Lucyna Winnicka

Acteur

Lucyna Winnicka is acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

Indeks

1977 | Drama

Polen 1977. Drama van Janusz Kijowski. Met o.a. Krzysztof Zalewski, Ewa Zukowska, Justyna Kulczycka, Małgorzata Niemirska en Lucyna Winnicka.

INDEKS laat aan de hand van Jozef Moneta het lot van de Poolse generatie zien die na de gebeurtenissen in 1968 een eigen manier van leven moest vinden. Het falen van Jozef is een waarschuwing tegen een overdosis vertrouwen in het effect van een 'schone handen'-houding. Het is Kijowski's debuut. Hij had de pech dat deze film meteen door de censuur verboden werd. Een op de Poolse situatie toegespitste film, met veel dialogen, die voor niet-Polen niet altijd even begrijpelijk zijn.

Tüzoltó utca 25

1973 | Drama

Hongarije 1973. Drama van István Szabó. Met o.a. Rita Békés, Lucyna Winnicka, Péter Müller, András Bálint en Mari Szemes.

In Boedapest wordt een stadswijk gesaneerd. Als laatste huis in de Brandweerstraat moet nr. 25 worden afgebroken. De bewoners moeten het pand ontruimen. De nacht voor hun vertrek is voor deze mensen vol dromen en herinneringen. Ondanks het ontbreken van een rechtlijnige verhaalstructuur is deze poëtische film een internationaal succes geworden. De film is niet surrealistisch bedoeld, het is meer een concentratie van de werkelijke wereld in de vorm van een droom.

Na wylot

1973 | Drama, Experimenteel

Polen 1973. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. Franciszek Trzeciak, Anna Nieborowska, Lucyna Winnicka, Irena Ładosiowa en Jerzy Block.

Królikiewicz' debuutfilm die in Polen heel verschillend is ontvangen. De film, die zich afspeelt in de jaren dertig, is een op authentieke gegevens gebaseerde reconstructie van de roofoverval van een echtpaar op twee oude mensen en van het tegen hen gevoerde proces. De vormgeving, cameravoering en montage zijn zonder meer uniek in de Poolse cinema. Ondanks het avant-garde karakter van de film was hij een van de briljantste debuten van 1973. Driemaal bekroond op het festival in Mannheim en geselecteerd voor 'La semaine de la critique' van het Cannes- festival.

Gra

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Gustaw Holubek, Lucyna Winnicka, Jan Machulski, Jolanta Lothe en Wiesław Gołas.

Mislukte poging tot het uitbeelden van een huwelijksdrama. Het is een spel van de schijn dat een echtpaar na ruim twaalf jaar huwelijk speelt. Wat aan de buitenkant een vorm van communicatie is, blijkt in werkelijkheid een constante poging elkaars zelfzuchtigheid te doorbreken. Hoewel de acteurs (waaronder de vrouw van de regisseur Lucyna Winnicka) niet de eerste de beste zijn, is hun spel in deze film niet overtuigend.

Matka Joanna od Aniolów

1961 | Drama, Historische film

Polen 1961. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lucyna Winnicka, Mieczysław Voit, Anna Ciepielewska, Zygmunt Zintel en Kazimierz Fabisiak.

Destijds baarde deze film nogal wat opzien in Polen, waar de katholieke kerk hem bestempelde als een blasfemistische anti-katholieke en zelfs als een anti-religieuze film. Tijdens het festival van Cannes (1961) dacht men er anders over: de film werd bekroond met de speciale prijs van de jury. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw in een klooster, waarvan men zegt dat de nonnen daar bezeten zijn door de duivel. Een priester die een poging doet de boze geest te verjagen, wordt verliefd op de moeder-overste Johanna en gaat ten onder in de daaruit voortvloeiende strijd tussen gevoelens en deugden.

Krzyzacy

1960 | Historische film

Polen 1960. Historische film van Aleksander Ford. Met o.a. Mieczysław Kalenik, Grazyna Staniszewska, Aleksander Fogiel, Urszula Modry[KA1]nska en Andrzej Szalawski.

Een historisch spektakel naar de klassieke roman van Henryk Sienkiewicz (van o.a. Quo Vadis), die zich afspeelt in de 15e eeuw. Tegen de achtergrond van de strijd van de Polen tegen de Duitse Teutoonse ridderorde wordt het verhaal verteld van een ongelukkige liefde van twee jonge mensen. De strijd wordt beëindigd door de overwinning van de Polen bij de slag om Grunwald, waardoor de Poolse soevereiniteit voor enige tijd verzekerd zal zijn. Deze overwinning is tot op heden het symbool van de Poolse onafhankelijkheid. De film behoort in Polen tot de meest bezochte films.

Pociag

1959 | Drama

Polen 1959. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lucyna Winnicka, Leon Niemczyk, Teresa Szmigielówna, Zbigniew Cybulski en Helena D[KA10]abrowska.

Een psychologisch drama in de stijl van de Nouvelle Vague. Tevens roept de film herinneringen op aan Hitchcocks THE LADY VANISHES. De handeling speelt zich voornamelijk af in een trein waarin zich een gezochte misdadiger bevindt. Hoewel de jacht op deze misdadiger de hoofdlijn is, munt de film uit in de weergave van de moeilijkheid van de menselijke communicatie. Dit wordt uitgebeeld in de vorm van verschillende kleine intriges die uit het samenzijn en gedwongen contact met de reizigers resulteren. De themamuziek is onvergetelijk. Het scenario is van de regisseur en Jerzy Lutovski. Het camerawerk is van Jan Laskovski.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lucyna Winnicka op televisie komt.

Reageer