Mohammad Reza Aligholi

Componist

Mohammad Reza Aligholi is componist.
Er zijn 6 films gevonden.

Iron Island

2005 | Drama

Iran 2005. Drama van Mohammad Rasoulof. Met o.a. Ali Nassirian, Hossein Farzi-Zadeh en Neda Pakdaman.

Pedar

1996 | Drama

Iran 1996. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Mohammed Kasebi, Parivash Nazarieh, Hassan Sadeghi en Hossein Abedini.

Eigenzinnig Iraans familiedrama over veertien-jarig knaapje dat na de dood van zijn vader op zoek ging naar werk aan de kust om zijn moeder en zus te kunnen onderhouden. Hij blijft een tijdje weg en als hij terugkeert naar zijn moeder, voor wie hij geschenken en geld heeft meegebracht, blijkt zij tot zijn onthutsing hertrouwd te zijn. De jongen is woedend want hij beschouwt dit als een teken dat men hem niet mans genoeg vindt om hen te onderhouden. Hij doet al het mogelijke om zijn stiefvader het leven zuur te maken en weigert een voet in het nieuwe huis te zetten. Hij wordt ziek, belandt toch in het nieuwe huis van zijn moeder en stiefvader-politieman, geneest, maar vlucht met het dienstwapen van de stiefvader die besluit hem een lesje te leren. De stiefvader gaat hem op zijn motorfiets achterna, vindt hem en neemt hem mee terug naar huis. Maar onderweg valt de motorfiets in panne en zij moeten het hele traject te voet in zandstormen afleggen. Tijdens die tocht krijgt de jongen medelijden met zijn vrij hulpeloze stiefvader en verzoent zich met hem. Bij momenten wat langdradig, deze tweede film van Majidi, die in 1992 indrukwekkend debuteerde met BADUK. In pseudo-documentaire stijl wordt onomwonden de patriarchale macht aan de kaak gesteld, minder emotioneel opgebouwd dan de beste Iraanse films, maar toch nog vrij indrukwekkend. Internationale titel: THE FATHER, soms THE GODFATHER.

Tick Tack

1994 | Drama, Familiefilm

Iran 1994. Drama van Mohammad-Ali Talebi. Met o.a. Saeed Gharai, Hassan Ghasemkhani, Shirin Bina en Negin Sedghguya.

Korte, charmante film, gekneed in het favoriete thema van de Iraanse cinema: de kinderjaren. Hassan (Ghasemkhani), een negen-jarig jongetje, wordt op school beloond met een prijs. Saeed (Gharai), zijn klaskameraad, meent dat ook hij een prijs had verdiend. Maar hij kreeg niets. Volgens Saeed ligt de reden bij zijn grootvader, die maar matige belangstelling heeft voor zijn schoolresultaten. Deze gebeurtenis betekent een breuk in de vriendschap tussen de twee jongens. Film van Talebi, die het scenario schreef met Hushang Morandi Kermani, vertelt niet alleen een verhaal over kinderen, jaloersheid en onrechtvaardigheid maar blijft ook stilstaan bij de rol van het onderwijs en de plicht van de ouders, die zich vaak niet bekommeren voor schoolprestaties. Talebi slaagt erin om beurtelings gevoelens van verlangen, afgunst, treurnis en haat op te roepen bij zijn twee minuscule helden. Fotografie van Farhad Saba.

Khomreh

1993 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Iran 1993. Familiefilm van Ebrahim Forouzesh. Met o.a. Behzad Khodaveisi, Fatemeh Azrah en Alireza Haji-Ghasemi.

Een school in een klein Iraans dorpje aan de rand van de woestijn. Op de speelplaats bevindt zich een kruik in de schaduw van een grote boom, zodat het water koel blijft. Regelmatig komen leerlingen van het water drinken. De kruik gaat lekken. Een bevreemdende moralistische fabel waarvan de helden kinderen zijn. Ze moeten een middel vinden om het lek in de kruik te stoppen, anders hebben ze niets meer te drinken. Een film gemaakt voor kinderen maar waaraan ook volwassenen heel wat plezier zullen beleven. Het scenario van Forouzesh is gebaseerd op het verhaal dat in het Frans is verschenen als L'histoire de cette jarre en geschreven is door Haushang Maradi Kermani. Fotografie van Iraj Safavi.

Chakmeh

1993 | Familiefilm

Iran 1993. Familiefilm van Mohammad-Ali Talebi. Met o.a. Sameneh Jafar-Jalali, Ali Atashkar en Raya Nasiri.

Een gevatte parabel die niet alleen de jongere kijkers zal bekoren. Jafar-Jalali's moeder, die weduwe is, heeft het moeilijk om rond te komen. Met het verstelwerk dat zij aan kleding voor anderen als naaister doet, verdient zij niet veel. Om haar dochtertje toch een plezier te doen gaat zij naar de stad en koopt er een paar rode laarsjes. In de bus valt zij in slaap en verliest er een. Zo begint zij aan een tocht door de stad en gaat ze langs alle mensen die op een gegeven moment het laarsje in handen hadden gekregen en het weer kwijt zijn. Geestig, maar zeker ook voor volwassenen plezierig omdat de film niet zo stroperig sentimenteel is. De regisseur schreef het scenario, gebaseerd op een kort verhaal van H. Moradi Kermani.

Baduk

1992 | Avonturenfilm

Iran 1992. Avonturenfilm van Majid Majidi. Met o.a. Mehrollah Mazarzehi, Norahmad Barahoi, Mohammad Kaesbi, Hossein Hajjar en Nourollah Barahui.

Het tragische verhaal van twee kinderen die hun ouders kwijtraken, en op weg naar de stad door een slavenhandelaar verkocht worden. De jongen, Jafar (Mazarzehi) komt terecht bij een smokkelaar Abdollah, die elke dag vrachtwagens met kinderen naar de grens tussen Iran en Pakistan stuurt, om daar sigaretten en drugs over de grens te smokkelen. Deze worden dan weer verhandeld door de 'Baduks' in de stad. Jafar loopt weg van Abdollah, om zijn zusje Jamal te zoeken, die verkocht en verscheept is naar Saoedi Arabiƫ. Een geloofwaardig verhaal, goede couleur locale en Majidi laat de kinderen goed acteren.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mohammad Reza Aligholi op televisie komt.

Reageer