaat in sentimentele intermezzo's. Vóór de film spreken echter de opvallende kleurenopnamen en de sfeer die wordt geschapen met in overvloed aanwezige schilderachtige details.

Kumonosu-Jo

1957 | Historische film, Fantasy

Japan 1957. Historische film van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Isuzu Yamada, Minoru Chiaki, Akira Kubo en Takashi Shimura.

Als een soldaat na de oorlog is teruggekeerd, raadpleegt hij een waarzegster die hem een roemrijke toekomst voorspelt. Bewerking van het onsterfelijke stuk Macbeth van Shakespeare ten tijde van de feodale oorlogen in Japan en de mythe van de samurais. Zonder twijfel één van de meest geslaagde en overtuigende films van Kurosawa; een ware klassieker uit de internationale filmkunst. Het scenario is van Kurosawa, Oguni Hideo, Hashimoto Shinobu en Kikushima Ryuzo. Ket camerawerk is van Asakazu Nakai.

Donzoko

1957 | Drama, Komedie

Japan 1957. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Ganjiro Nakamura, Isuzu Yamada, Kyoko Kagawa en Akemi Negishi.

Minder bekende film van Kurosawa, gebaseerd op een stuk van Maxim Gorki over een groep marginalen die samenwonen in een deprimerend nachtasiel in een achterbuurt van Tokio. Een van de mannen is verliefd op het jongste zusje van de tirannieke huisbazin, maar hij durft haar niet aan te spreken. Op een dag betrapt hij de man van de huisbazin terwijl hij het meisje mishandelt. Hij doodt de man en wordt door de politie gearresteerd. Hij bekent echter de moord te hebben gepleegd in overleg met de huisbazin, die hem in ruil haar zusje zou schenken.

Seven Samurai

1954 | Actiefilm

Japan 1954. Actiefilm van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima, Seiji Miyaguchi en Yoshio Inaba.

In het zestiende-eeuwse Japan heerst chaos en anarchie. De bewoners van een boerendorpje weten dat een troep woestelingen nadert om te stelen en plunderen. Ze roepen de hulp in van zeven ronin, samoerai zonder meesters, om het dorp te beschermen. Klassieke, epische film, prachtig opgebouwd, wonderschoon gefilmd in zwart-wit, gaat niet alleen over zwaardgevechten maar ook over de feodale klassemaatschappij van het toenmalige Japan. Als dan uiteindelijk de hel losbarst volgt een masterclass actiescènes filmen, om uiteindelijk toch weer filosofisch te eindigen. Zeer invloedrijk, wordt wel gezien als de eerste moderne actiefilm. Een clowneske glansrol voor Kurosawa's huisacteur Mifune.

Saikaku ichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Toshirô Mifune, Toshiko Yamane, Yuriko Hamada en Ichiro Tsugai.

Een obligaat verhaal over de schone Tanaka, die verbannen wordt omdat ze een samoerai (kleine rol van Mifune) bemint. Zij eindigt als een hoer. Het verhaal wordt verteld door een vrouw van vijftig en getoond aan de hand van flashbacks. Visueel en feministisch. Deze film kreeg een prijs op het Internationale Jury Filmfestival in Venetië, 1952.

Saikaku nichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yuriko Hamada, Hisako Yamane, Toshirô Mifune en Kinuyo Tanaka.

Een obligaat verhaal over de schone Tanaka, die verbannen wordt omdat ze een samoerai (kleine rol van Mifune) bemint. Zij eindigt als een hoer. Het verhaal wordt verteld door een vrouw van vijftig en getoond aan de hand van flashbacks. Visueel en feministisch. Deze film kreeg een prijs op het Internationale Jury Filmfestival in Venetië, 1952.

Hakuchi

1951 | Drama, Experimenteel

Japan 1951. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Masayuki Mori, Setsuko Hara, Takashi Shimura, Yoshika Kuga en Eijirô Yanagi.

Enige tijd na de afloop van WO II (1939-1945) ontmoet de gedemobiliseerde soldaat Kinji Kameda (Mori) na zijn verpleging in een psychiatrische inrichting in Okinawa op de veerboot naar Hokkaido, het grote noordelijke eiland van Japan, Denkichi Akama (Mifune), die op weg is naar de begrafenis van zijn vader, een plaatselijke notabele. Kameda heeft een trauma, veroorzaakt door een gefingeerde executie tijdens de oorlog, waardoor men hem een zonderling vindt. Hij heeft lak aan geld, wat idioot is. Akama had zijn geboorte-eiland verlaten omdat hij beschuldigd was van diefstal van geld dat aan zijn vader toebehoorde om een ring te kopen voor een meisje, Taeko (Hara) dat hij begeerde. Hij is indertijd weggegaan om een diepe vernedering te voorkomen. Kameda wordt verliefd op Taeko, die hij slechts op de foto ziet. Kameda hoort dat Taeko met een zekere Kayama (Chiaki) zal gaan trouwen, maar Akama troeft hem af met de prijs van [KA1]e[KA1]en miljoen yen. Het loopt echter verkeerd en Akama doodt haar (het hoogtepunt van de film) omdat hij beseft dat hij haar nooit zal krijgen. Kuroswa`s bewerking voor de film van Feodor M. Dostojevski`s roman [KL]De Idioot[KLE], waaraan hij zijn eigen interpretatie (de verplaatsing in het verslagen Japan) en andere elementen toevoegde, zoals de rol die hij aan het landschap toebedeelde. Deze interessante film is verschrikkelijk lang - meer dan vier uur - en werd voor het uitkomen door de distributeur bekort tot ruim twee[KA3]enhalf uur (166m), maar het is dan nog steeds teveel en door de behandeling op de snijtafel moeilijker te volgen. Bovendien is door deze bekorting de werkelijke waarde van het werk van de grote meester moeilijker in te schatten. Dat is jammer, want de rolverdeling is beslist heel markant en de mooie Hara als Taeko is een zeer aantrekkelijk actrice. Kurosawa schreef het scenario samen met Eijiro Hisaita en de fraaie zwart-wit fotografie is van Toshio Ubukata. Voor Kurosawa adepten verplichte kost - anderen mogen zich bedenken.

Scandal

1950 | Drama

Japan 1950. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune en Shirley Yamaguchi.

Enige tijd na de afloop van WO II (1939-1945) ontmoet de gedemobiliseerde soldaat Kinji Kameda (Mori) na zijn verpleging in een psychiatrische inrichting in Okinawa op de veerboot naar Hokkaido, het grote noordelijke eiland van Japan, Denkichi Akama (Mifune), die op weg is naar de begrafenis van zijn vader, een plaatselijke notabele. Kameda heeft een trauma, veroorzaakt door een gefingeerde executie tijdens de oorlog, waardoor men hem een zonderling vindt. Hij heeft lak aan geld, wat idioot is. Akama had zijn geboorte-eiland verlaten omdat hij beschuldigd was van diefstal van geld dat aan zijn vader toebehoorde om een ring te kopen voor een meisje, Taeko (Hara) dat hij begeerde. Hij is indertijd weggegaan om een diepe vernedering te voorkomen. Kameda wordt verliefd op Taeko, die hij slechts op de foto ziet. Kameda hoort dat Taeko met een zekere Kayama (Chiaki) zal gaan trouwen, maar Akama troeft hem af met de prijs van [KA1]e[KA1]en miljoen yen. Het loopt echter verkeerd en Akama doodt haar (het hoogtepunt van de film) omdat hij beseft dat hij haar nooit zal krijgen. Kuroswa`s bewerking voor de film van Feodor M. Dostojevski`s roman [KL]De Idioot[KLE], waaraan hij zijn eigen interpretatie (de verplaatsing in het verslagen Japan) en andere elementen toevoegde, zoals de rol die hij aan het landschap toebedeelde. Deze interessante film is verschrikkelijk lang - meer dan vier uur - en werd voor het uitkomen door de distributeur bekort tot ruim twee[KA3]enhalf uur (166m), maar het is dan nog steeds teveel en door de behandeling op de snijtafel moeilijker te volgen. Bovendien is door deze bekorting de werkelijke waarde van het werk van de grote meester moeilijker in te schatten. Dat is jammer, want de rolverdeling is beslist heel markant en de mooie Hara als Taeko is een zeer aantrekkelijk actrice. Kurosawa schreef het scenario samen met Eijiro Hisaita en de fraaie zwart-wit fotografie is van Toshio Ubukata. Voor Kurosawa adepten verplichte kost - anderen mogen zich bedenken.

Rashômon

1950 | Misdaad, Drama, Mysterie, Thriller

Japan 1950. Misdaad van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Takashi Shimura en Minoru Chiaki.

Klassieker van Kurosawa speelt zich af in de buurt van de Rashomonpoort, de grootste poort naar de stad Kyoto, de oude hoofdstad van Japan. Een houthakker, een priester en een pauper hebben er beschutting gezocht tegen de regen en bespreken met elkaar verschillende versies van een sinister voorval dat zich recentelijk in de omgeving heeft afgespeeld. Op een bijna doortrapte manier suggereert de film dat alle versies van het verhaal waar en onwaar zijn. Er bestaat geen absolute waarheid, de waarheid is altijd gekleurd en gelaagd, zo luidt de boodschap. Een kleine cast van topacteurs - aangevoerd door Toshirô Mifune als de notoire bandiet - brengt Kurosawa's verhaalversies krachtig en ingetogen tot leven.

Nora Inu

1949 | Drama, Mysterie, Experimenteel

Japan 1949. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Ko Kimura, Keiko Awaij en Reisaburo Yamamoto.

Het pistool van Murakami, een jonge detective, wordt gestolen. Hij trekt zich dit erg aan en voelt zich verantwoordelijk voor de moorden die met zijn wapen gepleegd worden. Op zoek naar zijn pistool en de moordenaar krijgt hij een zekere sympathie voor de man die in de ogen van de politie een gewone misdadiger is. Het ethische probleem van recht en onrecht, schuld en onschuld is mooi verfilmd. Het scenario is van de regisseur en Ryuzo Kikushima. Het camerawerk is van Asakazu Nakai. Engelse titel: STRAY DOG.

Yoidore tenshi

1948 | Drama, Experimenteel

Japan 1948. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Reisaburo Yamamoto, Cheiko Nakakita en Heiko Nakakita.

In een overvolle krottenwijk in het naoorlogse Japan hebben gangsters de touwtjes in handen. Een goedwillende dokter runt hier als 'dronken engel' zijn praktijk. De andere hoofdpersoon is een jonge gangster die op een gegeven moment zijn gewonde hand door de dokter laat behandelen. Er ontstaat dan een vriendschap tussen deze twee waarin het probleem van goed en kwaad een belangrijke rol speelt.