Jean- Pierre Caussidéry

Cameraman

Jean- Pierre Caussidéry is cameraman.
Er zijn 2 films gevonden.

La magie Méliès

1997 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1997. Documentaire van Jacques Mény. Met o.a. Abdul Alafrez, Claire Mosser, Didier Cremer, Alain Kanto en Philippe Duval.

Een goed gestoffeerde documentaire over Georges M[KA1]eli[KA2]es (1861-1938), niet enkel een van de belangrijkste filmpioniers, maar tevens de uitvinder van de speciale effecten. Tussen 1896 en 1914 maakte hij meer dan vijfhonderd films, in speelduur vari[KA3]erend tussen de veertig sekonden en tien minuten. Reeds als kind stelde hij veel belang in goochelkunst en optische illusies. Hij werd een vriend van Robert Houdini en kocht later diens theater op. Hij was in 1895 aanwezig op de eerste publieke filmvoorstelling van de broers Lumi[KA2]ere en was onmiddellijk gewonnen voor dit nieuwe medium, maar de broers wilden hun uitvinding niet aan hem verkopen. Dus bouwde hij zelf zijn eigen camera en projector. Na WO I (1914-18) raakte M[KA1]eli[KA2]es in de vergeethoek, tot de journalist L[KA1]eon Druhot hem in 1929 herkende in de snoepverkoper van een kiosk aan de Gare Montparnasse. Jean Mauclaire, stichter van Studio 28, vond per toeval enkele van zijn films terug en samen restaureerden ze deze banden. Het grootste deel van zijn werk is echter verloren gegaan, deels vernietigd uit bitterheid door M[KA1]eli[KA2]es zelf, terwijl de militaire overheid een ander deel tijdens WOI had gesmolten om er laarzenhielen van te maken. Deze documentaire, naar een scenario van M[KA1]eny zelf, reconstrueert enkele passages uit het leven van M[KA1]eli[KA2]es met acteurs en maakt verder gebruik van archiefbeelden, ge[KA3]illustreerd met een groot aantal fragmenten uit films van de cineast, die zelf steeds de hoofdrol vertolkte, produceerde, schreef, monteerde, fotografeerde (vandaar het onveranderlijk stilstaand camerastandpunt), de decors en maquillages uitwerkte, enz. Een waar eenmansbedrijf. Tevens geeft de documentaire een uitstekend beeld van de beginperiode van de zevende kunst en wordt gedemonstreerd hoe Méliès met de hand sommige van zijn films inkleurde. Met getuigenissen van Madeleine Malthète-Méliès, Christian Fechner, Laurent Mannoni, Anne-Marie Malthète-Quévrain, Jacques Malthète, Paolo Cherchi Usai en André Gaudréault. Daniel Ceccaldi leest fragmenten voor uit de teksten van Méliès, terwijl Marina Moncade en Charles Antoine- Decroix de commentaar verzorgen. Achter de camera stond Jean- Pierre Caussidéry. Verplicht materiaal voor filmstudenten.

Hugo Claus : Au fil du temps

1995 | Documentaire, Biografie

Duitsland/Frankrijk 1995. Documentaire van Jean Antoine. Met o.a. Hugo Claus, Elly Norden, Kitty Courbois, Sylvia Kristel en Veerle Claus-Dewit.

Portret van de in 1929 geboren Vlaamse schrijver/regisseur door de Franse cineast Antoine, die hem sinds 1951 volgt en die hun ontmoetingen vanaf 1963 op film vastlegde. Uit de stapel opnames monteerde hij deze documentaire die in twee onderscheidelijke helften uiteenvalt. In het eerste deel vertelt Claus over zijn jeugd, zijn eerste literaire successen, zijn reizen en de vrouwen (onder andere de Nederlandse 'EMMANUELLE' Sylvia Kristel) in zijn leven. Deze vrouwen krijgen op hun beurt de kans om over hem een boekje open te doen. Deel twee is gewijd aan zijn loopbaan. Zowel Claus als schrijver komt aan de beurt, als de schilder en de regisseur met fragmenten uit zijn toneelstukken en films. Hij spreekt ongedwongen over de verschillende invloeden die hij onderging voor zijn werk. Vooral interessant voor kijkers die weinig van Hugo Claus weten, maar beseffen dat hij behoort tot het Nederlandstalige erfgoed. Het scenario is van regisseur Antoine. Het camerawerk is van Jean- Pierre Caussidéry en Baudouin Saeremans.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean- Pierre Caussidéry op televisie komt.

Reageer